Dzisiaj na innym forum natknąłem się na pewny artykuł :
http://www.chip.pl/arts/n/article_75310.html?cmd=0Nie umieściłem tego na offtopic bo tam nikt nie zagląda, a sprawa dotyczy moim zdaniem wszystkich.
Gość nie ma ani 0,25% racji. Stosowanie emotikonek typu ":)" czy ":(" to dobre rozwiązanie. Np. jesteś w dobrym humorze, albo chcesz zaznaczyć, że twój tekst to dowcip: co wolisz, długo pisać "Juhu, jestem w super humorze!!" albo "To był żart", czy może postawić zwykłe

albo

?
ja też uważam że gość się myli, emotikony są swoistym skrótem myślowym, pokazują nasze intencje i dodają kolorytu wypowiedzi. Gdy rozmawiam w oczy możemy intonować, modulować głos, uśmiechać się czy wogóle kożystać z mimiki. w meilu na forum itd nie jesteśmy w stanie tego zrobć, więc zamiast pisać (oczywiście przeadzam) "mam świtny nastrój to jest żart!" poprostu wstawiamy
Kożystając z buziek wcale nie czuję się uboższy intelektualnie, wręcz przeciewnie, wiem że jestem dobrym dyskutrantem, ale WERBALNYM!
pzdr
Cezar zgadzam sie z toba w 100%. Emotiony wyrazaja nasze empcje. Jak z kims rozmawiasz w real life latwo wyczuc kiedy np. mowisz cos ironicznie, a kiedy na powaznie. Czytajac cos juz nie zawsze wyczuwa sie tak latwo ta ironie, a nawet jak jest widoczna to nie mozna byc pewnym do konca, dlatego stosuje sie emotiony typu

, albo

. Chyba jest to wygodniejsze niz napisac po wypowiedzi swojej <ironia>. Wyglada to conajmniej komicznie.
blacktyger
17:39, 7 12 2003
hmm mi się wydaje że gość nieżle to pokolorował, myśli ze użyje paru "mądrych" słów i od razu bedzie miał za sobą rzesze sprzymieżeńców ?? oczywiście że emoty są dobrym rozwiązaniem komunikacji internetowej wedłóg mnie jak ktoś ich nie używam to wypowiada się tak......oschle nie wiem poprostu nie lubie czytać tekstu bez"

" czy "

" tak samo jak nie lubie odpowiadać na czyjeś pytanie a on odpowiada mi "aha" to dość denerwujące

*
* swoją drogą jak ta "

" niewinna minka podkreśliła moją złość ... czyli moje uczucie, emocje a te rysuneczki mają nazwe Emotikony i na tym polega cały pic poprostu wyrażają emocje
"Wariat co krok
Jednym z powodów śmierci subtelnej ironii i cienkiego żartu w Sieci jest wszechobecność wszelkiej maści szaleńców, niedouczonych guru i zakompleksionych chłystków, gotowych śmiertelnie poważnie i z wielkim zapałem udowadniać, że Ziemia jest płaska. W tej sytuacji żartobliwy cytat, iż Kopernik była kobietą, ma szansę wywołać natychmiastową reakcję co najmniej kilku internautów, którzy wytoczą wielkie armaty, by udowodnić, że to kłamstwo.
Nastoletni "eksperci", trolle (prowokatorzy lubujący się w wywoływaniu absurdalnych dyskusji) czy różnej maści oszołomy, którym Internet stworzył możliwość wykrzyczenia, że wszystko jest winą listonoszy, to tylko wierzchołek góry lodowej. Najbardziej widoczny, ale też najłatwiejszy do ominięcia."
LOL
Wypisz wymaluj...moj ulubieniec.
chinczyk2
16:17, 9 12 2003
widzisz... zabraklo emotikonu
blinkkin
16:35, 9 12 2003
emociki sa skrotami myslowymi, ktore ulatwiaja wyrazanie pewnych uczuc, nastroju. nie wiem czemu autor tamtego topicu uwaza, ze sa one obraza czytalnika, adresata. czesto uzywamy roznego typu skrotow typu etc. itp. itd. m.in. np. czy obrazaja one czyjas osobe? z pewnoscia nie, sluza one do uproszczenia wypowiedzi w celu skoncentrowania sie nad glownym sensem, przeslawniem wypowiedzi. koniec kropka. moze nie jestem miodek, ale nie jestem gesia i swoj jezyk mam (i dosyc dobrze znam).
nie będę dodawał nic swojego, wszystko co miało być powiedziane jest wyżej. Powiem tylko, że emotikony były, będą i są, nikt już tego nie zmieni.
TheAbyss
23:50, 9 12 2003
Koleś gada bzdury.
Gdybym miał kontrować jego pseudosocjologiczno-psychologiczne argumenty, to bym napisał, że emotikony są substytutem mowy ciała / barwy głosu której nie sposób przekazać za pomocą bezwyrazowej komunikacji internetowej.
ale koles ma przeorany mozg(ten z chipa) i na takiego wyglada. bez emotikonow to rozmowa w wolfie by tak wygladala
XYZ:haha ciesze sie
ZYX:a ja ci pokazuje jezyk
BYH:a ja ci puszczam oczko
Nosz kur//a emotikony to znak graficzny a nie piktogram bo jest jednak roznica. bo po co wgrywac gifa cz bmp a mozna

rozmowa z emotami
XYZ:

)))))))
ZYX:

BYH:
ten koleś to jakiś cziter - hahaha. koleś musi mieć niezłe jazdy na bani porywając się na takie stwierdzenia, po treści jego artykuły można wywnioskać , że to właśnie on łapie się do wzoru z wątku pt. Wariant co krok. Zapewne nie jest w stanie nawiązać wspólnego języka ze swoimi dziećmi, a co za tym idzie ma miliony pretensji, obwinia internet za konflikt pokoleń i róznice jakie bezproblemu można dostrzec pomiędzy starszymi a ich dziećmi. Jak dla mnie wygląda na inteligentnego zapracowanego człowieka, przydałaby mu sie skromna pomoc specjalistów imo, bo życie z takim brzeminiem nie jest zdrowe. hyh
everyman
23:13, 13 12 2003
emotikonki to jedna z lepszych rzeczy do komunikacji w necie... jednym prostm znaczkiem mozna wyrazic tyle co nieraz calym zdaniem i podkrzeslic o co chodzilo nam jak dany tekst pisalismy... wcale nie swiadczy to o braku inteligencji... wiadomo ze jak sie gada np na czacie to chce sie szybko przekazac wiele informacji... pozatym net rzadzi sie swoimi prawamii ma pewne przyjete sformuowania i skroty myslowe np cze @ll, F2F, BTW, THX itd. itp. ... bez tego bylo by nudno... a ten artykul jest tak denny ze skomentuje go tylko tak:
Jak się napisze "ciągaj mi lachę" to odbiorca może się poczuć poniżony, a jak "ciągaj mi lachę

" to od razu inna sprawa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.