Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sponsoring
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Scena klanowa
Thoro
Ja niestety necik mam od wrzesnia dopiero, ale wiem, ze wielu z was grala juz po sieci w wiele gier. Chodzi mi przede wszystim o CS-a gdzie sponsoring jest bardzo rozpowszechniony. Wiem, ze firma sponsorujaca zazwyczaj stawia serwer klanowi na swoim laczu lub wyupuje w jakiejs firmie. Czasami tez rzucaj sie z jakas kasa w tych lepszych kalnach. Ja jestem natomiast ciekaw co klan ma w zamian robic. Na pewno jakis banerek na stronce, przy ladowaniu serwera tez pewnie jakis napis, ale to chyba nie wszystko?! Czy zamiast taga klanowego trzeba nosic ich logo?? No i najwazniejsze jak znalezc takiego sponsora tongue.gif i czemu najlepsze polski klany nie maja?? (oczywiscie na razie ja sie nie chce brac za sponsorow, ale omze kiedys tongue.gif)
Maczo
Mnie też to interesuje, ciekawy temat, pochwalam, pochwalam! dry.gif
Hannibal
Wydaje mi sie ze w Polsce nie jest to jeszcze tak rozpowrzechnione jak za granica. Sam robie troche w Advertisingu i musze przyznac ze polskie firmy jak slysza slowo reklama to albo pytaja sie co to jest? albo te bardziej kumate: a po co mi to? blink.gif
Musi jeszcze uplynac wiele wody by polskie firmy oraz sami Polacy zaczeli rozumiec range reklamy w Biznesie.
A jak nadejda te czasy to klany beda mialy swoje hotele, konferencje i imprezy z tzw funduszu reprezentacyjnego smile.gif biggrin.gif
Thoro
Ale ja slyszalem o polskim klanie CS, ktory byl sponsorowany. A poza tym nie wiesz jak wyglada taki sponsoring??
U.F.O.
Moge powiedziec co ja wiem!
Wiec tak: W polsce tak jak powiedzial Hannibal sponsoring dla klanow jest rzecza ktora malo interesuje firmy! Ale jednak niektore to robia z wlasnego dos wiem ze chodzi tylko o reklame na stronie na wlasnym servie i na innych servach przez podanie adresu internetowego strony!
Znam przyklad juz Bardziej rozwinietego sponsoringu w pol w cs. Osoba ktora dostala sponsoring (osoba nie klan) dostawala pieniadze na wszystkie mecze, dostala karte graficzna no i server za to musiala w nick miec nazwe sponsora i oczywiscie a stronie klanu w ktorym byla musial byc link do jej sponsora!
Mad
a po co komus w cs dobra karta graficzna jak to jest gra zabytek tongue.gif
Patrol
Ja nie mogę.... LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ!!! Sponsoring klanów rtcw w Polsce nigdy jakoś poważniej nie istniał i raczej nie ma szans zaistnieć, bo prym jeśli chodzi o popularność gier sieciowych dalej wiedzie CS i o wiele bardziej się opłaca sponsorować jakiś klan z tamtej sceny. Po co więc robić sobie złudne nadzieje?
Thoro
Nie chodzi o to, ze robie sobie nadzieje, bo zeby takie sobei robic trzeba naprawde dobrze grac, ale wedlug mnie ET w najblizszym czasie (powiedzmy za rok tongue.gif) zacznie wygryzac CS-a. Wiele dobrych graczy ze sceny CS przechodzi do ET. ET jest za friko co jest jego glownym atutem, a poza tym przez swoje nowatorstwo jest tak popularna. Ja uwazam, ze CS juz moze zaczac sie bac.
Guy7
QUOTE (Thoro @ 17:47, 27 11 2003)
(...), ale wedlug mnie CS w najblizszym czasie (powiedzmy za rok tongue.gif) zacznie wygryzac CS-a.(...)

Sorki, że co? blink.gif CS wyprze CS-a blink.gif , chyba chodzi Ci, że ET wygryzie konkurencję (mam wielką nadzieję tongue.gif ).
Swiety

Jak ktoś sie chce nieco zorientować o forsie w e-sporcie to polecam mój artykuł:

http://www.rtcw.pl/?pl:pages:show:975:::

Co moge dodać ?
Sponsoring w Polsce nie istnieje nie licząc chyba 2-3 klanów CS-a - linki podawał Xaoo (ale Cs to najpopularnijesza gra sieciowa) i jeszcze jednego multiklanu.
Czasami jakiś klan uzyskuje od pseudo-sponsora serwer czy strone www ale trudno to nazwać sponsoringiem. To raczej pseudo-sponsoring, a klany mówiące w takiej sytuacji że są sponsorowane chcą sobie tylko dodać prestizu.

Prawdziwy sponsoring to jest pokrywanie wyjazdów na międzynarodowe imprezy, zapewnienie najnowszego sprzętu komputerowego a w przypadku najlepszych nawet jakieś stałe dochody pozwalające najlepszym z najlepszych nie tylko utrzymywać się z gry ale odłozyć nawet większą sumkę.

Ponieważ słabo orientuje się w ET to nie wiem jak jest ze sponsoringiem najlepszych klanów ET. Chyba słabo. Jeśli chodzi o RTCW to też słabo, chociaż jest kilka teamów poważnie sponsorowanych jak 4Kings czy GMPO.

Największa kasa jest w Cs-ie i Warcrafcie/Starcrafcie. Kiedyś sporo zarabiali Kwakerzy. Zero4 nosił koszulki z logo Nvidii smile.gif. Największe pieniądze są w Koreii i w USA. Mistrzowie Starcraft/Warcraft to często prawie milionerzy (Korea). Oprócz sponsoringu jeszcze są turnieje na których można zarobić kupe kasy.
I znowu najwięcej kasy jest do zarobienia w Cs-a i Warcrafta. RTCW był na Qconie, może ET będzie na przyszłorocznym Qconie, Et będzie na CyberXgaming i byc może CAL. Ale dotychczas brakuje imprez gdzie można zarobić w Wolfa wiekszą kasę.

Oczywiście wszystko co pisze nie dotyczy Polski, ba nawet ze sponsoringiem w Europie Zachodniej nie jest najlepiej. Prawdziwy sponsoring to USA i Daleki Wschód.

Nie sądzę żeby ET wygryzło Cs-a i nawet nie pomoże tu darmowość ET (dzięki czemu jest tak popularne) Jesli nawet z Cs-a przejdzie do ET tyle ludzi że scena ET zwiększy się poważnie to dla Cs-a będzie niewielki ubytek bo scena CS-a to potężna scena. Poza tym CS jest dużo prostrzy, Csa można odpalić nawet na zabytkowym kompie. Na niekorzyśc CS-a działa tylko to że jest dość starą grą.
A na niekorzyść ET działa jeszcze to że ID Soft i Activision jakby nie przyznawały się do tego produktu/ odcinały, chociaż o sponsoringu decydują sponsorzy a jak będzie dużo graczy to będzie i dużo sponsorów smile.gif

Co musi robić sponsorowany klan ? To wszystko zależy od umowy pomiędzy graczem/klanem a sponsorem.
Często sponsorowane klany/gracze noszą w tagu nazwe sponsora, bannery, reklamy na stronach www itp.

Jak zdobyć sponsora ? Lamerskie pytanie. Tak samo jak zdobywa się prace - czyli ruszyć głową , poszukać popytać, nie zrażać się tym że po 200 telefonie czy mailu wciąż są odmowy smile.gif. Tylko że w Polsce nawet najlepsi mają z tym problemy to co dopiero klany z drugiej półki.
Nie licząc udostępnianych serwerów czy hostowanych stron www ale to ma być sponsoring ? Ale przecież to są śmieszne kwoty - Postawienie serwera niecałe 200 zł co po przeliczeniu na klan wyhcodzi po kilkanaście złotych. Tyle to ja więcej na fajki w tygodniu wydaje.
Xaoo
co do sponsoringu polecam jeszcze to: http://esports.pl/?id=post&post_id=1879077493
wystarczy byc w czyms dobrym, miec troche szczescia a niemozliwe moze okazac sie mozliwe.
EmbeZZlemEnt
Sprawa sponsoringu nie jest tak odlegla, jak sie mysli oraz jak sie mowi. Tak naprawde wydaje mi sie, iz brak sponsoringu w polsce jest dwojaki:
1)-brak zaangazowania graczy
2)-brak zaangazowania firm
1)Klany, ktore reprezentuja pewien europejski poziom czesto zapraszane sa na jakies turnieje, jednak w naszje polskej rzeczywistosci ciezko o pieniadze ( jak mawial moj wykladowca inf. "w ryj nawet za darmo dostac nie mozna, bo trzeba sie postarac"). Klany, ktore staraj sie o sponsoring, czesto szukaja w najblizszych kregach i nie pytaja o pomoc duzych firm, ktorych zaplecze finansowe jest o wiele wieksze. Nawet, gdy zwracaj sie o pomoc do takiej firmy, sami o konca nie wiedza czego oczekuja i jak za taka pomoc chca odplacic - reklama/baner/koszulki ?? -wtf ?
W dzisiejszym swiecie sukces zalezy od tego jak sie sprzedamy, od image'u! Liczy sie odpowiednie nakrecenie ewentualnego sponsora, postawienia mu jasnych warunkow i jasnych rzadan, a nie zastanawianie sie nad tym czego chcemy w momencie przekroczenia progu delikwenta.
Dziwne, ze np francuski armateam potrafil sie dogadac z intelem i jest obecnie przez niego sponsorowany. W Polsce taka filia tez na pewno jest , ale nie wydjae mi sie zeby ktos kierowal sie kiedykolwiek z prosba o finansowa pomoc. Niektore zachodnie (jak i juz coraz wiecej wschodnich klanow) maja ludzi od publicrelations oraz managerow (czy jakos tak), ktorzy sie takimi rzeczami zajmuja na plapie pol-profi.
2)Z drugiej strony ludzie siedzacy za biurkami nie kwapia sie do wysypania chodz odrobiny pieniedzy od czasu do czasu. W Polsce wszystko wyglada mniej wiecej tak "jak cos chesz to sobie zapracuj". Reklama tez nie jest dla nich istotna apropos takich imprez, bo w polsce naglasnianie roznego typu lan party/clanbase jest intelektualna bzdura.
Jesli ludzie slysza, ze na zachodzie zarabia sie grajac w gry to otwieraja szeroko oczy i usta ze zdziwienia. Tak czy srak e-sport( tak nazywaja elektroniczna rozrywke gracze) jest to forma sportu i ludzie poswiecaja czas, aby doskonalic swoje umiejetnosci tak samo jak w szachach, boksie czy plywaniu.
Dla mnie dziwne jest, ze faceci zarabiaja (nie mala kase) za siedzenie przez 6h i przesuwanie paru pionkow, albo lanie sie po ryju.
Polska jest krajem dosc uprzedzonym do wszelkich nowosci i udziwnien dlatego duzo rzecz spotyka sie z niezrozumiemem

Sorrki za bledy i zamoty myslowe, mam nadzieje ze jestem chodz w min. stopniu zrozumialy
Swiety
W Polsce jest nadal bardzo znikomy dostęp do internetu a jak jest to na niskim poziomie (pingi)
To ogranicza dostępność.
Mniejsza dostępność = mniejszy rynek
Mniejszy rynek = nie opłaca się wykładać kasy. Bo firmy to nie dobrzy wujkowie którzy rzucą kasą, tylko za zainwestowane pieniądze chcą coś osiągnąć z reguły chodzi o reklame.
Tylko po co się reklamowac jak docelowy ryenk odbiorców takiej reklamy jest bardzo mały ?

Lata komunizmu zrobiły swoje -> słaba infrastruktura sieciowa plus mentalność ze jak ktoś chce zarobić mniej to tylko jakąś ciezką fizyczną pracą a jak chce zarobić więcej to tylko przez jakieś przekręty i szwindle.

Natomiast USA
Kraj przodujący w infrastrukturze sieciowej i dostępności do netu. Stopień informatyzacji USA jest jednym z najwyższych na świecie. Jeden z najbogatszych krajów.
Siedziby największych firm wydawców gier. Siedziby firm z branży elektornicznej które są naturalną klientelą graczy. Do tego mentalność. W Ameryce da się zarobić nawet na najbardziej dziwnych rzeczach.

Daleki Wchód (Korea Japonia)
To samo co USA - dostępność netu dla prawie wszystkich mieszkańców. Zamożność mieszkańców i również wiele firm z branży komputerowej elektronicznej i softwareowej. Do tego Japończycy czy Koreańczycy są zafascynowani różnymi nowościami z brańzy elektronicznej. W naszym kraju nadal komputer często wywołuje strach (zwłaszcza u starszych wiekiem)

Nie dziwne że największy rynek e-sportu, najwięcej wielkich imprez z dużymi nagrodami, najwięcej najbogatszych graczy pochodzi własnie z Korei i USA.
SzAq
A wiec powiem sponsoring nie konczy sie na wykupie serwa.... sponsor oplaca , kaucje wpisowe na roznych turniejach itp .. funduje sprzet ( sluchawki myszki itp... ) polecam od takich rzeczy dwa klany ... www.arcy.esports.pl oraz www.specster.ico.pl te dwa klany sa przykladem wyrwania bardzo dobrych sponsorow !!:D
Outs!d3r
Chyba jednak jeden z polskich klanów ET Jest sponsorowany....zapomnieliście tu panowie o FF. Prawdą jest, że FF jest jednym z najlepszych polskich multiclanów (jeśli nie najlepszym). Mają o ile wiem jednego lub dwoch sponsorów - DamiNet oraz Icemat. DamiNet stawia im serwery do gry, np :

ET no2 - DamiNet-Radom | #ff.org||82.139.8.29:27962
lub
ET no3 - DamiNet-Rzszow | #ff.org||213.76.164.248:27961

Icemat - chyba wiadomo co moze sponsorować smile.gif

Nie należy jednak wykluczać, że te firmy mogą sponsorować też inny osprzęt, zloty or smth.

BTW - Sponsoring klanów jest w polsce możliwy, macie wyżej przykład :-) Wystarczy jak to powiedział Xaoo:

wystarczy byc w czyms dobrym, miec troche szczescia a niemozliwe moze okazac sie mozliwe.

To tyle ODE MNIE...
esto
klan [UTP] jest rowniez sponsorowany - przez Promontel - co daje gratisowy serv. smile.gif
Amfisia
Klan NF ma rowniez sponsora smile.gif stad zreszta nasza nazwa smile.gif klan dziala pod skrzydlami firmy NetFriend dzieki ktorej mamy serwerek
AciD
A jakiego sponsora interesuje reklama na scenie ET o ktorej przecietny gracz wie tylko tyle ze ma nazwe jak ten film o kosmicie...
Amfisia
Ale jak rozni ludzie tak rozne potrzeby smile.gif kazdy z nas zajmuje sie czyms na co dzien oprocz grania smile.gif a noz zainteresuje sie reklama sponsora smile.gif
Remol
Heh rodzina może w tej sprawie zmienić wszystko... Właśnie gadałem wczoraj z wujkiem, który pracuje w Warce, czy da się załatwić takowy sponsoring. Chodzi o server lub komp i łącze, by samodzielnie postawić serv. Warunkiem sponsoringu bedzie umieszczenie na naszej stronie pop-upa reklamującego warkę, za którego kliknięcie otrzymuję 10 gr, tak samo bannery i buttony oraz reklama na ircu. Jeszcze promowanie koszulkami, bluzami itp., jakieś parasole i ławeczki dla czlonków posiadających ogródek w domu, reklama w czasie loadingu serva, i tam jakiś tag w nicku. Na efekty mam troszkę poczekać. jeżeli dobrze pójdzie, już w wakacje będzie wszystko na chodzie.
Usagi
CHCE BYC SPONSOROWANY PRZEZ WARKE!!! :]
co mam zrobic? wink.gif
Majin
ohmy.gif a ja wole debowe mocne !:D

a co do sponsoringu to jakos juz w to watpie.... kiedys zalatwialem dla multiclanu EliteMates - 3M - sponsoring i pisalem dziennie po 100 maili w sprawie sponsoringu... po kilku tygodniach zmudnej roboty dorwalem firme internetowa www.idg.pl ktora się zgodziła... po kilku telefonach postawili nam serwery do roznych gier (chyba MoH CS itd). Ja jednak odszedlem z 3M ale sponsora zostawilem biggrin.gif:D i wiem ze teraz juz ich idg.pl nie sponsoruje.... z tego co wiem firma zrezygnowala....

powiem jedno sponsora znalezc w polsce takiego zeby postawil serwer trudno nie jest ( w zamian reklama na www przy nicku itp ) ale jak dlugo temu sponsorowi bedzie sie to podobalo ? miesiac ? dwa ? nie wiecej.... nic oprocz straconego czasu laczu i kompa ktory zre prad nie maja :/ tak wszyscy mowia....

nie wiem moze wy chcecie dostawac jakies pr0 pady czy karty graficzne procki czy c@#! wie co jeszcze biggrin.gif to jest w polsce nie mozliwe :/ nieda sie z nikim dogadac bo jestesmy zacofani... (z tego co pamietam CL EliteMates prowadzil rozmowy z Gainwardem... i co ? dupa biggrin.gif)

chcecie miec server ? najlepiej zebrac sianko i wykupic w jakiejs zagranicznej firme (gs.net itp) no chyba ze macie kumpla (or smth) ktory ma dostep do dobrego lacza i mozliwosc postawienia serwera (tak jak swietej pamieci serwery Toadiego biggrin.gif)
kr0pa
QUOTE (Majin @ 14:27, 18 04 2004)
nie wiem moze wy chcecie dostawac jakies pr0 pady czy karty graficzne procki czy c@#! wie co jeszcze biggrin.gif to jest w polsce nie mozliwe :/ nieda sie z nikim dogadac bo jestesmy zacofani... (z tego co pamietam CL EliteMates prowadzil rozmowy z Gainwardem... i co ? dupa biggrin.gif)

Zaraz ,zaraz.Jakiś polski CS klan ma sponsora ,który im daje karty graficzne ,sponsoruje wyjazdy itp.

W Polesce to jeszcze rzadkość ,ale na zachodzie to w sumie normalka - i nie tylko dotyczy najlepszych klanów.
tanaka
szczerze to sponsoring w polsce to teoria , kontaktowalem sie z 120 roznymi firmami 3 odp. ze sie zastanowia i potem zamilkły , to chyba o czymś swiadczy?? nie poprostu nie ma kasy , rzad robi wszytko zeby wycisnac firmy do cna..
RobertG
QUOTE (tanaka @ 12:41, 16 07 2004)
szczerze to sponsoring w polsce to teoria

To nawet nie teoria. Nie ma i na razie nie bedzie sponsoringu w Polsce. Stawianie sewrwera czy rozdwnictwo gadzetow komputerowych to jest tylko symboliczna sprawa.
Dopoki media nie zainteresuja sie e-gamingiem, czy i-gamingiem, to na sponsoring nie ma szans. Prezes firmy wydajac pieniadze na takich graczy/druzyny zainteresowany jest reklama a nie finansowaniem rozrywki paru malolatow. Rownie dobrze moglby sobie zafundowac luksusowa dz!#@e za ta kase i mialby z tego wiecej przyjemnosci a reklama podobna ;-)

Natomiast mysle ze przyszlosc rysuje sie w rozowszych kolorach. Coraz wieksza dostepnosc netu i zwiekszajaca sie liczba graczy, spowoduje ze wczesniej czy pozniej jakas wieksza firma dostrzeze w nich spory rynek konsumentow. Wtedy zaczna sie interesowac w idolach takiej grupy i ich wykorzystywac poprzez reklame. Niestety to dlugotrwaly proces.

Ja jako stary piernik przezylem pierwszy bum komputerowy w Polsce. Grupa dzieciakow grajacych wtedy byla postrzegana prawie jak wariaci. Minelo 20 lat i dzis granie to normalana, niomal standardowa rozrywka mlodziezy. Trudno wyobrazic sobie dzis szanujaca sie TV w ktorej nie byloby programu o grach komputerowych. Mysle ze za nastepne 20 lat e-gaming zacznie powoli konkurowac z muzyka czy sportem zabierajac dla siebie czesc zainteresowania mediow. Ale z obecnych graczy nikt tego juz aktywnie nie doczeka ;-)
Dud
OMG
"Trudno wyobrazic sobie dzis szanujaca sie TV w ktorej nie byloby programu o grach komputerowych"

Ja sobie wyobrazam, nie mam kablówki ani satelity i w TV ktora moge ogladac jest jeden program (żałosny) Game Box. Polacy ciagle nie zdaje sobie sprawy jakim rynkiem sa kompy, my przyszłosc narodu nie mozemy sobie wyobrazic zycia bez tego, a ludzie na stanowiskach tego nie widza i nie chcą zauwazyc...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.