Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cfg=configuration
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
EmbeZZlemEnt
Otoz grajac ostatnio na servie wkurzyla mnie sprawa konfigow, ktore lataja po sieci i ktore niestety sa bezmyslnie kopiowane przez ludzi. Nie tylko wiekszosc ludzi nie potrafi zmienic bindow pod klawiszami majac gotowy konfig,a czasami nawet nie wiedza do czego sluzy dana opcja/skrypt. Niektorzy zadaja sobie na tyle trudu, zeby przynajmniej zmienic xywy pod klawiszami i doszlifowac istniejacy.
Krew sie gotuje jak slyszysz "grasz dobrze, bo masz dobry cfg, daj mi go!" albo "masz czity w cfg". Byc moze config jest jakims zaczatkiem skilla, ale nie jego fundamentem, jesli jak grasz jak dupa nic tego nie zmieni i tyle, nie ma nawet o czym dyskutowac, co bys tam nie mial i tak ci nie pomoze jak masz gownianego aima. Pozatym wszystko co tak naprawde istotne moza wylaczyc/wlaczyc w durnych opcjach jak sie umie czytac, co chyba nie wymaga zbyt wielu kombinacji.
Wiadmomo latwiej pojsc na latwizne i skopiowac od kogos cfg, a potem jak zacznie sie dostawac baty zrzucic wszystko na cfg i prosic swego oprawce o nowy! Jak chcecie, zeby ludzie wszystko bylo po waszej mysli zmarnujcie durne 3h swojego wolnego czasu i napiszcie cos sami, porawcie. Dobrym pomyslem jest umieszczenie 2-3 cfg z opisami do wszystkich opcji/skryptow, zeby poczatkujacy mogli sie cos uczc, a nie botonicznie kopiowac

Ja wlasnie juz ktorys dzien z kolej poprawiam cfg, bo ciagle czuje ze cos nie jest tak jak powinno. W sumie przez pisanie cfg malo gram i wchodze jedynie aby sprawdzic jakis skrypcik, albo nowe ustawienia - do tego sprowadza sie ostatnio u mnie gra :] W rtcw mialem chyba z 6 roznych wersji cfg, ktore systematycznie ulepszalem (co niektory pamietaj jak wyautowalem drzewa z gry). Teraz dopadlo mnie zobczenie sleczenia nad cfg i przerabianiem go na wszystkie mozliwe sposoby unsure.gif
Nie wiem czy ktos jeszcze tak ma, ze zamiast 2h pograc woli w tym czasie napisac jakis skrypcik upg.cfg ?
Zaskar
Re up
W rtcw.
Modyfikowanie confa to rzeczywiscie jakies male zboczenie. Mialem kiedys podobnie, ze mnie dopadlo i zmienialem wszystko co sie dalo. Nie pamietam ile ja mialem confow....swoich z 10 a innych osob z 20-30. Cala kolekcja. Jedni mieli wiecej detali, inni badziewne celowniki(z otoczka) ale po przetestowaniu tych wszystkich confow stwierdzilem, ze ustawienie maja niewielki wplyw na skil. Glownie liczy sie rozdzialka, jasnosc, ilosc detali i przedewszystkim idealnie dostosowany sens. Wiec glownie wlasnie nad sensem sie siedzialo i modyfikowalo.

W et.
Tutaj z kolej to te fpsy zalamuja. Co jakis czas cos tam zmieniam, ale i tak pozniej niewiele z tego mam pozytku.

Korzystajac z okazji......wie ktos czemu ciagle mi sie rozdzialka sama zmienia?
blinkkin
QUOTE (Zaskar @ 14:11, 26 12 2003)
Korzystajac z okazji......wie ktos czemu ciagle mi sie rozdzialka sama zmienia?

mam ten sam problem. w confie mam ustawione 1024*768 zapisany w profilu oraz jako autoexec.cfg. mimo to co jakis czas kiedy odpalam giere rozdzielczosc zmienia sie na 800*600. musze wczytywac cfg i robic vid_res.

wracajac do tematu to przez dlugi czas gralem na podstawowym configu z et. ostatnio kilka sciagnelem i musze powiedziec, ze najwieksze znaczenie ma dobre obindowanie klawiatury, ustawienie czulosci mychy oraz jasnosc. w przypadku mocniejszych kompow detale nie maja az takiego znaczenia. podziwiam za poswiecanie czasu na pisacnie cfg, jednak ja wole pograc 3 godzinki niz spedzic 15 minut nad cfg. czasami cos zmieniam, ale to podczas gry na ffa. bo widze, ze cos mi nie pasi i testuje to przez kolejne 3 godziny. chyba wieksze znaczenie ma doswiadczenie i skill niz dobry cfg.
Maczo
Nie rozumiem cię EmbeZZlemEntcie! Masz ET tylko po to, by bawić się configiem i pisać skrypty? Od tego są języki programowania! Ja zmieniłem sobie tylko ustawienia graficzne na minimum i zbindowałem klawiaturę. Łącznie nad configiem spędziłem około godziny. Od tego czasu gram na tych samych ustaweniach.
Runos
Moze mash lekko racje ze kopiuja. Ale pomysl ze niektorzy nie umia poprostu robic cfg i co oznaczaja rozne komendy i jak sie robi bindowanie klawiaturki. Ja sam mam kilka problemow bo nei znam niestety komendy zeby pozmieniac detale zeby moja gra wygladala jak najgorzej i zeby miec duzo fps.
Prosper
Heh, jak slysze ze cfg nie ma wplywu na gre... Zreszta im wiecej osob bedzie w ten sposob rozumowac tym lepiej dla mnie bo takie osoby raczej nigdy nie beda w stanie rywalizowac na serku ^^
CFG ma ogromne znaczenie i czasem zmiana paru detali sprawia ze grasz duzo lepiej.
Podstawowa sprawa- cfg musi byc tak zrobiony by twoje et cvhodzilo jaknajplynniej- i to jest najwazniejszy wyznacznik jakim sie kierujemy robiac cfg. 2 sprawa - widocznosc- mysle ze nei trzeba tu wiele tlumaczyc. Im wczesniej zobaczysz przeciwnika tym wieksze masz szanse na pokonanie go.
Ja mam to szczescie ze sam nie musze przygotowywac sobie cfg- w poison mamy speca od tego wink.gif.

CFG jest jedna z rzeczy ktora sprawia ze grasz lepiej/gorzej i mowi wam to osoba ktora od poczatku grala w rtcw wink.gif
lol
Vegeta i Prosper mają racje. Konfig to fundamen grania w et. Ktos jak sie nie zna na konfigach i wyciąga 20 fps to napewno przegra z takim co przerobił cfg i wyciaga 70. kiedys wyciagałem 30fps miałem włączony deszcz i nieba itp ale gdy nauczyłem sie pary komedn i wyłaczyłem wybuchy itt to od razu skill mi sie poprawił
EmbeZZlemEnt
Imho gry na enginie q3 posiadaja pare paskudnych pagow :] jest ilosc klatek w et taka, ze nawet pf nie straszny bo poprostu nie da sie ciebie ubic, zreszta ilosc klatek wiadmo, ze ogranicza ale moim zdaniem jest to kwestia przyzwyczajenia. Cala scene rtcw i czesc et przewojowalem na 350MhZ z 120MBramu i G2Mx400, wiec niech mi nikt nie wmawia ze sprzet jest az tak istotny. (z jakim skutkiem ciezko stwierdzic)
Wazniejsze sa pingi i skill niz cfg, pozatym wszystko co mozna zmienic da sie zrobic w opcjach, chyba ze sie jest wyrafinowanym zboczkiem i chcesz wycisnac jeszcze wiecej z kompa i z widocznosci :]
qBa3oo3
Za czasu nałogowego grania w CS'a miałem "faze" na zabawe z cfg. Potrafiłem siedziec kilka(naście) godzin nad cfg, zabawiając sie z jakimis totalnymi pierdółkami, miałem 6 czy 7 własnych cfg.....
teraz mi już przeszło tongue.gif cfg do ET napisałem sobie sam, bazując na moich wysłużonych ustawieniach z q3 (które też dość mocno piłowałem) i nic już nie zmieniam od dłuższego czasu.
Swiety
Confi nie ma żadnego wpływu na skill normalnych graczy

Powiedziałem normalnych ? Dlaczego ? Dlatego że configi graczy grających dłużej w daną grę są do siebie baardzo podobne.

Lamerskie narzekania typu - Oni wygrali bo mają lepsze configi to domena lamerów, idiotów, warzyw i bezmózgich organizmów jednokomórkowych (z conajwyżej jedną szarą komórką)

Pomijam tu ludzi którzy nie mają kilku godzin czasu na poświęcenia configowi. Ale jeśli ktoś kto gra kilka godzin dziennie miesiąc w miesiąć tłumaczy się że przegrał bo miał słaby config to jest wspomnianymn powyżej z!@#em, idiotą lub poprostu leniem

Dlaczego ? Dlatego że wystarczy wpisać w google poszukać w internecie setek stron z opisem komend, bo to nie jest żadna tajemna wiedza.

QUOTE (Maczo @ 13:29, 26 12 2003)
Nie rozumiem cię EmbeZZlemEntcie! Masz ET tylko po to, by bawić się configiem i pisać skrypty? Od tego są języki programowania! .

Komedny konsoli Wolfa to zbiór kilkuset komend z czego
- tylko kilkadziesiąt ma jakieś tam sensowne znaczenie i trzeba mniej więcej wiedzieć co robią
- tylko kilkanaście ma większe znaczenie i trzeba dokładnie wiedzieć co robią.

Także porównywanie tego do języka programowania gdzie ma się często samych bibliotek kilka tysiecy jest bezsensu.
Samo pisanie skryptów w Q3/RTCW/ET to jest łatwijesze od pisanaia batchów typu autoexec.bat.

Pomijam skrypty do wybory klas i spawnów bo to właściwie nie skrypt tylko rozbudowane bindy.

Za pomoca skryptu co da sie zrobić w Wolfie ?? gówno .
- W Q można było se zbindować rocket jumpa - po co nam rj w Wolfie ? biggrin.gif
- We wszystkich tych grach można se zbindować strejf-jumpa tylko właściwie też po co ? Po to żeby zaoszczędzać przy każdym speed jumpie jedną kreskę power baru do skakania ? No chyba że ktoś nie umie poruszać się ale takiem to żaden conf nie pomoże
- Koronnym przykładem zastosowania skryptu w RTCW był anty-recoil. To miało jakieś sensowne i większe zastosowanie.
Po co nam anty recoil w ET skoro snajperak jest tu totalnie z!@#ana ?

AciD
Przepraszam was ale chyba niektorzy niezbyt dobrze interpretuja magicznie powtarzajace sie nagminnie slowo jakim jest "skill" otoz zdanie "Config wplywa na skilla" nie jest zbytnio poprawne i logiczne gdyz konfig to konfig a skill to skill w ktorego sklad wchodzi umiejetnosc refleks precyzja i tak dalej <cechy gracza> a konfig to sztuka ustawienia tak opcji gry aby stala sie ona jak najwygodniejsza, i niestety Vegeto ale chyba bede musial sie troszke niezgodzic z twoim zdaniem gdyz panowie z Evenbalance'u jak i panowie autorzy engina q3/rtcw/et/itd ustalili cos takiego jak pewne limity co do cvarow (czyt. wartosci konfiga) przykladowo na serwerze mozesz miec ustawione ze MUSISZ miec wlaczony snieg inaczej po kilku ostrzezeniach zostaniesz z niego usuniety, ale to zalezy od serwera. Sa rowniez limity nalozone przez gre czyli np. nie wpiszesz sobie r_shownormals 1 gdyz wyskoczy ci takie zdanko jak "cvar is cheat protected" a wiec jak widzisz i PB i gra zapobiega naginaniom nieporzadanych ustawien gry, dlatego tez z ogromna przykroscia musze oficjalnie oswiadczyc ze moje zdanie rozni sie od twojego (wybaczcie i ocenzurujcie jesli zbyt wulgarnie to ujalem).
Wracajac nieco do tematu rowniez uwazam ludzi, ktorzy kopiuja czyjs konf czesto nawet do niego nie patrzac za ludzi nie uprawnionych do odbierania tlenu, a co dopiero do gry na wspanialych polskich serwerach z iscie wspanialymi inteligentnymi i przede wszystkim rzetelnymi graczami iscie ogromnej polskiej sceny.
Niestety takie sytuacje powstaja przede wszystkim przez to, ze gracze rozdaja swoje konfigi nie zastanawiaja sie zbyt dlugo w czyje rece on moze powedrowac, a wiec nawoluje do oprzytomnienia tworcow konfigow ! Patrzcie komu udostepniacie swoje dziela !
Vegeta
AciD zgadza sie pb kopie za nadmierne potkrecanie cfg sprawdzilem dzis na serweze Sfojm zeby nie było ze na publicznym biggrin.gif Kopie za zeczy za kture myslałem ze mie nie kopnie . Wiec przepraszam za mojo wczesniejszo pomylkie biggrin.gif . A le moje zdanie nadal jest takie same ze CFG ma bardzo duzy wpływ na gre osoby . Jesli jest cfg dobrze z robiony i z otpowiednimi scryptami smile.gif
ps. spanzik jesili mie nie pamietasz z czasów rtcw to juz niestety nic nato nie poradze smile.gif ale od poczotk rtcw moze na poczotku nie ztakim zapałem jak w puziniejszym czasie ale gram biggrin.gif Na wet byłem na pamietnych finałach d-dey ( chociasz wiekszo połowe jprezy nie pamietam zaduzo grasu i browarków biggrin.gif )
Maczo
Porównując edycję cfg do programowania miałem na myśli, że zamiast wiele godzin bawić się bezsensu cfg można by było ten czas spożytkować na programowaniu.
R4Gn4k
cfg jest w @#! wazny z tym ze nie kazdemy lubi grac na zmodifikowanym configu np. jednym gra sie lepiej z widokiem broni(np. mi) a drogim lepiej bez. Glownie cfg podkreca sie po to zeby uzyskac maksymalna ilosc fps(co jest wrecz przeklenstwem ET:/) duze znaczenie ma oczywiscie krew, wibracje jak sie dostaje, jasnosc i oczywiscie celownik i jego kolor. Cfg wplywa dosc znacznie na skill co nie oznacza ze go podnosi tylko pokazuje jaki on jest w normalnych warunkach.
Runos
Acid ja powiem tak. Ja nie mam swojego cfg bo szczerze mowiac nie jestem jakis super specem. Znam podstawowe komendy i co one robia. Ale ten cfg co mam zmienilem pod kilkoma wzgeladami.
-Cofing byl dla lepszego kompa wiec zmeinilem i zmniejshylem parametry. Wylaczylem snieg,deszcz itp.
-Ustawilem wszytko dla wlasnego lacza.
-Zmienilem jasnosc bo mi sie tamta nie podobala
-Zmienilem ostrosc widzenia

I zrobilem jeszcze wiele takich poprawek.
exit_door
moja skromna opinia
cfg w et nie sluzy wlasciwie graczowi ; jak w rtcw za poczatkow [bo jak weszly chore ustawienia cb to nic sie nie dalo :C] mozna bylo tweakowac cfg ze wyciagalo sie na nim o 50 fpsow wiecej niz na deflałcie to w et duzo fpsow sie nie zdobedzie
trzeba miec poprostu dobry sprzet
sprawa cfg ogranicza sie naprawde do niewielu zeczy ciezko to nazwac wogole podkrencaniem
ja osobiscie nie mieszam ostro w cfg bo uwazam ze nie ma sensu , mam kilka zeczy zmienionych typu rozjasnianie txtor rozmycie etc ale to nie zwieksza znacznie jakosci gry
na poziom gry moim zdaniem wplywa czas jaki poswiecamy graniu no i czesciowo poziom inteligncji
osobom ktore graja w jakies fps'y napewno latwiej zaczac nowa gre i miec jakiegos skilla niz osobom ktore maja dobry sprzet a zaczynaja dopiero przygode z et
praktyka czyni mistrza co tu duzo mowic
cfg trzeba pobierznie znac zeby ulatwic sobie zycie ale nie jest to podstawa
Schmidt
zgadzam sie ze config odpowiednio dopasowany poprawia skutecznosc. kazdy ma chociazby inny poziom postrzegania oraz lepszy/gorszy refleks. sensivity brightness i szereg innych poprawiaja skill bez dwoch zdan, pomijam takie oczywiste rzeczy jak bindy.
Fistach
zgadzam sie z prosperem - ja nad swoim konfigiem do ET spedzilem ok 48 godzin (z przerwami of coz:D) badajac poszczegolne peirdoly - w sumie sprzeta mam juz dobrego wiec grafiki niewiele zmienialem - tyle zeby ludzikow wczesniej widziec:) tak to wyglady huda itp itd:D
tranx-san
btw ja swoj cfg tez robilem sam i nie 48h tongue.gif troszq czasu tez mi to zajelo... ba nawet swoj wlasny script napisalem na zmiane klasy postaci... aby nie kopiowac wyczynu innych...

podstawa to zrobienie sobie nowego pustego pliku *.cfg otworzenie go w notepadzie i jazda...

btw jedno mnie dziwi.. czemu wiekszosc gosci nie robi cfg od podstaw tylko grzebie w pliku etconfg.cfg... od tego jest komenda /exec zeby jej chyba uzywac... imo niektorzy maja na rozne mapy rozne ustawienia z czym idzie jedno, ze nie moga tego wszystkiego wrzucic sobie do pliku etconfig.cfg tylko maja np bindy na rozne configi np bind f10 /exec oasis, bind f11 /exec railgun etc...
buzka
Wiec tutaj jak najbardziej twierdze ze cfg ma ogromny wplyw na poziom gry co prowadzi do polepszenia skilla (a wlasciwie widoki etc. dzieki temu latwiej sie trafia)Mnie tez wkurza wiara ktora zywcem kopiuje cfg bardzo czesto widze jak gra Hunt3r||Kristo jak sie cos zaczne pytac to gosciu albo sie rozlacza albo szybko zmienia nick???? (fake czy cfg tongue.gif) Ja osobiscie gram na 80%swoi configu troszczke rzeczy sciagnelem od dankana(dzieki:))
Swiety
QUOTE (tranx @ 6:42, 27 01 2004)
podstawa to zrobienie sobie nowego pustego pliku *.cfg otworzenie go w notepadzie i jazda...

btw jedno mnie dziwi.. czemu wiekszosc gosci nie robi cfg od podstaw tylko grzebie w pliku etconfg.cfg... od tego jest komenda /exec zeby jej chyba uzywac...

Bo tak jest łatwiej.
etconfig.cfg to podstawa do zrobienia swojego własnego configa.

Najpierw go kasujemy, ewentualnie robimy /cvar_restart i /unbindall. Ustawiamy w Wolfie w menu wszystko tak jak chcemy, wcyhodzimy z wolfa.

Otwieramy etconfig.cfg i edytujemy go do własnych potrzeb poprawiając stare cvary i bindy oraz dodając nowe plus skrypty itp - czyli dodajemy wszystko to co nie da się zrobić z menu tylko z konsoli.
Na koniec zapisujemy go pod nazwą np nasz_config.cfg

Pisanie swojego confa na czysto jest bezsensu - takie rzeczy jak bind mouse1 itp musimy wtedy od początku pisać. Po prostu lepiej wykorzystać do tego etconfig.cfg - zaoszczędzi nam to połowe roboty.

tequar
hmm WolfSzlagier moze i tak... ale wiesz ja sie przyznam szczerze ze mi sie nie chce robic juz tego cfg - po prostu sie zalamalem przy moim Duronie 900MhZ bo karte graficzna mam dobra w miare - GF FX 5200 no ale i tak ciagale jak sie strzelam to mam 15fps... stracilem juz calkowicie wiare... sad.gif sad.gif sad.gif moze ktos ma jakies ostro okrojony cfg to prosilbym o wysłanie na [email protected]
VISTORANTE
ściągnij sobie konfig gatessa z et.pl. Tam masz to tak okrojone że już bardziej sie chyba nie da biggrin.gif
Jaw0hl
Eee tam wezcie kilka skryptow, przydatnych bindow, a reszte zrobcie sami.. Co to za przyjemnosc jesli korzystasz w 100% z czyjegos cfg i nie ma w nim nawet "kropli" twoich ustawien.....
Chaster
widze ze zdania sa podzielone
ja osobiscie gram na prawie nhie zmienionym cfg imo to nie ma wiekszego wplywu na gre po za tym wole sobie pograc niz 30 h siedziec na jednym cfg
AdI-O
QUOTE (Chaster @ 18:07, 23 04 2004)
widze ze zdania sa podzielone
ja osobiscie gram na prawie nhie zmienionym cfg imo to nie ma wiekszego wplywu na gre po za tym wole sobie pograc niz 30 h siedziec na jednym cfg

Imo , imo. Jak nie ma większego znaczenia to czemu większość graczy po jakimś czasie je zmienia?? ph34r.gif
Nawet nie wiesz co tracisz. Gra jest niewyobrażalnie łatwiejsza np: po wyłączeniu błyskającej krwi, gdy ktoś cie trafi. Chyba lepiej mieć cały czas czysty widok, niż biegać jak menel po metanolu?? blink.gif
Tak samo jest ze stabilizacją celownika w biegu, podczas skoków(cg_bobroll, cg_bobup).
Cud, miód i orzeszki. Całkowicie ułatwiona rozgrywka. Wreszcie możesz wyłączyć wkórwiające cie complainty czy automatycznie uruchomić limbo menu podczas startu.
A configa stworzysz w 20 min a nie w 30h. Chyba że nie umiesz trafić w klawisze.
Zresztą teworzenie configa to sama przyjemność
Pozdro
EDIT Nie 20 min a 40 min tongue.gif
Valkir
Nie no 20 minut to tez przesada blink.gif W końcu czasami trzeba zmienić jakąś wartość, zagrać, zmienić, itd. Ja miałem na początku swój cfg, potem Smirnoffa... tez zmieniłem, bo wiadomo - inna myszka itp. Cfg trzeba pielęgnować, jak bonsai biggrin.gif kazdy szczegol wazny.
tranx-san
w sumie.. kazdy robi tak jak lubi...
robilem sobie cfg zawsze sam, do kazdej gry w ktora gralem.. zaczynajac od q1 po q2, q3, csa, teraz et...
zawsze staralem sie nie korzystac z cudzych cfg... co innego korzystalem z pomocy innych. (np za ch.. nie potrafilem zrobic skrypta (XDD - pr0 skrypt teraz lol) na rocket jumpa w q1... ).
Po to jest to forum, ze mozna sie o cos zapytac, zlapac jakies podstawy, i zrobic sobie cfg...

ja zawsze staram sie robic cfg od poczatku.. w nowym pliku np( cfg.cfg) oczywiscie nie wpisuje wszystkich komend od poczatku laugh.gif wprowadzam tylko w nich zmiany.. jezeli chodzi o same skrypty i bindy.. to 99% z nich w moim cfg to moja robota... przyznam sie tylko ze znudzony juz zabawa z cfg, chcacy szybko dorwac skrypt na zmiane nicka i isc na ffa go testowac, pod!@#alem go z cfg thora.. XDD
... noi teraz mam wyrzuty sumienia XDD

cheers for all
Chaster
ja pisalem sam swoj cfg. jak ktos nie wei do czego sluza okomendy do cfg to na tym boardzie jest post odnosnie znaczenia komend ja osobiscie na defaultowym konfigu gralem jakies 3 miechy (biggrin.gif dziwne biggrin.gif) dopiero potem sei zaczalem bawic cfg niektore wartosci sciagnalem z cfg cwirka a niektore sam wpisalem i tak cfg jest w jakis 60 % ttylko moj i nie jest bardzo podkrecony bo mi sie wiecej nie chce. a co do sciagania cfg to uwazam ze ktos musi byc kompletnym deb$#% jesli nie wie co oznacza komenda bind. a jak ktos mowi na ffa ze ktos wygral duela bo ma lepszy cfg to tylko jedna mozna poweidziec biggrin.gif
smoke
ja rowniez pisalem swojego cfg sam z tym ze bazowalem go na ustawieniach z RTCW. Potem kilka modyfikacji i jest. Dodalem kilka przydatnych skryptow,bindow itp i teraz jestem zadowolony smile.gif
CFG powinien kazdy zrobic sobie sam! Jezeli ktos sam sobie nie poustawia rzeczy tak jak chce zawsze moze narzekac ze to nie jego cfg i mu nie idzie.
Niech sciagnie sobie kilka cfg, poczyta jakie komendy odpowiadaja za co i cheja!
Dalej jazda do roboty, je**ne nieroby, roboty pod dostatkiem, wystarczy opisy znalezc biggrin.gif
e51
Ma i to wiele osob. Ja zostalem zboczencem troche wczesniej - dopadlo mnie to w q3. W rezultacie gdy pierwszy raz zainstalowalem rtcw (po tym jak Buli na gg mnie zachecil do zalatwienia sobie tej gierki) pierwsze co zobaczylem to byl obraz powstaly w skutek z-autoexec-owania cfg z grafika z q3 (oczywiscie jasna) z ignorehwgamma 0, mapoverbrightbits 10, picmip 5, simplemipmaps 0, gamma 1.7 .....
Ale okazalo sie ze ta grafika (ogolnie rzecz biorac najlepsza do default (i nie tylko) q3) okazala sie inna w "strasznie ciemnym" rtcw. No i zaczela sie zabawa, i do tyczy to kazdej konfigurowalnej gry ktora wpadnie w moje lapy.
Denver
CYTAT (AdI-O @ 12:13, 20 05 2004)
Gra jest niewyobrażalnie łatwiejsza np: po wyłączeniu błyskającej krwi, gdy ktoś cie trafi. Chyba lepiej mieć cały czas czysty widok, niż biegać jak menel po metanolu?? blink.gif

Nie uwazasz tego za lamerstwo? To jest po czesci taki aimbot wbudowany w config ET... Po prostu tak sie nie robi. Mialem to wlaczone przez 1 dzien, fakt ze accuracy i killsy znacznie sie zwiekszyly, ale wiem, ze nie powinienem tego wlaczac...
tranx-san
tak to jest straszne lamerstwo... ta blyskajaca krew i wogole ohmy.gif, to takjakbys sobie odrazu aimbota wlaczyl ohmy.gif

OMFG

n/c

kazdy gra tak jak lubi.. osobiscie mnie takie efekty draznia... nie lubie tez np widziec lusek wylatujacych z karabinu.. ba niektorzy wogole wylaczaja widok broni... i co sa lamerami i czetrami ? :OOOOOOOOOOO
Denver
CYTAT (tranx-san @ 23:52, 16 10 2004)
kazdy gra tak jak lubi.. osobiscie mnie takie efekty draznia... nie lubie tez np widziec lusek wylatujacych z karabinu.. ba niektorzy wogole wylaczaja widok broni... i co sa lamerami i czetrami ? :OOOOOOOOOOO

Nie o to mi chodzi... UWazam tylko, ze duza wiekszosc (tk mi sie wydaje) graczy
nie wylacza sobie w configu blykajacej krwi, gdyz po jej wylaczeniu gra sie znacznie latwiej, a wtedy szanse w duelu sa bardzo nierowne... Takie jest moje zdanie. Ciekaw jestem czy ktos je podziela?
Estaloth
@up

Stary nie wiem kogo sie pytałeś i ile już widziałeś ale to co mówisz to jest jakies przewrażliwienie zeby Cie ktoś o czity nie posądził. Imo wszystko jest dozwolone, dopóki PB za to nie kopie. Zreszta takie banalne rzeczy jak krew można wyłączyc nawet w opcjach. :C

Co do samej błyskającej krwi, to wiesz. Przez ponad rok przetestowalem ok. 300 configow (na dysku mam aktualnie 253 i wszystkie byly testowane a nie licze tych, ktore usunąlem lub sam tworzylem). Przez długi czas szukałem configu idealnego, widzialem maxymalnie lamerskie (imo) confy jak i te najbardziej dopieszczone. I naprawdę nie przypominam sobie na tę chwilę by ktoś miał błyskająca krew. Oczywiście na pewno zdarzaly się wyjątki, ale one tylko potwierdzaly regułę, że ta konkretna opcja jest zbędna. To oczywiście co do samej błyskającej krwi, co do reszty, to cóż jak już mowilem dopoki pb nie kopie, to mozna w confie sporo namieszać. Zreszta dobry cfg to nie wszystko, popatrz na mnie cfg robiony ok 12 miechow, dopieszczony na maxa, a pierwszy lepszy kazio[pl] jedzie mnie z błyskajaca krwia i bez zmiany zadnych ustawień. Na koniec pozwolę sobie zacytować Usagiego (chyba poraz 3 ten sam txt, ale imo 100% true):

CYTAT
"hm imo najlepszy config dla playera jest ten zrobiony przez niego. why: ustawienia grafiki (rozjasnienie monitora, karta graficzna, odswiezanie), lacze (wiadomo, posiadane lacze), mycha (speed w wingrozie, rodzaj myszki, maccel, sensivity w grze), rozjasnianie (nawet postrzeganie kolorow przez samego czlowieka), bindy (np dankanowe bindy z dupy nie kazdemu musza odpowiadac wink.gif ), skrypty (jedni lubia skromny jeden skrypt, inni duzo skomplikowanych skryptow), ustawienia klawiszy (jump, kucanie, double-tap itd), sam celownik (kolor, wielkosc, rodzaj)..."

Moze troche nie zwiazane z fascynującym tematem błyskającej krwi ale chodzi o to by nie patrzec na innych i się nimi nie przejmować, by grac jak Ci wygodnie i by stale podnosić swoje umiejętności, w czym mogą pomóc zmiany w cfg. Uwierz 95% graczy zrobi wszystko, by grać lepiej i nie zawahaja sie wyłączyć błyskającej krwi byle by zgarnąc choć kilka fragów więcej. [:
dNkN!
hehehe...

z tą błyskającą krwią (cg_bloodflash) jest tak jak, np. z lusterkiem w need for speed - co w tym złego, że z lusterka rezygnują ci, którym jest zbędne?

wiesz, to naprawdę fajnie, że przejawiasz taką postawę ale powiedz mi - powinieneś chyba w jej myśl grać na surowo domyślnych ustawieniach, no nie? bez żadnych skryptów, na bindach identycznych z tymi ledwo po zainstalowaniu gry, bez zmiany sensitivity, itd. itd. tak jak 50% etplayorów grających z kafe.

jak już chcesz być et rycerzem i postępować zgodnie z kodeksem honoru to bądź nim od początku do końca.
Valkir
CYTAT
Nie o to mi chodzi... UWazam tylko, ze duza wiekszosc (tk mi sie wydaje) graczy
nie wylacza sobie w configu blykajacej krwi, gdyz po jej wylaczeniu gra sie znacznie latwiej, a wtedy szanse w duelu sa bardzo nierowne... Takie jest moje zdanie. Ciekaw jestem czy ktos je podziela?

Ledwo się z podłogi podniosłem.
Nierówno jest kiedy koleś ma włączonego aimbota ohmy.gif A w cfg mozesz zmieniac co tylko chcesz(wartosci w granicach dozwolonych przez pb, patrz poradnik dankana). Ja mam np. cala krew wylaczona, slady po kulach takze - i jest latwiej, bo szybciej wchodza hsy i jak z kims sie dueluje to widze wszystko. Pewnie boby tez masz zostawione domyslnie biggrin.gif
Forum jest m.in. po to zeby pomagac poczatkujacym...skorzystaj z tego wink.gif
spanzik
zassaj sobie moj konfig , jest dostepny na et.pl co prawda minelo troche czasu ale tak czy siak bedzie on bardziej niz wystarczajacy dla ciebie :>
Denver
k'woli wyjaśnienia... Pod hasłem "błyskająca krew" na myśli miałem trząchanie się podczas otrzymywania obrażeń... Przepraszam za niejasnosc bo krew takze mam wylączoną...
shela
ja osobiscie gram na confie prawie standart + wylaczone pare zbedych drobiazgow + jakies tam skrypty...ale config to tez nie wszystko smile.gif wiadomo..pb limituje ustawienia jasnosci itd...ale nie limituje mozliwosci sprzetu (ach jak ja kocham Lightframe 3 .. miodzio) .... dzieki temu moge sobie troche poszalec ...jeden przycisk na monitorku i juz mam troche jasniej + ostrzej smile.gif wiec i widocznosc sie poprawia bez grzebania w configu...ale co tam...wiadomo..config jest indywidualna sprawa gracza..kazdy gra jak mu sie podoba byle by nie kopal pb ....

konkluzja:droga do sukcesu jest config, sprzet i najwazniejsze...umiejetnosci
dNkN!
CYTAT
(...)pb limituje ustawienia jasnosci itd...ale nie limituje mozliwosci sprzetu (ach jak ja kocham Lightframe 3 .. miodzio) .... dzieki temu moge sobie troche poszalec ...jeden przycisk na monitorku i juz mam troche jasniej + ostrzej  wiec i widocznosc sie poprawia bez grzebania w configu(...)

szczerze mówiąc to nie wiem z czego tu się cieszyć, efekty "rozjaśniania" na poziomie cfg et daja różne skutki od tych o których mówisz. ty możesz sobie ewentualnie rozjaśnić obraz i podciągnąc kontrast a ja np. cofnąć mgłe na tyle żeby uderzyć o 1,5s wcześniej niż ty i grać radar który przypomina raczej bardzo słoneczne popołudnie niż zamglony i deszczowy wschód słońca
Denver
CYTAT (Valkir @ 22:39, 18 10 2004)
No to prędzej powinieneś mieć wyłączone :C (trząchanie podczas otrzymywania obrażeń)

Ktoś ma to wyłączone? Jeśli tak, to jaka komenda za to odpowiada i na ile jest to limitowane przez PB?
dNkN!
jest to limitowane na tyle bardzo, że nie ma nawet takiej komendy!
falubaz
ej skonczcie z tym trząchaniem =c to nie jakies forum slowotworcow. chodzi wam zapewne o
seta cg_bobup "0"
seta cg_bobpitch "0"
seta cg_bobroll "0"
seta cg_bobyaw "0"
a to nie jest zadne trzachanie, chyba ze dupe. Albo po pijaku.
Zredukuje wam to"przechyly"ludka i juz. Nie wszsycy lubia te wartosci na "0" a default jest "0,22"(?), z wyzszymi nie kombinowalem heh.
A jak to nie to, to archiwum x.
Swiety
Jemu chodziło chyba o odrzucanie celownika kiedy dostaje.

Jeszcze za czasów RTCW były sprytne (takie pół-cziterskie) skrypty wykorzystujące różne komendy w celu NIWELOWANIA ODRZUTU CELOWNIKA KIEDY DOSTAJEMY W CZAPĘ. Jednak CB uznało to za full czit (całkiem słusznie) i wprowadziło config serwera według którego ustawienia komend używanych przez te skrypty powodowały kopanie przez PB.
Być może istnieją programy do tego ale tematyką czitów się nie zajmuje i jesli rzeczywiście coś takiego istnieje to niewiele to odbiega np od aimbota - czyli zewnętrznej ingerencji w grę za pomocą zewnętrznego porgramu.

Na pocieszenie podam, że efekt odrzutu jest wyłącznie efektem graficznym. Podbija nam ekran ale nie podbija nam fizycznie celownika. Jeśli nawet dostajemy w czapę i jednocześnie strzelamy to nasze pociski lecą tam gdzie strzelaliśmy przed dostawaniem w czapę (o ile nie zmieniliśmy położenia celownika). Wniosek - kiedy dostajemy podczas strzelania to strzelamy dalej w to samo miejsce, wyobrażając sobie, że nasz celownik nie idzie w górę (broń boże żadnych poprawek z opuszczaniem celownika bo se wtedy odstrzelimy jaja)

A tak wogóle ten topik jest o czymś innym, proponuje przeczytać pierwszy post w tym topiku i jeśli ktoś chce pisać to pisać na temat a jeśli chce pisać nie na temat to jak zawsze wiadomo co będzie.
Dymek
Ej a co do rozdzialki to przecierz na mniejszej sa wieksze obrazy wiec latwiej trafic w leb komus biggrin.gif A na wiekszej wszystko jest male.. piszecie ze dobra duza rozdzialka ale wkoncu jak to jest ?? :|
yamaro
Ja nad swoim konfigiem posiedzialem dobre pare godzin . Ale przyznam sie ze to robilem z pomoca paru oso i poradnika Dankana ( podr0 tongue.gif ). I jedynie co w nim robie to zmieniam dodaje roznego rodzaju skrypty i to wszystko wartosci mam zazwyczaj takie same smile.gif. i niemam Zbcozenia biggrin.gif.! A co do rozdzialki to zalezy komu jaka komp uciagnie i na jakiej komus sie dobrze gra. Moi mzdaniem 1024/768 Jest dobra, ale wiekszosc lubi 800/600 bo jest latwiej tak ale wiecej miejsca zajmuje Hud tak mi sie wydaje blink.gif .
maclin
jesli chodzi o rozdzialke, to na niektorych kompach/ kartach graficznych, nie ma znaczenia na jakiej sie gra. Oznacza to ze najlepiej ustawic jak najwyzsza, chociaz nie warto przy nieduzych monitorach
keNOOBie|PL
CYTAT
ale wiecej miejsca zajmuje Hud tak mi sie wydaje

nie wydaje ci sie... w koncu te same elementy musza znalezc sie na siatce o innej rozdzielczosci....... dla porownania ustaw winde na 640x480 (o_0)... rozstaw ikony po rogach i zmien na jakas powyzej 1000.... zauwazysz roznice zagospodarowania miejsca...

Btw. ODSWIERZANIE jest dosc istotnym elementem.... ta sama rozdzielczosc, przy roznym odswierzaniu.... INACZEJ rozklada sie na monitorze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.