Mój problem polega na wysokich pingach...
Bardzo mozliwe, że nasza sieć osiedlowa jest przeciążona bo masa głupków ściaga jakieś niepotrzebne badziewa z p2p:/ a do tego nasz admin to baran, lamer itd.
Jak ja cos ściągam to wyciągam max 24Kb; ale tuż po skończeniu ściągania odpalam gierkę a tam ping=999 i normalnie krew mnie zalewa!!!
Stąd moje pytanko: czy mozna utworzyc jakiś "tunel" przez który miałbym stałe, wymuszone powiedzmy te 15-20Kb??
Jeśli to coś pomoze to powiem, że nasz serwer składa się z nata, dns'a i oczywiście firewalla czy jak mu tam... a do domku jestem podłączony kabelkiem>>> netia>serwer>vdsl>lan>moje pudło
PLis pomóżcie... v44&thx
Ps. do admina, sorki za zdublowanie tematu... musiałem;)
oczywiscie ze mozna...ale musi to zrobic ten jak go nazwales baran i lama czyli twoj admin na serwerze ktory twoja siec obsluguje...czyli tak czy inaczej musi zrobic podzial lacza na wszystkich...albo zajrzyj w umowe i zobacz ile masz gwarantowane i powiedz mu ze jesli nie bedziesz tego mial to nie bedziesz placil ...wsio...
sam nic nie zrobisz..chyba ze pojdziesz i adminowi przedstawisz konkretne argumenty silowe
Jedna mała poprawka...
Jeżeli masz ping 999 to prawie na pewo jest to wina wysyłania(upload), a nie pobierania(download).
Czyli proś swojego ladmina

o zrobienie tunelu na wysyłaniu (to chyba nie nazywa się tunel tylko kolejkowanie pakietów albo jakoś tak, zresztą nie ważne)
Mam taki sam problem i mój admin tego nie zrobił, a na tego lana jestem skazany
Ja mam neo i dobze bo przynajmniej nie mam Admina

Sam kontroluje co chce
| CYTAT |
Ja mam neo i dobze bo przynajmniej nie mam Admina biggrin.gif Sam kontroluje co chce cool.gif |
Masz admina... tepsę.
Niech ci się tylko coś zwali to będziesz chciał mieć "normalnego" admina!
ale pierdoły......
To ze ma 999 to niekoniecznie wina uploadu...
btw admin moze ci zrobic taki "tunel" kazdemu porozdzielac itp ale do tego jest potrzebne nietanie łacze tzw synchroniczne . Więc apelujcie o zakup tego wlasnie łacza :]
Wiesz co to jest tunel? I wiesz co znaczy ze lacze jest synchroniczne?
| CYTAT |
To ze ma 999 to niekoniecznie wina uploadu...
|
To czego ? Downloadu ?

Napisz jak już będziesz wiedział czego

...
| CYTAT |
btw admin moze ci zrobic taki "tunel" kazdemu porozdzielac itp ale do tego jest potrzebne nietanie łacze tzw synchroniczne . Więc apelujcie o zakup tego wlasnie łacza :]
|
A co ma wspólnego robienie tunelu z synchronicznością łącza?
OMG bardzo duzo wyobraz sobie

bez tego lacze tego nie zrobi ...........
Chopie...
Tunel sluzy do laczenia sie przez przekierowywanie portow. tzn sytuacja jest taka:
Nasz serwer ma poblokowane wszystkie porty poza na przykald 22.
Chcemy sie polaczyc z portem 27960.
Na jakims serwerze stawiamy sobie tunel przy pomocy ktorego polaczymy sie z portem 27960 wychodzac od naszego 22
nasz komputer -> serwer w naszej sieci z wolnym portem 22-> serwer z tunelem z wolnymi portami-> serwer z portem 27960
Nie mam bladego pojecia jak moze to zmniejszyc ping. To tylko go zwieksza.
A lacze synchroniczne (tzw CIR) to lacze ktore posiada taki sam upload jak download. To juz w ogole nie wiem co laczy z tunelem.
Wyobrazam sobie, ze cos przeczytales, cos uslyszales... ale za nic nie rozumiesz.
| CYTAT (conish @ 15:00, 5 08 2005) |
Chopie...
Tunel sluzy do laczenia sie przez przekierowywanie portow. tzn sytuacja jest taka: Nasz serwer ma poblokowane wszystkie porty poza na przykald 22. Chcemy sie polaczyc z portem 27960. Na jakims serwerze stawiamy sobie tunel przy pomocy ktorego polaczymy sie z portem 27960 wychodzac od naszego 22
nasz komputer -> serwer w naszej sieci z wolnym portem 22-> serwer z tunelem z wolnymi portami-> serwer z portem 27960
Nie mam bladego pojecia jak moze to zmniejszyc ping. To tylko go zwieksza.
A lacze synchroniczne (tzw CIR) to lacze ktore posiada taki sam upload jak download. To juz w ogole nie wiem co laczy z tunelem.
Wyobrazam sobie, ze cos przeczytales, cos uslyszales... ale za nic nie rozumiesz. |
Forward portów, ssh tunneling, Virtual network, proxy, etc bla bla,.
Jak tunel może zmniejszać ping ? Zależy od warunków. Nie chodzi tylko o porty (forward portów) czyli ominięcie zablokowanych portów. Chodzi również o omijanie wąskich gardeł w sieci.
Przyjmijmy że gracz A łączy się z serwerem C. Połączenie pomiędzy A i C ze względu na fatalny routing/łącze/itd powoduje że ping pomiędzy A i C jest 500.
Powiedzmy że istnieje jakiś punkt w sieci: B do którego gracz A ma ping 50 (bo połączenie pomiędzy A i B jest w miarę dobre)
Ten punkt B w sieci ma do serwera C ping 50. Razem 50+50=100 (co prawda tutaj matematyczne sumowanie nie jest takie proste jak sięwydaje ale mniej więcej odpowiada prawdzie). Czyli od A do C przez B=100 ping. Od A do B (z pominięciem C)=500 ping.
Oczywiście w punkcie B (czyli jakimś serwerze) musi być postawiony ten tunel, czyli uruchomiona odpowiednia usługa.
Tak więc w określonych przypadkach w sieci, normalna droga może być bardzo kręta i wąska a tunel jest w tym przypadku drogą na skróty.
Proxy: chyba wszystkim znane serwery proxy www. Tylko w tym przypadku raczej nie chodzi o zmiane routingu tylko o przechowywanie w pamięci stron www, dzięki czemu ich wczytywanie trwa szybciej.
Powstawały również proxy do gier. W przypadku proxy do gier ich działanie właśnie polegało na omówionym powyżej sposobie omijania wąskich gardeł w sieci.
Powstało proxy do Q1 i Q2. jednak to było w czasach kiedy internet pod strzechami raczkował. Między innymi proxy na serwerach Q1 rxr-a (które chyba nawet istnieje do dzisiaj) - swego czasu jedyna możliwość grania na wielu serwerach właśnie łącząc sięprzez te proxy.
Obecnie kiedy na zachodzie normalną rzeczą jest szerokopasmowe kilku Mbitowe łącze już nikt nie bawi się w tworzenie proxy,a to że w jakimś kraju na skraju Europy ktoś ma problemy z pingami to mało kogo obchodzi. od czasu Quakea nie słyszałem o jakiś proxy do gier.
Ircowe BNC:
też w okreslonych warunkach może zmniejszać ping, obecnie praktycznie stawia je się tylko ze względu na możliwość pozostawiania na ircu po wyłączeniu naszego komputera.
Swego czasu gdy korzystałem z usług bardzo z!@#anego providera vline.pl. provider ów mieszczący się w Łodzi miał jeszcze jako tako dobre łącze do LodMANa czyli miejskiej sieci - a jak to bywa z miejskimi sieciami z reguły ich głownymi operatorami są miejscowe uczelnie, a jako student (były) mam konta shellowe na kilku uczelnianaych serwerach plus kilku znajomych adminów.
Z uczelni pingi do dowolnego miejsca na ziemi są wyśmienite.
Znajomy admin postawił mi odpowiedni tunel na www i ftp (sam tego nie potrafie bo raczej w tym temacie jestem lamerem), jednak jeśli chodzi o gry a dokładnie o obsługę tcp/udp np w Wolfie to już były jakieś problemy czy mu się nie chciało.
Inny przykład:
świętej pamieci serwer Toadie (195.114.173.143) mieszczący się w Netii w Wawie administrowany przez osobników zwanych Toadie i Oferma.
Swego czasu użytkownicy Aster City (ACN) mieli fatalne warunki a jedyne w miarę dobre połączenie to było ACN-Netia (czyli do serwera Toadiego). a Netia generalnie łącza na świat to ma dobre.
Owi admini dla niektórych graczy zrobili odpowiedni tunel dzięki czemu ci gracze mogli się cieszyć dobrym pingiem nie tylko na serwerze Toadiego.
Tak więc warunkiem zmiejszenia pingu przez tunel jest
1) Mamy łącze nie tak do końca z!@#ane, do określonych miejsc mamy dobre.
2) W tych określonych miejscach mamy znajomych adminów którzy postawią nam tunel no i oczywiście te określone miejsca są ważnymi węzłami w sieci z dużymi łączami.
Jeśli jednak już na pierwszej bramce po wyjściu z naszego kompa mamy ping 900 to nie ma cudów. Zawsze w takim przypadku dla noobów skarżących się że mają ping 900 i nie mogą grać w ET a ET to całe ich życie daje najlepszą radę jaką kiedykolwiek udzieliłem na tym forum:
O(słowo na p) swojego administratora lub postaw mu flaszkę a jak to nie pomoże ... to poprostu zmień łącze na lepsze.
Po zamianie na Neostradę 1024 skończyły się moje problemy z pingami, moje telefony do adminów, kombinowanie z tunelami, moje wk#!@ianie się. Łącze nie jest może idealne ale gram bez problemów (zwłaszcza porównując z tym co było wcześniej)
Za calym szacunkiem Swiety... Ale gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem. Nie uwazasz, ze sytuacja o ktorej mowisz dzis nie ma przelozenia (lacza w polsce sa juz wystarczajaca dobre i dostepne). A tunel dzis ma zastosowanie (w wiekszosci) w przypadku zablokowanych portow i generalnie tworzy lagi wtedy gdy ich nie trzeba tworzyc?
| CYTAT (conish @ 21:11, 5 08 2005) |
| Za calym szacunkiem Swiety... Ale gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem. Nie uwazasz, ze sytuacja o ktorej mowisz dzis nie ma przelozenia (lacza w polsce sa juz wystarczajaca dobre i dostepne). A tunel dzis ma zastosowanie (w wiekszosci) w przypadku zablokowanych portow i generalnie tworzy lagi wtedy gdy ich nie trzeba tworzyc? |
Zgadza się, że tunel będzie generował dodatkowy ping ale to jest niczym w porównaniu z problemami mam ping 999. Zresztą zależy gdzie ten tunel stoi i jak jest zrobiony.
A co do jakości łącz w Polsce to wystarczy popatrzeć na te forum. Nadal masa ludzi ma problemy typu "mam 999" i nie zawsze wynika to z poblokowania portów.
Tyle tylko że kiedyś to 1 na 10 miał dobry ping a obecnie 10 na 100 ma niedobry ping - problemy te same. Procentowo mniej, ilościowo więcej.
Dobre łącza są w Polszcze dostępne ale nadal dla sporej grupy ludzi albo są za drogie, albo mieszkają gdzieś w jakimś pipidówku gdzie ledwo prąd dochodzi nie mówiąc już o internecie, albo pozakładali se jakieś sieci osiedlowe z kablami wiszącymi pomiędzy blokami, albo "kupili se interneta" po okazyjnej cenie od pana Henia który wcześniej handlował kartoflami ale stwierdził że bycie "prowajderem" jest trendy i można coś zarobic.
Ale koles mowi przyslowiowo "tunel" i chodzi mu oto zeby byl jakby niezalezny od reszty sieci......
tester_beta
11:17, 6 08 2005
| CYTAT (hyhy) |
| Ale koles mowi przyslowiowo "tunel" i chodzi mu oto zeby byl jakby niezalezny od reszty sieci...... |
Jak dla mnie z tego wynika, albo otwarcie portow dla kolesia, albo zdjecie/zmiane ograniczen Up/Down... bo innego rozwiazania nie widze.. szczegolnie jezeli chodzi o z reguly niezaciekawe sieci osiedlowe....
a jezeli chodzi o ping 999 to nie tylko lacze moze miec wplyw, ale to co siedzi w kompie.... jeszcze niedawno okzalo sie, ze pewien koles ktory mial 3MB nie mogl korzystac nawet z polowy lacza... az po interwencji pewnych panow..... "z serwisu"
okazalo sie ze ma "robaka".......... w oprogramowaniu czarnego modemowego pudelka...... to jest tylko jeden ze skrajnych przypadkow ... dlaczego mozna miec pinga 999...
Pozdrawiam
W tym temacie mówimy o dwóch tunelach...
Pierwszy to ten "prawdziwy" o którym pisaliście wyżej, a drugi "tunel", tak naprawde powinienem nazywać się kolejkowanie pakietów na serwerze. Nazywałem to tunel bo tak mi sie podobało

, ale obie te rzeczy nie mają nic wspólnego

W tym całym kolejkowaniu pakietów chodzi o to żeby nadać pierwszeństwo naszym pakietom, a dokładnie pakietom z portu et(27960?). Jeśli mamy zapchaną sieć i wszyscy użytkonicy wysyłaja wiecej niż wynosi maksymalny upload łacza serwera to wszstyko czeka w kolejce, w tym nasze dane z et, które czekać nie mogą, ale muszą
Za to pakiety od innych userków nie musza być tak szybko dostarczane(chyba, że grają oni w gry itp). I teraz jeśli dobrze znamy swojego admina i jest on naszym przyjacielem na dobre i na złe

to go prosimy żeby nam dał te pierwszseństwo pakietów na portach et. Jeśli się zgodzi to nasze informację bedę obsługiwane bez kolejki. Dla innych uzytkowników sieci wzrost pingu będzie nie znaczny, bo et mało wysyła-32 kbps? raczej nie więcej...
O to właśnie mi chodziło pisząc "tunel"...
Tu sie zgadzam. Dobrze zrobione kolejkowanie pakietow moze czynic cuda. Pracowalem kiedys w cafejce w krakowie i przyszedl taki mozg i postawil nam serwer... Mozna byl bez problemu grac i sciagac. Natomiast forward portow (czyli upublicznienie naszego ip przez konkretne porty) afaik nie moze dac wiekszych bonusow przy grze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.