Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy ladder w CB
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Scena klanowa
Thoro
Dalem propozycje utworzenia nowej drabinki w CB. Bedzie to ladder (jesli zbierze odpowiednia ilosc glosow smile.gif ), w ktory beda graly rezerwy klanow. Np jesli ktos ma klan z 14 czlonkami to rozumie sie samo przez sie, ze wszyscy nie moga grac 6 vs 6 w klanowce, a ze zawsze chce sie wygrac to gra sie sprawdzonym skladem smile.gif , w takiej sytuacji zglasza sie do ww drabinki i rezerwy moga juz sobie grac. Graja wtedy 2 sklady niezaleznie od siebie. Mam nadzieje, ze uniknie sie sytuacji, ze w obu ladderach graja te same osoby byle tylko miec jak najwyzsze miejsce w ty nowym. Tu nie chodzi o miejsce tylko o to, zeby wszyscy grali i wszyscy zyskiwali doswiadczenie w meczach. Trudno jest okerslic czy nowy rekrut sprawdzi sie od razu w pierwszy skladzie, albo jest ktos nowy kto widac, ze umie grac, szybko sie uczy, ale brauje mu ejszcze obycia z gra. Po to ma sluzyc ten ladder. Ustawilem go jako swiatowy, zeby byo ciekawiej. Teraz tylko zyskac poparcie. Liderzy klanow moga oddawac glosy na ladder na stornie Cb. Link. (znaczy oddawac glos ozme kazdy, ale i ta liczone sa tylko gosy CL-ow - chyba tongue.gif ). Nalezy wybrac w Game - ET (domyslnie jest ustawione new game) i oddac glos na Second squad Ladder.
Cezar
Koncepcja jest słuszna
Swiety
To raczej nie ma szansy (może tylko w Polsce)

Jak już wcześniej zauważył inco w jednym z komnetarzów na rtcw.pl klany z 3 albo 4 składami to jest głównie polski wynalazek, specjalność przeciętnych klanów i ewenement na skale europejską
Na zachodzie bardziej kładzie się nacisk na jakość a nie ilość. Liczy się zgranie podstawowych graczy, którzy grają zawsze i cały czas ze sobą a klany liczą tyle osób że czesto ledwo wystarcza na wystawienie 6 (co z reguły nie jest problemem jeśli dobierze się odpowiednich ludzi)
Wystarczy popatrzeć na squady czołowych klanów w Europie. zadko który ma tyle ludzi żeby wystawić 2 squady.

Poza tym jak sobie wyobrażasz podział klanu na 1 czy 2 squad ? W CB nie ma czegoś takiego jak pierwszy, trzeci czy dziesiąty squad. Jest tylko klan.

Imo jak jakiś drugi squad jest na tyle dobry i aktywny że może samodzielnei występować w CB to lepiej niech występuje jako oddzielny klan.

Bardziej by się przydał jakiś ladder typu 3/3 jak było w RTCW.
dNkN!
kiedyś obiło mi się o uszy, że bez problemowo można grać dwoma składami w CB więc (...) ?
Swiety
QUOTE (dankan @ 2:33, 10 12 2003)
kiedyś obiło mi się o uszy, że bez problemowo można grać dwoma składami w CB więc (...) ?

Grać w CB mogą ci zawodnicy którzy są wymienieni jako members danego klanu na stronie CB, albo ci którzy uzyskali od admina CB zgodę.

CB nie rozróżnia klanów na pierwsze drugie i dziesiąte squady. Jest tylko klan - obojętnie ile ma squadów. Jeśli ktoś se wpisze do listy na CB 30 graczy to tych 30 może grać. Z 30 można wystawić 5 squadów Wolfa.
I te wszystkie squady mogą se grać w CB do woli (mogą wymieniać się zawodnicy w obrębie tych squadów) tylko że wszystkie zwycięstwa i porażki idą na konto klanu ! a nie poszczególnych squadów.
dNkN!
dziwne rzeczy... rozmowa z której wywodzi się moja poprzednia wypowiedź miała miejsce na ircu chyba z farsight'em , który powiedział mi, że kiedyś chyba 17teens grało równolegle dwoma składami...no ale ok. Można w CB zarejestrować składy klanu jako, np #CCA# i #CCB# wtedy wszyscy którzy mają wiedziec będą wiedzieli , że te dwa teamy to jeden klan, który przyjął takie tagi ze względnie na formalność.
Thoro
Można w CB zarejestrować składy klanu jako, np #CCA# i #CCB# wtedy wszyscy którzy mają wiedziec będą wiedzieli , że te dwa teamy to jeden klan, który przyjął takie tagi ze względnie na formalność.

To jest jedno rozwiazanie, ktore przyszlo mi na mysl jako pierwsze. Na poczatlu nawet chcialem dodac dodatowy klan swoj do polskie laddera bez tworzenia nowej drabinki, ale obawialem sie, ze podniosa sie glosy, ze zaczynam cos kombinowac, wiec postanowilem stworzyc nowy ladder.

CB nie rozróżnia klanów na pierwsze drugie i dziesiąte squady. Jest tylko klan - obojętnie ile ma squadów. Jeśli ktoś se wpisze do listy na CB 30 graczy to tych 30 może grać. Z 30 można wystawić 5 squadów Wolfa.
I te wszystkie squady mogą se grać w CB do woli (mogą wymieniać się zawodnicy w obrębie tych squadów) tylko że wszystkie zwycięstwa i porażki idą na konto klanu ! a nie poszczególnych squadów. .

To, ze wszyscy moga grac, to rozumie sie chyba samo przez sie. Chodzi wlasnie o to, zeby przegrane slabszych nie szly na konto klanu.

Poza tym jak sobie wyobrażasz podział klanu na 1 czy 2 squad ? W CB nie ma czegoś takiego jak pierwszy, trzeci czy dziesiąty squad. Jest tylko klan.

Jednym ze sposobow, bylby podzial na 2 klany tak jak wspominal dankan. Mozna by jeszcze zrobic podzial w opisie klanu na CB (dodac dodatkowa tabelke) z podzialem na pieerwsza druzyne i druga. Chodzi o to, zeby ludzie uswiadomili sobie, ze tu sie nie bedzie gralo tylko o miejsce, ale przede wszystkim o to, zeby rezerwy graly.

Jak już wcześniej zauważył inco w jednym z komnetarzów na rtcw.pl klany z 3 albo 4 składami to jest głównie polski wynalazek, specjalność przeciętnych klanów i ewenement na skale europejską

Moze Polacy sa poprostu goscinni tongue.gif, a tak poza tym, jak zbierze sie 6-8 osob to juz nie powinno sie przyjmowac ludzi?? W pewnym sensie masz racje, ale jakby nikt nie przyjmowal nowych po ustaleniu podstawowego skladu to co by mieli poczac ludzie, ktorzy chca dolaczyc do jaiegos klanu?? (czesto mimo ze sa nowi, to sa dobrzy gracze). Poza tym nie wiem jak na zachodzie tongue.gif, ale w Polsce zdazaja sie wypadki losowe :/, w takim sensie, ze ktos poprstu nie moze przyjsc na mecz, nie dla tego, ze mu sie nie chce (u mnie na 8 osob moge liczyc prawie zawsze), ale poprostu cos wypadlo i niewybrazam sobie, zeby ktos z kanu zrezygnowal calkowcie, z realnego zycia (musi zrezygnowac tylko w polowie tongue.gif ).

Edit: Zalookalem na CB i klan:
-gs (1 miejsce w eurpejskiej drabince) - ma 15 osob zgloszonych do CB
-Dsky (2 miejsce w eurpejskiej drabince) - ma 13 osob zgloszonych do CB
-Bio (tez wysoko tongue.gif ) - ma 13 osob zgloszonych do CB

Osobiscie rzadko w Polsce widuje klany z 25 osobami, ale uwazam ze co najniej 14 osob powinno byc w klanie i w takiej sytuacji gra 6 osob + 2 ktore wchodza od czasu do czasu przy tzw wypadkach losowych. Reszta gra tylko na treningach lub sparingach specjalnie eralizowanych dla rezerw. Dlatego uwazam, ze taka drabinka sie przyda, zeby rezerwy graly czesciej zyskiwaly doswiadczenie i zeby byla wieksza rywalizacja w druzynie.
FarSight

na ircu chyba z farsight'em , który powiedział mi, że kiedyś chyba 17teens grało równolegle dwoma składami

Dankan 17thSS gralo 2 skladami w lidze D-Day ... w CB przez moment C4 kiedys mialo 2 sklady C4S1 i C4S2 ... ale byly one zarejestrowane jako 2 oddzielne klany czyli jest jak mowi Swiety ... popatrz na d1a. d2a .... d6a to niby jeden (jedyny ?) czeski klan ktory ma 6 skladow i kazdy ze skladow jest zapisany do CB jako oddzielny klan ....

Pochwal sie Swiety ile bylo osob w THC w najlepszych dniach ? 20 czy moze 30 ? biggrin.gif
Swiety
QUOTE (Thoro @ 7:01, 10 12 2003)

a tak poza tym, jak zbierze sie 6-8 osob to juz nie powinno sie przyjmowac ludzi?? W pewnym sensie masz racje, ale jakby nikt nie przyjmowal nowych po ustaleniu podstawowego skladu to co by mieli poczac ludzie, ktorzy chca dolaczyc do jaiegos klanu?? (czesto mimo ze sa nowi, to sa dobrzy gracze).

Osobiscie rzadko w Polsce widuje klany z 25 osobami, ale uwazam ze co najniej 14 osob powinno byc w klanie i w takiej sytuacji gra 6 osob +  2 ktore wchodza od czasu do czasu przy tzw wypadkach losowych. Reszta gra tylko na treningach lub sparingach specjalnie eralizowanych dla rezerw. Dlatego uwazam, ze taka drabinka sie przyda, zeby rezerwy graly czesciej zyskiwaly doswiadczenie i zeby byla wieksza rywalizacja w druzynie.

6-8 osób to troszkę za mało.

1) Ale powiedz sam w jakim celu klan ma przyjmować dodatkowych graczy kiedy ma stabilny mocny podstawowy squad i kilku dobrych rezerwowych ?

Czy przyjmowanie 20 ludzi do klanu i patrzenie co z tego będzie ma sens ? Przecież większość z tych ludzi nie będzie miała okazji zagrać, sama prędzej czy później odejdzie do innego klanu, założy swój albo wogóle nie będzie grać. Ewentualnei zostanie wywalona bo będzie za słaba.

Problemy już zaczynają się jak w klanie gra aktywnie 10 graczy i każdy chce grać. Ci którzy grają żadziej (bo mają mniejszy skill) zaczynają się czuć klanowiczami drugiej albo i trzeciej kategorii.

Może sam odpowiedm trochę na pytanie 1)
Po to przyjmować wielu graczy aby:
- Konkurencja nie podwędziła obiecującego gracza
- Przyjmujemy 20 graczy i patrzymy co z nich będzie. Może uda nam się wyłowić i oszlifować jakaś diament biggrin.gif
- Po to żeby gracze się rozwijali. Gra w klanie rozwija gracza i to jest dobre dla sceny. Ale klany to nie darmowe szkółki które mają za zadanie uczenie noobów.
Wyobrażasz sobie Poison czy C4, które nagle przyjmuje 20 nowych graczy ? Napewno skill i wiedza o Wolfie tych ludzi wzrosłaby, chociażby nawet cały czas siedzieli tylko na spekcie na trenach. Poprostu niekażdy ma czas na uczenie noobów.
- Jak dla mnie jedyną zaletą dwóch squadów jest możliwość zagranie treningu wewnątrz-klanowego.

Poza tym nie wiem jak na zachodzie tongue.gif, ale w Polsce zdazaja sie wypadki losowe :/, w takim sensie, ze ktos poprstu nie moze przyjsc na mecz, nie dla tego, ze mu sie nie chce (u mnie na 8 osob moge liczyc prawie zawsze), ale poprostu cos wypadlo i niewybrazam sobie, zeby ktos z kanu zrezygnowal calkowcie, z realnego zycia (musi zrezygnowac tylko w polowie tongue.gif ).

Mecze w CB są ustalane z duuużym wyprzedzeniem i każdy dobrze zorganizowany i myślący człowiek potrafi ustawić pasujący wszystkim termin z tygodniowym wyprzedzeniem.
Natomiast co do treningów. Niektóre klany trenują codziennie i tu może być problem z zebraniem zawsze pełnego squadu.

Na zachodzie jest normalne że jak brakuje squadu do trena to bierze się znajomego z innego klanu czy FFA -
Wychodząc ze słusznego założenia że jak brakuje naszego do trena to lepiej na 1 mecz dobrać kogoś innego
niż grać FFA. Jak ktoś był dobry to zostawał w klanie na dłużej (były takie przypadki w fUzz).
Wsród polskich klanów RTCW coś takiego robiło tylko fUzz, FF i LuZzz. W ET nie spotkałem się z czymś takim.
Albo klany mają tak duże squady że i tak większość siedzi na spekcie, a jak mają małe squady to boją się grać razem z "obcym" uważają że zdradzą w ten sposób swoje tajne taktyki - a większość sensownych taktyk jest znana - wsyatrczy oglądać demka.

Edit: Zalookalem na CB i klan:
-gs (1 miejsce w eurpejskiej drabince) - ma 15 osob zgloszonych do CB
-Dsky (2 miejsce w eurpejskiej drabince) - ma 13 osob zgloszonych do CB
-Bio (tez wysoko tongue.gif ) - ma 13 osob zgloszonych do CB

Co do laddera CB to nie oddaje on faktycznej siły klanu. Często wysoko są w ladderze te klany które albo mało albo dużo grają, które rozsądnie dobierają przeciwników (taka kalkulacja z kim bardziej opłaca się zagrać aby dostać punkty), część klanów w ogóle nie jest aktywna w ladderze.
Najlepszym wyznacznikiem wartści klanu są cupy. Tam poprostu pierwsze miejsca mają najlepsi.

Co do liczebności klanów. Patrzyłem też na inne gry. ET jest względnie nową grą ale myślę że z czasem te najlepsze klany będą składać się ze stałej grupki około 10 osób tak jak było w RTCW.

Część klanów to multiklany liczące po kilkudziesięciu graczy - ale multiklany grają w wiele różnych gier.

Pozatym w prawie każdym dużym dobrym klanie jest killku podstawowych graczy, kilku rezerwowych a reszta to z reguły idlerzy, osoby już nie grające albo tylko chodzące z tagiem na FFA biggrin.gif
Swiety
QUOTE (dankan @ 6:09, 10 12 2003)
Można w CB zarejestrować składy klanu jako, np #CCA# i #CCB# wtedy wszyscy którzy mają wiedziec będą wiedzieli , że te dwa teamy to jeden klan, który przyjął takie tagi ze względnie na formalność.

Tak ale wtedy w meczach w CB gracz #CCA nie będzie mógł grać w meczach #CCB (i na odwrót). Zawsze ktoś może słusznei dopieprzyć się że #CCB grało niedozwolonym zawodnikiem (bo z #CCB).

QUOTE (Farsight)
]
Dankan 17thSS gralo 2 skladami w lidze D-Day

Ta, nawet grali w jednej grupie biggrin.gif Nie pamiętam dokładnie ale wtedy nie doszło do bratobójczego pojedynku bo któryś ze squadów (czy obydwa) wycofały się z ligi.
Gdyby poszczęściło im się bardziej, to strach pomyśleć - Mielibyśmy finał 17thSS vs 17thSS biggrin.gif.

QUOTE (Farsight)

... popatrz na d1a. d2a .... d6a to niby jeden (jedyny ?) czeski klan ktory ma 6 skladow i kazdy ze skladow jest zapisany do CB jako oddzielny klan ....

LOL. Może cała scena ET założy jeden klan, np pod nazwą POL. C4 to będzie POL1, Poison POL2, inny klan POL10 ... POL20 i tak do POL50 biggrin.gif. Zownujemy całe CB.

QUOTE (Farsight)

Pochwal sie Swiety ile bylo osob w THC w najlepszych dniach ? 20 czy moze 30 ?

Ha Ha. THC to był pod tym względem potworek. Na swoje usprawiedliwienie powiem że ja sam tych wszystkich ludzi nie przyjmowałem. Budziłem się rano i nagle widze że mamy dodatkowy nowy squad biggrin.gif.
Zresztą sami byliśmy wtedy noobami i lamerami to co się dziwić.

Jak z tego widać ILOŚĆ nie zawsze równa się JAKOŚĆ.

Thoro
No niestety nei bedzie nowej drabinki. Glosy na nia oddaly SL i KmH za co dziekuje, ale okazalo sie, ze CB nie wyraza zgody na takie nowe cudo tongue.gif i zamknela gosowanie. Mysle, ze temat mozna zamknac. A tak wogole, czemu nie ma drabinki, w ktorej gralyby kany z calego swiata?? Moze dac vote'a tongue.gif ??
inco
A tak wogole, czemu nie ma drabinki, w ktorej gralyby kany z calego swiata??

pingi
Patrol
Z nami (czyli 7teens, a wtedy jeszcze 17thSS) to było tak:

W D-day były oficjalnie zarejestrowane 2 składy, które działały na zasadzie oddzielnych klanów, czyli gracze z jednego składu nie mogli grać w drugim itd. Dowódca drugiego składu faktycznie nim dowodził ale radził się CL'a (co do wyzwań itd.). W CB zaś też mieliśmy dwa składy ale już nieoficjalnie - zarejestrowani byliśmy jako klan a wewnątrzklanowo umówiliśmy się że 1-szy skład gra CB INT a 2-gi CB POL i już biggrin.gif.
blinkkin
mam pytanie czy znalazly by sie chetne klany do grania w drabince z druzynami 3 osobowymi. moim zdaniem znacznie fajnej gra sie po tyle osob, zreszta niektore klany majace okresowe problemy z zawodnikami mogla by w niej grac. w grze znacnie bardziej liczyby sie spryt i skill niz super taktyka, chociaz to tez ma duze znaczenie. co o tym sadzice, czy taki ranking ma szanse powstac?
FreeZz
QUOTE (blinkkin @ 20:35, 13 12 2003)
mam pytanie czy znalazly by sie chetne klany do grania w drabince z druzynami 3 osobowymi. moim zdaniem znacznie fajnej gra sie po tyle osob, zreszta niektore klany majace okresowe problemy z zawodnikami mogla by w niej grac. w grze znacnie bardziej liczyby sie spryt i skill niz super taktyka, chociaz to tez ma duze znaczenie. co o tym sadzice, czy taki ranking ma szanse powstac?

Mysle ze cos takiego moglo by powstac smile.gif Ale uwazam ze musialy by byc dobrane odpowiednie mapy takie w ktorych mozna by bardziej sprawdzic skilla i w ktorych nie tak istotne byly by obj. biggrin.gif [][][][] G L [][][][]
Slash_PL
Klawy pomysł... ale bez szans...
MPM
jak dla mnie pomysł nienajlepszy - według mnie najważniejsza jest taktyka, a skill powinien byc na 2 miejscu - nie które klany które nie są zgrane ze sobą ale posiadają duże umiejętności skillowe miały by duże szanse z klanami które multum czasuspędziły na opracowaniu taktyki i zgraniu się - klany te nie miałyby żadnych szans. No ale podkreślam to tylko moje zdanie. I może się myle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.