Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z cieniem w grze
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
Masio1
Mam strasznie ciemny obraz i nimoge go rozjasnic w grze tez w grze niedziala mi komenda r_gamma 2 wiem ze czeba cos pogrzebac w configu ale niewiem jak jesli ktos moze pomuc z gory dzieki
YaQ
Komenda odpowiedzialna za gamme to "r_gamma" i może być w przedziale 1-3 np. "r_gamma 2.5". Jeśli nadal obraz jest zbyt ciemny to na pewno masz w ogóle zbyt ciemny obraz w monitorze i rozjaśnić bardziej w ten sposób nie można. Zdarza się to wielu monitorom po dłuższym okresie czasu. Aby temu zaradzić nie trzeba (jak wielu mysli, albo daje sobie wmówić) oddawać monitora do serwisu. W paru krokach wyjaśnie ci jak rozjaśnić monitor na stałe (oraz, jeśli to potrzebne, podostrzyć obraz).
- odłącz zasilanie od monitora (nie musisz tego robić jeśli skonczyłeś elektronikę albo uważasz się za fachowca, jednak nawet jeśli nim jesteś to proponuję założyć jakieś buty z gumową podeszwą);
- odkręć obudowę;
- znajdź transformator (taka mała czarna skrzyneczka, powinna być z boku tyłu kineskopu);
- na tranie powinny znajdować się przynajmniej 1-4 pokrętła;
- jedne pokrętło służy do ustawiania gammy, inne do ostrości, czasem jak są inne to do kolorów itp.;

Podkręcaj bardzo delikatnie i ostrożnie, pokrętła są bardzo wrażliwe na dotyk i przesunięcie go nawet o 2 milimetry może rozjaśnić monitor za bardzo. Ustaw sobie wszystko elegancko. Za taką impreze zapłaciłbyś w serwisie ~50 zł (sam tyle koszę).
blacktyger
Heh masio a jednak tu zajżałeś smile.gif za jasnośc odpowiada jescze

r_intensity "1.5" (maksymalna liczba)
r_overbrightbits "0"
r_mapoverbrightbits "3"

ostatnie 2 na twoją odpowiedzialnośc bo nie wiem jak działają i jaka liczba jest maks wink.gif Pzdr
dNkN!
ściągnij sobie mój cfg, nie będziesz już nigdy narzekał na ciemności -> kliknij tu. więcej o moim cfg jest tutaj

skopiuj go do etmain i...

# zmień jego nazwę na autoexec.fg

albo

# stwórz plik autoexec.cfg w katalogu etmain i wpisz w jego treść exec dankan.cfg
Xionic
r_intensity "1.5" (maksymalna liczba)
r_overbrightbits "0"
r_mapoverbrightbits "3"

Generalnie dwie ostatnie odpowiadaja za cos co mozna nazwac ilością i jasnością światła odbijanego przez tekstury (powierzchnie). Generalnie unikałbym zabawy tyi wartościami, a jeżeli już to radze zrobic ustawienia dla kazdej mapy na ktorej grasz - ustawienia dobre na gold rushu moga wygladac koszmarnie na fuelu (nawet moga uniemozliwiac gre jak przegniecie).
maclin
no dankan pobawilem sie troche tym cfg, i musze stwierdzic ze jest niezły, tylko ta gamma...no troche biała. Fajny pomysł ze zwiekszeniem cg_fov podczas kucania (mozna posnajpować mp/thompson) a teksty pod shiftem lepiej nie mowie
dNkN!
H - zmniejszanie gammy
J - zwiększanie gammy

więc możesz w każdej chwili ustawić na odpowiednim poziomie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.