tera ja coś powiem, oststnio bawie się troszke tymi progosami i tak
1.Video Mach - bardzo dobry na początek, łatwy w obsłudze dość intuicyjny, mało jakiś zbędnych dla początkujących opcji, jednym słowem na filmik o trick jumpach bez efektów się nadaje
2.Vegas 5.0 (miałem tylko Trial

) - wyższa szkoła, również dość intuicyjny myszka jakoś sama wie gdzie iść, ale znacznie więcej opcji, menu troszke trudne do opanowania, mimo wszystko typowych efektów mało, bogaty zaś jest w efektowne "przejścia" między scenami.
3.Ulead VideoStudio 7.0 - Program w sumie dobry, ale strasznie mizernie (tzn wolno) chodzi (u mnie bynajmniej), również bogaty w efekty "przejść", ale równie ubogi w inne efekty, można go wykorzystać jako "sklejacza" gotowych scen, gdzie wstawimy tylko owe przejścia, reszta w tym programie jest raczej zbędna ;C
4.Animation Shop 3.0 - program polecałbym raczej, do przerabiania .avi na .gif (dość długo pracuje, nie wiem jak inne programy tego typu), kiedy wczytamy tam jakiś film, to mamy każdą klatke w osobnej ramce, ogólnie program dość nie przyjemny dla oka imo
5. Adobe After Effect 6.0 - imo czarna magia

mało z niego kapuje, ma w c@#! opcji, efektów i tym podobnych i co warto zauważyć - większość zachodnich filmików ET'owych jest tworzonych za pomocą tego programu - coś w sobie musi mieć, trzeba go lepiej poznać (właśnie to czynię

)
6. Adobe Premiere - patrz wyżej

powiem tylko że te dwa programy ze sobą współpracują (w końcu obydwa Adobe) i że jeden kosztuje 1400zł

7. SWiSH Max - heh wiem że to program oparty na Flash'u ale istnieje możliwość zapisania gotowych prac jako .avi, osobiście polecam, program czytelny, po około 1h wiesz prawie all o programie, dużo opcji z tekstem (właściwie najwięcej ile widziałem), warto zobaczyć i popróbować.
8. Paint Shop pr0 8.0 (w wersji 8.10 można spolszczyć !) - program do obróbki zdjęć itd, ale można oczywiście wykorzystać go do tworzenia filmów, przerabiania pojędynczych klatek, strony tytuowe i zakończenia, program posiada wiele opcji, ja osobiście korzystam tylko z zakładki "effect"

9. Audacity 1.1 - program do obróbki dzwięku, jest po polsku, w sumie nic skomplikowanego, ale jego opcje wystarczą do obróbki soundu to movie np. z ET, polecam początkującym, zaawansowani mogą ściągnąć Fruty Loops (czarna magia imo!:D)
to na tyle

pzdr