Chciałbym sprawdzic przede wszystkim czy adminowie serwow patrza na to forum... czy oni sie wogole interesuja ET ? czy postawili server i kk thx bye ?...
Chodzi glownie o to ze te serwy (szczegolnie DoD) maja potencjal... (tzn nice ping) ale konfig serwow jest troche ekhm...
Proponuje zastosowac sie do kilku rad (mam nadzieje ze ktos dopisze co o tym sadzi i doda kilka swoich) nt. confa serwera... zeby gra na nim byla czyms milym...
Po 1sze... zmniejszcie ilosc slotow IMHO z 24 do max 18
Po 2gie... /kill ON (zdecydowanie tradycyjna opcja gry nie powinna byc zabraniana tu chyba nie powinno byc dyskusji)
Po 3cie... wlaczyc dropping due to inactivity (antywarzywniak)
Po 4te... wylaczyc ta opcje przez ktora co kazda runde wywala do limbo a teamy sa locked...
Dobra... sorry ze to tak ogolnie opisalem wyglada dosc (nawet sporo) noobersko... mam nadzieje ze ktos tu sie wykaze i napisze dokladnie jakie komendy co i jak i oczywiscie ze ten post zobacza admini...
Toadie umarł ... ktos go musi zastapic chociaz w jakiejs mierze bo teraz pl servers suck ass (totally)
| QUOTE |
| Chciałbym sprawdzic przede wszystkim czy adminowie serwow patrza na to forum... czy oni sie wogole interesuja ET ? czy postawili server i kk thx bye ?... |
masz moje slowo ze sie interesuja, przynajmniej (na bank) admini dod.
| QUOTE |
| Chodzi glownie o to ze te serwy (szczegolnie DoD) maja potencjal... (tzn nice ping) ale konfig serwow jest troche ekhm... |
oba dod sa ustawione na shrub/pro. w sumie jak gram for fun to nie obchodzi mnie czy gram na shrub czy na pro. zabawa jest taka sama.
| QUOTE |
| Proponuje zastosowac sie do kilku rad (mam nadzieje ze ktos dopisze co o tym sadzi i doda kilka swoich) nt. confa serwera... zeby gra na nim byla czyms milym... |
gra na dod zawsze jest dla mnie mila bo gra tam mile towarzystwo. widac ze profesjonalizm nie czesto idzie w parze z mila gra.
| QUOTE |
| Po 1sze... zmniejszcie ilosc slotow IMHO z 24 do max 18 |
pierwszy serwer dod jest ustawiony na 16 slotow, drugi na 24, na obu nie ma opuznien/zgrzytow. wiec don't understand.
| QUOTE |
| Po 2gie... /kill ON (zdecydowanie tradycyjna opcja gry nie powinna byc zabraniana tu chyba nie powinno byc dyskusji) |
ja sie przyzwyczailem do /kill off i co wiecej: na ffa jest przyjemnie tak grac (wymusza dbanie o partnerow z innej profesji, nie ma akcji w stylu "nie mam ammo to se killa siekne"). bo, niestety dla mnie noobstwem i lamerstwem jest robienie killa podczas pojedynkow. co dalej, ffa to gra for fun, wiec w sumie kill nie jest *az* tak potrzebny. na poczatku mi to przeszkadzalo, teraz mi to umila gre.
| QUOTE |
| Po 3cie... wlaczyc dropping due to inactivity (antywarzywniak) |
na DoD jest na BANK ustawiony, tylko nie pamietam na jaki przedzial czasu (bodajze 5 minut)
| QUOTE |
| Po 4te... wylaczyc ta opcje przez ktora co kazda runde wywala do limbo a teamy sa locked... |
jedyny postulat z ktorym sie zgodze
| QUOTE |
| Dobra... sorry ze to tak ogolnie opisalem wyglada dosc (nawet sporo) noobersko... mam nadzieje ze ktos tu sie wykaze i napisze dokladnie jakie komendy co i jak i oczywiscie ze ten post zobacza admini... |
miedzy innymi zapomniales o kontaktcie adminow z ACA (miedzy innymi zlapanie Kropasa, teraz mamy dzieki nim namiary na znanego gracza), cenzurze na serwerach (co prowadzi do zmnijeszenia obrzucania sie miesem), stalym kontakcie z adminami (tutaj niestety trzeba sie orientowac) oraz kontrola serwerow przynajmniej przez jednego admina przynajmniej 6 godzin dziennie.
| QUOTE |
| Toadie umarł ... ktos go musi zastapic chociaz w jakiejs mierze bo teraz pl servers suck ass (totally) |
superkowo mi sie gra na DoD. mam nadzieje ze w najblizszym czasie nie nastapi tak zwana "profesjonalizacja" serwera. czego i sobie i DoD zycze.
ps: pisalem przede wszystkim o DoD, nie wiem jak stoi sprawa z Dialogiem.
pozdrawiam
Na DoD inactivity jest na 5 minut na bank.
Co do kill zgadzam sie z Usagim. Bron boze nie wlaczac /kill?
Chcesz sie killnac ? Uzyj granatu, wejdz pod lufe przeciwnikowi albo zeskocz z budynku.
Co do ilosci slotow ... jak chcesz pocwicyc skilla - idziesz na DOD1, chcesz pocwiczyc refleks i walke w tloku - idziesz na DOD2
Tez sie zgadzam z Usagim - nie ruszac - zostawic jak jest
LOKI 65t
12:00, 4 11 2003
Osobiscie to wywalanie do limbo po pierwsze nie zawsze sie trafia , po drugie nie przeszkadza tak strasznie. Faktycznie moznaby to poprawic bo nie traciloby sie pierwszego respa. Z drugiej strony taka sama sytuacja jest u wroga wiec w sumie po 30 s wszystko wraca do normy.
Na DOD 2 faktycznie mogloby byc mniej slotow bo ping 90-100 to tam jest na porzadku dziennym. Ja tam nie gram bo raczej nie ma to sensu. Jak ktos ma spoko lacze to DOD2 jest w sam raz dla niego. Dla mnie DOD1 for life.
Mnie martwi ze co chwila kogos wywala za pb init authentification czy cos takiego - co wydaje mi sie nie chodzi o czitowanie tylko jakis freak accident programu. Z reguly koles traci caly xp co moze wkurzyc. Mnie jeszcze nigdy za cos takiego nie wywalilo i nie wiem z czym to sie wiaze/jak to naprawic. Moze admini przygladna sie sprawie ?
blinkkin
16:57, 4 11 2003
co do DoD i zmian na nim to nie oczekujcie za wiele. z tego co wiem administratorzy, czyli Black i Mysza nie maja za wiele czsu. sa entuzjastami, ktorzy jak normalni ludzie pracuja, maja znajomych i chca miec troche wolnego czasu dla siebie. trzeba powiedziec, ze powinnismy byc dozgonnie wdzieczni za to co robia i wielkie thx dla nich ode mnie. zamiast tworzyc tego topica znacznie lepszym sposobem byloby skomunikowanie sie z adminami z DoD. z tego co wiem wiekszosc opisywanych przez ciebie usterek nie wynika z zlej konfiguracji serveru, ale robaczkow w samej grze, modach lub/i pb.
| QUOTE (AciD @ 20:11, 3 11 2003) |
Chciałbym sprawdzic przede wszystkim czy adminowie serwow patrza na to forum... czy oni sie wogole interesuja ET ? czy postawili server i kk thx bye ?... |
acid to ty chyba nie znasz myszy i nie znasz jej podejscia do sprawy, najpierw sie dowiedz a pozniej zacznij walic smuty
s1ayer - nie znam myszy i nie wale smutow tylko proponuje pare zmian
Usagi - ale kill to jest standardowa opcja wszelkich q3-engine fpp to tak jak wylaczyc opcje rzucania dynamitu

wszyscy 'starsi' gracze sa przyzwyczajeni do uzywania /kill a jezeli tworcy gry ustawili taka opcje jako nie-czit-protected to znaczy ze moze ona byc uzywana aight ? i nie chodzi mi o to ze laguje na 24 slotach tylko o to ze gra 12v12 na takich mapach jest dosc betonowa tzn idziesz pf idziesz mortar idziesz miny idziesz pf idziesz flamer wchodzisz do banku 4 mg 5 medow ET chyba nie jest zaplanowane na tryb gry 12v12 przynajmniej na to nie wyglada... no ale racja jesli ktos chce to kk grunt ze jest ten drugi powazniejszy na 16 slotow ;P
ale co do /kill bede walczyl
hyhy tez nie mialem na mysli ze /kill to jakies cziterstwo czy cos... ale da sie przyzwyczaic grac bez tego. dla mnie naprawde fajnie sie gra, jak musze sie starac o papu albo o pestki

ale tutaj chyba beda zdania podzielone do konca (/kill on/off).
blinkkin
17:30, 5 11 2003
tak jak mowilem DoD jest od ludzi dla ludzi, wiec nie nalezy oczekiwac ze bedzie to super hiper extra cool server. i zamiast pisac o tym wszystkim na forum lepiej poszukaj na kanalach irc czlowieka odpowiedzialnego za techniczna strone administracji serveru czyli Black we wlasnej osobie (rusz dupe czlowieku i wyjdz z inicjatywa). nie oczekuj za wiele. jak chcesz profesjonalnego serveru to zasypuj pifpafy postami o naprawe servow (ci ludzie zarabiaja na tym), a nie tak jak DoD, ktore prowadzone jest przez entuzjastow, ktorzy robia to za darmoche. rownie dobrze mogliby sie zajac czyms innym.
blinkinn co ty teraz p...isz czlowieku na ircu nie wiem do kogo sie zglosic z tym bo nie znam tych ludzi wiec uzylem w tym celu forum zeby zainteresowalo sie tym wiecej ludzi i wcale nie mam do nich pretensji tylko mowie ze mogliby poprawic cos w swoich serwach bo jak juz mowilem maja duze zadatki na bycie best servami w pl.
wiec jezeli nie wiesz co napisac a chcesz sobie stuknac posta to lepiej idz pyknij partyjke w saperka bo lag ci w wolfa grac niezbyt pozwala ^^
nie no z drugiej strony usagi ma troche racje /kill wprowadza elementy survivalu

gra zyskuje troche inny smaczek... ale za to traci troche z dynamiki (or something) no jak juz mowilem chyba kazdy starszy (lepszy) gracz ma chyba binda na kill i stuka go dosc czesto wiec po co zabraniac :/
blinkkin
21:59, 6 11 2003
nie wiem czemu sie obraziles acid, jesli cie urazilem przepraszam. twoja inicjatywa jest ciekawa, jednak zeby byla skuteczna trzeba bezposrednio porozmawiac z blackiem. najlepiej wpisz w swoim kliencie irc whois black (najczesciej siedzi na ogolnych). nie szkodzi, ze go nie znasz - poznasz

, to naprawde ciekawy czlowiek.
| QUOTE (LOKI 65t @ 10:00, 4 11 2003) |
Osobiscie to wywalanie do limbo po pierwsze nie zawsze sie trafia , po drugie nie przeszkadza tak strasznie. Faktycznie moznaby to poprawic bo nie traciloby sie pierwszego respa. Z drugiej strony taka sama sytuacja jest u wroga wiec w sumie po 30 s wszystko wraca do normy. |
LOL. Chyba tylko tobie nie przeszkadza ta opcja.
To trafia się wszystkim z dużą ilosćią xp.
To porostu jest z...ana opcja, zważywszy na to że większosć graczy nie potrafi dać unlocka.
Po co połowa drużyna ma się w(słowo na k)iać że ich wyrzuciło do limbo nie mogą później wejść i wchodzą z opóźnieniem co może mieć skutki typu uruchomienie przez allies czołgu na goldrush po 30 sekundach.
Nie widze najmniejszego powodu dla którego ta opcja ma istnieć. Może ma to na celu wyrzucanie (i w(słowo na k)ianie) graczy z dużym xp na specta ? Ale przecież i tak zaraz zpowrotem wchodzą (tylko z opóznieniem).
Acid poprostu chiał żeby było NORMALNIE a kilku panów pojechało po nim.
Zawsze ktoś może powiedzieć - jak ci się nie podoba to idź na inny serwer ?
A czy nie może na wszystkich serwerach być NORMALNIE ? (nie chodzi mi o ilość slotów ale o tą opcje wywalania po rundzie).
A jeśli admini nie mają czasu adminować to niech rozdadzą rcony kilku kumatym, zaufanym i nie nadużywającym władzy osobą które będą pilnować aby ustawienia były w porządku.
ja gram w sumie tylko na Dodach. i moze odpowiem ze strony szarego uzytkownika.
zdecydowanie ta opcja z limbo wnerwia na potege. Dod to ffa wiec po pierwszej mapie zostaje jak to okreslacie warzywniak ktory nie dosc ze nie wie jak unlockowac to jeszcze korzysta z jedynej okazji podczas gry kiedy moze kogos zabic i wyzywa sie smiertelnie podczas warmupu. a ty drzesz sie na potege przez minute albo dwie o unlock.
Dod jest bardzo mocno oblozony i czasami nie da sie wejsc spowrotem do teamu w ktorym sie gralo i odpowiadaja ludzie z ekipy. (laduje w axis w ktorym nie lubie grac z mp40)
w ogóle kopie tylko z 2 z najwyzszym xp mecze sa restartowane i 3 minuty sie w sumie nic nie dzieje. niech kopie najnizsze xp. i bedzie ok. ( taka mala kara ;> )
kill na off jest ok. na poczatku sie wnerwialem grajac mortarem, ale juz sie nauczylem i tez przyznam ze wnerwia mnie jak klaniaki biegna biegna i padaja bo costam costam.
to slabe jest i tyle. granat daje rade.
kill byl projektowany jako wyjscie z sytuacji bez wyjscia a nie jako kill taktyczny. gralem w q1 jakos nie pamietam zeby ktos sie specjalnie killowal a w AOT to absurd ;> sami wiecie.
24 sloty sa jak najbardziej ok. i tak wbijam sie na serwer po kilkanascie minut wole nie myslec co bedzie jak bedzie 18 pingi mam stale kolo 50 po 20 jak zaczynam grac.
w kazdym razie dod ma owszem bardzo ladne pingi ale rowniez ma popularnosc podejrzewam ze tez ze wzgledu na te 24.
w ogole to pani m. chyba dba o te dody bo ja widuje i watpie zeby grala i nie dbala
pozdr
...wywalanie do limbo jest wadą pacza 1.02, która wychodzi przy shrubecie. jeżeli chodzi o mnie to w(słowo na k)ia mnie to niemiłosiernie bo co plansze jestem kolejkę w plecy (mało kto wie, że trzeba wstukać w konsoli /unlock), bo ludzie, którzy mają największy wpływ na rezultat meczu są w kolejkę w plecy, a to właśnie tylko tych wypierdala co mape do limbo i blokuje teamy.
1. Dla mnie najwazniejsze na serwerze jest: LICZBA SLOTOW (ktora absolutnie nie powinna przekraczac 18) i ping (to chyba oczywiste). Takze uwazam ze gra na servku "U cioci na imieninach" (ping spoko- gra zrypana przez to ze moze grac tam 26 typa: ) jest istna, bezmyslna zadyma w ktorej lataja tylko arty i strzela sie zazwyczaj wieloma pf'ami (patrz: duza ilosc slotow i brak ograniczenia ;;;; ).
2. Wkurzajace jest oczywiscie to ze zazwyczaj na niektorych serwerach wywala cie do limbo menu gdy masz duzo expa ale to przypadek z rzadka zdarzajacy sie aczkolwiek

very denerwujacy.
PS. Jeden z twoich postow Blinkin przewyzsza "wkurzalnoscia"

dwa punkty ktore wypisalem powyzej

hehe pol zartem pol serio
Hannibal
22:16, 10 11 2003
| QUOTE (ETboy:) @ 19:55, 10 11 2003) |
1. Dla mnie najwazniejsze na serwerze jest: LICZBA SLOTOW (ktora absolutnie nie powinna przekraczac 18) i ping (to chyba oczywiste). Takze uwazam ze gra na servku "U cioci na imieninach" (ping spoko- gra zrypana przez to ze moze grac tam 26 typa: ) jest istna, bezmyslna zadyma w ktorej lataja tylko arty i strzela sie zazwyczaj wieloma pf'ami (patrz: duza ilosc slotow i brak ograniczenia ;;;; ). |
Zdecydowanie sie zgadzam. Jak jest taka ilosc chlopa to normalnie sie mozna pociac od tych nalotow i pfow.
Zauwazylem ze najlepsze kombinacje to 12-16 slotow. wtedy gra jest wywazona. Bo co by nie mowic i herkules dupa kiedy wrogow kupa ( a co dopiero z pfami
)
soreczka ale nie wiem czy na DoD'ach jest wylaczona opcja ze kto chce moze miec pf'ika, chodzi mi o to czy jest jakies ograniczenie na bronie u solda . Bo jesli nie to tesh by sie przydalo jakiego adminka poprosic ladnie o zmiane tej opcji w miare mozliwosci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.