Witam ,ze względu na to że mam zamiar w najbliższym czasie kupić nową mysz (do ET tylko i wyłącznie)
zrodziło się w mojej głowie pytanie:
Jakie granie myszą jest lepsze? Trzymając na myszy całą dłoń czy popychając ja palcami?
Od razu mówię nie chodzi mi o moją wygodę tylko jak najszybsze dojście do lepszego skilla.
przez Twoja wygode najszybciej dojdziesz do lepszego skilla, to Twoja myszka, Twoja dlon i Twoje ulozenie dloni na myszce.
poza tym, nie rozumiem jak mozna myszke popychac palcami? :O palcami to sie przyciski naciska.
Może wypowie się ktoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie/znajomość tematu? :)
myszka skilla Ci nie da... musisz sie przyzwyczaic...
trzymaj na myszcze cala lape imo :)
SPIDIvonMARDER
20:45, 18 07 2007
Kaurz ma rację. Każdy gra jak umie i mu wygodnie. Można nawet trzymać mousa nogą, jak ktoś chce.
CYTAT(datny @ 16:20, 18 07 2007)

Może wypowie się ktoś kto ma jakieś doświadczenie w temacie/znajomość tematu? :)
czy to byl pojazd po mnie? :D
Widzę że muszę być z wami szczery :)
Aktualnie posiadam mysze typu mini czyli pomniejszoną i chce ją zmienić na profesjonalną mysz.
Z tego co wyczytałem istenieją 2 konkurencyjne marki i 2 myszy które są wyraźnie inne w prowadzeniu.
Stwierdzenie jakie trzymanie myszy jest "bardziej pro + masta kill" bardzo pomogło by mi w wyborze między Logitechem Mx518 ,a Razer Diamondback'iem :).
PS. Dodam że Logitech jest większa niż Razer i niema innego wyjścia niż trzymanie na niej całej dłoni ,z Razerem jest sytuacja odwrotna bo część dłoni leży na podkładce ,a mysz obsługujemy głównie palcami. :)
ja moge polecic jako uzytkownik Logi. raz mialem w reku razera i juz nie chce, niewygodna myszka. na emiksie reka sie naturalnie uklada imo.
Logitech i koniec. Jest bardzo ergonomiczna (nikt mi nie powie, ze jak myszka jest symetrzyczna to moze byc bardziej ergonomiczna niz mysz stworzona tylko pod prawa reke) i nie ma oczo!@#nych efektow swietlnych. Skromnosc poparta doskonaloscia :D
Estaloth
18:20, 23 07 2007
MX518 > Diamondback z zaznaczeniem ze MX510 > MX518 ale tego juz raczej nie dostaniesz. Jesli juz mialbym sie decydowac na razera to na DeathAddera tbh.
Co do trzymania myszki i zwiazku ze skillem, kur.wa, za cene takiej mychy masz zaje.bistego aimbota z falbankami.
SpitfirE
9:16, 24 07 2007
po pierwsze nowa myszka skilla nie daje wazne jest tylko to aby byla sprawna i nie przerywala moze byc najtansza za 30 zl ale zeby byla laserowa a trzymanie myszki to jest juz indywidualna sprawa zalezy od przyzwyczajenia jak grasz trzymajac palcami dlugi czas to ci bedzie tak dobrze a jak inaczej to wiadomo
SPIDIvonMARDER
12:33, 24 07 2007
Jak dal mnie ogólnie myszka nie gra roli przy tworzeniu skilla. Grałem na różnych mousach i zawsze było tak samo. Liczą się umiejętności. No chyba, ze sprzęt się zacina lub inaczej nawale, to wtedy ma wpływ na grę.
Jednak jest to tylko moja opinia... być może mylna. Nie będę się kłócił.
jesli jest Ci wygodnie i "czujesz" myszke, to zdecydowanie lepiej sie gra :)
blacktyger
12:01, 25 07 2007
Nowa myszka to zawsze spadek skilla na jakiś czas imo. ><
CYTAT(blacktyger @ 12:01, 25 07 2007)

imo nie
Estaloth
15:26, 25 07 2007
CYTAT(jank3r @ 14:52, 25 07 2007)

CYTAT(blacktyger @ 12:01, 25 07 2007)

imo nie
Imo to zalezy czy to razer czy logitech. :O))))))))
lololol blacktygej :OOOO
ja jak kupilem mojego mxa to karalem jak dziki na pierwszym ffa !:D
i dalej karam, na przyklad takie noskillowe Estalothy.
blacktyger
19:26, 25 07 2007
Ja jak zmieniłem myszkę z kulkowej na logi parę lat temu, przez pierwsze 2 dni nie potrafiłem najechać celownikiem na fraga.
di_kamilo
14:42, 31 07 2007
CYTAT
Trzymając na myszy całą dłoń czy popychając ja palcami?
Taki i tak, zależne od sensitivity i od "zmęczenia dłoni", oraz od akcji :)
@topic
Aby osiagnac prawdziwy skill na miare graczy swiatowych nalezy trzymac myszke w sposob dostosowany do niej. Oto najlepszy config ulozenia palcow dla typowej, skromnej myszy z kolkiem:
kciuk z lewej strony myszy
palec serdeczny i maly z prawej strony myszy
teraz najistotniejsza kwestia: palec wskazujacy i srodkowy. otoz aby osiagnac prawdziwy, nieopadajacy skill nalezy stawy u nasady tych umiescic twardo na najwyzszym punkcie myszy [ta zasada nie znajduje zastosowania, gdy tymże punktem jest kolko myszy] natomiast palce ulozyc plasko na klawiszach - dzieki temu zuzywamy mniej energii na utrzymywanie palcow np. lukiem nad przyciskiem i mozemy ta energie przeznaczyc na poprawianie skilla. co wiecej czas potrzebny na wcisniecie przycisku jest mniejszy, dzieki czemu mamy troche wieksze szanse w duelu [pojedynku 1vs1].
wielce istotne jest rowniez ulozenie calej reszty reki. otoz najlepiej, gdy tylko czesc przedramienia [do lokcia] jest ulozona na biurku, wtedy latwiej przesuwa sie mysz. wprawdzie zuzywa sie troche energii, ale warto! jezeli lokiec nie spoczywa na biurku, wtedy jest mniejsze tarcie przy przesuwaniu reki po blacie co ulatwia poruszanie celownikiem.
warto rowniez pamietac o ulozeniu kabla - nalezy dostosowac jego dlugosc do biurka w taki sposob, aby nie kolidowal on z poruszajaca sie myszka. jezeli juz masz prawdziwego skilla, mozesz sprobowac przyciac kabel od myszki na dlugosc.
jezeli posiada sie mysz optyczna, nalezy pamietac o codziennym [3x dziennie, w porach muzulmanskiej modlitwy] czyszczeniu blatu i spodu myszki specjalna sciereczka nasaczana mieszanina krwi dziewicy, octu i polskiej wodki, powtarzajac przy co czwartym posunieciu 'abrakadabra'. to poprawi poruszanie myszy i sprawi ze skill urosnie do poziomow jeszcze nie notowanych.
Aby osiągnąc poziom celowania a'la Raziel to wpier.dalaj codziennie białko, węglowodany + anabole i trenuj ręce na neostrada strefa gier, moga wystąpić skutki uboczne aka padaczka, zwiększony poziom estrogenu połączonego z niekontrolowanym oddawaniem moczu typu sołtys szczecina.
Macgyver
0:44, 24 08 2007
oczywiście mówisz o swoich doświadczeniach po graniu na warzywnym serwerze neostrady.
CYTAT
jezeli juz masz prawdziwego skilla, mozesz sprobowac przyciac kabel od myszki na dlugosc.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd
SPIDIvonMARDER
11:16, 24 08 2007
CYTAT(Kamae @ 12:18, 23 08 2007)

@topic
Aby osiagnac prawdziwy skill na miare graczy swiatowych nalezy trzymac myszke w sposob dostosowany do niej. Oto najlepszy config ulozenia palcow dla typowej, skromnej myszy z kolkiem:
kciuk z lewej strony myszy
palec serdeczny i maly z prawej strony myszy
teraz najistotniejsza kwestia: palec wskazujacy i srodkowy. otoz aby osiagnac prawdziwy, nieopadajacy skill nalezy stawy u nasady tych umiescic twardo na najwyzszym punkcie myszy [ta zasada nie znajduje zastosowania, gdy tymże punktem jest kolko myszy] natomiast palce ulozyc plasko na klawiszach - dzieki temu zuzywamy mniej energii na utrzymywanie palcow np. lukiem nad przyciskiem i mozemy ta energie przeznaczyc na poprawianie skilla. co wiecej czas potrzebny na wcisniecie przycisku jest mniejszy, dzieki czemu mamy troche wieksze szanse w duelu [pojedynku 1vs1].
wielce istotne jest rowniez ulozenie calej reszty reki. otoz najlepiej, gdy tylko czesc przedramienia [do lokcia] jest ulozona na biurku, wtedy latwiej przesuwa sie mysz. wprawdzie zuzywa sie troche energii, ale warto! jezeli lokiec nie spoczywa na biurku, wtedy jest mniejsze tarcie przy przesuwaniu reki po blacie co ulatwia poruszanie celownikiem.
warto rowniez pamietac o ulozeniu kabla - nalezy dostosowac jego dlugosc do biurka w taki sposob, aby nie kolidowal on z poruszajaca sie myszka. jezeli juz masz prawdziwego skilla, mozesz sprobowac przyciac kabel od myszki na dlugosc.
jezeli posiada sie mysz optyczna, nalezy pamietac o codziennym [3x dziennie, w porach muzulmanskiej modlitwy] czyszczeniu blatu i spodu myszki specjalna sciereczka nasaczana mieszanina krwi dziewicy, octu i polskiej wodki, powtarzajac przy co czwartym posunieciu 'abrakadabra'. to poprawi poruszanie myszy i sprawi ze skill urosnie do poziomow jeszcze nie notowanych.
Jak już mówiłem, sposób trzymania myszki nie liczy się przy tworzeniu skilla. Byleby było wygodnie
Ser Robin
9:43, 25 08 2007
Ostatnio oglądałem coś w stylu pytanie na śniadanie i tam mówili akurat o tym całym ułożeniu ręki na stole i powiedzieli, że dokładnie pół przedramienia powinna znajdować się na biurku, bo wtedy ani nerwy w nadgarstku się nie "przemęczają", ani nerwy w łokciu. Dzięki temu łatwiej nam operować myszką. Wiem, że to troche pokopane, ale kto wie czy nie pomaga??
maciejz3
11:36, 27 08 2007
a nie myśleliście o trackballu. podobno sie fajnie gra ale sie trza przyzwyczaic
hahaa :D a jak Ci sie palce spoca to nie dziala. gralem na trackballu kiedys. masakra :DDDDDdd
To ewidentny sygnał że nie posiadasz prawdziwego pr0 skilla. Prawdziwy pr0plej0r potrafi grać nawet palcami u stóp na trackballu [vide I feel llike pwning noobs by PurePwnage.com], kontroluje rowniez wydzielanie potu, oddech i prace serca.
SPIDIvonMARDER
15:39, 29 08 2007
Jak dla mnie jest to klasyczny przykład osobnika
homo sapiens posiadającego poczucie humoru
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.