r33tosław
0:35, 13 11 2003
Witam!
Po kilku godzinkach spedzonych na grze w ET postanowilem splodzic kolejnego posta, ktory traktuje o zachowaniu i elemencie pojawiajacym sie na serwerach ET, preznie utwierdzajacym mnie w przekonaniu, ze 70% populacji nadaje sie do natychmiastowego odstrzalu irl.
Jak juz cos pisze, to pisze, zeby osiagnac jakis tam efekt i w takich wypadkach bez podawania imion sie nie obedzie. Z reszta jesli ktos, kogo imie nie bez powodu wymieniam w swoim poscie, nie wstydzil sie powiedziec czegos, czym zasluzyl sobie na taki zaszczyt, to czego ja mam sie wstydzic? Ale do rzeczy...
Nie pierwszy raz spotkalem na serwerze gracza skrywajacego swoja ksenofobiczna tozsamosc pod nickiem ''Osvald von Kariotyp'' i nie pierwszy raz zostalem niemile zaskoczony przez jego zachowanie (pamietam jak kiedys wykrzykiwal jakies pro-nazi hasla). Jak to zwykle bywa w przypadku niedoswiadczonych graczy, zwanych przez niektorych warzywami, Osvald rzucal miesem w czyjas strone i ogolnie plakal, bo ktos wedlug niego uzywal jakichs cheatow... Ja, jak to zwykle robie, zaczalem delikwenta wysmiewac, po kazdej smierci posadzajac go o cheaty. Na efekt nie trzeba bylo dlugo czekac, w ruch poszly wyzwiska - jude, ty p...ony zydzie, zydku itp. itd. Mysle, ze dalsze komentarze i wyjasnienia sa zbedne... Czy najlepsza terapia bylby ''odpoczynek'' od gier zwiazanych z tematyka II Wojny Swiatowej, w tym ET? :
LOKI 65t
0:47, 13 11 2003
Oj nie przesadzajmy. Faktycznie jak mozna grac szkopami w czasach WW2 to od razu budza sie jedne skojarzenia , zboczona ciekawosc a z czasem wyimaginowana przynaleznosc do rasy panow, elitarnych oddzialow SS i kto wie czego jeszcze. Ale ja osobiscie jak narazie spotkalem sie raz z takim szajbusem - wiec zjawisko dosc sporadyczne i o marginalnym znaczeniu. Na mnie bardziej podzialaly filmy z lekcji historii gdzie alianci w odbitych obozach zaglady spychaczami musieli przesuwac stosy trupow , gdzie w piecach majaczyly czaszki dzieci posrod kilogramow popiolu czy magazyny wypelnione damskimi torebkami , okularami itd.
I faktycznie wole grac allies zeby kosic szkopow , jak gram w axis to z reguly engiem - bo grac fieldem na battery nie mialbym sumienia....
Tak wlasciwie odpoczynek od ET przydalby sie kazdemu - bo gra tak strasznie wciaga ze zapominamy o ekhm innych grach tudziez rzeczach wazniejszych. Ale tak nie wiecej jak 4 dni.
TheAbyss
1:54, 13 11 2003
A mi wisi kim gram, bo to jest głupia gra komputerowa a nie jakiś symulator życia. Jedyne, o co chodzi, to czerpać z tego przyjemność i relaksować się (co niestety nie zawsze wychodzi i wtedy się wkurzam

. A idiotów wykrzykujących takie hasła kickować z serwera.
| QUOTE (r33tosław @ 22:35, 12 11 2003) |
...70% populacji nadaje sie do natychmiastowego odstrzalu irl... |
pozostawie to bez komentarza...
Dlaczego żydzi nie brali udziału w II wojnie światowej ?????
Bo byli na jakimś obozie

hehe
Hipokryzja i dwulicowosc co niektorych jest porazajaca :/ Na forum pelna kulturka, elekowencja itp. itd. a w grze "bede kampil na ciebie przy spawnie szmato - w domu staremu loda... " itp. itd. Nie ja bylem Twoim oponentem w grze, ale jak juz na forum tak ladnie piszesz to i w grze sie tak zachowuj, a debili poprostu olewaj :/
eeeeeeeeeee ta m jacy rasiści

co z tego ze w amerykanach jest Field MURZYN :} trzeba być ttolerancyjnym
r33tosław
11:22, 13 11 2003
Hipokryzja i dwulicowosc co niektorych jest porazajaca :/
To do mnie odpowiedz byla? Nie przypominam sobie, zebym kiedykolwiek w ten sposob sie zachowywal i do kogos mowil:"bede kampil na ciebie przy spawnie szmato - w domu staremu loda...". Nie ten poziom, moze po prostu utknela ci w glowie wypowiedz kolegi z podworka. Jesli masz screenshoty z tym tekstem (ktorego nie napisalem), to milo by bylo, gdybys je nam udostepnil... Jesli nie masz, to nie zmyslaj.
Nie mam screenow, bo mnie malo obchodza takie pyskowki. Sam nawet jak mi ktos ubliza to nie odpowiadam. Uznaje zasade nie wdawaj sie w dyskusje z idiota, bo pozniej ciezko odroznic kto jest kto. Akurat Twoje pelne "kultury odpowiedzi" mi utkwily w glowie, bo na forum zawsze grzecznie i kulturalnie piszesz :) Byc moze troche wypaczylem cytaty, ale z prostegop powodu niezbyt zwracam uwage na takie rzeczy jak gram. Jednak jesli twierdzisz, ze to nie Ty w tak elokwentny sposob odpowiadales panu Oswaldowi to spox, big sorry za pomylke heh :/
r33tosław
13:49, 13 11 2003
Jednak jesli twierdzisz, ze to nie Ty w tak elokwentny sposob odpowiadales panu Oswaldowi to spox, big sorry za pomylke heh :/
Nie pamietam juz _dokladnie_, o czym sobie z Osvaldem radosnie czatowalismy w ET, ale rzeczywiscie jakis tam tekst, ktory mozna by bylo uznac za obrazliwy, z moich ust (palcow?) padl... Chociaz na pewno nie taki, jak ty przytoczyles na forum. Tutaj sie brzydko nie wyrazam, bo nie mam powodu. W grze natomiast, jak rozmawiam z czlowiekiem na poziomie Osvalda, musze niestety znizyc sie do jego poziomu, zeby mnie zrozumial.
Kolejne rozmówki z dupy , kazdy udaje świętego
Poczytajcie sobie topic o cziterach , tam też co niektórzy udawali świętoszków a na banliście znaleźli się skąd ???
Kazdy jak się wkurzy a ma zły dzień rzuca mięchem , jeżeli ktoś wypisuje na serwerze jakieś rasistowskie teksty to gówno mnie to obchodzi bo mam to w dupie , juz którys raz to piszę gra jest darmowa i przewinie się przez tą scenę różny element , już gorszą rzeczą dla mnie jest ogladanie Leppera w telewizji , tym się przejmujcie ?? .
(?)Carnage
14:11, 13 11 2003
Wenn ist das Nunstuck|git und Slotemeyer.
Ja! Bierhund das Oder|die Flippenwaldt gerspudt.
Ah!
O.K., żadni z nas faszyści. ET to gra, fikcja. Ja z początku miałem pewne rozterki patrioryczne gdy grałem w axisie, ale przeszło mi kiedy dostałem 4 razy z pf'a - wtedy ten gostek posmakował moich wspaniałych pocisków ze stena

P.S.
A tu taki oryginalny, propagandowy tekst:
Komunikat OberKomando der Werchmacht: Nasze wojska zwycięsko cofają się. Rosjanie w popłochu biegną za nimi.
r33tosław
19:39, 13 11 2003
Ale mi nie chodzilo o to, ze wszyscy grajacy w ET maja w glowie nawalone (a przewaznie ci, co graja w Axis) : Przeciez to tylko gra... Chcialem tylko zwrocic uwage na konkretna osobe.
Ja np. bardziej w Axis lubie grac, bo bardziej podobaja mi sie dzwieki wydawane przez mp40...
Erkekjetter
0:20, 14 11 2003
Hehehe

Dobre, dobre. Ja gram Axis'ami ZAWSZE (chyba ze nie ma miejsca, ale zazwyczaj sie zamieniam z kimś z Allies). Lubie nimi grać, lubie elitarne oddziały SS (zdarzało się, że w bitwach wybijali 4x tyle aliantów, ilu ich zabito)

. Jak Cie tak bardzo to razi, że ktoś wali rasistowskie, czy nietolerancyjne teksty to nie graj w tą gre. Widze, ze należysz do tych "przewrażliwieńców", którzy gdy usłyszą hasło "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" robią sie zieloni

. Podobno mamy tolerancje, a skoro tak to rasizm i nazizm jest jak najbardziej dozwolony i winien być tolerowany (co nie oznacza, że jestem rasistą, czy nazistą).
P.S. Nie patrz na moje zdjęcie w podpisie
Erkekjetter
0:34, 14 11 2003
A i jeszcze jedno- nie kłuć sie z takimi, bo co inteligentniejsi zacytują Ci Hitlera: "Kiedy wytykają nam naszą nietolerancję, z dumą przyznajemy się do niej..."- tak to chyba leciało

Sprawisz kolesiom tylko radoche
Podobają mi się szczególnie niektóre wypowiedzi w sprawie rasizmu, tolerancji. Haha, jak to pięknie i ślicznie brzmi. Niektórzy z was powinni zostać po prostu kanonizowani. Panowie, mieszkacie sobie w przemiłym kraju, gdzie 99,99% populacji to biali, mili (sic!) ludzie. Ale zapewniam was, że gdybyście pomieszkali sobie troszkę np. na głębokim zachodzie (czytaj USA), głębokim południu (czytaj RPA) czy innym landzie gdzie mieszkają murzyni, portorykańczycy to zapewniam że nie jeden z was stałby się się megarasistowsko nastawionym kolesiem. Jakbyś jeden z drugim zobaczył co oni robią, jak się zachowują i generalnie żyją to byś po prostu wymiękł (oczywiście nie mogę generealizować bo wyjatki tak jak wszędzie istnieją). Więc proszę nie wyciskajcie mi łez z oczu waszą tolerancją. Bo wy murzyna czy innego latynosa to widzieliście ewentualnie na filmie świeżutko ściągniętym jeszcze ze 4 tygodnie przed oficjalną premierą. I broń boże nie jestem żadnym rasistą ani antysemitą. Żeby mnie tu ktoś zaraz nie posądzał hehe. Troszkę trzeba przeżyć i doświadczyć a potem pieprzyć głupoty o wysranej z dupy tolerancji która nigdy w rzeczywistości nie była wystawiona na próbę.
PS. Spodziewam się gorącej dyskusji z obelgami włącznie. Ale spoko - podołam.
Pozdro
| QUOTE ((?)Carnage @ 12:11, 13 11 2003) |
Wenn ist das Nunstuck|git und Slotemeyer. Ja! Bierhund das Oder|die Flippenwaldt gerspudt. Ah! |
yhyhy...
a to?:
AH: my dog's got no nose
Sold: how does he smell?
AH: awful
btw... mam ziomka mulata... niejedno wino mysmy... w ogole caly ten topic polega na uogolnieniach i uproszczeniach...
| QUOTE (Usagi @ 1:49, 14 11 2003) |
btw... mam ziomka mulata... niejedno wino mysmy... |
Przeciez pisałem że nie wszyscy i są wyjątki
Hannibal
11:48, 14 11 2003
| QUOTE (LETKAS @ 23:37, 13 11 2003) |
| Ale zapewniam was, że gdybyście pomieszkali sobie troszkę np. na głębokim zachodzie (czytaj USA), głębokim południu (czytaj RPA) czy innym landzie gdzie mieszkają murzyni, portorykańczycy to zapewniam że nie jeden z was stałby się się megarasistowsko nastawionym kolesiem. Jakbyś jeden z drugim zobaczył co oni robią, jak się zachowują i generalnie żyją to byś po prostu wymiękł |
Ja mieszkam i studiuje w Belgii. W Antwerpii a szcegolnie w mojej dzielnicy biali sa mniejszoscia. 75% to MArokanczycy, Arabowie i czarnoskorzy w calego swiata. Czy czuje do nich odraze? Zdecydowanie nie. Mam tam znajomych i przyjaciol. Oczywiscie zauwazam ich inne zwyczaje albo zachowania, jednakze szanuje to. Czy oznacza to ze jestem tolerancyjny? Mozliwe. Wydaje mi sie ze wszelkie odruchy rasistowskie pochodza od samego siebie. Jezeli mieszkasz w okolicach/krajach gdzie biali sa mniejszoscia to przywyknij do tego i nie traktuj kazdego jako wroga bo wtedy oni ciebie tez tak zachna traktowac.
Po tym co piszesz rozu,ie, ze miales niezle przejscia z 'murzynami' (jak ich nazywasz). Ja sam nie raz uciekalem bo jakas bitwa na noze sie wywiazala albo komus niespodobaly sie moje wlosy. Jednakze to samo doswiadczylem w Polsce tylko od bialych.
Czlowiek to czlowiek i kolor skory nic tu nie zmienia.
Taka jest moja opinia, a jak wiemy OPINIA= OSOBOWOSC+DOSWIADCZENIA.
Czy ja napisałem że nie szanuję innych wyznań, obyczajów czy innych zwyczajów - nie! Napisałeś że mieszkasz w Belgii i świetnie ci sie tam mieszka i dogaduje - spoko może tak być. To ja ci podam 3 przykłady które widziałem na własne oczy. Przykład pierwszy - Waszyngton - była jedna taka piekna dzielnica nazwy niestety nie pamiętam. Były tam (podkreslam były) typowe domy czynszówki (u nas to chyba sie nazywa kwaterunkowe). Została ta dzielnica całkowicie oddana imigrantom z republik bananowych (czytaj portoryki) i wiesz co sie stało? Po 2 miesiącach ta dzielnica wyglądała jak z jakiegoś kiepskiego filmu o gettach, dosłownie tak jakby przeszła szarańcza i wszystko zniszczyła - wybite okna, wypalone mieszkania, powyrywane chodniki itd itp. Ni wspominając oczywiscie o tym że przestała tam nawet juz przyjeżdzać policja i każde wejście białego na ta dzielnię niekoniecznie wiąże się z jego wyjściem.
Drugi przykład - Hamburg - po godz. 19-00 - jest taka dzielnia - w zasadzie centrum Hamburga położona wokół wielkiego stawu - jeśli po tej godzinie poijawisz się w tej okolicy masz na 90% pewnośc że ws najlepszym przypadku zostaniesz obrobiony a i nierzadko dostaniesz kosy - od kogo ? oczywiście od przybyszów z kolebki cywilizacji w kolorze black. 3 przykład - RPA - nie zatrzymuj się na skrzyzowaniach (tam nie ma świateł tylko znaki stopu) - a wiesz dlaczego? Bo od razu w ciągu 3 sekund odstrzeli ci łeb kolega samarytanin w kolorze brunatnym żeby tylko zabrać samochód (ojcu moejgo kolegi tak zrobiono). To są tylko 3 maleńkie krople w morzu bo mógłbym ci podac z milion takich przykładów - tylko po co? Nikt nie zmieni mojego zdania w tym temacie. Tylko proszę nie replikuj(cie) - to wszystko z biedy, biały człowiek ich dręczył, poniżał. To bzdura. Kiedy rządzili biali W RPA (było to wtedy jedno z najbogatszych państwa świata) - czarni mieli wszystko za free - wodę, prąd, talony na zarcie. od kiedy rządzi black zrobił sie totalny syf i juz prawie milion białych stamtąd wyjechał. Owszem kolor skóry zmienia niewiele - bo człowiek to człowiek. I tylko od niego zależy jaki jest. Ale niestety fakty sa takie jakie są. Mogę tylko ci pogratulować dobrych stosunków z sąsiadami.
Pozdro
(?)Carnage
12:46, 14 11 2003
Zgadzam sie ze cala tolerancja jest wysrana z dupy. Czlowiek zachowuje sie odpowiednio do sytuacji. Nikt nie bedzie tolerancyjny mieszkając w jednej dzielnicy z cyganami którzy kradna i robia syf[sa wyjatki ale generalnei tak to wyglada],ale niedopuszczalne jest zachowanie gdy grupa mieszkanców danego kraju pastwi sie nad jednostką np. murzynem. Reasumując jezeli na ulicy zmuszony jestes do stawienia czlola w sytuacji vendety albo zagrożenia nigdy nie odpuszczasz komus bo jest bialy czy czarny.Walisz pacjenta jednakowo.Tak samo jak ci ktos sra na klatke to nie obchodzi cie czy to ci nasral bialy czy cygan. Wszystko zalezy od sytuacji , a tematy dlaczego ,,murzyni nie koncza szkol" albo ,,Bo tu wszyscy maja gdzies ze Afryka glodna jest" mnie nie dotyczą. A jakbym pomieszkal sobie w tym RPA to co?? Po powrocie do kraju mialbym za...ac znajomego murzyna który mieszka w Polsce 10 lat za to ze jest czarny?Wszedzie sa chuje i kolor skóry nie ma znaczenia.
Hannibal
12:53, 14 11 2003
Ja staram uzmyslowic tobie ze to nie zalezy od koloru skory ale od ludzi. U mnie w Antwerpii jest duzo Polakow emigrantow ale nie takich jak ja, ktorzy przyjechali tutaj uczyc sie tylko tzw. na szmacie (jak siebie sami nazywaja). I wiesz co. Lepiej jest w nimi nie rozmawiac. Starac sie nie ujawniec ze jestes studentem z Polski. Dlaczego? To proste. Miesiac temu moj kolega zagadal kiedys jednego z tego typu Polakow. Jeszcze tego samego wieczoru lezal na podlodze z swoim mieszkaniu, pociety nozem i okradziony doslownie ze wszystkiego. Nie byla to sprawa koloru, nawet narodowosci. Dla nich to byla normalka. Szybka akcja.
Piszesz o ty, jak wmienila sie tamta dzielnica. Zebys ty widizal jak mieszkaja niektorzy Polacy tutaj. Poprostu serce sie kroji. Kiedys spytalem sie jednego dlaczego czegos nie zrobi, nie posprzata, pomaluje scian itp. On mi odpowiedzial ze w tutaj to wyglada lepiej jak mieszkal w Polsce.
dlatego nie identyfikuj zachowan, brudu, bujek itp z kolorem skory a z ludzmi i grupami spolecznymi.
Pozdrawiam
r33tosław
13:07, 14 11 2003
Widze, ze należysz do tych "przewrażliwieńców", którzy gdy usłyszą hasło "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" robią sie zieloni. Podobno mamy tolerancje, a skoro tak to rasizm i nazizm jest jak najbardziej dozwolony i winien być tolerowany (co nie oznacza, że jestem rasistą, czy nazistą).
Pewnie jestes jeszcze bardzo mlody (bo innego wytlumaczenia nie ma, chyba ze zwykla glupota) i dlatego nie wiesz, co piszesz. Puknij sie w glowe ze dwa razy i zastanow sie, o czym ty w ogole mowisz...
Hanni zgadzam się z toba w 100% jeśli chodzi o naszych pobratymców na uchodźstwie. Niestety Polak to s(słowo na k)iały gatunek. Za granica trzeba ich omijac z daleka jak gówno. Sam niejednokrotnie tego doswiadczyłem - czy to w deutschlandii, czy w stanach - są to chodzące (słowo na k)y które za 5 centów potrafiły podp...ić, zadenuncjować i podłożyc świnie. co ja piszę że za 5 centów - za darmo. dodatkowo przynoszą wstyd innym swoim zachowaniem, wyglądem etc. Ale to są przypadki marginalne w skali całości tematu - bo tych polaczków jest duzo mniej niż kolorowych emigrantów.
Pozdro
PS. Mała statystyka:
populacja w stanach - około 250 mln ludzi
populacja kolorowych w stanach - około 20 - 28%
udział procentowy kolorowych we wszystkich przestepstwach na terenie USA - 78%!!!!!!!
i wszystko jasne
Hannibal
13:21, 14 11 2003

Troche ostro powiedziane .... ale niestety jest w tym troche prawdy. Jezeli ktos to czyta to niech to wezmie pod uwage wyjezdzajac za granice. Ja mialem szczescie bo dowiedzialem sie o tym tuz po przyjezdzie i dlatego jestem w jednym kawalku.
Oczywiscie ja kocham Polske i nie wyobrazam sobie zostac tutaj dluzej niz musze.
Mamy swoje zwyczaje, kulture i najpiekniejsze na swiecie kobiety

za ktorymi poprostu przepadam

Dlatego mam nadzieje ze wroce do Polski na stale juz w grudniu
Erkekjetter
17:26, 14 11 2003
| QUOTE (r33tosław @ 11:07, 14 11 2003) |
Widze, ze należysz do tych "przewrażliwieńców", którzy gdy usłyszą hasło "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" robią sie zieloni. Podobno mamy tolerancje, a skoro tak to rasizm i nazizm jest jak najbardziej dozwolony i winien być tolerowany (co nie oznacza, że jestem rasistą, czy nazistą).
Pewnie jestes jeszcze bardzo mlody (bo innego wytlumaczenia nie ma, chyba ze zwykla glupota) i dlatego nie wiesz, co piszesz. Puknij sie w glowe ze dwa razy i zastanow sie, o czym ty w ogole mowisz... |
Może byś jakoś umotywował swoją wypowiedź, a nie tylko stwierdził to co stwierdziłeś... Nie zgadzam się z tym, uważam że jesteś nieżyciowy i nie wiesz co piszesz. Jesteś zwolennikiem tolerancji? Więc toleruj nazizm i rasizm. Nie jesteś? Nie toleruj.
Tolerancja według mnie to wymysł kretynów, bo nie można być tolerancyjnym dla niektórych zachowań. Ty nie jesteś tolerancyjny wobec rasizmu- bo według Ciebie jst zły, a rasiści wobec innych ras- z jakiś znanych tylko im powodów. Więc błagam nie mów mi o tolerancji, bo sam jesteś przykładem jej braku.
P.S 1 Tak, jestem młody (choć nie tak znowu bardzo). I ciesze sie, bo jak widać będąc młodym jestem mądrzejszy od tak "doświadczonego" staruszka jakim jesteś Ty 
P.S. 2 Puknij sie w głowe i zastanów sie, o czym myślisz:D
(?)Carnage
17:48, 14 11 2003
| QUOTE (LETKAS @ 10:35, 14 11 2003) |
Czy ja napisałem że nie szanuję innych wyznań, obyczajów czy innych zwyczajów - nie! Napisałeś że mieszkasz w Belgii i świetnie ci sie tam mieszka i dogaduje - spoko może tak być. To ja ci podam 3 przykłady które widziałem na własne oczy. Przykład pierwszy - Waszyngton - była jedna taka piekna dzielnica nazwy niestety nie pamiętam. Były tam (podkreslam były) typowe domy czynszówki (u nas to chyba sie nazywa kwaterunkowe). Została ta dzielnica całkowicie oddana imigrantom z republik bananowych (czytaj portoryki) i wiesz co sie stało? Po 2 miesiącach ta dzielnica wyglądała jak z jakiegoś kiepskiego filmu o gettach, dosłownie tak jakby przeszła szarańcza i wszystko zniszczyła - wybite okna, wypalone mieszkania, powyrywane chodniki itd itp. Ni wspominając oczywiscie o tym że przestała tam nawet juz przyjeżdzać policja i każde wejście białego na ta dzielnię niekoniecznie wiąże się z jego wyjściem. Drugi przykład - Hamburg - po godz. 19-00 - jest taka dzielnia - w zasadzie centrum Hamburga położona wokół wielkiego stawu - jeśli po tej godzinie poijawisz się w tej okolicy masz na 90% pewnośc że ws najlepszym przypadku zostaniesz obrobiony a i nierzadko dostaniesz kosy - od kogo ? oczywiście od przybyszów z kolebki cywilizacji w kolorze black. 3 przykład - RPA - nie zatrzymuj się na skrzyzowaniach (tam nie ma świateł tylko znaki stopu) - a wiesz dlaczego? Bo od razu w ciągu 3 sekund odstrzeli ci łeb kolega samarytanin w kolorze brunatnym żeby tylko zabrać samochód (ojcu moejgo kolegi tak zrobiono). To są tylko 3 maleńkie krople w morzu bo mógłbym ci podac z milion takich przykładów - tylko po co? Nikt nie zmieni mojego zdania w tym temacie. Tylko proszę nie replikuj(cie) - to wszystko z biedy, biały człowiek ich dręczył, poniżał. To bzdura. Kiedy rządzili biali W RPA (było to wtedy jedno z najbogatszych państwa świata) - czarni mieli wszystko za free - wodę, prąd, talony na zarcie. od kiedy rządzi black zrobił sie totalny syf i juz prawie milion białych stamtąd wyjechał. Owszem kolor skóry zmienia niewiele - bo człowiek to człowiek. I tylko od niego zależy jaki jest. Ale niestety fakty sa takie jakie są. Mogę tylko ci pogratulować dobrych stosunków z sąsiadami. Pozdro |
Kiedy rządzili biali W RPA (było to wtedy jedno z najbogatszych państwa świata) - czarni mieli wszystko za free - wodę, prąd, talony na zarcie. od kiedy rządzi black zrobił sie totalny syf i juz prawie milion białych stamtąd wyjechał. Owszem kolor skóry zmienia niewiele - bo człowiek to człowiek. I tylko od niego zależy jaki jest. Ale niestety fakty sa takie jakie są. Mogę tylko ci pogratulować dobrych stosunków z sąsiadami.
Pozdro
Tak kolego masz racje.Tylko ze historia ocenila to troche inaczej..... Apartheid przyniósł administracyjny podział społeczeństwa południowoafrykańskiego na grupy rasowe i etniczne, które zostały od siebie oddzielone, wyznaczono im oddzielne miejsca do zamieszkania i pracy. Najmniejsze odstępstwa od obowiązującej segregacji rasowej były surowo karane, sama krytyka systemu uznawana była za przestępstwo przeciwko państwu, a ingerencja państwa w sferę życia prywatnego osiągała stopień charakterystyczny dla ustrojów totalitarnych.
1966 apartheid został uznany przez Zgromadzenie Ogólne ONZ za zbrodnię przeciwko ludzkości, a 1973 objęty konwencją (weszła w życie 1976) w sprawie karania zbrodni apartheidu.
Widac ze kolega tutaj piszacy takie bzdury za chwile powie ze nie bylo komór gazowych w Oświecimiu i ze Holocaust to wymysł żydów jezeli RPA to kraj mlekiem i miodem płynacy to Zydzi w Oswiecimiu byli na wakacjach .Wiedze ze opierasz sie kolego na tanich piwnicznych zinach a nie na fachowej literaturze..
ps.Kto cie uczył historji ?Pan od WueFu?
Czy ja napisałem że nie szanuję innych wyznań, obyczajów czy innych zwyczajów - nie! Napisałeś że mieszkasz w Belgii i świetnie ci sie tam mieszka i dogaduje - spoko może tak być. To ja ci podam 3 przykłady które widziałem na własne oczy. Przykład pierwszy - Waszyngton - była jedna taka piekna dzielnica nazwy niestety nie pamiętam. Były tam (podkreslam były) typowe domy czynszówki (u nas to chyba sie nazywa kwaterunkowe). Została ta dzielnica całkowicie oddana imigrantom z republik bananowych (czytaj portoryki) i wiesz co sie stało? Po 2 miesiącach ta dzielnica wyglądała jak z jakiegoś kiepskiego filmu o gettach, dosłownie tak jakby przeszła szarańcza i wszystko zniszczyła - wybite okna, wypalone mieszkania, powyrywane chodniki itd itp. Ni wspominając oczywiscie o tym że przestała tam nawet juz przyjeżdzać policja i każde wejście białego na ta dzielnię niekoniecznie wiąże się z jego wyjściem.
Tak kolego a nasze PGR tez kiedys byly za...iste i co sie z nimi stalo?ZOstaly na maxa roz...ane i wygladaja jak gówno w klozecie.Murzyni tego nie zrobili.
Drugi przykład - Hamburg - po godz. 19-00 - jest taka dzielnia - w zasadzie centrum Hamburga położona wokół wielkiego stawu - jeśli po tej godzinie poijawisz się w tej okolicy masz na 90% pewnośc że ws najlepszym przypadku zostaniesz obrobiony a i nierzadko dostaniesz kosy - od kogo ? oczywiście od przybyszów z kolebki cywilizacji w kolorze black. 3 przykład - RPA - nie zatrzymuj się na skrzyzowaniach (tam nie ma świateł tylko znaki stopu) - a wiesz dlaczego? Bo od razu w ciągu 3 sekund odstrzeli ci łeb kolega samarytanin w kolorze brunatnym żeby tylko zabrać samochód (ojcu moejgo kolegi tak zrobiono).
Zapraszamy do nas na nasze polskie dzielnice.Niczym sie to nie ruzni do twojego opisu.Moze siedzisz w domu gdzies w srodku lasu bo to samo dzieje sie u nas w POlsce. W kazdym barze , dyskotece mozesz dostac taki wp... ze cie najleprzy doktor nie poskłada.To samo na ulicy> Był u nas taki okres ze połowa moich znajomych dostawała kosy bo sie bawili w rózne subkultury.Czesto tez kosa po dupie dostala tez osoba która z tym nie miala nic wspólnego.
| QUOTE (Erkekjetter @ 15:26, 14 11 2003) |
| QUOTE (r33tosław @ 11:07, 14 11 2003) | Widze, ze należysz do tych "przewrażliwieńców", którzy gdy usłyszą hasło "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" robią sie zieloni. Podobno mamy tolerancje, a skoro tak to rasizm i nazizm jest jak najbardziej dozwolony i winien być tolerowany (co nie oznacza, że jestem rasistą, czy nazistą).
|
Może byś jakoś umotywował swoją wypowiedź, a nie tylko stwierdził to co stwierdziłeś... Nie zgadzam się z tym, uważam że jesteś nieżyciowy i nie wiesz co piszesz. Jesteś zwolennikiem tolerancji? Więc toleruj nazizm i rasizm. Nie jesteś? Nie toleruj. Tolerancja według mnie to wymysł kretynów, bo nie można być tolerancyjnym dla niektórych zachowań. Ty nie jesteś tolerancyjny wobec rasizmu- bo według Ciebie jst zły, a rasiści wobec innych ras- z jakiś znanych tylko im powodów. Więc błagam nie mów mi o tolerancji, bo sam jesteś przykładem jej braku. |
Chcialem tylko zwrocic uwage ze Nazizm i Hilterzym sa konstytucyjnie zakazane w Polsce wiec o jakiej (słowo na k)A tolerancji ty p...isz, ja naleze do Tych przewrazliwionych bo widzialem co te "idee" zrobili z niewinnymi ludzmi.
| QUOTE ((?)Carnage @ 15:48, 14 11 2003) |
1966 apartheid został uznany |
Największy znawco geopolityki jakiego znam! Prawdą jest że apartheid został uznany w 1966 przez ONZ za zbrodnię. Szczególnie udzielały sie wtedy USA i inne kraje zachodu. Nałożono nawet sankcję gospodarcze na RPA. Oficjalnie. Bo oczywiście handel ze wszytkimi krajami kwitł po cichu. Bo np. wszystkie kopalnie diamentów w RPA należały i należą do Stanów Zjednoczonych. oczywiście o apartheidzie wiesz tyle ile przeczytałes w encyklopedii, książce o historii - gdzie to wszystko pisane i drukowane za komuny niewiele miało współnego z rzeczywistością. Nie ukrywam że apartheid był dość brutalny. Dławił po prostu tą dzicz i trzymał za mordę i był spokój. Nie przeczytałeś o tym że np. apartheid stawiał na koszt państwa domki na murzynów, dostarczał prąd za darmo, dostarczał wodę za darmo i dawał talony na jedzenie którego ty byś nie przejedł w 2 miesiące (z powodu ilości). Kilka lat temu władzę wygrał następny murzyn po Mandeli - którego żona jest oskarzana o mord kilku tysięcy przeciwników politycznych, tortury i grabież mienia państwowego w milionach dolarów) - w RPA zrobiło sie totalne bagno - z bogatego i socjalnego państwa zrobił się syf. Nie będę się rozwodził za długo na ten temat bo to jest bez sensu - powiem ci tylko że jak rand erpeański kosztował 2 dolary to teraz 1 rand to chyba ze 25 centów. Swoja wiedzę "kolego" opieram przede wszystkim na podstawie rozmów ze znajomymi z RPA - Polakami, Anglikami, Holendrami (tzw. Burami), Portugalczykami, Grekami, Niemcami które przeprowadzałem na miejscu. Tak sie składa że bliska mi osoba stamtąd pochodzi. Tak sie nawet składa że nawet tam mieszkałem 1,5 roku. Więc (słowo na k)a mać - nie rozśmieszaj mnie ignorancie swoimi textami o zinach z piwnicy (akurat czytałem tylko punkowskie) i nauczycielach od wuefu (widzę że musiałeś mieć z nimi jakieś ciepłe stosunki że tak ich wspominasz) bo prostu się ośmieszasz. "Kolego" - nie z Warszawy
Pozdro
PS Bo widze że troszkę zmieniłeś posta - co ty chcesz mi udowodnić - że niby w Polsce jest tak samo jak w opisywanych przeze mnie przypadkach? Przecież to jest (słowo na k)a oczywiste!!! Ja p...e czy ty w ogóle zrozumiałeś co ja napisałem??? Napisałem że na pieprzonym zachodzie (w domyśle UE i reszta) przestępstwa i bagno w większości jest robione przez (przepraszam za wyrażenie) kolorowych. I to wszystko.
Erkekjetter
18:57, 14 11 2003
| QUOTE (Khain @ 16:04, 14 11 2003) |
| QUOTE (Erkekjetter @ 15:26, 14 11 2003) | | QUOTE (r33tosław @ 11:07, 14 11 2003) | Widze, ze należysz do tych "przewrażliwieńców", którzy gdy usłyszą hasło "Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer" robią sie zieloni. Podobno mamy tolerancje, a skoro tak to rasizm i nazizm jest jak najbardziej dozwolony i winien być tolerowany (co nie oznacza, że jestem rasistą, czy nazistą).
|
Może byś jakoś umotywował swoją wypowiedź, a nie tylko stwierdził to co stwierdziłeś... Nie zgadzam się z tym, uważam że jesteś nieżyciowy i nie wiesz co piszesz. Jesteś zwolennikiem tolerancji? Więc toleruj nazizm i rasizm. Nie jesteś? Nie toleruj. Tolerancja według mnie to wymysł kretynów, bo nie można być tolerancyjnym dla niektórych zachowań. Ty nie jesteś tolerancyjny wobec rasizmu- bo według Ciebie jst zły, a rasiści wobec innych ras- z jakiś znanych tylko im powodów. Więc błagam nie mów mi o tolerancji, bo sam jesteś przykładem jej braku. |
Chcialem tylko zwrocic uwage ze Nazizm i Hilterzym sa konstytucyjnie zakazane w Polsce wiec o jakiej (słowo na k)A tolerancji ty p...isz, ja naleze do Tych przewrazliwionych bo widzialem co te "idee" zrobili z niewinnymi ludzmi. |
W Polsce mamy tolerancje, zakazane jest publiczne uprawianie tego typu poglądów (partia, zgrupowania etc.). A skoro mamy (niestety?) w Polsce tolerancje, to każdy może mieć poglądy jakie chce, łącznie z takimi że sam jest rasą niższą i Niemcy to rasa panów- jeżeli nie uskutecznai tego publicznie to ma do tego prawo. Nim zaczniecie krzyczeć, że serwer to miejsce publiczne pomyślcie sobie: obraza publiczna też jest konstytucyjnie zakazana. Jeżeli ktoś Was nazwie na ulicy z bliżej nieokreślonej przyczyny "kretynie" to Was obraża. A jednak nie idziecie z nim do sądu, chociaż złamał konstytucje. Tak samo z poglądami nazistowskimi. Relatywnie większej krzywdy niż obelga rzucona na Was Wam nie robią, a że jesteście przerważliwieni to Wasz problem... Ja do przewrażliwieńców nie należe, ustrój jak ustrój- a że zginęły przez niego miliony to inna sprawa. Widać macie niewielką wiedzę, bo np. Stalinizm nie był lepszy, a jakby ktoś Was nazwał "wrogami ludu" to przypuszczam, że byście sie co najwyżej śmiali.
Erkekjetter, Letkas - wasze teksty są powoli bamboleniem w pierdus. Wiecie co to jest tolerancja? Szanowanie cudzych bogów, języka czy koloru skróry...
Wasza kłótnia do niczego nie prowadzi - każdy dostał od Boga życie i może z nim robić to co chce - jedni poświęcają je dla innych, inni je sobie rozwalają, bo reszta to shit i w ogóle...
Ta kłótnia do niczego nie prowadzi, bo wszyscy macie w cholerę trafnych argumentów:
Erkekjetter: Masz rację, tolerancja to czasami głupota. Bo jak można zrozumieć tekst "Musimy być tolerancyjni dla wszystkich ludzi na świecie". Okej, Saddam Husain nie zawinił, jego sprawa i musimy to tolerować.
LETKAS: A jednak ty też masz rację. Należy tolerować niektóre poglądy. Nie można naśmiewać się z człowieka czarnego, który jest dobry, dlatego że został pokolorowany przez Boga na czarno. Ale czy Bóg na to reaguje? Bóg to widzi i rozkłada ręce - dał nam życie i możemy z nim zrobić wszystko, śmiać się z innych, ale trzeba szanować niektórych ludzi...
r33tosław
20:06, 14 11 2003
Może byś jakoś umotywował swoją wypowiedź
Dobrze, wytlumacze, bo jak widze, nie wyksztalciles jeszcze odpowiedniej liczby zwojow mozgowych, zeby pewne wnioski wyciagac samemu.
Tolerancja, tak samo jak wolnosc slowa, ma swoje granice. Wszystko jest fajnie i pieknie, do poki np. wyglaszane przez kogos przemowienia nie nawoluja do dyskryminacji rasowej, wyznaniowej, itp. itd., jak to jest w przypadku nazizmu, scisle powiazanego z rasizmem. Mozesz w to wierzyc lub nie, ale od 14 lat mamy w Polsce zarowno wolnosc slowa, jak i wolnosc wyznaniowa, przy czym gloszenie hasel pro-nazistowskich jest karalne.
Uwazam sie za osobe tolerancyjna, nie uprzedzam sie w stosunku do ludzi o innym kolorze skory, innym swiatopogladzie itp., ale tak samo jak kazda w miare myslaca osoba, nie toleruje braku tolerancji.
Teraz zastanowmy sie, skad u ciebie ten brak zrozumienia dla tak prostych terminow i zaleznosci. Gdybym mial zgadywac, to powiedzialbym, ze albo przechodzisz okres buntu i fukasz/tupiesz na wszystko i wszystkich dookola, co w twoim mniemaniu stara sie ciebie w jakis sposob ograniczac, albo jestes po prostu tepak...
Teraz mozna locknac temat:(
| QUOTE (Ghost @ 17:11, 14 11 2003) |
| Nie można naśmiewać się z człowieka czarnego, który jest dobry, dlatego że został pokolorowany przez Boga na czarno. |
Ja się nie naśmiewam z czarnych. Sam jestem różowy. Mi tam zwisa kolor skóry. Ale wqrwia mnie jak niektórzy piszą o czymś czego dobrze nie poznali z różnej strony i mają wyrobioną opinie na podstawie wpisów do encyklopedii. I tyle. A tak przy okazji Polacy nie są tolerancyjni. Sam nie jestem niewiniątkiem. Szacunek dla Ciebie Ghost
Pozdro
(?)Carnage
20:30, 14 11 2003
Panstwo socjalne?Czy totalitarne?Agresywna polityka wobec Namibii wspierana koncernami zachodnimi to ma byc potepione przez ONz OJA ty nazywasz to panstwm socjalnym??Czlowieku ten agresywny moloch żerowal przy wsparciu USA na biednych sasiadach , przesladówal wlasny naród a ty mi wielki dyplomato bedziesz mówil ze ludziom zylo sie lepiej bo znasz kilka osób o wypaczonej psychice?Komu zylo sie lepiej?Garste bialasów? Buhehe tysiace represjonowanych pozbawionych dumy czarnych obywateli zostalo zgladzonych ,torturowanych ,wiezionych caly swiat potepial ten zbrodniczy system a ty mi bedziesz stawial za argument , ze ci jakis Niemiec powiedzial ze oni tam zdychali z przejedzenia?Ile ty masz lat bo chyba jestes niedorozwiniety kolego ,,swiatowcu". Wszedzie widzisz komunistów buhehe, encyklopedia i ksiazki klamią NO COMENT. Gardze takimi ludzmi którzy odrzucaja parwde a za autorytety stawiaja mi wyimaginowanych przyjacieli z RPA.
Erkekjetter
22:23, 14 11 2003
| QUOTE (r33tosław @ 18:06, 14 11 2003) |
Może byś jakoś umotywował swoją wypowiedź
Dobrze, wytlumacze, bo jak widze, nie wyksztalciles jeszcze odpowiedniej liczby zwojow mozgowych, zeby pewne wnioski wyciagac samemu.
Tolerancja, tak samo jak wolnosc slowa, ma swoje granice. Wszystko jest fajnie i pieknie, do poki np. wyglaszane przez kogos przemowienia nie nawoluja do dyskryminacji rasowej, wyznaniowej, itp. itd., jak to jest w przypadku nazizmu, scisle powiazanego z rasizmem. Mozesz w to wierzyc lub nie, ale od 14 lat mamy w Polsce zarowno wolnosc slowa, jak i wolnosc wyznaniowa, przy czym gloszenie hasel pro-nazistowskich jest karalne.
Uwazam sie za osobe tolerancyjna, nie uprzedzam sie w stosunku do ludzi o innym kolorze skory, innym swiatopogladzie itp., ale tak samo jak kazda w miare myslaca osoba, nie toleruje braku tolerancji.
Teraz zastanowmy sie, skad u ciebie ten brak zrozumienia dla tak prostych terminow i zaleznosci. Gdybym mial zgadywac, to powiedzialbym, ze albo przechodzisz okres buntu i fukasz/tupiesz na wszystko i wszystkich dookola, co w twoim mniemaniu stara sie ciebie w jakis sposob ograniczac, albo jestes po prostu tepak...
Teraz mozna locknac temat:( |
Polemizowałbym... I to bardzo...
1st of all: Ty nie wykształciłeś odpowiedniej liczby zwojów mózgowych, bo wstawiając cytat gdzie prosiłem o umotywowanie swojej wypowiedzi, Ty twierdzisz: "Dobrze, wytlumacze...". Może Cie tego nie nauczyli, ale jest pewna różnica między motywowaniem, a tłumaczeniem.
Nie jest prawdziwa równość motywowanie=tłumaczenie (zapisze w ten sposób, może szybciej zrozumiesz).
2nd of all: Głoszenie haseł pro- nazistowskich jest karalne, gdy są głoszone publicznie. Odsyłam do mojej wypowiedzi wyżej, gdzie wyjaśniam to- mam nadzieje że zrozumiesz.
3rd of all: Zastanawiaj się dalej i tak na to nie wpadniesz
Ktoś kto nie rozumie co sie do niego mówi (ktoś taki jak Ty) nie wpadnie na to, że rozumiem jak to nazwałeś (chociaż nie wiem czy wiesz o czym mówisz) proste terminy i zależności lepiej niż on sam.
Na tym kończą się moje wypowiedzi w tym topic'u, nie będe dyskutował z kimś (mam na myśli r33tosława) komu nie jest dana umiejętność prowadzenia dyskusji i nie wie co mówi
(jestem tolerancyjny, ale nie toleruje...- masło maślane. To mówi samo za siebie...).
LETKAS - Ależ nie uwazam że naśmiewasz się z ludzi kolorowych, ale z twoich słów wynika przestroga, że nie należy się śmiać z ludzi czaenych, żółtych, czerwonych...
Erkekjetter - Twoje denne morały uświadamiają tylko, że starasz się wyjaśnić JEDEN drobny błąd... Wiesz, jest taka zagadka - "Kto jest głupszy - głupiec, czy ten, który słucha głupca?"... Bóg widzi twoje zachowanie i rechocze, bo bawi go twoja usilna kłótnia, której powodem jesteś ty sam, a mówisz, że to LETKAS zawinił...
TheAbyss
23:02, 14 11 2003
O, ciekawa dyskusja na poziomie (rzadkie zjawisko na tym forum), więc może wtrącę swoje trzy grosze.
Erkekjetter: wiesz, jest taka libertariańska zasada, która mówi "wolność własnej pięści kończy się na czubku cudzego nosa". Zgadzam się, jeśli chcesz uprawiać czysto filozoficzne rozważania, to nikt nie zabroni ci uważać, że rudowłosi i niebieskoocy powinni być panami wszechświata. Problem zaczyna się wtedy, kiedy zaczynasz w jakikolwiek sposób te poglądy uskuteczniać. A niestety praktycznie niemożliwe jest czysto teoretyczne propagowanie zasad, które nie miałyby żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Mylisz pojęcia, bo tolerancja to nie jest, wbrew leksykalnym analogiom, tolerowanie wszystkiego jak leci (jak ostatnio argumentowali panowie radni bodajże w Białymstoku wykreślając ze szkolnego statutu jednej ze szkół słowa "wolność, demokracja, tolerancja"). Tolerancja jest szacunkiem wobec cudzych poglądów i niedyskryminowaniu innych ze względu na zachowania, które nie są szkodliwe dla społeczeństwa. Krótko mówiąc, nie będę tolerancyjny dla złodziei, bo oni po prostu szkodzą ludziom. Ale jak najbardziej będę tolerancyjny dla kogoś, kto wyjdzie w zimie nago w różowych slipach i czerwonej czapce na ulicę, bo jedyna osoba, której on może zaszkodzić, to on sam.
LETKAS: wydaje mi się, że stąpasz po dość miękkim gruncie. Piszesz, że Murzyni w RPA mieli za darmo prąd, talony etc... ok, tak samo w Polsce ludzie mieli za darmo prąd i kartki na żywność, a jednak większość zdecydowała się obalić komunizm, nie ciekawi cię czasem, dlaczego? Wiesz, zgodzę się, że w USA większość przestępstw popełniana jest przez "kolorowych", tylko czy to jest skutek czy przyczyna? Dopóki nie zapewnisz tym "kolorowym" równego dostępu do edukacji i do pracy, to będą dalej bezrobotni, sfrustrowani, będą kraść i zabijać. A jak będą kraść i zabijać, to nie będą mieli równego dostępu do edukacji i pracy, bo są "gorsi" - przez takie rozumowanie właśnie mamy całe zjawisko "kolorowego bandytyzmu". Bo przerwanie tej spirali, wyedukowanie pokoleń spowoduje, że następna generacja Murzynów nie wyjdzie już na ulicę handlować narkotykami i zabijać, bo będą mieli jako rodziców powiedzmy urzędnika bankowego i nauczycielkę, a nie byłego dilera narkotyków i dziwkę sprzedającą się w okolicznym burdelu. I w naszym własnym interesie jest "dać im szansę". To samo dotyczy RPA - zaspokajanie podstawowych potrzeb czarnoskórych mieszkańców przy równoczesnym całkowitym odcięciu ich od kultury wyższej powoduje teraz skutki takie a nie inne - oni zwyczajnie nie znają się na niczym, nie zostali nauczeni pewnych zasad... ale czy to jest ich wina? Mi się wydaje, że raczej afrykanerów, z których teraz co po niektórzy próbują jak ty wmawiać żę "widzieliście? czarni to dzikusy, trzeba ich krótko trzymać"...
Panowie myślę że już czas zakonczyć ta kwestie bo nie jest to miejsce na spieranie się o to co jest słuszne a co nie. Tym bardziej że były już głosy by zamknąć ten topic. Ale lepiej myślę go przesunać
Tak wiec tak czynię
r33tosław
23:10, 14 11 2003
Nie jest prawdziwa równość motywowanie=tłumaczenie (zapisze w ten sposób, może szybciej zrozumiesz).Dziecko, o czym my w ogole mamy rozmawiac, jak ty jezyka ojczystego nie znasz?

Zagladaj czasem do slownika, zebys wiecej nie robil z siebie posmiewiska na forum publicznym.
motywować - przedstawiać motywy działania lub rozumowania, popierać coś dowodami, argumentami; uzasadniać, tłumaczyć
tłumaczyć - podawać motywy, powody czegoś, uzasadniać, interpretować coś; przekonywać o czymś; usprawiedliwiać, oczyszczać z zarzutówDalszej czesci tej paplaniny nie bede komentowal, bo po prostu uwazam, ze nie jestes wart mojego czasu.
| QUOTE ((?)Carnage @ 18:30, 14 11 2003) |
| Panstwo socjalne? |
Po pierwsze to chyba cie zdziwię - moje przekonania są socjaldemokratyczne. Nie potepiam komunizmu tfu jakiego komunizmu? Komunizm to obecnie jest jedynie w Korei Pł. i na Kubie. W Polsce nigdy nie było komunizmu tylko socjalizm. nawet w Chinach obecnie jest bardziej morderczy kapitalizm niz na zachodzie. To raz. Dwa - nie masz pojęcia o co chodzi w RPA więc daj sobie spokój. Trzy - wyimaginowanych to może ty masz przyjaciół - a nie ja - nie mam ich wielu ale paru się znajdzie. Nie pisałem nic o zadnych przyjaciołach (zmęczony jestem i nie wiem czy dobrze odmieniłem) z RPA tylko znajomych. Bardziej uwierzę człowiekowi który od urodzenia mieszka w jakimś kraju niż jakiejś pieprzonej encyklopedii. to czternaście. Co ty mi pieprzysz o jakiejś Namibii? A wiesz co sie dzieje obecnie w Zimbabwe misiu kolorowy? Trwa obecnie nagonka i polowanie na białasów przez czarnych. Wiesz co robią ptysiu? Zbierają się w grupę uzbrojonych s(słowo na k)ysynów napadaja na farmę gdzie rodzina z holandii, Niemiec, Angli od kilkuset lat uprawia ziemie i bydło daje im pracę i wyrzynają ich przedtem gwałcąc nawet kilkuletnie dzieci. Farma popada w ruine, bo czarny nie ma pojęcia co to (słowo na k)a wiadro i spirala się nakręca - państwo pada a murzyni sami sobie kręcą stryczek. A wszystko to sie dzieje za przywoleniem obecnego prezydenta oczywiście pieprzonego czarnego. I na zakończenie powiem ci tak - szkoda że nie możesz byc na miejscu tej rodziny która siedzi w palącym się domu i czeka aż banda pieprzonych pitekantropów rozerwie ją na strzępy. Więc proszę cię poraz setny - nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz najmniejszego pojęcia bo tylko po raz kolejny udowadniasz że jesteś przemądrzałym megaultraignorantem mój ty miłośniku czarnuszków. Amen
PS. Przepraszam za składnie ale ledwo patrze na oczy.... te Call of duty....
The Abyss - owszem nie są pozbawione racji twoje argumenty. Ale przyznaj się z ręką na sercu - czy ty kiedykolwiek miałeś do czynienia z tzw. kolorowymi?? Ja i moi znajomi - niektórzy przez całe swoje życie tak. I mylisz się - dostęp do edukacji w krajach cywilizowanych jest tak samo zapewniony na równym poziomie dla wszystkich. Nie znasz i nie możesz znać mentalności czarnych. Człowieku oni zachowują się jak zwierzęta. Widziałem to tysiące razy.Wiesz co jest problemem? Czarni (i nie tylko) w stanach dostaja za wysokie socjale i poprzewracało im się w dupach. A wiesz co oni dostają - mieszkanie - nie płacą, woda, gaz - nie płacą. Płacą jedynie za telefon (rozmowy wenątrz miast sa za darmo, międzymiastowe są płatne - ale to groszowe sprawy).Dostają 1200 dolców miesięcznie plus około 560 dolarów za każde dziecko. I oni nic nie robia tylko napierdalaja dzieci jak żyd czapek i nie muszą się martwić. Bo państwo da. i takiemu nie chce się pracować bo po co? Dla tysiąca dolarów więcej? On kupi za te 1200 dolców koke a sprzeda ją za 5000. I ma w dupie. A jeszcze to wam wszystkim powiem że udokumentowane jest naukowo - że murzyni to najbardziej leniwa rasa. Uzdolnioną jedynie w kierunku fizyczno-manualnym. Miałem to na studiach a dokładnie na zajęciach z psychologii. Więc co bardziej gorliwym moge podac dokładne źródło bibliograficzne.
Pozdro
A ja sram na szczegoly wiadome jest ze te szmaty udajace ludzi dopuscily sie mordu na masach niewinnych i wg. mnie jakiekolwiek spostrzeganie 'ideologii' nazizmu czy zwolennictwo hitlera spostrzegam jako efekt zjawiska zwanego 'zanikiem mozgu', takich 'osobnikow' nalezaloby odizolowac gdyz stanowia oni zagrozenie dla reszty, te lyse smiecie brudzace jeszcze bardziej nasze syfiaste panstwo to kolejna blizna na poharatanym ciele swiata...
A wiec mam w dupie co mowi prawo... jesli ktos popiera ludzi ktorzy mordowali ludzi chmarami na rozne bestialskie czy mniej bestialskie sposoby jest dla mnie skonczonym smieciem czekajacym na zmielenie i przerobienie na darmowe kondomy dla chinczykow w celu zmniejszenia przeludnienia...
Wogole imo laczenie spraw polityki/ideologii z gra fpp to juz samo w sobie przejaw skonczonego kretynizmu, wg mnie jak ktos gra/nie gra axisami ze wzg. na WWII to ma zdeka nieteges na bani...
PS.PS.PS.
O ! widze ze tu jeszcze dyskusja idzie o podzial rasowy... LETKAS jezeli twierdzisz ze czarni zachowuja sie jak zwierzeta mniej niz biali... to jestes dla mnie ( u know what )... nienawidziec ludzi ze wzg na kolor skory i uwazanie ze ktos jest gorszy bo jest czarny to juz przejaw zaawansowanej fazy biodegradacji mozgu, taki smiec juz nawet nie nadaje sie do Chin w postaci gumy...
Kazdy system gdzies zawodzil... z Komunizmu ruski zrobily szopke i nazwaly go Socjalizmem... nie wazne jaki bedzie system zawsze bedzie mial bledy... dojdzie do korupcji... dojdzie do wojny... dojdzie do biedy... taka juz natura czlowieka... nosze znak anarchii ale nie wierze ze jej polityka mialaby wogole prawo istniec... poprostu polityka anarchii popelnia jeden duzy blad... zaklada ze czlowiek jest z natury dobry... dlatego znak anarchii symbolizuje jedynie moj sposob bycia a nie poglady polityczne... ba... jestem jeszcze za mlody zeby miec jakiekolwiek konkretne poglady nt. polityki (albo chociaz ochote do rozwazania nad polityka)

Wiec LETKAS... jezeli twierdzisz ze murzyni to najbardziej leniwa rasa i mowisz ze jedyne co robia to leza i TYLKO IM kasa leci od 'rzadu' to imo powinienes skonczyc z tym maniakalnym czytaniem Kaczora Donalda i spojrzec na rzeczywistosc...
(?)Carnage
1:34, 15 11 2003
Lektas skonczmy ten temat bo twój znajomy z RPA jest profesorem i wie najlepiej. Ty oczywiscie jestes juz tak mądry ze p...isz ksiazki bo po co ci one. Zamiast chodzic do szkoly sluchales znajomcyh . Zrestza widac to po twojej glowie ze masz niezle nasrane.
Specjalnie dla ciebie artyuł 2 Międzynarodowej konwencji zwalczaniu i karaniuzbrodni apartheidu bo moze ci twój idol z RPA nie powiedzial ze cos takiego wogóle istniej i kraje to ratyfikowały. No ale po chuj masz czytac ksiazki , znajomy wie za ciebie lepiej.
Artykuł II
W rozumieniu niniejszej konwencji wyrażenie "zbrodnia apartheidu", obejmujące politykę i praktyki podobne do segregacji oraz dyskryminacji rasowej, stosowane w Afryce Południowej, będzie miało zastosowanie do następujących czynów nieludzkich, popełnianych w celu tworzenia lub utrzymywania przewagi jednej grupy rasowej nad jakąkolwiek inną grupą rasową i systematycznego jej ciemiężenia:
a) odmawianie członkowi lub członkom grupy rasowej lub kilku grup rasowych prawa do życia i wolności osobistej:
i) przez zabójstwa popełniane na członkach jednej lub kilku grup rasowych,
ii) przez wyrządzanie członkom grupy lub kilku grup rasowych poważnej krzywdy cielesnej lub umysłowej przez gwałcenie ich wolności lub godności bądź poddawanie ich torturom, okrutnemu, nieludzkiemu i upodlającemu traktowaniu albo karaniu,
iii) przez samowolne zatrzymywanie i nielegalne więzienie członków grupy lub kilku grup rasowych,

rozmyślne narzucanie grupie lub kilku grupom rasowym warunków życia mających spowodować ich całkowite lub częściowe wyniszczenie fizyczne,
c) podjęcie legislacyjnych lub innych środków mających uniemożliwić grupie lub kilku grupom rasowym uczestniczenie w życiu politycznym, społecznym, gospodarczym i kulturalnym kraju i rozmyślne tworzenie warunków uniemożliwiających pełny rozwój takiej grupy lub grup, w szczególności przez pozbawianie członków grupy lub kilku grup rasowych wolności i podstawowych praw człowieka, a mianowicie prawa do pracy, prawa do tworzenia legalnych związków zawodowych, prawa do nauki, prawa do opuszczania swego kraju i powrotu do niego, prawa do posiadania obywatelstwa, prawa do swobodnego poruszania się i wyboru miejsca zamieszkania, prawa do wolności myśli i słowa oraz prawa do swobodnego tworzenia pokojowych zrzeszeń i stowarzyszeń,
d) podejmowanie wszelkich środków, w tym także legislacyjnych, zmierzających do podziału ludności według kryteriów rasowych przez tworzenie wydzielonych rezerwatów i gett dla członków grupy lub kilku grup rasowych, przez zakaz zawierania związków małżeńskich między osobami należącymi do różnych grup rasowych i przez wywłaszczanie nieruchomości należących do jednej lub kilku grup rasowych albo do ich członków,
e) wyzyskiwanie pracy członków jednej lub kilku grup rasowych, w szczególności przez poddawanie ich pracy przymusowej,
f) prześladowanie organizacji lub osób przez pozbawianie ich podstawowych praw i wolności z tego powodu, że są przeciwnikami apartheidu.
Prosze o to co nasz LEKtaS uwaza za panstwo dobrobytu mlekiem i miodem plynące. Zapytaj sie przyjaciela z RPA to ci moze powie cos wiecej. Ale nawet taki dokument nie bedzie dla ciebie dowodem.Jak ktos sie urodzil z porażeniem mózgowym to tak juz zdechnie.
ps. Nie pisz prosze na temat RPA bo masz tak smieszne argumenty i zerową wiedze bez zadnego obiektywizmu ze nadajesz sie na przymusowe leczenie z glupoty w Tworkach.Naprawde odczuwam wrazenie ze cie jakis murzyn w dupe wyruchal i wszyscy czarni chyba sa temu winni.
ps. Nie przedstawiles zadnego argumentu oprócz jakiegos blizej nieokreslonego znajomego któremu wierzysz i p...isz encyklopedie i ksiazki. Przestan sie juz osmieszac bo robi sie niesamcznie albo napisz znowu cos to sie ludzie z twojej ciasnoty umyslowej posmieją
(?)Carnage
2:05, 15 11 2003
I jeszcze jedno panie Ku klux Klaun. Jak ty sie nazywasz socjaldemokratą popierajać apartheid? (słowo na k)a kiedys sie dziwilem jak to tzreb abyc po...anym zeby nie wierzyc w obozy koncetracyjne ludobujstwa itp. I oto znalazlem. Sorki za tego czarnego Kutasa tylko mam pytanie. Czy ty sobie robisz jaja czy ty naprawde wierzysz w to co wypisujesz?Naparwde rozmowy ze znajomymi nie sa zadnym wiarygodnym zródłem na które mozesz sie powołac jako nieomylne. Nie wiem czy studiowales ale jezeli jakis wykladowca zadałby ci pytanie na jakie zródla sie powłujesz a ty bys mu odpowiedzial ze na znajomego z RPA b ty p...ISZ KSIAZKI I SAM WIESZ LEPIEJ to bys wylecial na zbity pysk , a nawet jakies bardziej nerwowy belfer to byc ci dal normalnie w pysk.
Dla mnie jestes zwyklym skrajnie prawicowym kołkiem którego zycie stzrasznie skrzywdzilo.Nie musisz sie z tym kryc heheh
LETKAS moja gowniarska polemika polega na tym ze potrafie wytoczyc przeciwko tobie takie argumenty ze jedyne do czego mozesz sie przyczepic to zart z ktorego wiekszosc sie smiala, swoja droga widze ze na topicu teraz zrobila sie wojna LETKAS vs. rest of the world w ktorej w/w jedyne co dal rade zrobic to powiedziec ze jego kolega mowil to i tamto a sam chce zebysmy podali mu pare przykladow z zycia a nie z ksiazek ? Nie bardzo cie koles rozumiem o jakie przyklady ci chodzi, to biali transportowali czarnych na statkach jako niewolnikow i handlowali nimi... wiec jezeli chcesz bawic sie w prymitywne segregowanie na rasy to wlasnie biali powinni wygladac bardziej bestialsko niz czarni, wiec twoje argumenty dlaczego to czarni sa gorsi koncza sie na tym "ze sa leniwi" przeciwko calej masie argumentow przemawiajacych za rownoscia i dowodzacych jej slusznosci wiec jezeli chcesz ocalic twarz skoncz lepiej tu i przyznaj sie ze pierdzieliles glupstwa, otworz oczy i zrozum ze podzial rasowy to idiotyczny wymysl prostakow przez ktorych przelalo sie wiele niewinnej krwi...
TheAbyss
6:25, 15 11 2003
LETKAS: wybacz, ale IMO Carnage ma rację. Subiektywne odczucia nie są argumentem w dyskusji, bo nie są merytoryczne i poparte namacalnymi dowodami. Ja mogę ci _napisać_ cokolwiek nt. tego co ja/moi znajomi/moi rodzice/moi dziadkowie etc. przeżyli z rąk murzynów/azjatów/indian/eskimosów/kosmitów. Tylko czy to będzie miało jakiś sens? Ani ja nie będę miał niczego na potwierdzenie tych tez, ani ty nie będziesz w stanie tego obalić. Ot, taka sztuka dla sztuki. Jedynym sensownym argumentem w takiej dyskusji jest cytowanie źródeł pisanych - może oficjalny dokument nie jest też najlepszą przesłanką, ale na pewno są nią np. relacje prasowe. Co do równego dostępu - to jest trochę tak, że w momencie, w którym zarówno wśród białych, jak i wśród murzynów w USA z powodu ponadstuletniej dyskryminacji utrwalił się pogląd, że murzyni to 'fizyczni', to cięzko jest ten stereotyp przełamać. Bo gdybyś ty został wychowany 'na ulicy' i codziennie był świadkiem/uczestnikiem bójki lub strzelaniny, to prawdopodobnie też nie byłby z ciebie żaden wykształcony człowiek tylko zwykły bandzior. I niestety, ponieważ stereotyp ten utrwalał się przez ponad sto lat, to miną dziesięciolecia zanim będziemy w stanie naprawić tę szkodę... niestety, niebezpieczeństwo polega na tym, że niektórzy ludzie tacy jak ty z powodu tego, że czarni od tak długiego okresu są spychani na margines społeczny, zaczyna autentycznie wierzyć w tezę że są oni do tego po prostu predystynowani - co gorsza, tezy zbliżone do tego wygłaszają często poważni naukowcy. Czy miałem doświadczenia z 'kolorowymi'? Tak, byłem rok w USA. Było to of course dawno temu i byłem małym szczylem, ale moje obserwacje nawet w kategoriach zachowania w szkole zdawałyby się potwierdzać twoje postulaty... tylko od tego mam zdolność racjonalnego myślenia, żeby unikać takich generalizacji. Dedukcja to bardzo przydatne narzędzie, ale czasami niestety zawodne kiedy w grę wchodzą czynniki nie poddające się jednostkowej analizie - tak jak status społeczno-polityczny murzynów w USA czy w RPA.
Co do Zimbabwe - widziałeś, co robią polscy rolnicy skupieni pod Andrzejem L. ?
W zwiazku z tym ,ze poziom tej dyskusji osiadl na dnie, postanowilem zakonczyc ta nierowna walke.
Dla tych co nie wiedza - w dyskusji staram sie obalic argumenty przeciwnika a nie jego samego

Pozdro