OFF-TOPIC
ROTFL
Na pomysł tego rodzaju skryptu mogłoby naraz wpasć niezależnie od siebie kilku tysięcy graczy albo jeszcze nawet wcześniej niż Tass czy Raziel.
Te skrypty są tak proste jak budowa cepa czy proste jak pieprzenie.
Równie dobrze możnaby napisać że skoro Tass czy Raziel wykorzystują w grze strafe-jumpy i strzelają hs-y to cała reszta robiąca to samo zżyna z nich.
Przypomina mi się jakiś flejm z warzywami w commentsach na et.pl gdzie jakiś koleś wypuscił kolejną wersję skryptu na wybór spawna i nadał mu numer 4231.45A beta 3 czy coś w tym stylu (tak jakby wydał conajmniej service pack do Win XP).
Nawet najprostrzy program W Basicu czy Pascalu w porównaniu z najbardziej zaawansowanymi skryptami w Wolfie to arcydzieło oprogramowania.
Tak naprawdę język skryptów w Wolfie jest bardzo ubogi, wystepuje raptem kilka komend: set, vstr, +vstr, przecinek, cudzysłów i średnik

Z jednej strony to trochę za mało i przydłoby się coś jeszcze. Np instrukcje warunkowe jak w każdym normalnym języku oprogramowania.
Np mi przydałby się skrypt na /kill kilujący mnie automatycznie na 0,01 s przed spawnem bo często mi się zdarza że kiluje się już po spawnie

Z drugiej strony taka rozbudowa mogłaby doprowadzić do tego że gracz właściwie tylko wciskałby klawisze uruchamijące odpowiednei skrypty

Poraz pierwszy tego rodzaju skrypty pojawiły się kilka lat temu kiedy Orangesmothie wydało kolejną z wersji OSP i pojawiła się tam komenda +VSTR.
I wtedy wielu graczy zastanawiało się do czego użyć tą komendę.
Także z całym szacunkiem dla Tassa czy Raziela na pomysł tego rodzaju skryptu mógł wpasć wcześniej np koleś o nicku Zdzichu[PL] a jeszcze wcześniej np Ja czy Dankan a jeszcze jeszcze wcześniej ludzie maczający swoje brudne ręce w produkowaniu kolejnych OSP (które fabrycznie jest wbudowane w ET jakby ktoś nie wiedział)
A co do samego fova. Bardzo dawno temu było bardzo dużo topików na temat fova ale sobie napisze jeszcze raz.
Grałem wiele lat w różne gry z róznymi fovami (oczywiście tam gdzie dało się zmienić fov) Od 90 do 135 (w czasach gdy jeszcze nie było PB, zresztą config serwera można ustawić tak że PB może wpuścić z czymkolwiek).
Duży i mały fov ma swoje wady i zalety.
Przy małym fovie możliwa jest większa dokładność celowania (zwłaszcza na większe dystanse) o ile ktoś ma dobrego skilla.
Np w Quaeku gdzie róznice i ilośc broni jest dużo większe niż w Wolfie, popularne są skrypty na zmiane fova w zalezności od rodzaju broni, poprostu w niektórych przypadkach lepiej strzela się z małym.
Niby wadą jest mniejsze pole widzenia ale na to jest jedna rada - cześciej się rozglądać i wyrobić sobie ten nawyk (niektórzy potrafią przejść pół mapy bez patrzenia co się dzieje po jego bokach

), zresztą na klanówkach mniejsze pole widzenia nie ma takiego dużego znaczenia. Oczy dookoła głowy to tylko przydają się na FFA.
Przy dużym fovie mamy większe pole widzenia ale mimo wszystko obraz jest zniekształcony (ale do tego można się przyzwyczaić) i podczas duelu jest mniejsza szansa że przeciwnik nas np obiegnie czy ogólnie zaskoczy od dupy strony.
Ale z dokładnością celowania zwłaszcza na większe dystanse już gorzej.
Możnaby powiedzieć że duży fov to dla słabszych graczy (zwłaszcza w duelach). Tylko że o ile np po przejściu z 90 na 120 takiemu kolesiowi gra się może na początku lepiej to to jest ostatecznie droga do nikąd bo duży fov nie nauczy go dokładnego celowania. To taka prowizorka na braki w skillu.
Bardzo dobry skillowo gracz z fovem 90 raczej ma wieksze szanse z bardzo dobrym graczem z większym fovem. Tylko tak jak powiedziałem - dobre granie na małym fovie wymaga skilla, na dużym mniej skilla potrzeba.
Generalnie uważam że najlepszy jest fov 90 w każdych warunkach. To moje zdanie. Bo można spotkac wymiataczy grających na 90 i na 110 jak i warzywa również grające na 90 czy na 110. Najlepiej niech każdy sam sobie znajdzie odpowiedni fov taki który będzie mu pasował do granie przez miesiące.
Co do samych skryptów na zmianę fova to uważam że często one dezorientuję, bach i nagle inny obraz, przeciwnik gdzie indziej itd.
Niektórzy bindują sobie zmiane fova i zmieniają go wtedy keidy chcą ale czasami podczas duelu nie ma np czasu na zmianętego fova.
Uważam że najlepiej wybrać jeden fov i grać cały czas z nim a jeśli już stosować jakieś skrypty to na zmianę sensitivity.
Kolega bardzo dobrze podumował i do tego 100 razy krócej niż ja