Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niespotykalny problem z pingiem..
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Pingi i lagi, Internet, przeglądarki serwerów
Gooral
Wszystko ma dobrze, tzn. strony wchodzą normalnie, jak ściągam jakieś pliki mam transfery ponad 60Kb/s, ale jak włączam ET to pingi mam od 700 do 999. Need a Medic!
Z góry dzięki ph34r.gif
Modes
Sciaganie plikow a ping w grze to sa 2 rozne sprawy, poniewaz zapewne uzywasz do sicagania programu tupy GetRight lub DAP to one wymuszaja na sieci jak najwieksza szybkosc (np. jak ja sciagam jakis pliczek DAP'em na sieci to mam ok. 50 kb/s z NEO, podczas gdy innym spada download, mam nadzieje ze wiesz o co chodzi). Gry takiej f-cji nie maj.

Masz lacze 100mb/s na 40 osob ohmy.gif ohmy.gif, nie slyszalem o czyms takim jeszcze (znaczy nie slyszalem aby bylo tylko na 40 osob, zazwyczaj takie wysjcie na swiat ma conajmniej 400 klientow). Wedlug mnie masz siec WEWNETRZNA 100 mb/s (czyli standardowa) a wyjscie na swiat napewno masz mniejsze (moze powiesz jakie ?).
Gooral
QUOTE (Modes @ Oct 15 2003, 04:41 PM)
Wedlug mnie masz siec WEWNETRZNA 100 mb/s (czyli standardowa) a wyjscie na swiat napewno masz mniejsze (moze powiesz jakie ?).

"Wyjście na świat" mam bodajrze 1mb/s
Modes
QUOTE (Gooral @ Oct 15 2003, 07:17 PM)
"Wyjście na świat" mam bodajrze 1mb/s

Czyli jakby podzielic te 1 mb na 40 czesci to by bylo 25 kb/s, jednak zapewne jak w takich sieciach bywa nie masz sztywnego podzialu na pasmo dla poszczegolnych uzytkownikow, wiec twoje rozwiazanie z wysokim pingiem jest proste: Inni zapychaja tak siec ze ty nie mozesz grac.
El_Mariachi
Ewentualnie spróbuj grać w nocy albo, jak możesz, rano czy wtedy kiedy innych użytkowników nie ma w domu.
Cienki Bolek
QUOTE (El_Mariachi @ Oct 15 2003, 10:13 PM)
Ewentualnie spróbuj grać w nocy albo, jak możesz, rano czy wtedy kiedy innych użytkowników nie ma w domu.

[offtopic]
Albo poprzecinaj innym kabelki.. tylko nie wszystkim, zeby nie bylo na ciebie BUHAHAHHAHA
Gooral dzisiaj cie u cioci widzialem czy mi sie zdaje smile.gifsmile.gif
Sorry za uszczypliwy ton , ale juz 4 noc w pracy siedze i se pograc nie moge wieczorkiem
A na powaznie to nie wiem co jest ale czasem mam ping 40 a gra mi tak przepotwornie nie chce dobrze dzialac ( chodzi o problem z mysza:( po prostu biega tam gdzie ona chce a nie ja (ping ok to moze packet lost czy cos.. czy mozna to jakos zmierzyc.. np spingowac . A czasem ping 400 i wszystko ladnie piknie plynnie chodzi...
I 2 powazne .. jac tamci z ktorymi masz wspolne lacze to jacys kaza/emule fani .. to zapomnij o graniu.. ja mam neo na2 i jak koles raz zapomnial wlaczyc netlimitera to nawet www nie moglem otworzyc... i problem byl nie w tym ze sciagal na maksa.. tylko ze od niego sciagali smile.gif
Rozwiazanie .. popros wysztkich o zainstalowanie programu netlimiter 1.22 niech tam wlacza opcje maks upload 1 kb na p2p programs moze to cos pomoze.
Pozdro Cienki Bolek
Modes
QUOTE (DestroyeR.tm @ Oct 18 2003, 03:46 PM)
Mam średnią prędkość 10 KB/sec, ale ping gdy gram to mam początkowo od 100 do 200 a póżniej robi się 999.
Zawsze tak jest(mam SDI + LAN z 4 osobami)

Jesli serwer stoi u ciebie to jak grasz w ET odlacz reszcie neta i powiedz ze usterki techniczne tongue.gif Nic nie da sie poradzic (tak jak powiedzial Armageddon).

Aramgedon: Sdi /4 to jest polowa szybkosci zwyklego modemu. Modemy o szybkosci 33 kbps juz 3 lata byly staroscia, wiec watpie zeby teraz ktokolwiek ich uzywal.
Black_spirit
QUOTE (Modes @ Oct 15 2003, 07:30 PM)
Czyli jakby podzielic te 1 mb na 40 czesci to by bylo 25 kb/s, jednak zapewne jak w takich sieciach bywa nie masz sztywnego podzialu na pasmo dla poszczegolnych uzytkownikow, wiec twoje rozwiazanie z wysokim pingiem jest proste: Inni zapychaja tak siec ze ty nie mozesz grac.

IMHO to koleś się walnął i chciał napisać 1mbit i w podziale da to 25kbit/s smile.gif czyli małooooo...mniej niż zwykły modemik sad.gif
Sorry że się czepiam ale czasami lubie kogoś poprawić, prosze nie odbierać tego negatywnie wink.gif

Nawet przy 40 osobach w sieci nie wierze w cuda że 40 osób non-stop zapycha sieć na maxa!Jak naraz chodzi 10 kolesi to ma dostepne pasmo o przepustowości zbliżonej do SDI (dokładnie koło 100kbit/s),a niech ktoś mi powie że z SDI nie można pograć ?! tongue.gif Poza tym tych dziesięciu kolesiach naraz nikt z nich nie jest w stanie zająć całego łącza bo IMO jeśli jest megowe łącze to i musi być jakiś sensowyn router, a gdzie router to tam najrozsądniej Linuch smile.gif a jak linuch i rout to i pewnie mrtg czy inny cbq smile.gif (takie coś do sprawiedliwego podziału łącza w uproszczeniu biggrin.gif )...

W tym przypadku wina może być różna,a chwilowo nie znam 100% odpowiedzi na to pytanie sad.gif sam mam problem 999 zaraz po wejsciu na serv mimo iż w EYE mam ping do serka koło 60...i niech mi nikt nie pier**** ( wink.gif ) że to wina łącza...co prawda mam SDI,ale jak po wyjściu z serva ET wbijam się na serv RtCW i mam ping 80-100 to sorry ale coś nie tak jest z grą a nie z łączem...obstawiam na bugi jakieś w grze.BTW na gołym ET nie spaczowanym można ładnie grać i długo (na spaczowanym wywala mnie po około 15min sad.gif ) i z ładnym pingiem...jak dla mnie obecny patch SUXXX!Tylko jestem ciekaw jak niektórzy mogą sobie grać z ładnym pingiem i długo...problem powinien dotyczyć wszystkich...dziwne...... sad.gif
Black_spirit
QUOTE (ArmaGedoN @ Oct 18 2003, 10:25 PM)
DestroyeR.tm <-----

SDI na 4 osoby, a mówią że nie ma wysłanników Hard Core tongue.gif

Z tym nic nie zrobisz, SDI na 4 osoby, to tak jak średniej jakości modem (także niegrywalny). Pozostaje Ci zmienić łącze, albo grać bardzo późno w nocy.

Pozdrowienia ph34r.gif

Nie cfaniakuj wink.gif Nie wszystkich stać na super łącze,a SDI na 4 osoby to nie tragedia!Ty przyjmujesz widze
tragiczną sytuację gdy jest 100% obciążenia przez 4 userów...a nie bierzesz pod uwagę że często jest tak że nikt nie korzysa z netu i jest git.
Ja mam SDI na 10 (sic!) i to dopiero musi być dla Ciebie czysta fantazja co nie?!Jest spoko!W RtCW pykam sobie z pingiem koło 100, ET ostatnio sie skopało,ale jak zaczynałem granie często miałem poniżej 100! a przeważnie 100-120...i to w ciągu dnia!!!W chwili obecnej mój FlashGet zasysa plik z prędkością 9-10 kb/s...
BTW jeszcze chwilka i będe mial DSL-a biggrin.gif

Sorry za 2 posta,ale dopiero teraz przeczytałem wyżej cytowanego, a nie chciało mi się edytować poprzedniego biggrin.gif ph34r.gif
Modes
Black spirit: 1mbps jest trudno zapchac ?? ohmy.gif ohmy.gif Przeciez to tylko 113 Kb/s, wystarczy ze ktos zapusci 2-4 pliki na overnecie i poczeka z godzinke i juz ma ponad 100 Kb/s (wiem bo kumpel w kafei ma DSL 1 mbps i sam wykorzystuje na 4 plikach z overnetu 80 Kb/s, i to tylko dlatego ze podzielil iz wiecej nie moze bo by ludzie w kafejce internetowej narzekali ze nie moga sie polaczyc).
Tak samo ja na stancji nie moge grac na NEO bo wszyscy sciagaja z sieci i moje pingi to ok. 600, ale jak ja sciagam cos z nmetu za pomoca DAP'a to sciagam z szybkoscia 35 kb/s (czyli polowe lacza).
Wiec nie mow mi ze 10 osob nie moze zapchac 1mbps lacza, bo to moze 1 osoba zobic, tak samo jak 1 osoba moze zapchac 1 MB/s lacze (ale potrzebuje do tego aby po calej drodze sciagania pliku byl minimum 1 MB/s kabel). Zwykly dysk potrafi wyrobic ok 6-7 mb/s transfer danych, a te nowsze nawet do 15 mb/s (wiem bo jak po lanie sciagam mam 6 mb/s).
ArmaGedoN
Black_spirit <-----

Rozumiem że ktoś może nie mieć kasy, ale niech ludzie oczekują, tyle za ile płacą. Trudno mało płacisz to masz duży ping. A SDI na 10 osób to już naprawdę blink.gif chyba tylko na czatach siedzą, albo coś w tym stylu, jeżeli masz ping 100. Mam kolegę, który ma SDI na 6 osób, zablokowane wszystkie porty p2p (KazAa, DC++, e-Mule itd.), i ma ogromne lagi, przy czym pozostałe 5 osób w sieci, naprawdę nic nie ściaga. Więc przy 10 to aż dziw, że miałeś taki ping. Zresztą nawet SDI na 4 użytkowników, to jaki jest rachunek... 30-40 zł? To czy np. nielepiej na 2 osoby i po 60 zł? 60 zł za internet to nie jest dużo, przynajmniej wedłóg mnie. Ale wszystko zależy od sytości naszych portweli.

Pozdrowienia ph34r.gif
Black_spirit
Armageddon ja jako admin nie płace nic tongue.gif mam jeszcze na górke wink.gif Co do Twojego kumpla->ma pecha sad.gif ja przed seką grałem i miałem pingolca 120 smile.gif w ET...

Modes:Przezytaj uważnie mojego posta...
Poza tym tych dziesięciu kolesiach naraz nikt z nich nie jest w stanie zająć całego łącza bo IMO jeśli jest megowe łącze to i musi być jakiś sensowyn router, a gdzie router to tam najrozsądniej Linuch  a jak linuch i rout to i pewnie mrtg czy inny cbq  (takie coś do sprawiedliwego podziału łącza w uproszczeniu  )...

Sam zresztą o tym napisałeś,że kumpel może max 80kb ścągać...Poza tym ja podałem przykład że nie można zapchać łącza jeśli jest jakiś rozumny admin z minimalną wiedzą o tym co robi i włączy wspomniane przeze mnie "pierdoły",które dają duuużo,a nie wierze że tak duże łącze ktoś zostawi samopas bez podziału (chociażby na sztwyno,ale to bez sensu;P)...Jeszcze raz jak masz włączone np HTB to nie zapchasz łącza jak będziesz np online np z 5 userami chociażby nie wiem co tongue.gif będzie zawsze dzielone na 6 ;P i ewentualnie jak ustawisz to dostaniesz troszkę więcej kb jesli jeden z userow nie wykkorzystuje wszystkich kb mu przydzielonych a ty zglaszasz zapotrzebowanie na wiecej tongue.gif

Co do tematu bo zeszliśmy troche offtopic...Byłem głuuupi.Zwalczyłem ping 999 po wejsciu na serv.Wystarczyła chwila zabawy z:
/cl_maxpackets
/cl_packetdup
/net_noudp
/rate
/snaps
/cl_timenudge (co do tych którzy mają dobry ping radze dac wartosc ujemna,0 jesli gracie na lanie,a dodatnie jesli chcecie symulowac laga wink.gif ciekawe kto?)
Wszystko jest ok.Ping spadł do nawet 70 jak przed chwila gralem ale ogolnie kolo 100-120 trzyma sie smile.gif

Co rozlaczania po jakims czasie nadal mam sad.gif
sin
jelsi mash firewalla to sproboj go wylaczyc happy.gif
Modes
Jesli u ciebie stoi server i u ciebie jest lacze do neta (a napewno jest i to napewno na twoich rodzicow) to powiedz ze nie zezwalasz na sciaganie plikow programami p2p i bedziesz wylanczal na 24h neta takiemu komus kto bedzie tego uzywal (sa programy ktore to monitoruja).
NovA
Jestem zaciekłym graczem CS'a.. mam neo+ więdz na pingi nie narzekam w żadnej (do tej pory) grze.. W CS mam przeważnie pingi 30-60 (większe jezeli server jest kiepski, co jest oczywiste..) No ale przyszedł czas i na ET więdz po instalacji odpalam gre, wchodze do multiplayer.. a tutaj servery z pingiem 200, 300, 400, 700 !!!!! No to sobie mysle.. A poszukam polskich.. Odpalam GameSpy, wyszukuje polskie a tutaj pingi 120 - 300. No cuz widocznie tak musi byc.. Odpalam gre, wchodze a tutaj ping 999. Widze jak ludzie lataja po planszy (dołaczyc sie nie moge do gry a tylko jako spectacor) po chwili "Disconnect". Tak na kazdym serwerze, nie tylko polskim... Jakies antidotum ??

P.S. podkreslam ze w kazdej innej grze pingi mam takie ze grac sie DA !
Gooral
Sprawdź czy w tym momencie nie ściągasz niczego (programy peer 2 peer, czyli tzw. p2p, czy nie ściągają od ciebie (czyli upload), a jak nie to przeinstaluj WOLFA !!
A jak nie to może masz za słaby komp...
NovA
luuudzie litości... odpowiedzcie na pytanie a nie zadawajcie takich jak dla dzieci z przedszkola.. ehhh
jedyne to bylo "przeinstalowac gre" dobra ale co to da ?? hmm ?? sproboje pozniej.. poczekam moze ktos cos sensownego wymysli...

a tak apropo to pisalem o tym CS (dla tych co nie wiedza Counter-Strike) ze mam pingi 30-60 i w innych grach tez.. PRÓCZ ET !!

pozdr.

Gooral: a jesli mialbym słabego kompa to powodem byłyby FPS'y NIE PING.. ehhhhhhh brak mi słów sad.gif
BARABARpol: to nie wchodzi w "gre" (zeby nie skojazyc..)

El_Mariachi
Jeśli ma Neo+ to LEGALNIE nie może go w zasadzie dzielić na kilku userów wink.gif . No ale nieważne. Ciekawy problem to jest. IMHO radziłbym sprawdzić czy jakiekolwiek inne gry na enginie Q3A działają ci dobrze. Możnaby pokombinowac z ustawieniami rate, snaps, maxpacket, packetdup i takie tam ale z tego raczej chyba pinga 50 nie zrobisz (zakładając, że normalnie masz 999). Może kwestia problemowa tutaj jest coś z PB? Może coś się popierniczyło nie wiem przy instalacji albo coś i dlatego tak masz. Spróbuj może zapingować serwer jakiś ETa i zobacz jaki ping będziesz miał (chociaż to raczej wyjdzie pewno, że dobry). Może masz też jakiegoś firewalla zainstalowanego. Siedzi sobie może na tych portach i coś je filtruje jakoś albo coś, nie wiem. Powyłączaj wszystkie programy, zainstaluj Q3A albo coś takiego i sprawdź czy tam też tak masz IMHO taka rada jest. Chociaż z drugiej strony to i tak gotowego rozwiązania nie da teraz. No ale możemy do czegoś dojść tongue.gif .
NovA
wlasnie moze to byc "wina" firewall'a... ale odblokowalem port przez ktory przelatuja pakiety do danego [1] servera. Musze tylko to przetestowac.. m.in wył "ściane"

P.S. Q3A itp chodza jak CS jak juz wczesniej to pisalem i podkreślałem

Dam znac jak sie poprawi... thx i jesli ktos ma jeszcze jakis pomysł niech śmiało pisze biggrin.gif
Gooral
QUOTE (NovA @ 15:45, 6 11 2003)
Gooral: a jesli mialbym słabego kompa to powodem byłyby FPS'y NIE PING.. ehhhhhhh brak mi słów sad.gif

Nie jestem pewny, ale chyba tu nie masz racji...
Ponieważ (nie jestem pewny, ale tak mi mówiono (więc nie pisać, że nie mam racji... ohmy.gif)) ping zależy od:
a) szybkości kompa
cool.gif szybkości łącza
... jak nie mam racjii to mnie poprawić

Gooral
QUOTE (NovA @ 15:17, 7 11 2003)
wlasnie moze to byc "wina" firewall'a... ale odblokowalem port przez ktory przelatuja pakiety do danego [1] servera. Musze tylko to przetestowac.. m.in wył "ściane"

P.S. Q3A itp chodza jak CS jak juz wczesniej to pisalem i podkreślałem

Dam znac jak sie poprawi... thx i jesli ktos ma jeszcze jakis pomysł niech śmiało pisze biggrin.gif

Sorki za drugiego posta, ale nie doczytałem sad.gif...
Inne gry ci chodzą dobrze, a ET nie... inne gry... to brzmi dwuznacznie... Mogą to być gry, które nie wymagają szybkiego łącza, takową grą nie jest ET... a CS'a można grać na modemie (i to bez lagów), a tą drugą rzeczą jest to, iż źle wpisałeś port na firewallu...
Standardowe porty:
27960
27961
27962 itd. aż do 17969...
NovA
hehehe dobra... inne gry mialem na mysli = wszystkie inne gry.. JAKIEKOLWIEK gdyz to 54KB/s out i 12KB/s in (oczywicie jako join, nie host).
Odblokowałem port tylko na jeden server a mianowicie 27960.
A jak juz jestesmy przy grach to jaka gra najbardziej obciąza łącze ?? bo na modemie w CS jak gra 10/10 osob to raczej ciezko z pingami... [tylko tak informacyjnie, nie odbiegajmy od meritum tematu..]
El_Mariachi
Informacyjnie to ludize niektórzy twierdzą, że ET potrafi zżerać nawet do 30 kilo (bajtów nie bitów) czasem. Co dla mnie jest bardzo dziwne bo sam sobie sprawdziłem, że średnio (rate 25000, snaps 30, packetdup 1, maxpackets 30) odbierał około 5-6 kilo a wysyłał coś ze 2-3. Zresztą nie pamiętam dokładnie można sprawdzić na forum bo tutaj też właśnie pisałem. Nie za dużo to smile.gif . Na Neo+ nie powinno być raczej lagów wink.gif
SzakaL
Niesadze aby cos dalo, ale sproboj zwiekszyc moze rate? cl_maxpackets? snaps?
Te komendy tez maja spore znaczenie.
Daj moze rate 25000, cl_maxpackets 60, snaps 40 - zwykle optymalne ustawienia na Twoje lacze.
Przed gra wylacz wszelkie p2p - na moment mozesz sprobowac takze wylaczyc firewall'a i antyvira. Kiedys u kumpla okazalo sie ze gra lagowala wlasnie przez... antywira. Moze nie do 999, ale ping byl wyzszy o jakies 100-200ms.

CYTAT
Nie jestem pewny, ale chyba tu nie masz racji...
Ponieważ (nie jestem pewny, ale tak mi mówiono (więc nie pisać, że nie mam racji... )) ping zależy od:
a) szybkości kompa
szybkości łącza

Im wiecej fps - tym zwykle wiekszy ping. Ale to raczej nie zauwazalna roznica 5-10ms.

A ze laguje tylko ET? Ustawienia sieciowe? Albo wlasnie... Ktos tu juz wczesniej wspomnial. CS korzysta z tego co wiem z innych portow niz ET? Nie wiem - nie gralam, ale to prawda?
Jesli tak - masz jakas blokade na porty z ktorych korzysta ET - 27960-27969 itp. Przejrzyj jakie masz zablokowane porty na fw... Chyba to przez to. Jak cos nie tak, wylacz fw, wylacz wszystkie programy dzialajace w tle - sproboj wtedy sie polaczyc z sv... Cos musi Ci blokowac te porty - inaczej nie ma mozliwosci aby tu byl dobry ping, a tam zly... Kod sieciowy ET jest oparty na kodzie q3...
Nie wiem czy porownywalny z cs, ale tak czy tak - to byla by roznica kilku-kilkunastu ms.

Edit - Sproboj siejeszcze polaczyc z jakims sv bez pb - czasami to powoduje lagi, zacinanie sie gry - przez 1-2minuty granie jest raczej niemozliwe, ale potem powinno sie ustabilizowac (ustaw zreszta jeszcze /pb_sleep 500, pb_security 0, pb_system 1)... Raczej to wykluczam, ale wszystko jest mozliwe - a sprobowac nie zaszkodzi.
[mageta]
Ja miałem bardzo podobną sytuację ale wiem oco w tym chodzi smile.gif . okazało sie za mam sassera (taki virus). Spowalnia on działanie internetu i powoduje jego skoki. Można to szczególnie zauważyc w neostradzie, ponieważ virus ten robi najwieksze szkody w neostradzie sad.gif mad.gif Po długiej walce z tym virusem usunąłem go i wszystko działa ok smile.gif Słyszałem też że wraz z jego usunięciem usuwa się jakis plik z neostrady , co powoduje jej spowolnienie, ale ja czegoś takiego nie zauważyłem u mnie smile.gif tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.