Troche dziwna sprawa... Wydaje sie oczywista, a jednak.
Do rzeczy:
Regularnie przegladam wyniki cb, cupow itd. Zdarza mi sie zajrzec w szczegoly spotkan. Czasem zastaje takie sytuacje:
Gold/Oasis 4:0
albo
Gold/Oasis 2:0
Taka sytuacja jest conajmniej zastanawiajaca...
Co wy o tym sadzicie?
Osobiscie widze to w ten sposob:
Mapy sa projektowane aby bylo jak najmniej fullholdow, wiec chyba ponizszy przyklad jest logiczny:
Mecz rozgrywa sie na 3ech mapach...
Pierwsza mapa:
Team A atakuje i utawia czas na X. Team B atakuje i przebija.
Team B zdobywa punkt i mamy w meczu A vs. B 0:1.
Druga mapa:
Tym razem 1szy atakuje team B i ustawia czas na Y. Team A nie przebija i mamy fullhold. Znow team B zdobywa punkt.
A vs. B 0:2.
Trzecia mapa:
Atak teamu A i odrazu mamy fullhold.
A vs. B 0:3. GG, thx bye...
Uzylem przykladu 3ech map poniewaz mozna na nim przedstawic wszytkie sytuacje...
BtW Szukalem odp. na to pytanie na cb.com ale widac nie mialem na tyle duzo "szczescia" aby ja znalezc...
Rafal_Pila
19:09, 22 02 2005
W rozgrywkach pucharowych w CB przyznaje się dwa punkty klanowi, który ustawił lepszy czas na danej mapie. W przypadku obustronnego fullholdu w CB Cup dla danej mapy wynik to 1-1. To akurat można znaleźć w regulaminie CB Cup.
Czyli przy 2 mapach wyniki to: 4-0, 3-1, 2-2 (w tej sytuacji musi zostać rozegrana mapa decydująca, wybrana drogą eliminacji)
Dla rozgrywek ladderowych jest to niejasne i nie jest to określone wyraźnie w regulaminie. Zwyczajowo w rozgrywkach ladderowych w CB przyznaje się 1 punkt drużynie, która ustawiła lepszy czas na danej mapie. Za podwójny fullhold 0 punktów. Ale to i tak nie ma znaczenia, czy to jest 4-0, czy 2-0, bo dla ogólnej "punktacji drabinkowej" liczy się sam fakt wygranej, a nie rozmiary wygranej.
tranx-san
6:20, 23 02 2005
wlasnie zawsze dziwila mnie punktacja w cupach (np oc) i w ladderach czy tez ligach (wl)
w cupach dostajemy punkt za wygranie rundy z zastrzezeniem iz obronimy czas, tzn przeciwnik nie pobije naszego czasu.
Jak dla mnie kazdy mecz powinien sie konczyc wynikami 2:0, 1:0, 0:0 lub 1:1
czyli punkt przyznawany za mape jest dopiero gdy ustawimy czas na mapie i obronimy go, lub pobijemy czas przeciwkow...
Dawanie 2ch punktow za mape, jek ok, ale czasami draznia mnie wyniki 4:0, bo czesto bywa ze o wyniku mapy decyduja sekundy, a 4:0 zawsze kojarzy mi sie z totalnym olnydzem na druzynie przeciwnej :<
Zreszta.. w du.pie to mam
| CYTAT |
| Ale to i tak nie ma znaczenia, czy to jest 4-0, czy 2-0, bo dla ogólnej "punktacji drabinkowej" liczy się sam fakt wygranej, a nie rozmiary wygranej. |
Hmm... Dla punktacji drabinkowej moze i nie maja znaczenia wyniki z totalna wygrana, ale przy innych sytuacjach nadal mozemy doczekac sie bledu:
Team A i B:
Team A ustanawia fullhold na 1szej mapie. 1:0 for A.
Team B atakuje i zdobywa/niszczy objective'y.... Paranoia jest juz sam fakt ze team B atakuje, a trzeba jeszcze dodac to, ze wlasnie wg. regulaminow niektorych cup'ow zdobyli oni punkt, wiec pomimo tego, ze na to nie zasluzyli: A vs. B 1:1..
I dlatego tranx wydaje mi sie, ze licza sie nie sekundy, a cale minuty...
| CYTAT |
Zreszta.. w du.pie to mam |
Doceniam twoje zainteresowanie problemem

.
dwa fh to:
1-1 dla cupow.
0-0 dla drabinki.
team a wytrzymuje fh, druga runda:team b nie.
2-0 dla cupa
1-0 dla drabinki.
team a nie wytrzymuje, druga ruda: team a pobija czas.
2-0 w cupie
1-0 w drabince
Czy to jest tak? Roznica jednak nie znaczna...
Przy okazji... Rafal z Pily ma najlepszego awatara na calym boardzie
| CYTAT |
dwa fh to: 1-1 dla cupow. 0-0 dla drabinki. |
NIe do konca wiem o co ci chodzi, ale wydaje mi sie, ze mowisz o przypadku pt."jedna mapa"... A na jednej mapie nie mozna zasadzic imo 2 fh... Tzn. A zdobywa fullholda B juz nie ma ma na to szansy, wiec:
dwa fh to:
1-1 dla cupow
1-0 dla drabinki
Imo taki nie ujdenolicony i na dodatek czesto watpliwy w logice system jest z dupy...
Dlaczego sie nie da dwoch fh na jednej mapie?
Oaza: Team A broni, team b nie podklada zadnego z dzial. Zmiana stron.
Team b broni, team a nie podklada zadnego z dzial...
Czy ja sie znow pogubilem ??
tranx-san
8:18, 27 02 2005
lol ?
jak nie moze byc 2ch fullholdow na 1 mapie ?

Jezeli team A nie uustawi czasu na mapie oasis, to bedzie fullhold i teraz Team B atakuje.. Team A sie broni i nie daje sobie wykonac obj, czyli broni czasu, wiec mamy dwa fullholdy czyli powinnismy miec wynik 0:0 (dla cupow 1:1)
lol ghost o czym ty do mnie rozmawiasz ? (chodzi o twoja wypowiedz)
Jezeli team A robi fh, to do ataku wkraczaja oni, moga wykonac obj w krotkim czasie a moga sie meczyc tudziez nie wykonac obj i mapa jest remisowa.. wiec nie kumam twojej retoryki..
wg twojej wypowiedzi jezeli team A obroni sie na mape w okr czasie to nei powinni atakowac?
Nie kumam twojej zamotanej odpowiedzi
sw polega na:
ABBA, mozliwe sa nawet i 4 fullholdy w meczu
ja uwazam ze team nie powinien dostawac punktu za fullholda, tylko za lepszy czas w ataku, dla mnie 2 fullholdy na jednej mapie = 0:0 i gramy druga mape
Tak zakreciliscie to wszystko ze nie wiadomo o co chodzi :C
evil_lord
16:12, 27 02 2005
| CYTAT (Gh*5T @ 9:30, 23 02 2005) |
I dlatego tranx wydaje mi sie, ze licza sie nie sekundy, a cale minuty...
|
widać, że grasz dużo klanówek
gg
| CYTAT |
widać, że grasz dużo klanówek
gg
|
Masz racje duzo nie gram. Pewnie nie mam tyle samo czasu co ty, ja rownierz chodze do szkoly i uczestnicze w zajeciach poza lekcyjnychy... Widac masz wiecej szczecia... Mimo wszystko nie oznacza to, ze jestem gozej zorientowany w temacie niz ty.
| CYTAT |
jak nie moze byc 2ch fullholdow na 1 mapie ? |
Jak dobrze pamietam(i podpowiada logika) na ostatnim cw w ktorym zaistniala takowa sytuacja, byla automatyczna zmiana mapy, widac tak sobie zycza kolesie z cb(bo takowy cfg byl na tamtym servie). Na upartego mozna zmienic mape i zagrac ja ponownie ze zmiana stron, ale nadal wydaje mi sie, ze to jest troche nie logiczne...
| CYTAT |
| ja uwazam ze team nie powinien dostawac punktu za fullholda, tylko za lepszy czas w ataku, dla mnie 2 fullholdy na jednej mapie = 0:0 i gramy druga mape |
Hmm... kazdy uwaza inaczej... Imo jesli 1szy team "zasadzil" fh to po kija mamy rozgrywac ta mape ponowie? Na potwierdzenie:
Team A wykonal obj w 5min. to team B musi to wykonac w t<5min. To zaluzmy, ze team A nie wykonal obj. Logika podpowiada: B nie ma szansy na pokonanie czasu.
Ghost cos kreciesz...
Owszem czasu nie moze pobic, ale moze obornic dokladnie w takim samym czasie. Wychodzi wiec ze moze byc REMIS.
| CYTAT |
| Owszem czasu nie moze pobic, ale moze obornic dokladnie w takim samym czasie. Wychodzi wiec ze moze byc REMIS. |
Brawo, wreszcie logiczne wytlumaczenie...
| CYTAT |
| Ghost cos kreciesz... |
MOze ifaktycznie cos zaczyna mi sie krzaczyc, ale pociesze sie tym, ze i niektorym z was tak samo wychodzi tlumaczenie wlasnych mysli

. Plus ten lakonizm(GG evil

)...
Imo sprawa zamknieta...
tranx-san
5:40, 3 03 2005
| CYTAT (Gh*5T @ 17:35, 27 02 2005) |
Masz racje duzo nie gram. Pewnie nie mam tyle samo czasu co ty, ja rownierz chodze do szkoly i uczestnicze w zajeciach poza lekcyjnychy... Widac masz wiecej szczecia... Mimo wszystko nie oznacza to, ze jestem gozej zorientowany w temacie niz ty.
Jak dobrze pamietam(i podpowiada logika) na ostatnim cw w ktorym zaistniala takowa sytuacja, byla automatyczna zmiana mapy, widac tak sobie zycza kolesie z cb(bo takowy cfg byl na tamtym servie). Na upartego mozna zmienic mape i zagrac ja ponownie ze zmiana stron, ale nadal wydaje mi sie, ze to jest troche nie logiczne...
Hmm... kazdy uwaza inaczej... Imo jesli 1szy team "zasadzil" fh to po kija mamy rozgrywac ta mape ponowie? Na potwierdzenie: Team A wykonal obj w 5min. to team B musi to wykonac w t<5min. To zaluzmy, ze team A nie wykonal obj. Logika podpowiada: B nie ma szansy na pokonanie czasu. |
LOL!!!!!!
my rozmawiamy o ffa czy o cw ?
lol jakto po full holdzie byla zmiana mapy ?

IMo CLAN WARS GRAMY TAK:
2 Mapy SW
1 mapa SW = 2 rundy SW. team A atakuje i pozniej broni..
a 5 min na wykonanie obj na battery to bardzo duzo, na upartego radary da sie wykrasc w czasie ponizej 2 min, tak samo jak base.. z oasis jest troche gorzej, moj klanowy rekord to czas nieco powyzej 3 minut
Jezeli 1wszy team zasadzil fullhold to nie znaczy ze w ataku poradza sobie z obrona przeciwnika.. wiec jezeli zrobili fullholda maja duza przewage, tak caly czas, ale malo to razy byly podwojne fullholdy ? sam pamietam mecze z oc gdzie sie gralo 3 mapy i mecz sie konczyl wynikiem 3:3, i nalezalo rozegrac 4ta mape i wszyscy siedzieli i grali mecz po 4h
imo jezeli ktos by dawal 1:0 dla teamu A po ustawieniu fullholda i nie daniu druzynie B szansy na zrobienie tego samego gra by byla bez sensu i wszyscy by chcieli pierwsi bronic... ciekawe kto by o tym decydowal..
autamatyczna zmiana mapy to chyba na jakims ffa stopwatch, a klanowk ito nie ffa.. niestety
n/c
| CYTAT |
| autamatyczna zmiana mapy to chyba na jakims ffa stopwatch, a klanowk ito nie ffa.. niestety |
Ja wiem co mowie... Imo w gre wchodzi jeszcze z dupy serv, jednak dzis juz nie powiem czyjego klanu on byl(mowie o servie na ktorym taka rotacje mapy zauwazylem)...
| CYTAT |
| my rozmawiamy o ffa czy o cw ? |
Imo nazwa: "W:ET Scena klanowa" mowi samo za siebie:).
evil_lord
18:58, 3 03 2005
geje xC
o czym tu rozmawiać ?
Załóżmy że gramy mecz na dwóch mapach, i wyniki mogą być następujące:
0:0
1:1
2:0
0:0 = 4 fulholdy
1:1 na pierwszej mapie jedna drużyna pobije czas, na drugiej druga
2:0 na obu mapach jedna drużyna wygra
w różnego rodzaju cupach jest taka sama zasada, z tym ze za 4 fullholdy mamy wynik 1:1, potem 2:2 i 4:0
nie ma innych możliwości (oprócz dogrywek, to chyba logiczne)....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.