Erkekjetter
16:16, 17 10 2003
Mam taki problem: za każdym razem, gdy po skończonej grze włączam ET, resetują mi sie ustawienia ekrany i częstotliwość odświeżania. W konsoli pisze mi, ze jakieś crash'e są. Nie wiem o co chodzi, bo problem występuje tylko, gdy wyjde z rozgrywki, jeżeli nie rozpoczynałem gry na jakimś serwerze i byłem tylko w menu, to nie ma tego. Miał ktoś podobny problem i wie co z tym zrobić?
Pozdrawiam!
Nigdy nie mialem takiego bledu, ale mam podobny.
W konfigu i ustawieniach gry mam ustawione rozdzielczosc na 1024X768 jednak zawsze jak wchodze do gry to mi sie ustawia 860X640, musze wtedy przestawic na 1024X768 i ponownie uruchomic gre i wtedy dziala. Jak po raz 3 wlacze ET to znow mam rozdzielczosc na 860x640 :/ Nie wiem jaka jest tego przyczyna.
tak btw. pamietajcie ze kazdy mod to osobny cfg - moze zmieniles rozdzialke grajac w et main na jakims serverze, a potem weszles na server z etpro i miales ta stara
El_Mariachi
0:45, 18 10 2003
| QUOTE (Modes @ Oct 17 2003, 04:26 PM) |
| W konfigu i ustawieniach gry mam ustawione rozdzielczosc na 1024X768 jednak zawsze jak wchodze do gry to mi sie ustawia 860X640 |
Hmmm no to może zrobić configa read-only?
Erkekjetter a wychodzisz z ET normalnie przez quit w menu? Czy powiedzmy wyłączasz komputer resetem? No bo wtedy chyba coś konfig się pluje, że ustawienia nie są safe czy coś takiego. Ale nie wiem czy on wtedy zmienia je do poprzedniej wartości. Spróbuj może wychodzić normalnie, bezpiecznie z gry i sprawdź czy wtedy też się tak robi.
Rozwiazanie:
Tworzymy w katalogu ET (tam gdzie znajduje sie et.exe) plik w notatniku o nastepujacej tresci:
| CODE |
del etmain\profiles\Twojprofil\profile.pid del shrubet\profiles\Twojprofil\profile.pid et.exe %*
|
Nadajemy mu dowolna nazwe i rozszerzenie bat (np. etstart.bat). Przy uruchamianiu ET za pomoca tego pliku problem z resetowaniem ustawien juz nie wystepuje. Nie zapomnijcie zmienic ustawien w ASE (wskazac *.bat zamiast et.exe by uruchamial ET)
zrodlo:SD Forum
Mam to samo. Chodzi prawdopodobnie o plik profile.pid który powinien zostawać w katalogu z twoim profilem po złym zamknięciu gry. Nie wiem dlaczego, ale u mnie taki plik powstaje bardzo często bez konkretnego powodu. Poradziłem sobie w ten sposób że napisałem skrypcik (napraw.bat) który wygląda tak:
del "C:/Program Files/Wolfenstein - Enemy Territory/etmain/profiles/twojprofil/profile.pid"
del "C:/Program Files/Wolfenstein - Enemy Territory/etmain/profiles/twojprofil/profile.pid"
del "C:/Program Files/Wolfenstein - Enemy Territory/etpro/profiles/twojprofil/profile.pid"
del "C:/Program Files/Wolfenstein - Enemy Territory/etpro/profiles/twojprofil/profile.pid"
et.exe
Oczywiście w miejsce "twojprofil" wpisz nazwę swojego profilu/katalogu.
Skrypt ten umieść w głównym katalogu gry - tam gdzie et.exe.
W browserze serwerów np. eye podmień odwołanie do et.exe na napraw.bat i po kłopocie.
Mam nadzieję że pomogłem. BTW można oczywiście przed każdym wejściem do gry ręcznie kasować profile.pid choć to trochę niewygodne. BTW2 Może ktoś wie dlaczego po normalnym wyjściu z gry te pidy mi się pojawiają?
Ustaw w configu seta r_mode "3" i seta ui_r_mode "3" (chyba ta komenda - nie jestem pewien

). 3 oznacza 640x480.
To dziwne że tu jest taki błąd. W żadnej innej grze tego nie miałem ;/
W dodatku źle wykrywa tryb graficzny. Ciągle mam odświerzanie 60 Hz. Jeżeli ustawię taką rozdziałkę jak amm na pulpicie to odświerzanie jest dobre. Ale i tak po wyłączeniu gry znowu cofa mi tryb graficzny. Bzdura jednym słowem.
| QUOTE (Dangerox @ 23:27, 4 01 2004) |
| ... że na każdej rozdziałce oprócz tej co mam na pulpicie jest 60 Hz co mnie bardzo denerwuje. |
Zainstaluj najlepiej Powerstrip i ustaw tryby graficzne. Innym sposobem jest instalacja sterowników do karty, które umożliwiają ustawienie "na sztywno" trybów graficznych (np: omega dla radeona, nie wiem jak jest z nvidia, kiedyś byly programy typu nVidia Refresh Fix)
| QUOTE (Dangerox @ 22:27, 4 01 2004) |
| Dodatkowo gra ma taki błąd, że na każdej rozdziałce oprócz tej co mam na pulpicie jest 60 Hz co mnie bardzo denerwuje. |
Jeśli masz Win XP, to możesz to ustawić w programie dxdiag.
Start->Uruchom->dxdiag->Więcej pomocy->Zastąp
Tam wpisujesz nową wartość.
| QUOTE (Guy7 @ 17:39, 5 01 2004) |
Jeśli masz Win XP, to możesz to ustawić w programie dxdiag. Start->Uruchom->dxdiag->Więcej pomocy->Zastąp Tam wpisujesz nową wartość. |
Tak, tylko zapomniałeś, że ET działa na silniku OpenGL'a, a Twój sposób działa jedynie na gry wykorzystujące engine 3D3
. Domyślne odświeżanie dla różnych roździelczości można zmienić takimi programikami jak choćby:
GeForce: nvRefresh
Radeon: Refreshlock, ReForce
A co do głównego pytania w tym wątku - rozwiązanie jest proste: odpalamy et, ustawiamy swoje preferencje, ściągamy konsole (~) i zapisujemy: writeconfig nazwa_mojego_konfigu
Następnie wychodzimy z gry, klikamy prawym na skrócie do ET, wybieramy właściwości i w oknie element docelowy na końcu już po ostatnim " dopisujemy +exec nazwa_mojego_konfigu

Nie umniejszajac powyzszym wypowiedziom. Sprawdz po prostu czy jakims dziwnym trafem nie masz etconfiga "read only"
Pozdrawiam.
Aha pamietaj takze ze jezeli na serwerach sa jakie mody ( shrub, etpro ) wczytuje Ci si econfig z katalogów tych modow. Czyli za kazdym razem inny. ( ale to pewnie Wiesz )
Sagitarius
10:43, 19 01 2004
taki sam problem mialem....ale mam juz po tym problemie....zadne komendy i te inne sprawy!zainstalowalem et pro i nie mam juz tego problemu..ale est jeden warunek jak wychodze z jakiegos serwa to najpierw musze dac disconect a pozniej wyjsc z gry bo jak bym dal exit to windows to mi sie moze zmienic rodzielczosc a tak to daje disconect i axit to mi sie nic nie zmienia....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.