Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powstrzymywanie nalotów (gaszenie)
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Artlight
Otóż to... Przeczytałem na jednym z zagranicznych multiforum, którego nazwy już nie pamiętam (Quake coś tam - ale było odzielne forum dla ET), że istnieje możliwość powstrzymania nalotu poprzez położenie się na dymiącą flarę. Zaintrygowany, próbowałem ze 3 razy i nic z tego. Tyle, że może mi umiejętności brakuje, choć wydawało mi się, że co jak co ale w padaniu akurat to jestem dobry smile.gif
Waszym zdaniem jest to możliwe?

P.S. Facet który o tym pisał podawał szczegóły, takie jak ukazujący się komunikat (też dokładnie nie pamiętam): airstrike blocked by /NICK/. To mi już śmierdzi. Bo jeśli standartowo ET nie podaje na przykład kto wysadził działo, zbudował barierę, zwinął złoto to nie widzę powodu dla którego miałby podawać tak szczegółowo kto zablokował, zamiast ewentualnego standartowego komunikatu: airstrike blocked by allies/axis.

P.S2. BTW czy ktoś mogłby mi przypomnieć jaką komendą w konsoli wymusz się 800dpi w myszce? (było gdzieś na forum, ale nie mogę znaleźć).
zUBER
mozna gasic naloty

800dpi = in_mouse -1
green
Naloty gasimy stajac/kucajac nad rzucona flara . Bardzo ulatwia to granie z wlaczonymmi cieniami "cg_shadows 1" (stajemy nad flara tak by zarys cienia obejmowal puszke). Przeciwnik ktory rzucil nalot dostaje info "aborting, cant see target". W gruncie rzeczy sprawa jest bardzo prosta i powodzenie zalezy najbardziej od tego czy uda Ci sie przykryc nalot wystarczajaco wczesnie. Gdy slyszymy przelatujacy samolot odskakujemy (zgaszona flara wybucha zadajac damage mniejszy niz granat). Powodzenia smile.gif
VISTORANTE
Myśle że łatwiej niż stać/kucać jest położyc sie na puszce.

PS. ET nie wyświetla wtedy żadnych "erstrajk bloked by xxx". Jedynie Field ma "aborting, can't see target".
LewY
OOO Patrzcie gram 4 lata* czasu w te rtcw i za ptaszka tongue.gif nie widzialem ;/ Dajcie jakies demka czy cos bo czuje ze to jakies czity! Do aca , do aca !

*- wedlug niektorych osob z gp ( znanych ze slow pros... w reprezentacji ... )rtcw bylo juz w 1999 roku ! ha!
Swiety
Oczywiście Lewy zownował topic biggrin.gif.

Ale wyjaśnimy noobom że gaszenie nalotu to nie jest żaden czit a raczej świadectwo czyjegoś skilla, sprytu i opanowania w trudnej sytuacji.
Zresztą życze powodzenia w gaszeniu nalotu jak do was wali przeciwnik biggrin.gif

Naloty w ET jest dużo łatwiej gasić niż w RTCW. W RTCW można stawać lub podskakiwać na flarze (podskakiwanie raczej skuteczniejszee).
Dodatkowo wydawaje mi się że skuteczność gaszenia nalotów jest różna na różnych powierzchniach. Trudniej mi np gasić flare na betonie

w ET dodatkowo można się kłaść - tylko że kładzenie i wstawanie zajmuje trochę czasu, nie zdązycie odskoczyć od flary.
Bronie smg strzelają w ET 2-3 razy wolniej niż w RTCW to jest też mniejsza szansa że ktoś was zabije podczas gaszenia nalotu.

Generalnie wydaje mi się że fizyka ET powoduje że łatwiej gasić nalot niż w RTCW.
blinkkin
co do gaszenia nalotow to stosuje sie to bardzo rzadko. zreszta zgaszenie flary np. na sniegu jest bardzo ciezkie. na niektorych mapach po prostu to sie nie oplaca, lepiej sie schowac lub uciec. jednak gaszenie sprawdza sie na goldrushu, czesto mozna uratowac czolg kladac sie na flarze. dosyc dobrze wychodzi to na radarze, jednak nic to nam nie daje, szybciej i prosciej jest uciec. kolejna mapka gdzie mozna gasic naloty jest sea battery, jednak w ta mapke gra sie dosyc rzadko, a podczas klanowek nigdy. tutaj macie przykladowe demko jak mniej wiecej wyglada gaszenie nalotow. postaram sie zrobic to takze w akcji na goldrushu. oczywiscie flare moze zadusic w kilka osob, jednak nie bylem swiadkiem takiej akcji, byc moze ten sposob znajdzie zastosowanie na fuel dumpie. w pojednyke na sniegu jest bardzo ciezko wykonac taki manewr.
hxs
Hehe ja bezprzerwy gasze czyjes naloty. jest bardzo oplacalne zwlaszcza podczas meczy.
Nie wiem no na 10 rzuconych nalotow z 6-7 bym zgasil
ronin
na tym boardzie mylo juz mowione o gaszeniu nalotow; mi sie nie udalo zgasic nalotu przeciwnika ale swoj juz tak wink.gif
blinkkin
nie zgodze sie z przydatnoscia tej umiejetnosci. na klanowkach praktycznie nie widuje sie wiekszej ilosci nalotow, poza gold rushem i sporadycznymi wypadkami na innych mapach. wiekszosc stanowia arty, ktorych nie da sie zagasic i znacznie dluzej trwa okres ostrzalu. dlatego wsparcie artyleryjski jest znacznie czesciej uzywane niz nalot. co do gold rashu, to mozna to wykorzystac, ale czesto zamiast zagasic nalot stajemy sie latwym celem i giniemy. jednak czasami udaje sie uratowac czolg, co daje pewna przwage allies. przecwinik stosuje na tej mapie naloty, poniewaz zadaja wieksze obrazenia i maja szybszy czas reakcji, a do tego nie ma za bardzo gdzie sie ukryc, czesto nalot odnosi sukces. na innych mapach, albo ciezko zagasic nalot albo powierchnie sa tak rozlegle, ze ucieczka przed nalotem jest dziecinnie prosta.
Swiety
Nalot się rzuca również w momencie kiedy lezy dużo ciał i przeciwnik zaczyna się podnosić.

Nie ma problemu przed ucieczką przed nalotem.
Ale jeśli nalot jest tak rzucony że przeciwnik nie widzi flary ani dymu to często da się w ten sposób zebrać kilka fragów. I dlatego na goldrushu jest mnóstwo miejsc w których naloty są skuteczne bo można je rzucić tak, że przeciwnik nie widzi flary i niczego nie spodziewając sie wchodzi w nalot.

Pozatym fops może kierować nalotem.
Stopa
To naloty można kontrolować? huh.gif
Swiety
Tak, można kierować nalotem.

Nalot leci prostopadle do osi fops - rzucona puszka.

W momencie kiedy biegniesz w bok przesuwa się również ta oś i tym samym miejsce w kóre pada nalot.
Wyobraź sobie taki hipotetyczny okrąg wokół rzuconej puszki po którym to okręgu przesuwasz się.
Będąc blisko rzuconej puszki jesteś w stanie nawet ją obiec dookoła i przekierować w ten sposób nalot o 90 180 czy nawet o 360 stopni biggrin.gif

Oczywiście zawsze nalot padnie tam gdzie jest rzucona pucha i tego nie da się zmienić ale jesteś w stanie zmienić kierunek tego nalotu.

Jak wiadomo nalot zaczyna działać po ok 5 sekundach od wypuszczenia puchy.
I do 4 sekundy jesteś w stanie kierować tym nalotem, później już nie.

W praktyce wygląda to najczęsciej tak że rzucasz przed siebie nalot. Przeciwnik albo cofa się albo atakuje na ciebie przebiegając puche chcąc zostawić nalot za soba.
Ty wtedy po tym hipotetycznym okręgu przesuwasz się o 90 stopni, przekierowując tym samym nalot o 90 stopni (co jest najskuteczniejsze). Wtedy nalot może dosięgnąć tych którzy cofali się przed nim jak i tych którzy chcieli go zostawić za sobą.

Pozatym samemu rzucając nalot i widząć że zdejmie on swoich możesz go błyskawicznie przekierować o 90 stopni unikając TK.

hxs
Hm nie wiedzialem ze mozna to robic :/ Dzisiaj wyprobuje... Ale to znaczy ze jak rzuce nalot i odwroce sie by pobiec gdzie indziej to nalot sie przekrenci o te 180 stopni?
Runos
Wolf ma racje.. Ten dymik mozna pokierowac w ktora strone ma leciec.... Bo jak ktos jush widzial naloty nie spadaja jak kolko tylko jak prosta. To jest tak jak uciekaash daleko ale na lini tego nalotu to i tak cie dosiegnie. Niekiedy jak ktos umei dobrze rzucac naloty to umie tak kolesie ze na Battery umie kolesia w bunkrze zabic. Jak ktos jush dlugo gra to wie jaki tor prostej przyjmie nalot. A nalot gasilem 1 raz w zyciu i to z powodzeniem.... A tak nacodzien to jak widze to uciekam ile sil w nogach.
Spy
Ja próbowałem ,ale mnie rozwalił. Skakałem, leżałem i zakryłem wlasnym cieniem i i tak sie nie ugasił sad.gif
Ale nie trace nadziei i bede próbowal smile.gif
eInHeRjER_pL
Najlepiej wejsc na puisty server wybrac field opsa i nie wciskac f3 gdy sie zapyta o rozpoczeciegry. I tak caly czas proobowac zakrywac te naloty i nie moowie ctu zeby sie bawic w uciekanie przed wybuchajaca puszką ale jnauczyc sie wogole ten nalot przykrywac. A jesli nie rozpoczniemy meczu to jest o tyle zaleta ze zaraz po smierci nie mus,my czekac tych 20 czy 30 sekund tylko od razu wychodzmy z respa
VISTORANTE
O_o to nie łatwiej sobie zahostować server z minimalną ilością graczy 2 ?
Xionic
Co do sterowania nalotem to chyba lekko przesada ...

Generalnie nalot na poziomie <3lv jest rownolegy do polozenia ramion FO (poprowadz linie od jednego obojczyka do drugiego).

Jezeli FO jest poziomu 3 to jak wszyscy wiemy dostajemy podwojny nalot. I zawsze drugi nalot jest odchylony od pierwszego o max 25-30 stopni.

Nie wciskajcie kitu ze mozna staerowac nalotem. Pierwszy jest rownolegly do osi drugi obrocony i tak jest zawsze.

Co do przesuwania to jest swego rodzaju nieporozumienie wynikajace bardzej z nieznajomosci geometrii.

Zasada ktora przytoczylem wczesniej ma miejsce tylko i wylacznie na prostej nawierzchni. Jezeli rzucicie flare na wzgorze to zgodnie z prawem grawitacji flara sie stoczy - zmieniajac swoje polozenie, a co za tym idzie mozliwe jest nalot zmieni swoja oś.

I to wszystko co do sterowania nalotami...

FO rule !! smile.gif
Swiety
Sory ale bredzisz. Sterowanie nalotem jest możliwe do 3-4 sekundy od wyrzucenia puchy. Raczej poczytaj jakieś poradniki 4 noobs albo sam sprawdz na serwerze a nie robisz wode z mózgu noobom.

http://wolfensteinresource.com/weapons/airstrike.htm

http://wolfensteinresource.com/images/weap.../airstrike1.jpg
http://wolfensteinresource.com/images/weap.../airstrike2.jpg
http://wolfensteinresource.com/images/weap.../airstrike3.jpg

Co prawda tekst dotyczy RTCW ale zasada działania sterowaniem nalotem jest dokładnie taka sama w ET.
tranx-san
Swiety jak zwykle ma racje.. da sie w bardzo prosty sposob kierowac nalotami...

a skoro tutaj jest poradnik for noobs.. to zarzuce wam linka, jak nie nalezy rzucac nalotow...
Poradnik: Jak nie nalezy rzucac nalotow

milego ogladania i smiania sie...
btw nie kasujcie tego posta... ten filmik duzo potrafi czlowieka nauczyc o nalotach :>

disclamer: nie wiem czemu, ale czasem ten link nie dziala na przegladarkach IE :/ IE suxx, na reszcie dziala bez problemu
VISTORANTE
heh, to od dzisiaj przymocowuje kątomierz do monitora. biggrin.gif

BTW czy nie uważacie że mimo wiedzy o trajektorii lotu i tak każdy bedzie walił puche i wiał?
Phantom
Panie Xionic sterowanie nalotem jest w 100% mozliwe, tak samo jak przykrywanie go smile.gif Co prawda narazie sprawdzalem to tylko na swoich nalotach ale da sie to zrobic i to nie jest trudne. Wlaczenie /cg_shadows 1 ulatwia to smile.gif widzisz wtedy swoj cien i wystarczy tylko w pore zakryc nalot i po komunikacie odskoczyc smile.gif Co do sterowania to robi sie to jeszcze latwiej niz zakrywanie nalotu. Rzucasz nalot przesuwasz sie o 90 stopni i nalot zmienia kierunek. Nie musisz wcale stac tuz przy flarze ja stoje okolo 2-3 metry od niej i po 2 sekundach uciekam a nalot wali tam gdzie chce biggrin.gif.
Nikt tu nie wciska kitu powtarzam zakrywanie i zmiana kierunku nalotu jest w 100% prawda. Jak nadal nie wierzysz to postaw sobie serwer i przekonaj sie smile.gif
xyvec
Wracając do gaszenia nalotów - jak gram fieldem, to zazwyczaj rzucam tak wysoko puszkę, że zanim spadnie mijają ze 3-4 sekundy, a wtedy to już raczej trudno ją zgasić. Tylko trzeba celnie rzucać, ale to nie jest trudne.
Fasolka
W zyciu nie przypuszczalam ze takie cuda mozna z puchami wyprawiac ohmy.gif
Niezle,to teraz maly trening i bede pro prO Fieldinką tongue.gif
csajolo
Można gasić te nieszczęsne naloty, polega to na tym że zasłaniamy dym z flary i wrtualni piloci bombowców nie wiedzą gdzie go rzucić.
Dodam tylko jeszcze, że nalotów fdopów na 3 i 4 lvl nie można zasłonić, ponieważ flary takie wydzielają o wiele więcej dymu niż fdopów na 1 i 2 lvl. Tak że sztuczka ta się przydaje, ale jej zastosowanie jest dość ograniczone. Sam gram głównie na kampaniach i tam już po chwili trudno większość ofiverów polowych ma lvl > 2, o ile nie są ustawione podwyższone wymagania, jak np na www.E-T.com, gdzie np 4 lvl meda uzyskuje się dopiero po 250 pkt ph34r.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.