Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 serwery do et na jednym kompie/łączu
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Serwer
G43
Czy a jednym kompie (linux) i jednym łączu można postawić dwie sesje ET.
Jedna np. na ET Pro na procie 27960
A druga na RtCW Mod na porcie 27961
Swiety
TAK
conish
[OT]Podziwiam kompa ktory to dzwignie...[/OT]
Swiety
Jak się nie znasz conish to po co sie wypowiadasz ? Serwer to nie gra którą widzimy na ekranie. Serwer nie zajmuje się wyświetlaniem grafiki tylko obsługą graczy. Jakbyś kiedyś uruchomił serwer to wiedziałbyś że działa on w trybie tekstowym.
Na wypasionym kompie możesz uruchomić kilka serwerów po kilkanaście slotów.
Ś.P serwer Toadie (a dokładnie 3 serwery) chodził na Athlonie 2000 i zajętość procesora nie przekraczała 100 %. Oczywiście jeśli te wszystkie serwery miałyby być używane naraz to bez conajmniej kilku Mbitowego dedykowanego łącza się nie obędzie.

Skoro Windows jak i tym bardziej Linux umożliwia uruchamianie wielu wątków, procesów i programów naraz (to nie DOS) to logiczne że można uruchomić wiele serwerów ET, czy też serwerów różnych gier, a granicą jest tylko granica wydajności komputera.
Tak więc pytanie czy można uruchomić kilka serwerów na Linuxie jest śmieszne.

Serwer Wolfa domyślnie uruchamia się na porcie 27960. Uruchamiająć każdy następny domyślnie uruchamia się na kolejnym porcie (27961 27962 itd).
Portów jest dostępnych kilkadziesiąt tysięcy więc nie ma obawy że ich zabraknie biggrin.gif
Sami możemy zmusić serwer do uruchomienia się na innym porcie niż domyślny dopisująć do lini poleceń +set net_port numerportu.
besti
Miałem kiedyś maksymalnie 3 serwery RTCW uruchomione i chodziły dobrze, komp wcale nie musi być wypasiony, ale musi mieć szybki dysk i sporo pamięci, no i super łącze trzeba mieć na dobry serwer smile.gif, dla każdego procesu robi się odpowiedni konfig w zalezności od ilości użytkowników i przeznaczenia, mój serwer teraz dysponuje 1.5 giga pamięci, wtedy miał 768 MB i dysk SCSI, procek moze byc słabawy bo serwy dużo procka nie żrą, najbardziej obciążone zjadały 60% pentiuma 3, za to lubią pamięć i szybkość dysku, dobrze gdy serw jest na linuxie, karta graficzna w serwie jest niepotrzebna smile.gif można go konfigurowac przez siec(albo wsadzamy jakies badziewie za 5 zł= Matrox Millenium 2 na Allegro po 3 zł chodzi), dźwiękówka tez nie więc sam serwer to nie taki drogi jest wink.gif
G43
To jest serwer z prawdziwego zdarzenia.
2 x Xeon 2.6GHz
2GB RAM
Macierz RAID tylko niewiem czy 0 czy 1
OS Linux

Narazie stoi na tym CS 1.6, ET Pro 3.1.9 i CoD
Info o ET
IP: 62.233.208.173
Max Clients: 18
Custom Maps:
RtCW Cmpgn: mp_beach;tc_base;mp_sub_rc1;tram_rtcw;et_assault_beta4;et_ice;et_village
Custom Cmpgn: supplydepot2;rommel_final;svarvadel;venice;transmitter;mc_bergen_beta_a4;mml_church_et_v1;md_bridge
Other Maps (do grania np. stopłacz) armada_b2, caen, ctf_multi, flughafen, silly_ctf, northpole, saberpeak_final, mcassino, flakcannon_b3, cathedral_b4, berserk, temple2 i 3, supply depot, appenines_b2, flughafen, frostbite
Mapy można pobrać stąd:
http://wolfmap.de/
ftp://ftp.games.skynet.be/spool1/games/ww...Maps/Objective/

A ile osób, było by chętnych na RtCW i ten stary dobry klimacik smile.gif
Czy wszyscy przerzucili sie na ET gdzie peemy strzelają single-shot :/
besti
Ja z chęcią mogę pograć w soboty albo niedziele wieczorem w rtcw na polskim serwie, tylko trzeba go postawić na stałe chyba bo ciężko zebrać teraz ludzi do gry, więc często trzeba czekać smile.gif, co do serwera to extra konfiguracja.
conish
Z calym szacunkiem Swiety ale admiowalem serwer na debianie z dwoma sesjami (cs 1.5 serwer i mohaa) i wiem ze przy nieduzych ilosciach slotow (po 10) gra sie trzeszczy. Nie wiem jak to wygladalo na cs ale mohaa caly czas dawalo alert low serwer i gra sie ogolnie... hmm... gryzla. Serwer et ma sens przy jakis 12 slotach (moze plus dwa privet ? ) razy dwa daje 24 (a chrzanic te privy). Mohaa i cs sa duzo prostsze niz cs i serwer nie musi obslugiwac graczy taka ilosci info jak et (wystarczy zwazyc pakiety.)

Tak wiec uwazam ze wiem o czym mowie.

Acha... Sprzet wymieniony G43 jest naprawde wypas. Imo oczywiscie. I jest mniej wiecej o dwie dlugosci lepszy od tego ktory mialem (nie)przyjemnosc adminowac.

CYTAT
zajętość procesora nie przekraczała 100 %.

lol

Dziekuje EOT.

Swiety
Z całym szacunkiem Conish, ale za bardzo nie rozumiem twojego LOL. Spytaj się Taodiego albo Ofermy, spytaj się kogokolwiek z C4 Poison czy IC (czyli klany które miały serwery u Toadiego).
Często zdarzało się że wszystkie 3 serwery były full i nic się nei krzaczyło a mocy często było nawet w zapasie. Owszem wcześniej były lagi ze sstrony serwera ale wtedy był proc coś koło 1.6 chyba. Po wymianie na Athlon 2000 xp nie było żadnych problemów.

Zresztą mówimy tu o serwerach Wolfa. Na temat Mohaa nie znam się, być może bardziej żre zasoby niż Wolf ale nie sądzę.
conish
Widzisz... Nie chodzi mi o to czy byly uniesione te serwery przez kompa... Ale z Twojego zdania wynika ze "zajetosc" procesora moze przekraczac 100%. A nie moze prawda ?

Oczywiscie masz racje. Nie ma watpliwosci ze serwery stojace na jednym kompie, wielosesyjne serwery itd dzialaja bardzo dobrze, zwlaszcza na linuxie. Przy czym wydaje mi sie ze posiadajac taki komputer zwyklego zjadacza chleba mozemy pomazyc o plynnosci gry na takich serkach.

EOT in peace ?:>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.