Klayman
20:02, 11 09 2005
czesto mi sie zdarza, ze jak biore copsa ze snajperka obojetnie jak dobrze wyceluje zaden pocisk nie trafia... czasami pomaga reset et (nie zawsze) i q*** nie wiem dlaczego tak jest...
juz mnie cholera strzela (sorry) ale jest jakis patent na to g**** ?
bo tak to nie moze byc =/
mial ktos cos takiego?
co z tym zrobic?
z gory dzieki za pomoc...
o ile sie nie myle to chodzi o komende pmove_fixed, jezeli jest na 0 to snajperka powinna dzialac normalnie.
no sprawdzimy...
ale qrka od czego to zalezy, ze raz dziala a raz nie? przeciez to jest smieszne... =/
st4rf!sh
8:53, 12 09 2005
moze tez zalezec na jakim serwie grasz, tam gdzie masz duzo packet lostow nawet jak bedziesz celowal dokladnie we wroga to i tak go nie trafisz bo bedzie on juz gdzie indziej
Sam mam podobny problem. Zaczal sie na nowym patchu (moze nowym etpro?).
nephit :
Jestes pewny ze chodzi o ta komende? Afaik ona poprawia "skoki" dla tych z malym fps. Ciekawe czy to to... sprawdze.
st4rf!sh
11:55, 12 09 2005
nephit ma racje, sam kiedys jak bralem snajpere to sie dziwilem ze k#!@a w nic nie moge trafic [; a tu wyszlo ze to temu iz pmove_fixed mam na 1 ;]
conish - tak jak mowilem nie jestem pewien. afair to wlasnie ta komenda. jakby co o u mnie w cfg widnieje seta pmove_fixed "0" i snajperka dziala (nawet niezle mi idzie, tylko te buraki ciagle sie ruszaja q:[)
Klayman
15:23, 12 09 2005
no ja jeszcze nie mialem okazji sprawdzic...
ale dziwne, ze raz dziala, raz nie =/ bo pmove_fixed mam od zawsze na 1 i zawsze dzialalo... tzn do wtedy kiedy gralem... teraz mialem przerwe, wchodze do gier, i jest jak jest hyh...
a packet losty to nieee...
mowie jest tak, ze czasem wystarczy wyjsc i wejsc na et (ten sam serw, ten sam ping itd itp) i wszystko jest si =/ ...
to akurat jest proste.
nie na kazdym serku prmove_fixed 1 dziala. tak samo jak r_drawfoliage 0. wtedy masz pmove_fixed 0, nawet jesli w cfg jest inaczej.
Klayman
19:03, 12 09 2005
no tak...
ale mi chodzi o ten sam serw...
wchodze >> 0 celnosci >> reconnect >> no moze nie 100% celnosci ale juz dziala dobrze =) ...
wiec dalej twierdze, iz jest to dziwne =)P hieh
Jeśli nie możesz trafić ze snajperki to masz trzy możliwości
1) masz do dupy cela/skilla/itd
2) masz lagi/duże pingi/packet losty
3) masz ustawione pmove_fixed 1 w swoim configu
4) masz to wszystko razem lub po trochu
Trzecia rzecz (pmove_fixed) zależy jeszcze oprócz naszych ustawień od ustawień serwera
Komenda pmove_fixed pojawiła się pierwszy raz bodajże w Q3. Miała ona na celu wyrównanie szans graczy z różną ilością FPS.
Jak to zwykle bywa z softwareowymi ulepszaczami - gówno dają i najlepiej kupić dobry sprzęt.
W engine Q3 duże fps = dłuższe i wyższe skoki (o czym już jest jeden z przyklejonych topików), tyle że samo pmove_fixed to FPSów nam nie podwyższy, tylko stara się emulować jakbytobyłogdybyśmymieli333fps.
To taki antilag tyle że dla fpsów i tyle że różnicy dużej nie widać.
Jednak większość osób źle oceniało granie z pmove_fixed, większośc nawet lepiej skakała z wyłączonym. Tak przynajmniej było w ET i Q3. Jedyną zauważalną zaletą była możliwość wskakiwania np na wysokie skrzynie z 40 fps (bez pmove_fixed trzeba było mieć np 125)
Natomiast twórcy ET jak każde dziecko wie totalnie spieprzyli engine Q3.
skutkami ubocznymi stosowania pmove_fixed jest mn
1) niemożność wcelowania ze snajperski w cokolwiek
2) lean (wychylanie się) jest wolniejsze
3) jeszcze jakieś bugi z mortarem.
re: Swiety
ostatnio zauwazylem, ze nie moge sie wstrzelic w cokolwiek z snipy. ale na poprzednim patchu gralem juz bez problemow. caly czas mam pmove_fixed 1...
no ja tez mam ten sam problem. strzelam i nic. z tego co czytle i zrozumialem trzeba w tyldzie ~ wpisac: pmove_fixed 0 ale wpisalem to i nic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.