Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poradnik dla CL
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
Cezar
Witam,
sam nie jestem CL, ale tak się niestety złożyło że klany w których byłem miały marną organizację lub nie miały jej wcale.
bardzo bym prosił by CL najlepszych polskich klanów (a także gracze) podzieli się, doświadczeniami, radami i spostrzeżeniami jak dobrze prowadzić klan.
proszę bez banałów typu 10 dobrych graczy i treny 4 razy w tygodniu.
dzięki
pzdr
AciD
Cezar nie 4 a 10-14 trenow w tygodniu ;P Zdaje sie ze na serwisie etpl jest taki poradniczek made by rover jego nazwa brzmi mniej wiecej "gra w klanach" czy cos w tym stylu, poszukasz to znajdziesz...
Cezar
QUOTE (AciD @ 3:46, 27 12 2003)
Cezar nie 4 a 10-14 trenow w tygodniu ;P Zdaje sie ze na serwisie etpl jest taki poradniczek made by rover jego nazwa brzmi mniej wiecej "gra w klanach" czy cos w tym stylu, poszukasz to znajdziesz...

Czytałem to, ale rover pomimo tego że się narobił, nie napisał o doświadczeniach. To co jest tam zawarte to suchy poradnik bez którego obejdzie się nawet średnio doswiadczony gracz (no offence rover)

chodzi mi o podpopwiedzi, coś co wynika z doświadczenia, metody motywacji!!! nawet takie lużne uwagi że lepiej mieć ludzi pełnoletnich bo poważniej podchodzą do sprawy itd.
pzdr
Patrol
Nie jestem wprawdzie CL'em 7teens, ale mogę co nieco od siebie powiedzieć. Zasadniczo podstawą działania klanu jest to, aby... się nie rozleciał smile.gif. Banalne prawda? A teraz wytłumaczę o co mi chodzi. To że nie gramy meczy, trenów, turniejów to NIE jest podstawa, aby rozwiązać klan. Jest u nas wielu graczy, którzy nie grają w ogóle (Jaceq by powiedział że ja się do nich zaliczam... i miałby w tym trochę racji tongue.gif) i to nie ma znaczenia. Klan to nie te 6 modeli allies czy axis co biega po mapie, ale kumple - są kumple jest i klan smile.gif. Motywacją jest.... CO TO ZNACZY MOTYWACJĄ?? Chcesz grać - to graj, nie chcesz - nikt cię nie zmusza, gra to zabawa. A jeśli chodzi o motywację do jak najlepszej gry to mnie motywuje to żeby nie zawieść kumpli - oni się starają, więc i ja robię co mogę.
Ghost
Pheh - nie uczestniczyć biernie w wydarzeniach w klanie - jesteś jego członkiem i postępowania Góry (czyt. CL'a/ów) TEŻ cię obchodzą... To porada ogólna, natomiast dla CL'ów:

Nie postępować jak amerykański trener futbolu i bluzgać członków klanu za słabą grę - każda spieprzona akcja przybliża do wykonanej akcji. Do gry potrzeba szczęścia i doświadczeń. No i, nie wywalać członków klanu którzy nie grają. U nas takim typem jest ex-vcl. Kobi, obecnie webmaster. Pielegnuje stronkę i szuka graczy do klanu, na dodatek to nasz motywator (kiedyś zorganizował czata na stronie żeby prywatnie pogadać - a to była rozmówka na temat taktyki, kopania tyłków, i mowa z pytaniem "Jesteście po stronie TGX, czy nie?" tongue.gif).
Valkir
Ja nie byłem takim zupełnym CL, ale kimś podobnym. Według mnie ważnym czynnikiem jest słuchanie tego, co nasi "podwładni"( biggrin.gif ) mają do powiedzenia. Wtedy zmniejszamy prawdopodobieństwo występowania niechcianych scysji. Treningi też są oczywiście ważne. Najlepiej zrobić ich tyle na ile pozwala wolny czas, jednakze trzeba pamietać iż nie wszyscy mogą się podporządkować. Dlatego wybrać z 3 treny pasujace wszystkim i reszta nieobowiązkowa. CL nie musi umieć dobrze grać-nie musi być najlepszy,od tego jest TL.CL musi łączyć team wcałość,egzekwować regulamin. Słowem ma ciężką robotę wink.gif
chrzanek
treningi to jedno,dobrzy gracze drugie, ale watpie,zeby dluzej zaistnial jakis klan ktorego gracze wzajemnie sie nie lubia...po prostu zdecydowanie latwiej poswiecac swoj czas i starac sie osiagnac cos z ludzmi ktorych sie lubi...stad przy przyjmowaniu ludzi do klanu oprocz ich skilla i dyspozycyjnosci trza patrzec na to jakimi sa ludzmi, czy przyjemnie byloby pojsc z nimi na piwo pogadac itp. imo wlasnie takie osoby sa w stanie stworzyc dobry klan w ktorym bedzie sie przyjemnie grac...a nie przychodzic na treningi jak za kare...
ptOk
CL nie musi umieć dobrze grać-nie musi być najlepszy,od tego jest TL.

a to dobre, niby czemu TL ma byc najlepszy? i w czym niby ma byc najlepszy? w bierki? imho TL musi sie odznaczac wyobraznia i elastycznoscia co by w pore zareagowac na sytuacje na polu bitwy, wcale nie musi miec aimbotowego skilla.

a co do rozpadania sie klanow:

po pierwsze primo: jakos trzeba przetrwac te pierwsze trzy tygodnie. na poczatku zawsze jest trudno, nawet jak sie ma samych 'skillerow' w klanie. bez ogrania nic nie zdzialaja - to bedzie czyste ffa.

po drugie primo: srednia wieku tez robi swoje, nie chce tu nikogo obrazac, ale imho gracze ktorzy nie maja co najmniej 17 lat raczej nie nadaja sie do powaznego klanu (bo mama nie pozwolila, bo pozno, bo ja stefana nie lubie i bede mu w plecy strzelal).

howgh&take it easy

blacktyger
PtOk ja mam 15 lat i czuje się zaangażowany w poczynania klanu .. ale ja zawsze byłem inny smile.gif

Myśle że primo - CL musi być starszy .. musi być zaangażowany (ktoś tu o banały prosił ?smile.gif ) ale przedewzsystkim nie moze mieć innych obowiązków takich jak nauka

secundo - Gracze muszą również tak jak PtOk powiedzia być starsi bo 12-15 latkowie raczej muszą sie uczyć .. mająinne obowiązki mama ich katuje że siedzą przy kompie itd. ja mam tak samo ale każdą wolną sekundę poświęcam na granie bądź rozmowe z moimi kolegami z klanu ...

tertio - Wszyscy muszą się polubić kiedyś spotkać i przejśc okres około 1 miesiąca w którym zdażają się baaardzo często nei porozumieniea.. nie stawianie sie an treny i mecze itd.

......... - CB powinno odłożyć sie na długo, długo później ... większość kalnów się zakłada i ich myślą przewodnią jest start w CB a kiedy po kilku meczach widzą iż im troszke nie idzie ... to sie rozpadają, lub stosują przekręty (pozdro dla FM, terażniejszych PZ idioci .. )

To tyle .. ja oczywiście nie jestem CL ale bacznie ich zawsze obserwuje smile.gif
Valkir
Co??Ja też mam 15 lat biggrin.gif I sam założyłem NMS, wprawdzie najpierw chciałem dojść do innego klanu...to długa historia,NMS wytrzymało 2 miesiące biggrin.gif Trudno powiedzieć czy była to kogoś wina, odeszło jednak dwóch najlepszych graczy, w tym tl. Potem się rozsypało....nie mam winy do żadnego klanowicza,każdy miał swoje powody. Ale doszedłem do wniosku że nic ich w tym klanie nie trzymało- nie graliśmy w cb, może byłoby inaczej. Zajrzyj sobie w squad SoW,drogi ptOku,masz tam CL-a 15-letniego i graczy w podobnym wieku. Przyznaję się-normalnie gram wieczorami w piątki,soboty i niedziele,teraz codziennie. Gram tak bo mi mama na tyle pozwala,to jest pierwszy powód, a po drugie-mam zamiar trafić do dobrego liceum, na takież studia i ieć później pracę (wiem że mam 15 lat i piszę takie rzeczy,ale tak po prostu jest w Polsce, ot co sad.gif ). Teraz jestem w .::UNT::., tam są sami młodzi gracze. Klan się trzyma. Ja nie jestem idealnym graczem, pewnie przeciętnym,nie mnie to oceniać. Jednakże ani razu przeze mnie nie przegraliśmy meczu, nie było sytuacji żebym coś skopał. A co byś powiedział gdyby 50-latek zasiadł do ET?? Za stary?Źle pojmuje rozgrywkę?(nie obraziłem się,rozumiem Cię-tylko że to są wyjątki, my,krasnoludki,umiemy się dogadywać itp. wink.gif ).
Wracając do TL/CL. TL powinien być przykładem dla graczy. Powinien,tak jak napisałeś ptOku, być elastyczny, zawsze mieć asy w rękawie, nie pokazywać że nie panuje nad sytuacją. Klanowicze powinni go szanować tak samo jak CL-a. TL także powinien pokazywać JAK GRAĆ, jak grać dobrze, efektywnie. Według mnie powinien być najlepszy.
blinkkin
co do cl to mam 16 lat (co za gowniarz?), chodze spac o zwyczajowej porze, czyli 2.00-4.00. inaczej jest chyba tylko wtedy, kiedy naprawde nie mam ochoty siedziec przy kompie i ide spac. co do rodzicow to juz sie przyzwyczaili do mojego nocnego trybu zycia i spania bo 4 godziny (jesli dobrze pojdzie). sporo znanym mi osob tak zyje. co do nauki to jestem leniem jak cholera, ale ma sie tego talenta. jakos pprzelecialem gimnazjum bez powazniejszej nauki (4,5 sredni, natomiast jakims cudem udalo mi sie z czerownym paskiem w klasnie 3), pozniej egzamin i wynik 87 punktow. dostalem sie do jednego z najlepszych liceow w miescie, jesli nie polsce. nie zamierzam spedzic zycia nad ksiazkami, zreszta wyspie sie na starosc. troche offtopic sie zrobil, ale coz. chetnie zobaczylbym w swoim klanie osoby na emeryturce, jesli maja jako takiego skilla. zazwyczaj wiedza czego chca i maja kupe wolnego czasu. zreszta zalozylem, ze w klanie nie maja miejsca soby z wiecznym brakiem czasu. nie musza swietnie grac, wystarczy zeby uczestniczyli katywnie w zyciu klanowym. co do porzadku w klanie to na starcie musza byc wresz apodyktyczni cl. narazie popuszaczlem troche swoim pijaczkom i juz sa tego skutki (dzisiejszy tren). cl nie powinien tracic czasu na matkowanie, zamist tego lepiej zajac sie organizacja klanu (role te pelni takze wa). osoby nieodpowiedzialne powinny byc usuniete w jak najkrutszym czasie. chyba kazdy zgodzi sie ze mna, ze lepiej miec 8 odpowiedzialnych osob z kupa czasu niz 30 osob z super skillem, ktore moga grac tylko raz w tygodniu.
eInHeRjER_pL
mm sam jestem liderem jedengo z klanoow (nie et). Moowi sie ze poczatki sa trudne. Ale jesli sie dobrze wszystko zorganizowalo to bedzie latwo. Wiele osoob tworzy klany z myslą: "O kurczę tak chce miec ten klan do soboty, ale zostaly tylko 2 dni, no trudno jakos sobie poradzimy". I wten sposoob strona jest niedopracowana nie jest wszystko przemyslane. A co do juz istniejącego klanu to przede wszytkim powinno sie byc wyrozumialmy dla wsyztkich graczy i nawet jesli sie nie ma tych 16 czy ilus tam lat to zachowywac sie odrobine powaznie. Czyli nawet 13 latek moze zalozyc klan, eda troszke powaznym - ale tacy sie zadko zdazaja i wiekszosc czuje sie doroslymi i wmawia swoim klanowiczom: "Jak bedzie was ktos przezywal to go zbesztajcie, zbuzgajcie, zprzeklinajcie i wogole tak zeby sie mial spyszna smile.gif". Lider powinien trzymac wszytkch chociaz odrobine zelazną reką. Czyli nie powinien pozwalac im na robienie rozroob na klanowym czacie. Musi w takich sytucacjach wrzasnac cich i uspokoich wszytkich dopooki sie nie przyzwyczaja do twojego twardego postepowania. Ja mooj klan mam juz prawie rok. I mimo ze wiele osoob przez ten cas odeszlo to jednak jest kilka lojalnych osoob ktore pomagą rekrutowac nowych, zajma sie sprawqami klanu jak wyjedziesz gdzies i mozna z nimi zawsze pogadac.
UpSs
Nasz CL i VCL(SoW) mimo swojego wieku(15) wywiazuja sie z swoich zadan bardzo dobrze i niemam im nic do zarzucenia. Organizuja chlopaki mecze, serwery na treningi, uszatek caly czas cos kombinuje nad taktykami i szuka spar klanow:] Na poczatku niebylo tak kolorowo, ludziki troszke ich olewali ale sklad zrobil sie bardziej klarowny i jest gites tongue.gif
Mad
Mam juz prawie 18 lat i slaby skill a jakos kmh trzymam juz od 7 mechow smile.gif

Licza sie checi i wyobraznia w czasie robienia trena.

Formowalem dlugo sklad i jak komus na poczatku cos nie pasowalo najczescniej wylatywal.

Lider musi sluchac rad innych graczy a nie slepo patrzec w swoje plany smile.gif (Demokracja ownz tongue.gif )

Powinien byc kanal irc na ktorym beda siedziec gracze. Jest to miejscie gadania pomiedzy soba i poznawania sie biggrin.gif oraz informacji zawsze w topicu sa info o trenach i meczach. nigdy nikogo nie inforumje na gg bo zajelo by mi to za duzo czasu, wiec gracze sami sprawdzaja czy nic nie ma.

czasem trzeba przyluzowac i posmiac sie z swojch bledow tongue.gif (chodz z tym czesto sa problemy na ts)
Cienki Bolek
O klanach mam mierne pojecie smile.gif
Ale od jakiegos czasu poswiecam duzo czasu na zGr3d team. Jakby ktos nie wiedzial to dziadkowie pow 18 roku grajacy sobie w et smile.gif
Jest to jedyny warunek uczestnictwa w zGr3dach. Są u nas czlonkowie innych klanow.
Treningow jako takich nie mamy, ale najwazniejsza rzecza pomocna w utrzymaniu jako takiego skladu grajacego jest irc. GG sie nie sprawdza do konferencji a irc miodzio. Pomaga forum i strona www. smile.gif

Sam nic nie zdzialasz smile.gif IMO musi ktos pomagac jeden robic www drugi zajac sie taktyka trzeci umawianiem meczy samemu to wszystko tez mozna robic ... ale wtedy szybko zabraknie czasu na relaks i bedziesz w stresie chodzil i szlag cie trafi jak ktos sie na trening nie zjawi. Bo jak to ty sobie flaki wypruwasz nie cnie robisz tylko jesz spisz i "organizujesz" klan a klanowicze nawet na trening nie maja czasu...

Rzadzic nikt nie rządzi nikt nikogo nie opieprza, staramy sie nie bluzgac.. jestem chyba najwiekszym wrogiem bluzgania w necie .. choc nie powiem sam czasem sie wnerwiam jak nam 2 raz w tym samym meczu 2 dziala na raz wysadza.
Jest w sumie kolo 20 + zGr3dow ga z 10 smile.gif nikogo nie wyrzucamy zdajemy sobie sprawe, ze nie kazdy moze grac akurat bo nie ma netu w domu smile.gif albo ma slabego providera. Mimo to jest w zGr3dach.
Czasem na ffa chca nas wyzwac klany jakies.., my chetnie gramy jak sie zbierzemy smile.gif, musze tlumaczyc tylko ze czasem jakis hunter czy 17 czy 303 u nas sie pojawia i niech nie marudza ze "czitujemy" biorac graczy z innych klanow ....
A prawde napisal kolo przedemna ze klan tworza ludzie, ktorych oprocz et cos laczy ze soba. Tacy, co chetnie zebrali by sie w realu na piwko itp. smile.gif
PS
Dlatego z tego miejsca jeszcze raz apeluje o udzial w LANPARTY smile.gifsmile.gifsmile.gif
Pozdro Cienki Bolek
PS
A propos skilla to ja sie nie lapie u nas na podstawową 6 smile.gif a może i 10 smile.gif kiluje mnie 1/1 chyba wiekszosc zGr3dow smile.gifsmile.gif Mimo to jakos mnie nazywaja CL hihihi.
Jednak gdybym mial sam wszystko robic .. www, irca treningi taktyki mecze sparringi ... to juz dawno żona by pognala a tak tylko narzeka ze duzo gram wink.gif Bardzo dziekuje dzinxowi za prace nad www, bonesowi za L na ircu i wogole za mila atmosferke w team wszystkim smile.gif

Swiety
QUOTE (Cienki Bolek @ 15:07, 16 01 2004)
tylko ze czasem jakis hunter czy 17 czy 303 u nas sie pojawia i niech nie marudza ze "czitujemy" biorac graczy z innych klanow ....

Dopóki nie grasz żadnych oficjalnych meczy w CB rtcw.no czy jakieś innej lidze a grasz tylko mecze i spary for fun to reszcie ch.uj do tego.
Możesz se nawet cały squad Gunslingers wziąść do Zgred team i jest wszystko w porządku dopóki nie gracie officiali w CB.

A to że jakiś CL zabroni np swoim zawodnikom którym ksywki zaczynają się np na litere C a ostatnie dwie litery ksywki to UJ grania w zgred team w godzinach od 17.15 do 17.16, 29 lutego każdego roku na serwerze o ip 13.37.13.37:6666 to już jest wyłącznie sprawa takiego klanu.
Blitztrager
Ogolnie rzecz biorac CL powinien sklajac caly klan tak, aby wszystko jako tako sie krecilo.
Nie musi byc jak w zegarku ale .... porzadek musi byc
CL powinien nadzrowac to co sie dzieje w klanie i myslec. Tak jak juz ktos wspomnial nie powinien
nikomu matkowac, gdyz do zlobkow raczej juz nie zachadzamy biggrin.gif

Nie wszystko mozna zwalic na CL, gdyż klan = wszyscy czlonkowie i wszyscy odpowiadaja za porazkii niedociagniecia, a napewno powinii czynnie brac udzial we wszelkich dyskusjach dotyczacych klanu

Pozdrowienia od Blitztragera
danny
cze!
jestem Cl'em klanu =NBK= i mam 23 lata. jedyne co chcialem powiedziec to, ze prowadzenie klanu nie nalezy do rzeczy prostych, samej organizacji dziennie poswiecam 2-3h dziennie i najwiekszym problemem z jakim sie spotkalem to wyeliminowac ffa na meczu! Nie pomagaja ani taktyki ani mecze. Okazalo sie nawet ze zebranie kasy na server nie jest takim problemem jak to.
Co do wieku to zgadzam sie z opinia ze wiekszosc 15 latkow nie nadaje sie do powaznego klanu poniewaz to oni wprowadzaja najwiekszy chaos w klanie (klutnie, strzelanie do swoich itp).
Cezar
ave!
chyba wykrakałem tym tematem. wrobili mnie w klanie w prowadzenie trenów i już wiem co to znaczy użerać się z ludzmi przez net.
a co do młodzieży mam w klanie kolesi koło 25 którzy podchodzą nieco niepoważnie i chłopaczka koło 16 z którym naprawdę można się dogadać i facet CHCE. wiek nie jest warukiem poważnego podejścia do sprawy. raczej psycha, równowaga między poważnym podejsściem a zabawą.
pozdro
Valkir
My, młodzi, mamy inne perspektywy,ot co wink.gif

Co do wieku to zgadzam sie z opinia ze wiekszosc 15 latkow nie nadaje sie do powaznego klanu poniewaz to oni wprowadzaja najwiekszy chaos w klanie (klutnie, strzelanie do swoich itp).

Ja nie rozumiem tego...nie spotkałem się z niczym takim. Ale widzisz- ja mam 15 lat i piszę kłótnie przez "ó",a Ty przez "u"... biggrin.gif
whatever
Wedlug mnie, wiek nie jest kryterium co do doboru CL-a. Mam wrazenie, ze wszyscy myla go z czyms innym, a mianowicie z dojrzaloscia. Podczas swojej "kariery" online spotkalem zarowno bardzo niedojrzalych trzydziestolatkow, jak i wyjatkowo dojrzalych nastolatkow (czego doskonalym przykladem jest niedz).

A jesli mialbym udzielac rady CL-om... to bylaby taka: upewnijcie sie, ze zarowno Wy, jak i Wasi gracze, traktuja cala sprawe powaznie. W ten sposob, bedziecie mieli gwarancje zaangazowania, i nie bedzie, przykladowo, klopotow z ludzmi ktorzy nie przychodza na treningi, badz nie robia nic "od siebie". Dlaczego? Dlatego, ze im zalezy tak samo jak Wam. Cala reszta przyjdzie z czasem.

Pozdrawiam,
C4|Smirnoff
tranx-san
... e tam.. prowadzenie klanu to banal wink.gif

temat raczej juz wyczerpany, ale i ja mam kilka rad, dla nowych CL'i:

1. To cementowac zespol, a pewnie ktos zapyta co to znaczy? .. ano starac sie robic, tak aby dogodzic wszystkim (bez zbednych skojarzen)... zawsze byc po stronie wiekszosci, nie faworyzowac nikogo... (Jakos sie da to pogodzic)
2. Dawac przyklad innym swoja ciezka praca - zostawac po treningach, wysuwac nowe inicjatywy, organizowac czesto spary/mecze/treny czyli to co ekipa lubi najbardziej
3. Nigdy sie nie poddawac! Nawet gdy sytuacja w klanie jest do dupy, starac sie jeszcze bardziej nie na 100, nie na 200, na 10000%
4. Zawsze podnosic morale zespolu, bo to bardzo wazne... kiepkie morale, slaba chec do gry, slaba chec do gry, male zaangazowanie
5. Trzeba byc dobrym psychologiem, duzo robic, ale tez duzo mowic

Zreszta to czy ktos jest dobrym CL'em odzwierciedlaja wyniki i dlugosc czasu istnienia klanu...
... dlatego chcialbym pogratulowac tak dlugiego istnienia na scenie RtCW i ET wszystkim lepszym klanom(i ich CL'om) z polskiej czolowki
Valkir
Podnoszenie morale nie zawsze jest łatwe, poza tym to nie zawsze działa.
Ryś
QUOTE (blacktyger @ 20:27, 3 01 2004)
PtOk ja mam 15 lat i czuje się zaangażowany w poczynania klanu .. ale ja zawsze byłem inny smile.gif

A ja mam 13 lat , jestem clem , w ankiecie ''jak uwazacie swojego cla'' dostalem 80% b.dobry , kazdy mnie lubi (no dobra , prawie kazdy:) OK OK!!! ja nic nie mowilem!!
G.J.
nie wiem czy mam prawo wypowiadac sie tutaj bo nie jestem nie byłem i nawet nie myśle być clem!!!
jednak z doświadczenia wiem ,że klany to koledzy , znajomi którzy lubią pograc dla zabawy jesli jest inaczej to prędzej czy później klan się rozpadnie a co do treningów, meczy itd. to jak dla mnie diabeł tkwi w szczegółach smile.gif
blinkkin
QUOTE (Ryś @ 21:28, 4 02 2004)
A ja mam 13 lat , jestem clem , w ankiecie ''jak uwazacie swojego cla'' dostalem 80% b.dobry , kazdy mnie lubi (no dobra , prawie kazdy:) OK OK!!! ja nic nie mowilem!!

z tego co wiem rys=waterhit. gdyby mogl pochwalilby sie swoimi osiagnieciami, czyli kilka wyrzucen z klanow za chamstwo. jednak liderowanie robi swoje i inne osoby pewnie sie go boja, wiec stad te 80%. im cl slyszy czesciej paranoja tym lepiej swiadczy to o jego dzialalnosci tongue.gif.
Prosper
Cl musi byc twardy. Musi umiec podejmowac nieprzjemne czasem decyzje. Mu brac na siebie odpowiedzialnosc za klan. Musi odroznic kumplowanie od dobra klanu (jesli klan ma osiagac dobre wyniki). Musi byc dostepny pod tel, nie moze miec ograniczen w dostepie do kompa.
Musi byc dobrym organizatorem lub musi taka osobe sobie znalezc (pozdro kag wink.gif ). Musi umiec opieprzyc i umiec pochwalic.
Musi miec naturalny talen przywodczy - to imo najwazniejsza cecha.

A pozatym musi miec jaja ze stali, zeby znosic: fochy graczy, ciezki okres klanu itd itd
Swiety
Czyli musi być taki jak Prosper biggrin.gif (Wazelina mode on ? ohmy.gif biggrin.gif )
Cezar
Właśnie Prosper, jak budowałeś Poison???
napewno jesteś troszkę próżny a tu masz możliwość opowiedzenia historii budowania jedengo z NAJ klanów w polsce .... taaa /wazelina _mode 1 tongue.gif
esto
z tego co wiem to nie prosper zakladal poison tylko chyba DarkXeno... [WAZELINA MODE: OFF] tongue.gif

EDIT: nom faktycznie, moja wina, zle przeczytalem smile.gif
Cezar
hmmmm, ale ja napisałem BUDOWAŁ nie ZAKŁADAŁ, to subtelna różnica

mode 1 tongue.gif
AciD
Otoz mysle ze prosper budowal poison glownie naciskajac na morale klanu, jezeli ktos zrobil cos nie tak zabijal mu rodzine palil dom zamykal go w kufrze i wrzucal do wisly, a to co napisal o cechac dobrego CL to chyba wystarczy, trzeba poprostu miec jaja i leb na karku, oraz byc wytrwalym bo taki CL ma czasami sporo milych i mniej milych (przewaznie tych 2) spraw na glowie.
cleric
Acid nie dramatyzuj tak bo jeszcze ktos pomysli ze prosper to niebezpieczny przestepca i zadzwoni na 997 a potem to prospera zamkna ale nie w kufrze tylko w celi.

A przeciez prosper jest milutki jak niedziowiedz tongue.gif (nie mylic z c4)
Ochi
Witam wszystkich i chciałbym dodać coś swojego mój CL odszedł i powierzył mi klan. Stałem się raptownie CL'em dobrałem sobie zaufanego przyjaciela jako 2 CL'a. No teraz przechodze trudne chwile jest naprawde ciężko dostajemy w dupsko praktycznie z każdym klanem sad.gif mimo iż sqad jest dobry a nawet bardzo. Czytając wasze wypowiedzi zmienie w sobie cos jako CL'u no i muszę przetrfać ten chyba najcięższy okres w życiu klanu jeżeli ktoś chciałby mi pomóc z chęcią skorzystam, każda pomoc się liczy smile.gif

Ps Każdy CL powinien wiedzieć co chce osiągnąc w danej chwili i być stanowczy nie powinien rezygnować no cóż to tyle co chciałbym dodać tongue.gif
Prosper
Wcale nie pchalem sie na stanowisko CLa. Po prostu nie mial kto zajac sie poison w pewnym momencie.
Ja mialem ten komfort ze uczylem sie Clowania majac swietnych nauczucieli, najpierw DX, przez pewien czas Mit0s, pozniej kag. Patrzylem, analizowalem i wyciagalem wnioski.
Klan musi miec cel i musi do niego darzyc. Tylko cos takiego powoduje ze klan nie upada a istnieje i sie rozwija.
Celem poison jest n1 w pl (nie bede owijac w bawelne bo po co) i to by byc znanym i cenionym w eu. I ja jako Cl darze do tego. Choc wcale nie jest latwo mowic komus przez 2 miesiace ze nie bedzie gral trenow/sparow bo nie nadaje sie imo. Wiec szeroka lawka ma swoje wady i zalety (jak w przypadku poison)

Na koniec jeszcze jedno. CL nic sam nie zrobi. Jak nie ma zaufanych osob to nie da rady. poison`prosper CL klanu poison nigdy nie byl znany gdyby nie kag (praktycznie serce poison) i nikramo ktory przez pewien czas mnie zastepowal, a teraz dzieki temu patrzy na klan i granie przez inne okulary.
Hehe, koniec tyc wypocin. Bezsennosc roox tongue.gif
Cezar
QUOTE (Prosper @ 5:43, 16 02 2004)

Wiec szeroka lawka ma swoje wady i zalety (jak w przypadku poison)

słuchaj jak masz za długą ławę to za skrzynkę browca kupię od Ciebie kilku dobrych zawodników tongue.gif
pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.