Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czarny ekran
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
paFell
Witam

Na poczatku chcialbym zapewnic wszystkich, ze uzywalem funkcji "szukaj" na forum i korzystalem z uslug "wyroczni" (google.com), ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie (byc moze za slabo szukalem. Jesli tak, prosze o podanie linka do odpowiedzi wink.gif)
Moj komputer (swiezo po formacie):
- Pentium 4 3.00GHz
- ATI Radeon 9600
- 1.00GB RAMu
- sys.: Windows XP
- Wolfenstein Enemy Territory z zainstalowanym patchem 2.60 i etpro 3.2.4
(reszty nie bede podawal, bo nie wydaje mi sie zeby bylo uzyteczne)

Po zainstalowaniu ET mialem problem z OpenGL, ale wystarczylo zainstalowac najnowsze sterowniki i dziala jak nalezy. Teraz mam kolejny problem: po uruchomieniu gry ekran jest czarny. Po chwili slysze, ze uruchomily sie filmiki, ale nic nie widze. Klikam (aby wylaczyc filmiki) i slysze dzwiek z menu nadal nic niewidziac. Wciskam Alt+Crtl+Del i pojawia mi sie menadzer zadan, a w tle upragnione menu gry. Jednak jezeli zamkne menadzera, lub go zminimalizuje (znow przelacze na ET) to ekran znow staje sie czarny. Re-instalowalem gre - nic nie pomoglo. Zalaczam screena (imageshack - sztucznie pomniejszony).
Co moze byc nie tak, i jak to naprawic?

Z gory dziekuje
P.S. jezeli umiescilem to w zlym dziale, to przepraszam, ale przegladajac to (pod)forum widzialem, ze userzy pisza tutaj problemy o ET.
Pisalem bez polskich liter, bo mam system angielsko-jezyczny.

Pozdrawiam
conish
Odpal gre. Potem ustaw sobie wszystko wedlug wlasnego widzimisie. Kliknij create. Bedzie gites.
paFell
Odpal gre. Potem ustaw sobie wszystko wedlug wlasnego widzimisie. Kliknij create. Bedzie gites.

troche to bedzie trudne, bo nic nie widze :/
albo mnie nie zrozumiales, albo uwazasz, ze to bylo zabawne?? wink.gif
conish
No tak... nie doczytalem... Moze vid_restart?
paFell
No tak... nie doczytalem... Moze vid_restart?

Dzieki za zainteresowanie sie tematem smile.gif

niestety nie pomaga - gra sie restartuje i wracam do punktu wyjscia...
shela
mi to by raczje wygladalo na cos ze sterownikami i/lub ustawieniami tychze ...

moze przedstawie swoj tok myslenia ...
skoro cos nie dziala zanim podjalbym srodki typu hardkore sprobowalbym w sterownikach powylaczac wszystkie niepotrzebne (słowo na p)y, typu altyaliasing, filtrowanie anizotropowe itd ... wszystkei te wodotryski nie sa w zasadzie potrzebne, chyba ze ktos lubi miec ladnie na monitorze ... to moze byc potencjalna przyczyna problemow...
dalej ustawienia jakosc obrazu/wydajnosc ustawilbym na optymalne (jak dobrze pamietam w catalystach jest to zalecana opcja) ....

jesli to nie pomoze i dalej beda opisywane problemy wystepowaly, przyczyny bylbym sklonny szukac w odswierzaniu obrazu ... jak wiadomo aplikacja (szczegolnie gra) niekoniecznie musi startowac z odswierzaniem zgodnym z tym, co mamy na pulpicie ... wiec mamy 2 mozliwosci ...

skoro profil w ET nie jest jeszcze stworzony to go stworzmy .. jak juz odpalisz gre sproboj pacnac alt+enter ... powinno ci sie ET przelaczyc w tryb okna a tym samym (zgodnie ze screenem) powinno byc widoczne menu (ET dziala wtedy zgodnie z odswierzaniem tym co mamy na pulpicie) ... stworzmy profil a nastepnie wydajmy w konsoli komende

r_displayrefreshscreen xx

gdzie xx to rzadana wartosc odswierzania w Hz
a nastepnie

vid_restart

i ponowinie alt+enter zeby powrocic do full screena ... jesli kombinacje z odswierzaniem nie pomoga sklonny bylbym przeinstalowac sterowniki na jakas inna wersje (byc moze po prostu te sie gryza z ET tak, jak ktoras wersja detonatorow gryzla sie z PB tongue.gif )

jesli to by nie pomoglo ... to musialbym pomyslec .. daj znac jak to wyszlo
paFell
jesli to nie pomoze i dalej beda opisywane problemy wystepowaly, przyczyny bylbym sklonny szukac w odswierzaniu obrazu ... jak wiadomo aplikacja (szczegolnie gra) niekoniecznie musi startowac z odswierzaniem zgodnym z tym, co mamy na pulpicie ... wiec mamy 2 mozliwosci ...

skoro profil w ET nie jest jeszcze stworzony to go stworzmy .. jak juz odpalisz gre sproboj pacnac alt+enter ... powinno ci sie ET przelaczyc w tryb okna a tym samym (zgodnie ze screenem) powinno byc widoczne menu (ET dziala wtedy zgodnie z odswierzaniem tym co mamy na pulpicie) ... stworzmy profil a nastepnie wydajmy w konsoli komende

r_displayrefreshscreen xx

gdzie xx to rzadana wartosc odswierzania w Hz
a nastepnie

vid_restart

i ponowinie alt+enter zeby powrocic do full screena ... jesli kombinacje z odswierzaniem nie pomoga sklonny bylbym przeinstalowac sterowniki na jakas inna wersje (byc moze po prostu te sie gryza z ET tak, jak ktoras wersja detonatorow gryzla sie z PB tongue.gif )

uzylem tego "triku" smile.gif
Alt+Enter zadzialal - gra sie odpalila w oknie. (tutaj zamieszczam screena. Zastanawiaja mnie te bialo-niebieskie paski po prawej stronie...) Stworzylem profil i proboje w konsoli wpisac ta komende (r_displayrefreshscreen xx), ale gra nie rozumie o co mi chodzi (unknown command "r_displayrefreshscreen")... Na tym etapie sie zatrzymalem. Ale tak na marginesie, to problem chyba rozwiazany, bo ja i tak zawsze lubie grac w oknie. Jednak, jezeli nie sprawiloby Ci (i innym userom) problemu, to chcialbym pociagnac ten watek do konca (bo moze ktos bedzie mial ten sam problem, a nie lubi grac w oknie, i rozwiazanie tego problemu w taki sposob go niezadowala biggrin.gif) A wiec gra nie moze zidentyfikowac wpisywanej przezemnie komendy....
YANEK!
bo to nie ma być displayrefreshscreen, tylko displayrefresh biggrin.gif
imo ph34r.gif
pzdr czeluś smile.gif
paFell
bo to nie ma być displayrefreshscreen, tylko displayrefresh biggrin.gif

unknown command "displayrefresh" sad.gif
YANEK!
grrrr... r_displayrefresh smile.gif
paFell
komenda dziala, tylko teraz musze znalesc na ile ustawic wink.gif
Swiety
r_displayrefresh Tyle ustawić ile może wyciągnąć odświeżania na max twój monitor lub mniej.
Jeśli grasz w roz 1024x768 to chyba najbezpieczniej będzie ustawić r_displayrefresh na 85.

Te niebiekie paski to mogą być.
1) Artefakty - np z powodu przegrzewania się grafiki (poprawić chłodzenie) lub wadliwej karty graficznej (reklamować, wymienić)
2) sterowniki - wypróbować na innej wersji.
3) Problemy z odświeżaniem (raczej małe proawdopodobieństwo)

We wszystkich tych przypadkach ciekawe jest to, że dotyczy to tylko krawędzi okna a nie całego ekranu lub innych jego części.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.