Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: readme.txt
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
tranx-san
Poniewaz kupilem sobie wczoraj nowa klawiature az za 15 zlotych, nalezy ja solidnie przetestowac...

WARNING: jezeli nie lubisz czytac dlugich tekstow to zlej ten topic, szkoda twojego czasu.

Minely juz dwa lata odkad gram w ta z!@#ana gre jaka jest ET. Gralem na wielu platformach: QW, Q2, Q3, CS, ominalem nie wiem czemu sam RTCW, teraz siedze w ET.

Poniewaz lubie pisac i nie obchodzi mnie za bardzo czy ktos to przeczyta, chociaz mam po cichu taka nadzieje, a nie chce mi sie pisac o zdupy summercupie, pomimo tego iz obiecalem Gatesowi, zaspamuje sobie forum kolejnym postem.

Zacznijmy od poczatku... a moze od konca? whatever...

POLSKA SCENA ET

Czy wy tez zauwazyliscie mase nowych klanow zlozonych z samych warzyw? Dziwne.. nawet jak ja zaczynalem, bylem warzywem bo kazdy nim kiedys jest (moze i do dzisiaj jestem warzywem, nie mi to oceniac) ale poziom naszej sceny teraz jest zenujacy... chociaz slowo zenujacy nie moze w pelni ukazac wizerunku naszej sceny... nie chodzi o poziom gry, o zachowanie sie ludzi podczas samych rozgrywek, na ircu czy nawet na tym boardzie..

Jak ja zaczynalem byly trzy polskie 1337 klany: C4, poison i IC, teraz tych klanow nie ma chociaz niektorzy ludzie z tych klanow jeszcze graja.. jaka mamy teraz czolowke ? FF ? sa wakacje klany malo graja, zrozumiale.. ale ffs nie mamy klanow high skilled.. okazuje sie rowniez ze scena eu powoli siada.. jest qcon najlepsi nie graja w ladderach, normalka, ale gdzie sa ku.rwa te klany ktore kiedys ownowaly.. jest ku.rwa syf.

Wiec teraz coraz czesciej sobie zadaje pytanie: Czy scena ET powoli umiera? pytanie niby jest proste, ale jak sie pozniej okazuje bardziej skomplikowane.. sa dwie odpowiedzi:
1. Scena ktora ja pamietam, z ownerami z poison c4 i IC oraz na eu gunslingers, dsky, plan b umiera - ci ludzie juz nie graja, albo odchodza od gry, sa znudzeni whatever..
2. Scena zyje, gra sie duzo, tylko ze z poziomu ktory bys duzy teraz scena powoli traci.. polska scena to moze 10 klanow w tym 1 dobry a reszta to klany w kategori ligi pif-paf

Jest to przykre

Ostatnio siedzialem i przegladalem sobie strony klanowe polskich teamow... o zgrozo.. nawet nie wiedzialem ze jest tyle klanow.. zauwazylem ze 90% z nich to typowe warzywa ffa... no fakt od tego sie zaczyna.. ale nawet kiedys gdy robilismy treny na publiku to nie zachowywalismy sie jak banda wypuszczonych z klatki goryli :x Dla beki kiedys ustawilem mecz z jakims klanem z ligi pif paf, nie pamietam juz nazwy.. oczywiscie na gg bo przeciez szlachta z irca nie korzysta.. bo to za ciezko skonfigurowac... na czym sie skonczylo? na wyzwaniu od cziterow, godzinie czekania az wszyscy wbija sie na serwer, lataniem z publika na publika OMFG

Dlaczego to pisze? BO CZASAMI CHCIALBYM ZAGRAC Z POLAKAMI NA PINGU 50 A NIE Z JAKIMIS ESTONCZYKAMI NA PINGU 100, BO CHCIALBYM ABY PL SCENA SIE ROZWIJALA A NIE COFALA?

To tyle jezeli chodzi o wstep..
A teraz krotki poradnik

KLAN - STRUKTURA - ORGANIZACJA - CO TO WOGOLE JEST KLAN

Klan jest to grupa ludzi, ktorzy razem graja w dana gre.. jezeli chodzi o ET, gra klanowa jest najwazniejsza.. po co gramy klanowo? aby czerpac z tego przyjemnosc i aby inni tez mogli bawic sie razem z nami. Fajnie jest ajak przy okazji twoj klan jest znany na scenie i szanowany.

jezeli myslisz nad zalozeniem wlasnego klanu, a masz juz grupe znajomych ktorzy chca razem z toba grac.. zaloz swoj klan!
Aby scena nie polewala sie z ciebie na kazdym kroku, staraj sie aby twoj klan byl w miare profesjonalny. Nie ma prawdziwego e-gameingu w polsce, ale dlaczego mamy zachowywac sie jak jakies wyplochy? zrobmy nasz klan tak aby wszystko bylo jasne, aby ludzie przeciwko ktorym bedziemy grac nie musieli zalowac ze z nami grali bo popsulismy im nerwy.

Rozgrywki klanowe w ET glownie gra sie 6 vs 6, istnieje jeszcze forma 3 vs 3 ale jest ona troszke z!@#ana, w ET poprostu nie ma map pod rozgrywki 3 vs 3 wiec skupmy sie na standardzie.. co nam potrzeba?

1. Ludzi - zakladamy ze ich mamy, albo bedziemy szukac. Mozemy szukac na ircu, na serwerach ffa, lub na et.pl. Dobry klan powinien sie skladac z minimum 6ciu graczy i maksimum 8miu. Dlaczego? Gdy nie mamy szostki ciezko jest grac mecz.. gdy mamy ludzi za duzo ciagle sa konflikty, bo ja jestem dobry i ja nie gram, klotnie w klanie, odejscia ludzi etc.. Majac stabilna 8mke graczy wprowadzajac squad rotation, czyli trenujac glownym skladem nakladajac nacisk na to ze rezerwowi tez czesto graja, napewno nie bedzie sytuacji ze gdy ktos z ierwszego skladu wyleci to nie bedzie zmiennika.
Mamy sklad co dalej?
2. Serwer do Et, serwer TS2 lub ventrilo jak kto woli. Bez serwera daleko nie zajedziemy.. niewazne czy to bedzie serwer pozyczany, wlasny czy skradziony. Musimy miec system komunikacji glosowej, wkoncu w tej grze liczy sie teamwork. A wlasny serwer do gry jest potrzebny do omawiania taktyki, suchych treningow.
mamy serwer powinnismy teraz
3. Zalozyc wlasny kanal ircowy, najlepiej #tagklany.et lub -et, wtedy bedziemy rozpoznawalni z jakiej sceny jestesmy.. czemu irc? bo 90% klanow uzywa irca, nie bede pisal jak sie ustawia irca od tego jest google. Irc to podstawa, grajac z roznymi przeciwnikami z polski czy tez z eu nabieramy doswiadczenia i zyskujemy znajomosci. Glownym kanalem polskiej sceny jest kanal #wolfpl, tam siedzi masa playorow.
Korzystamy z irca, umawiamy treningi z klanami, mamy wlasny serwer tsa i do gry, mozemy cos grac

Mozna zrobic sobie strone www gdzie bedziemy umieszczac wyniki, pisac rozne bzdury, mozemy nwet sobie zrobic forum... kazdy dobry klan to wszystko posiada, nie jest to najwazniejsze ale pozyteczne, ludzie sie poznaja, integruja

Na czym polega gra w ET? Co jest wazne aby wygrywac, byc szanowanym ? a nie zamykanym w respie?

1. Taktyka - wiadomo, ET jest gra zespolowa, bez dobrej taktyki daleko nie zajedziemy.. dlaczego? przeciez my wszyscy znamy mape, wiemy jki jest objective, co trzeba zrobic gdzie isc.. no tak, niby ale kazdy lepszy team ktory ma taktyke pojedzie was bardzo szybko, czemu? bo wy bedziecie latac po mapie za fragami a oni beda powoli aczkowliek systematycznie zabierac wam teren, a skonczy sie na tym ze beda za wami latrac z nozami w respie, a chyba nie o to chodzi.

Jak trenowac i robic taktyke? najlepiej zmobilizowac sie oficjalnym meczem, moze byc drabinka CB Pl, czy nawet pifpaf, nie wazne, ale do kazdego meczu oficjalnego wypadaloby sie przygotowac. Umawiamy mecz, wybieramy mapy. Wchodzimy na pusty serwer, dyskutujemy o taktyce, wybieramy tego ktory ma najwiecej do powiedzenia jako team leadera, niech on pokazuje taktyke i dowodzi. Robimy taktyke na obrone najpierw.. obrona jest wazniejsza, od dobrej obrony zalezy czesto wynik meczu, niech team leader pokaze dokladnie kazdemu gdzie stoi, podzielmy mapy na rozne fazy, pamietajmy o tym ze taktyka nie moze byc statyczna o uzupelnianiu sie med-fo, med-eng, pamietajmy o dobrym spamie (rifla, puszki, granaty, arty - to podstawa), blokujmy ich waskie wyjscia i ustawiajmy sie tak aby nie bylo mozliwosci zalozenia nam crossa. mamy taktyke na obrone.. co teraz? wiekszosc klanow nie robi nic, a co z atakiem? Bez dobrej takty na atak kazdy lepszy team bedzie was wycinal resp po respie, zrobmy taktyke na atak, nauczmy sie dobrze spamowac w ataku, kampic respa, atakowac PO RESPIE, tak aby zabijajac przeciwnika lezeli oni jak najdluzej. ile ja to widzialem dobrych teamow ktorzy wybijali cale respy, ale co z tego jak przeciwnik za chwile wychodzil z respa i walil im po plecach. NIC NA SILE! Kazdy dobry planowany atak jest lepszy od wbijania na chama czyli jak kto woli na warzywo, lepszym rozwiazaniem jest powolne aczkolwiek kasliwe wybijanie przeciwnika, one by one. STAWIAJMY CROSS'A W ATAKU! uzupelniajmy sie med-fo, med-eng, atakujmy ze sprytem!

2. Nie skill a TEAMPLAY. Wiele klanow zapomina iz najwazniejszy w grze jest teamplay a nie skill, ile to ja meczy widzialem ze wybijani w pien ludzie potrafili zrobic objective i wygrac mecz, pomimotego iz byli gorsi skillowo. MYSL JAK GRASZ, NIE ROB NIC NA SILE, znowu sie powtarzam ale to podstawa.. wiele osob nie wie ze NIE DOBITY = PODNIESIONY PRZEZ MEDYKA. Dobijanie to podstawa gry zespolowej, zawsze warto dobic kogos i zginac niz zabic, nie dobic, zginac i zostawic koelgow z dwoma a nie z jednym. Podstawa to nie giniecie na 30 sekund, jezeli zginiesz na 30 sekund, druzyna przeciwna ma juz duze ulatwienie, juz nie jest 6vs6 tylko na te 30 sekund jestescie oslabieni. Wiadomo nie da sie grac tak aby wogole nie ginac, ale mozna to giniecie tez wykorzystac. Zginac aby za chwile wyjsc z respa. Komenda /kill to podstawa i niech cie nie obchodzi ze ci ktos napisze selfkiller lama, to jest element gry, jezeli amsz malo ammo a do respa blisko, dajesz killa. W ataku jezeli twoja druzyna zostala wybita jestes sam, tez daj killa i idz z nimi, no chyba ze trzymasz jakas dobra pozycje i nie grozi ci smierc smile.gif Twoj pasek medyka tak samo jak fopsa ma zawsze pracowac dla dobra druzyny, grajac medykiem pamietaj o kill revive, o oslanianiu engow i lojtow, to oni zawsze wygrywaja mapy, zawsze mysl o dobru druzyny, nie patrz na staty.. bo co z tego ze masz xxx hsow i n killi, skoro twoj team dostaje w dupe ? Wielu graczy tego nie rozumie i gra na fragi, staty jak zwal tak zwal.. tak sie meczy nie wygrywa. Podstawa jest tez komunikacja. nie (słowo na p) na TS'ie o dupie maryny tylko dawaj info, co jak skad i po co. NIe whinuj, bo to niszczy morale ruzyny, szczegolnie jak nie idzie, to wszystko jest teamplay, cos magicznego co sprawia ze w et chce sie grac... czyz nie jest rzecza piekna wygrywanie z lepszymi od siebie? Wam tez sie to moze udac.

3. SKILL - pracuj nad swoim movementem czyli prouszaniem sie, aimem, czyli celnoscia i battlesensem czyli mysleniem. Staraj sie grac tak aby byc coraz lepszym. Graj czesto mecze z lepszymi od siebie, aby pozniej wygrywac z klanami na swoim poziomie. Z gry na gre zdobywasz doswiadczenie, ktore bedzie procentowac w prszyslosci, nie boj sie przegrac mecz, nie denerwuj si jezeli sie nie uda, to tylko gra, niestety wiele osob o tym zapomina, zaczyna narzekac, przez co rodza sie konflikty. Pamietaj ze najlepiej lagodzic konflikty i isc zawsze na kompromis.
Aima ne cwicz na ffa, juz lepiej graj duele z kims lepszym, od czasu do czasu mozna sobie porobic tricki, np wyuczenie sie walljumpa zapewni ci w przyszlosci lepsze skoki, pamietaj ze skill to nie tylko aim, strafe'owanie jest tak samo wazne, nawet prone czasami sie przydaje. Ogladaj dema lepszych graczy, obserwuj jak oni sie zachowuja, jak strafe'uja, gdzie zostawiaja arty jak rzucaja apteczki. Po pewnym czasie zauwazysz swoj postep.

Nie wazne w klanie kto jest jego liderem, kto ustala mecze, tylko wazne jest to czy stanowicie zwarta grupe przyjaciol (kolegow). Im lepiej bedziecie poznawac siebie tym lepiej bedzie sie wam gralo. Eliminujcie z klanu ludzi slabych (nie skillowo ale mentalnie) ludzi ktorzy psuja atmosfere czy narzekaja (whine'uja). Duzo daja spotkania w realu, wtedy czlowiek nabiera szacunku do innych, mozna tez powspominac czy tez pogadac o czyms innym niz wolf.
Staraj sie aby wizerunek twojego klanu na zewnatrz byl jak najlepszy, najgorsze co moze sie wam przytrafic to fama ze jestescie z!@#ami bo wrzucacie innym czy zachowujecie sie jak warzywa.

Ja prowadze swoj klan juz ponad dwa lata, dzieki niemu poznalem wielu ciekawych ludzi, jedni odeszli inni przyszli, jednych znam w zyciu prywatnym innych nie, zawsze staralem sie aby moj klan byl szanowany, czy jest, nie wiem. Ale mam cholerna zabawe z tego iz gram w klanie i gram w nim i bede w nim gral, bo gra klanowa jest odskocznia od zycia zwyklego, szarego gdzie trzeba ciezko harowac na chleb...

Czemu to wszystko napisalem? bo chcialem przetestowac klawiature biggrin.gif
dziekuje serdecznie za uwage, jezeli ktos dotrwal do konca to GG

fun!
blacktyger
naprawdę ?
jarpen
wzruszająca opowieść o klawiaturze laugh.gif
Estaloth
(słowo na p)enie.
splajn
Z twoją nową klawą jest wszystko ok, ale żeby się upewnić napisz reację ze zlotu wow na stronie klanowej ph34r.gif
tranx-san
nie splajn, juz raz napisalem, ba nawet poprawialem bledy i c@#!, poszlo wsio wp!#@u...

ale klawiatura jak widac dziala

dotrwal ktos do konca ? biggrin.gif

za tydzien wy!@#ie posta 10x dluzszego, jakies propozycje na topic? o grze w wolfa pisac juz nie bede, obiecuje :[
falubaz
o dupie marynie
Estaloth
CYTAT (tranx-san @ 2:18, 31 07 2005)

To nie forum dla masochistów.
Zduneq
CYTAT (tranx-san @ 2:18, 31 07 2005)

Ja dotrwalem biggrin.gif wlasnie na przekur tobie smile.gif.Widac ze sie nameczyles nad postem.Zauwazyles tez 1 rzecz, chodzi mi o brak kultury na scenie ET
.
CYTAT
nie chodzi o poziom gry, o zachowanie sie ludzi podczas samych rozgrywek, na ircu czy nawet na tym boardzie..

Tak zgadza sie, jestes DOSKONAŁYM TEGO PRZYKŁADEM!!!Kazdy moze przekonac sie KLIKAJAC TU
Ja rozmumiem ze mozna sie posmiac z glupot ale ten post mnie zaskoczoly,nie myslalem ze to forum stac na to, niestety sie mylilem dry.gif Jak dla mnie to juz nie jest zartowanie tylko obrazanie kogos!!!!Nic innego.Mysle ze jakby ktos Tak napisal o tobie to milo by ci nie bylo....I bylby wielki flame, a tak odstraszyles prawdopodobnie nowego userka.
Wniosek prosty NIE (słowo na p) O KULTURZE BO SAM NIE MASZ O NIEJ POJECIA .

F.U.C.K. Y.O.U. M.U.T.H.A.F.U.C.K.I.N. B.I.A.T.C.H.

no offence testowalem czy mi dziala shift,jednak dziala smile.gif ale nie mial prawa nie dzialac bo zaplacilem za klawke ponad 100zl
tranx-san
CYTAT (Zduneq @ 17:28, 31 07 2005)

Tak zgadza sie, jestes DOSKONAŁYM TEGO PRZYKŁADEM!!!Kazdy moze przekonac sie KLIKAJAC TU
Ja rozmumiem ze mozna sie posmiac z glupot ale ten post mnie zaskoczoly,nie myslalem ze to forum stac na to, niestety sie mylilem dry.gif Jak dla mnie to juz nie jest zartowanie tylko obrazanie kogos!!!!Nic innego.Mysle ze jakby ktos Tak napisal o tobie to milo by ci nie bylo....I bylby wielki flame, a tak odstraszyles prawdopodobnie nowego userka.
Wniosek prosty NIE (słowo na p) O KULTURZE BO SAM NIE MASZ O NIEJ POJECIA .

=o

przykre, odstraszylem nowego userka tego forum? a po ch.uj nam taki user ktory zarejestrowal sie tylko po to aby napisac posta o tym jak mozna zarabiac przez internet dzieki czemu chce aby x osob sie tam zarejestrowalo i podalo jego jako osobe ktora polecila komus ta wlasnie strone. JEDNA WIELKA SCIEMA.
Ja osobiscie toleruje spam, ale spam przywoity, a nie jakies 3 linijki namawiajace ludzi do tego aby robili cos za co i tak nie dostana zadnych pieniedzy, przykre ale prawdziwe.

Forum jest od tego aby wymieniac poglady, jezeli ktos sobie chce pisac takie ogloszenia powinien dostac perm bana na forum.

Radzilbym ci jeszcze sprawdzic w slowniku znaczenie dwoch slow: ironia i aluzja, nie mylic z aronia i zaluzja.

Ciesze sie ze masz klawiature za 100 zl ktora dziala a w sumie nie rozni sie prawie niczym od tej mojej za 15 zl

estaloth DIE plz wink.gif
D!z3l
CYTAT
Zduneq  20:28, 31 07 2005

Jak dla mnie to juz nie jest zartowanie tylko obrazanie kogos

Eee tam Zduneq chyba masz coś z psychą z!@#ane, radze Ci wybrać się do psychologa żebyś mógł opowiedzieć mu o swoich problemach !! A dla Tranxa to zwyczajne GG za pobieranie plebsu ! ^^
Zduneq
n/c, nawet nie chce mi sie tego tlumaczyc....
tranx-san
CYTAT (Zduneq @ 17:00, 1 08 2005)
n/c, nawet nie chce mi sie tego tlumaczyc....

jak to kiedys powiedzial slawny w kregach trzymajacych wladze niejaki pan Leszek M. "prawdziwego mezczyzne poznaje sie po tym jak konczy a nie jak zaczyna", ty konczysz marnie. Trudno, zawsze moge pogadac z Dizelem o fachowej obrobce plebsu w warunkach bojowych, z blacktygerem o tym ze i gej to prawdziwy mezczyzna, z falubem o dupie maryny, no i na sam koniec z Kasia poplotkowac biggrin.gif

hf tho
Zduneq
CYTAT (tranx-san @ 18:59, 1 08 2005)
jak to kiedys powiedzial slawny w kregach trzymajacych wladze niejaki pan Leszek M. "prawdziwego mezczyzne poznaje sie po tym jak konczy a nie jak zaczyna", ty konczysz marnie. Trudno, zawsze moge pogadac z Dizelem o fachowej obrobce plebsu w warunkach bojowych, z blacktygerem o tym ze i gej to prawdziwy mezczyzna, z falubem o dupie maryny, no i na sam koniec z Kasia poplotkowac biggrin.gif

hf tho

Hmmm, smiesznie sie to akurat skalad gdyz niejaki pan L.M. pochodzi z żyrardowa czyli z mojej miesciny.Wcale nie uwazam ze skonczylem marnie.Mysle ze niektore sprawy nalezy poprostu przemilczec dajac w ten sposob do zrozumienia ze jestem na NIE, choc jak niektorzy twierdza nieobecni glosu nie maja,w czym jest bardzo duzo prawdy.
Dalej, jakbys zauwazyl laskawie to rzucanie w kogos miesem nie jest kulturalne.Gdybys takze znal(jak mi poradziles,zebym sie zapoznal) z definicja slowa IRONIA i ALUZJA po przeczytaniu mojego postu znaczy ze sam nie wiesz co te slwoa znacza, jak ty to ujales, przykre ale prawdziwe ph34r.gif
CYTAT
Forum jest od tego aby wymieniac poglady, jezeli ktos sobie chce pisac takie ogloszenia powinien dostac perm bana na forum.

Ale to jest sprawa ADMINA nie twoja, przykre ale prawdziwe tongue.gif
Jezli moglbys mnie oswiecic co oznacza skrot "hf tho" bylbym wdzieczny.
To albo tolerujesz spam albo nie, nei ma pozadny spma i zly spam.Woz albo przewoz.
CYTAT
Eee tam Zduneq chyba masz coś z psychą z!@#ane, radze Ci wybrać się do psychologa żebyś mógł opowiedzieć mu o swoich problemach !! A dla Tranxa to zwyczajne GG za pobieranie plebsu ! ^^

Jak zawsze lubilem czytac Twoje wypowiedzi bo cos wnosily,naswietlaly sprawe troche inaczej tak teraz straciles w moich oczach naprawde duzo.Popiersza rzucanie bluzgami w ludzi?Diz3l qutwa!!To moze odrazu przezucmy sie na mieso?
zaraza
Wiesz ogolnie nie lubie czytac dlugich tekstow ale jezeli sa na temat ktory mnie interesuje to moge połknąć całą książke a przyznaje że post jest bardzo ciekawy gram co prawda 3 lata w ta gre ale ogolny moj skil jest jak bym gral 4-6 miesiecy ;/ sadze ze to jest spowodowane tym ze mialem przerwy z 4 razy w ciagu calej mojej kariery w et :c i żałuje teraz a staram sie nadrabiac zaleglosci powoli wychodzi :>.
A co do grania z dobrymi playerami raczje nie znam nikogo tak chajonego kto by zechcial ze mna grac ;/ moze ktoś chetny ?? :>
shela
CYTAT (zaraza @ 0:35, 2 08 2005)
...gram co prawda 3 lata w ta gre...

WTF. lol omg are you crazy ? komus sie chyba licznik przestawil ... a teraz grzecznei wejdz na google i sprawdz ile ET istnieje ....

a tak odnosnie topika ... hmm ... tranx potestuj jeszcze ta klawiature bo ostatnio strasznie mi sie nudzi i nie mam co czytac ... a od dluzszego czasu Swiety nie pisze takich poematow jak kiedys...moze byc o dupie maryni i kilku innych rzeczach ktore wymieniles ... ale pisz .... bo ostatnio na tym forum pojawiaja sie przewaznie warzywne topiki dlaczego jak od-(słowo na p)m serwer dedykowany to pojawia mi sie konsola i grac nie moge ohmy.gif

i odpowiedz na pytanie .... tak dotrwalem do konca :]
warmer
tranx moja rada. skoncz grac w ET a zacznij pisac powiesci biggrin.gif klawe masz dobra to co stoi na przeszkodzie?
tranx-san
przykre zduneq ale terminy "ironia i aluzja" musialem poznac bardzo dawno temu jak przygotowywalem sie do matury =o

Niestety to foum jest jakie jest, mysla przewodnia tego forum jest jechanie po warzywach, wszystko zapoczatkowal chyba swiety i chwala mu za to. Jakby kazdy mial odpowiadac warzywom w sposob kulturalny to niestety ale to forum byloby nudne.
Tak sprawa banowania nalezy do moderatorow.. ale black ostatnio sie opuscil a swiety zaglada raz na miesiac, forum niestety zyje ale slabo, coraz mniej osob w ogole tutaj zaglada.
Rzucanie miesem? omfg ty chyba nigdy dobrego flejma nie widziales, postudiuj topici z tego forum a zobaczysz co to oznacza rzucac miesem.
Jezeli ci sie nie podoba fakt, iz na tym forum ludzie nabijaja sie z warzyw, wrzucaja na innych, idz sobie na forum onetu, bo chyba tylko tobie to przeszkadza. Zauwaz rowniez ze normalnym userom ktorzy potrafia cos z sensem napisac nikt nie wrzuca, wiec chyba to o czyms swiadczy.

co oznacza hf tho? posiedz troche na ircu pogadaj z ludzmi zza granicy to sie dowiesz

w et bede gral zapewne do czasu pga, thoro mnie ciagle molestuje zeby tam pojechac i cos ugrac :|

pewno w niedziele znowu cos napisze :x
zaraza
CYTAT (shela @ 9:33, 2 08 2005)
WTF. lol omg are you crazy ? komus sie chyba licznik przestawil ... a teraz grzecznei wejdz na google i sprawdz ile ET istnieje ....

Moze przesadzilem z ET ale właściwie chodziło mi też o RTCW. Przepraszam za błąd tongue.gif
ymma
No to i ja wtrącę swoje 3 grosze. Co do dyskusjii pomiędzy panami Zdunkiem i tranxem - zduneq moim zdaniem lekko przesadza, chociaż ma też i trochę racjii. tranx muszę powiedzieć, że mnie osobiście męczy już "pobieranie plebsu" i dowalanie "warzywom" Moje pytanie nieodmiennie brzmi: jakimi kryteriami (oprócz miłości własnej) i kto, ma prawo do określenia kogoś tym mianem, oraz jeśli ten ktoś faktycznie spełnia wszelkie warunki, to powiedzcie mi czym się kierują Ci którzy do-(słowo na p)ją (difoltowo) słabszym, gorszym, mniej zorientowanym, w końcu mniej rozgarniętym? Nie mówię o wypadkach skrajnych. Zrobiła się jakaś chora moda na to pobieranie plebsu i choć zazwyczaj śmieszy mnie to, to gdy ktoś ma do powiedzenia, skwitowania tylko ów nieszczęsny zwrot to ręce mi czasem opadają. Czasem wygląda to jak (widziałam na własne oczy) wyzywanie się dwóch niedorozwojów od głupków!

Osobiście bardziej cenię odwagę dowalenia komuś równemu, czy w jakiś tam sposób wyżej stojącego w łańcuchu pokarmowym (choćby i gry), czy popularniejszemu od nas. Nie mówię o atakowaniu bez sensu, ale o wyrażaniu w taki czy inny sposób swojej opini.

tranx tylko nie myśl, że to wszystko do Ciebie - tak tylko sprowokowała mnie wasza wymiana poglądów. wink.gif

Co do twoich "wypocin" tongue.gif To jak wiesz lubie mieć co poczytać i za to masz u mnie plusika. Nic może strasznie odkrywczego nie napisałeś, ale niektórzy tak mają, że jak im czegoś łopatologicznie nie wyłuszczysz to nie przyswoi.

Jedynie mam nieco inne zdanie na temat poziomu klanów teraz a kiedyś. Zgadzam się w 100% że jeśli chodzi o polską scenę to jest marnie. Obecnie mamy może ze dwa o europejskim poziomie, ale też i raczej ze środka stawki niż z czołówki. To niestety baaardzo mało i nie zanosi się by coś się miało w tym względzie w najbliższym czasie zmienić. Nie widać następców Poison, C4, IC, Stroksów, czy Hunterów. Nie bardzo nawet mają te słabsze klany do kogo dążyć, z kim sie mierzyć. Jeszcze gorzej, że klanów średnich też jest stosunkowo strasznie mało. Tak naprawdę mocnych, solidnych klanów też jest zaledwie garstka, a to właśnie i ilość i poziom solidnych, średnich klanów wyznacza poziom całej sceny danej gry w danym kraju. Czyli wniosek jest taki, że w chwili obecnej bida u nas, że aż strach. Oby coś się zmieniło, bo faktycznie nie tyle gra co sama scena umrze.

Inaczej jednak widzę poziom klanów z czołówki europejskiej. Coraz mnie klanów legend, ale to moim zdaniem z tej prostej przyczyny, że poziom się wyrównuje a nie dlatego że wykruszyli się najlepsi. Zmienił się też styl gry - zdecydowanie silniej kładzie się dziś nacisk na grę zespołową i skończyły się czasy solowych popisów. Mniej to zapewne widowiskowe, ale za to skuteczne jak diabli nieprawdaż? I nie dam sobie powiedzieć, że: kiedyś to grali chłopaki a nie to co teraz! :DDD Niezapomnajmy też i o tym, że dla tych którzy nie grali wcześniej w RTCW, gra klanów wywodzących się ze swojego słynnego poprzednika, w początkach ET musiała oszałamiać. Dziś różnice już się zatarły a czołówka wyrównała.

I na koniec jeszcze takie moje prywatne spostrzeżenie - otóż wydaje mi się, że w Polsce przecenia się wagę skilla, w tym głównie aima graczy. Wiem taka nasza ułańska natura biggrin.gif, ale to w pewnym sensie błąd. Cały nacisk kładą klany właśnie na skilla i niestety zaniedbują resztę składającą się na siłe klanu - dopracowane pod kazdym możliwym względzie taktyki i teamwork. Wiem, że piszę o sprawach oczywistych, ale pomimo, że są oczywiste to u naszych polskich klanów te kwestie kulały, kuleją i można się domyślać, że kuleć będą. Moim zdaniem gramy przestarzałym stylem gry i jeśli to się nie zmieni nie będzie polskich klanów w ścisłej europejskiej czołówce.

tranx-san
CYTAT (ymma @ 18:54, 2 08 2005)
No to i ja wtrącę swoje 3 grosze. Co do dyskusjii pomiędzy panami Zdunkiem i tranxem - zduneq moim zdaniem lekko przesadza, chociaż ma też i trochę racjii. tranx muszę powiedzieć, że mnie osobiście męczy już "pobieranie plebsu" i dowalanie "warzywom" Moje pytanie nieodmiennie brzmi: jakimi kryteriami (oprócz miłości własnej) i kto, ma prawo do określenia kogoś tym mianem, oraz jeśli ten ktoś faktycznie spełnia wszelkie warunki, to powiedzcie mi czym się kierują Ci którzy do-(słowo na p)ją (difoltowo) słabszym, gorszym, mniej zorientowanym, w końcu mniej rozgarniętym? Nie mówię o wypadkach skrajnych. Zrobiła się jakaś chora moda na to pobieranie plebsu i choć zazwyczaj śmieszy mnie to, to gdy ktoś ma do powiedzenia, skwitowania tylko ów nieszczęsny zwrot to ręce mi czasem opadają. Czasem wygląda to jak (widziałam na własne oczy) wyzywanie się dwóch niedorozwojów od głupków!

mnie tez meczy pobieranie plebsu i wyzywanie od warzyw, ale... jezeli ktos pisze po raz nty ze ma problem z pb, zamiast przejrzec forum bo tam sa odp na 90% pytan - powinien zostac zrugany, ktos pisze ze sprzedaje czity czy naklania do rejestrowania sie gdzies niewiadomo gdzie tylko po to aby czerpac z tego korzysci dla siebie - powinien zostac zje.bany, ktos kto piszac popelnia tyle bledow ze dany tekst nie jest czytelny - powinien zostac wychlostany (pzdr black smile.gif )

Zostalem zaatakowany przez zdunka wiec niestety nie moglem stac i patrzec jak kolega robi mi wyklad na temat kultury, tymbardziej ze ow czlowiek mnie nie zna i ocenia tylko po jednym poscie, a mam ich z 600?

tak moze zdunek i ma racje ale sa zasady ciche nie pisane i kazdy kto korzysta z tego forum je zna.. glupi topic i glupie pytania = glupie odpowiedzi i wyzywanie od warzyw.
I tak to forum trzyma wysoki poziom, wystarczy wjesc na forum onetu czy jakiegos innego badziewia.

Co do samej gry i klanow teraz jest taki poziom na scenie, ze kazdy moze wygrac z kazdym (moze poza FF ktore sie bunkruje na wakacje) - jest sama klasa srednia. A scena eu wyglada masakrycznie podobnie, jest nadal z 5 klanow ktore ownuja, ale reszta trzyma podobny do siebie poziom, widac to np po wynikach w summercupie.

Teraz gra jest zdecydowanie szybsza, moze to i lepiej, ale co to za przyjemnosc np taka mapa jak dubrovnik - przy rownych teamach max 2-3 minuty zabawy, zmieniaja oasis jeszcze pod allies, gold tez max 10 min, klanowki teraz sie gra 30 min, a nie 2h jak keidys (gold i oasis - po dwa fullholdy biggrin.gif) czy to jest lepszy kierunek? nie wiem, moze - teoretycznie szybsza gra = wiecej emocji dla widzow.. ale czy ktos tutaj nie zapomnial o graczach ?

ET w polsce odzyje napewno gdy wystartuja zapisy do PGA - gdzies po nowym roku, wtedy bedzie full mobilizacja, wkoncu do wygrania bedzie kasa, sporo osob wroci, sporo klanow powstanie i beda grac... do tego czasu pewno bede gral i ja, ale co dalej ? nie mam pojecia. Licze na to ze nowa gra ze stajni ID ET: Quake Wars, bedzie polaczeniem najlepszych cech wszystkich czesci Q + rtcw&et - napewno wyjdzie mod zmieniajacy ten nowy swiat w stare et.. pozyjemy zobaczymy...
D!z3l

CYTAT
tranx-san  3:12, 3 08 2005

mnie tez meczy pobieranie plebsu i wyzywanie od warzyw, ale... jezeli ktos pisze po raz nty ze ma problem z pb, zamiast przejrzec forum bo tam sa odp na 90% pytan - powinien zostac zrugany, ktos pisze ze sprzedaje czity czy naklania do rejestrowania sie gdzies niewiadomo gdzie tylko po to aby czerpac z tego korzysci dla siebie - powinien zostac zje.bany, ktos kto piszac popelnia tyle bledow ze dany tekst nie jest czytelny

Ja osobiście jestem zadowolony że jest na tym forum człowiek pokroju Tranxa który to w bardzo elokwentny sposób umie opieprzyć niesfornych ludzi ^^

CYTAT
I tak to forum trzyma wysoki poziom, wystarczy wjesc na forum onetu czy jakiegos innego badziewia.

Codziennie czytam sobie forum Onet-sport, ogólnie panuje tam bardzo duża "napinka" wsród wypowiadających się !!

CYTAT
powinien zostac wychlostany

To mi "pachnie" sadomasochizmem xD
warmer
CYTAT
Teraz gra jest zdecydowanie szybsza, moze to i lepiej, ale co to za przyjemnosc np taka mapa jak dubrovnik - przy rownych teamach max 2-3 minuty zabawy, zmieniaja oasis jeszcze pod allies, gold tez max 10 min, klanowki teraz sie gra 30 min, a nie 2h jak keidys (gold i oasis - po dwa fullholdy biggrin.gif) czy to jest lepszy kierunek? nie wiem, moze - teoretycznie szybsza gra = wiecej emocji dla widzow.. ale czy ktos tutaj nie zapomnial o graczach ?

Moim zdanie to i nawet lepiej.Bo nie kazdemu sprawia przyjemnosc stac 30 min na murach Old City na Oasis bo Allies okazali sie low-- a nie mid.Pozatym im mniej trwa klanowka to tym wiecej mozna ich zagrac.To takie moje przemyslenia na ten temat.
Rafal_Pila
CYTAT (tranx-san @ 3:18, 31 07 2005)

Miałem kilka wolnych minut w robocie i jakoś przez ten txt przebrnąłem.

I zazdroszczę, że niektórzy mają tyle wolnego czasu cool.gif
Swiety
CYTAT (tranx-san @ 13:37, 2 08 2005)
Niestety to foum jest jakie jest, mysla przewodnia tego forum jest jechanie po warzywach, wszystko zapoczatkowal chyba swiety i chwala mu za to. Jakby kazdy mial odpowiadac warzywom w sposob kulturalny to niestety ale to forum byloby nudne.

Jechanie po warzywach na tym forum zapoczątkował ówczesny moderator Doktor, pomimo swojego młodego wieku jeden z najrozsądniejszych ludzi na tej scenie nie mówiać już o skillu.
Rozpoczął to całkiem słusznie za co (raczej niesłusznie) został wywalony przez Kida (który mimo swojej powagi coś z warzywa ma).
To były początki sceny ET, która jak to na początku każdej sceny z powodu masy noobów dla których ET często było pierwszą grą, była niesłychanie warzywna. Wystarczyło poczytać topiki z początku forum których niestety większość już skasowałem.

W tych czasach nazywanie kogoś warzywem nawet bardzo słusznie prowadziło zaraz do masowego ich odzewu. Jeśli warzywa mówiły 2+2=5 a nieliczne mądre osoby na tym forum miały odwagę pisać że jesteście warzywa bo 2+2=4 to zaraz zaczęła się nagonka, że obrażają graczy, że elita suxx.
I tak zostało do dzisiaj na tym forum że ta elita która na to forum mogłaby wnieść dużo, olała je a do całego serwisu et.pl przylgnęła łatka warzywnego.

Ja na początku wogóle nie zaglądałem na to forum uważając je za warzywne nie warte odwiedzania (słusznie, właściwie słusznie do tej pory) i z drugiego powodu uznając ET za nie warte do grania (trochę mniej słusznie). Później mój stosunek do ET trochę się zmienił, zacząłem pisać na tym forum (raczej z powodu tego że brakowało mi w tym czasie jakiegoś forum gdzie mógłbym się popisywać).
Kid mi zaproponował opiekę nad forum, za bardzo nie chciałem i nie widziałem sensu ale zwyciężyła chęć władzy, rozgłosu i nawracania niewiernych.

Co do mojego jechania po warzywach. Jeśli ktoś mnie pamięta z czasów RTCW to zawsze moim celem było pomaganie noobom, pisanie jakiś poradników, podnoszenie poziomu etc. Tylko że wszystko ma swoje granice. Jeśli widze że ktoś się stara, próbuje coś osiągnąć chce sam sobie pomóc to samemu pomogę mu z przyjemnością.
Jeśli widze natomiast kogoś wyjątkowo opornego, który zamiast grania w ET powinien się zapisać do podstawówki to nie pozostaje mi nic innego niż go z!@#ać.
Ja też kiedyś byłem warzywem, nazywali mnie lamerem - nie obrażałem się z tego powodi na cały świat bo znałem swoje miesjce w szeregu.
Ale dzieki upartoci, ciężkiej pracy doszedłem do jakieś tam pozycji, nie poddałem się. A co mnie zmoblizowało - właśnie kopanie z serwerów , wyzywanie mnie od lam itd, w myśl zasady - JA wam kur.wa jeszcze kiedyś pokażę.
I taką postawę polecam każdemu wyzywanemu od warzywa.

Na tym forum początkowo bardzo ostrożnie (żeby nie podzielić losu Doktora) następnie coraz częściej wraz z mniejszym zawarzywieniem sceny wraz z upływającymi miesiącami zacząłem piętnować niektóre rzeczy. Ci co uważnie przeglądają forum od dawna wiedzą że dotyczy to głownie topików w których ktoś pyta się 547 raz o to samo. Wiedzą również że wprowdziłem podział forum na rózne subfora tak żeby i warzywa miały swoją działkę, żeby ich nie przekreślać do końca.

Prawda jest taka że najwięcej z warzyw nabijają się ci co sami byli do niedawna warzywami, a w czasach gdy powstawało pojęcie warzywo czy pobieranie plebsu nawet nie wiedzieli co ono znaczy. To tacy nowobogaccy ET. Dorobili się niedawno jakiegoś tam średniego skilla no to muszą sie pokazać, najlepiej poprzez pokazania kto jest warzywem - najlepiej na ircu, FFA, jeszcze lepiej na klanówkach.
Zaim zacząlem grać w ET grałem w inne gry w wielu klanach. Tam było nie dopomyślenia łazić na ircu czy na FFA i chwalić się pobieraniem plebsu. Mówiło się o tym ale tylko w wewnętrznym gronie i to właśnie odróżnia tą prawdziwą elitę od pseudo elity.

Co do samej sceny ET to poziom rośnie ale uwzględniając czas jaki minął od wydania ET to ten poziom powinien być dużo wyższy, do tego ustawiczny napływ noobów. Brakuje naprawdę wybitnych jednostek, faktycznie jedynym z ostatnich dobrych polskich klanów pozostało FF ??? Co za ironia losu - klan który dość długo ociągał się z graniem w ET i był ostatnim najlepszym klanem RTCW (króty ostatni wychodził i zgasił światło) moze to samo powtórzyć w ET ?

Ja na to forum zaglądam coraz rzadziej. Poprostu co ileś tam lat gram w jakąś nową gierkę (tu możesz wstawić dowolną grę: Quake, RTCW nie tylko ET) i po paru latach dochodze do wniosku że to był czas stracony. Niestety w przypadku ET to był dla mnie czas stracony najwięcej.

ymma
CYTAT
Ja na to forum zaglądam coraz rzadziej. Poprostu co ileś tam lat gram w jakąś nową gierkę (tu możesz wstawić dowolną grę: Quake, RTCW nie tylko ET) i po paru latach dochodze do wniosku że to był czas stracony. Niestety w przypadku ET to był dla mnie czas stracony najwięcej.

Wiesz, ktoś kiedyś napisał, że najgorszym nie jest zmarnować młodość, ale nic z nią nie zrobić. smile.gif Nic nie insynuuję, ale... wink.gif

Termit
swienty to po kiego wczoraj grales na icp chyba zeby mi wpakowac rifle w dupe ;o
co do wzrostu poziomu gry to moze aim wzrosl ale patrzac na poczynania Majina lub Kleo to stwierdzam ze IQ niestety spadlo i tu nie nastapi slynne "XDDDDDDDDDDDDDDDDD" bo to bolesna prawda ;o
okreslenie warzywo nabralo teraz nowego znaczenia , juz nie liczy sie aim czy żwawe ruszanie dupska tylko myslenie w czasie gry, grasz jak tempak === jestes warzywem , 4osoby z twojego klanu padly 2 pozostale osoby medy paczkuja sie kolo respa a przeciwnik zabiera radar zabijawszy uprzednio kogos z pozycji medow !@#iacych sie w respie to oznacza ze masz conajmniej 2 warzywa w klanie sad.gif(( , wracam do pracy ;o!
Swiety
Coś w tym jest. Ostatnio jakiś koleś napisał "Dlaczego (tutaj mój super tajny fejk) ma takie dobre staty skoro nie umie strzelać ?"
No i w sumie ma racje. Sam skill pod postacią umiejętnego machania myszką za poruszającym się przeciwnikiem to nie wszystko. Potrzebne jest jeszcze myślenie.
Ale z reguły myślenie i skill idzie w parze. Oczywiście są wyjątki, np Termit takie podał biggrin.gif np duży skill z brakiem myślenia (ale to rzadko) ale najcześciej noskille nie myślą w grze.
blacktyger
a co zrobic jesli ktos gra w jakas gre od poczatku jej istnienia, a pobieraja go wszyscy grajacy max 4-6 miesiecy :<?
D!z3l
CYTAT
a co zrobic jesli ktos gra w jakas gre od poczatku jej istnienia, a pobieraja go wszyscy grajacy max 4-6 miesiecy :<?

Jeżeli taki "ktoś" gra tylko 4fun i nie przejmuje się jednocześnie tym jak gra to nic nietrzeba robić, zaś jeżeli taki ktoś traktuje grę powarznie i np. chciałby grać w jakimś dobrym i rozpoznawalnym klanie ale jego wyniki nie dają mu szansy na grę w owym klanie to raczej powinien poszukać sobie innego hobby -np. szukanie grzybów w lesie (jeżeli tylko są ^^) !
blacktyger
aha, czyli musisz isc na grzyby biggrin.gif!
tranx-san
ty black mowisz o ffa ? ja na ffa jakos nie umiem grac, moze dlatego ze jestem przyzwyczajony only do cw, gdzie wiem co mam robic i wiem ze zawsze jest gdzies ktos kto mnie wesprze... na ffa niestety jestes zupelnie sam, czesto medyk nie podniesie, czesto nie ma ammo, a ilosc spamu przekracza wszelkie pojecie

zbieranie grzybow sux, juz bym wolal robic na drutach albo sklejac modele

ja tez uwazam ze czas ktory przeznaczylem na et jest czasem leko straconym, chociaz poznalem sporo nowych ludzi, zawiazalem znajomosci etc :x
Swiety
CYTAT (tranx-san @ 17:16, 21 08 2005)
ty black mowisz o ffa ? ja na ffa jakos nie umiem grac, moze dlatego ze jestem przyzwyczajony only do cw, gdzie wiem co mam robic i wiem ze zawsze jest gdzies ktos kto mnie wesprze... na ffa niestety jestes zupelnie sam, czesto medyk nie podniesie, czesto nie ma ammo, a ilosc spamu przekracza wszelkie pojecie

ja tez uwazam ze czas ktory przeznaczylem na et jest czasem leko straconym, chociaz poznalem sporo nowych ludzi, zawiazalem znajomosci etc :x

Znajomości zawarte poprzez grę są bardzo powierzchowne. Takie znajomości trwają z reguły dopóki łączy kogoś wspólna gra.
Komuś się nudzi gra, przestaje grać, gra w coś innego - koniec znajomości.
Wyjątek to sytuacje kiedy ludzi poznanych dzięki grze, mamy okazje spotykać często np w real-life.

A co do FFA. Ten co postępuje logicznie według zasad CW na FFA dostaje w sumie w dupę. Natomiast ten kogo np takie zachowanie na CW doprowadziłoby do przegranej teamu, na FFA odnosi "sukces"
blacktyger
ja poznalem paru gejow, dzieki ktorym np. dzis mam kaca :x i czasu spedzonego przy et, w wiekszosci nie uwazam za zmarnowanego :[
tranx-san
o to imo chodzi, aby ludzi poznanych poprzez net rowniez poznac w realu, ja mam kilku takich znajomych z ktorymi od czasu do czasu spotykamy sie na jakas wodke, ew piwo. Prowadzac klan poznalem mase ludzi, lecz tych co poznalem w realu pomimo tego ze juz nie graja klanowo w et nadal milo wspominam i czasami sie spotykamy aby porozmawiac o starych dobrych czasach.

black ty masz kaca? chyba moralnego, bo tobie jeszcze nie wolno upijac sie alkoholem ;p
D!z3l
CYTAT
black ty masz kaca? chyba moralnego, bo tobie jeszcze nie wolno upijac sie alkoholem ;p

Biedny Black, ja to bym się chyba powiessił jakbym nie mógł się czasem na(słowo na p)ić (hehe) wódzią lub podchmielić browarkami ;p
blacktyger
ale ja mogem !!!11
ymma
black ty to możesz... wiesz co i komu i za ile... i tyle ^^
blacktyger
za przeproszeniem czy Ty wiesz lepiej ode mnie co ja moge ?:>

nie sadze ... :>
ymma
CYTAT
za przeproszeniem czy Ty wiesz lepiej ode mnie co ja moge ?:>

Wszyscy wiedzą!!! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
blacktyger
hrhrhr
tranx-san
noi ch.uj z powaznego topicu zrobiliscie prywate :[

btw juz niedlugo napisze kolejny temat z cyklu - (słowo na p)enie o szopenie biggrin.gif!
jarpen
CYTAT (Estaloth @ 13:14, 31 07 2005)
To nie forum dla masochistów.

co tu gadać :?
sado-masuch rządzi
powiedział mi to nie jeden [tylko bez aluzji]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.