Dlaczego mecze klanowe przeważnie odbywają się na 3 mapach (oasis, wurzburg radar i gold rush), a nie na np. Fuel Dump albo Rail Gun?
Ponieważ są to mapy najbardziej grywalne, najmniej się trzeba nabiegać gdyż nie są wielkie, można je szybko ukończyć i większość osób uważa je po prostu za najlepsze do tego typu rozgrywki ( allies ma spore szanse sukcesu, a np. na battery często były by remisy ). Jednak czasem rozgrywa się np. Rail Gun'a.
Są najbardziej grywalne powiadasz. Ale ja jak gram widzę dużo więcej osób na gold rush i oasis niż na fuel dump. i to znacznie więcej. Jedna dodatkowa mapa została dopuszczona do rozgrywek. Czy powiedzielibyście jak się nazywa i skąd można ją ściągnąć?
prawdopodobnie chodzi Ci o tc_base, ta i wiele innych mozesz sciagnac ze
strony znienawidzonego sina
F.B.I|Koyot
12:33, 15 02 2004
Najbardziej popularną mapą do treningów i sparów jest chyba oasis. Można tam stosować wiele ciekawych taktyk. A np. na takim fuelu to
zabardzo w taktykach się nie przebiera. Trzymać się ciągle czołgu potem coś wysadzić

Zero myślenia i
niekształci się teamworku. No maże jeśli używa się coverta do otwierania drzwi to jest wyjątek. Oasis RULEZ!!! Wurzburg SUCKS!!!
Ps. Wiecie że operacja Wurzburg miała naprawdę miejsce w Normandii a nie gdzieś w Szwecji jak to sugeruje mapa w ET!
----- edytowany przez moderatora -----
za bardzo
nie ksztalci
Oasis i Radar- dwie najbardziej grywalne plansze... Do wypelnienia przez allies 3 objecty.. I dlatego sie gra. Radara sie mniej gra przez trawe ktora obniza fps.
Reil- go sie czesto gra nawet fajna mapa.
Fuel & Battery mapy tylko i wylacznie do ffa. Alliesom trudo wykonac plansze. a axis wali naloty i kUniec.
E tam, chyba radara w klanówkach rzadko się gra? Według mnie najczęściej gra się w takiej kolejności (od najczęściej do najrzadziej):
1. Oasis
2. Goldrush
3. Fueldump
4. Radar
5. Railgun
6. Battery
kolejność jest imo trochę inna...
oasis, goldrush, radar, railgun, fueldump, battery
| QUOTE (F.B.I|Koyot @ 11:33, 15 02 2004) |
Najbardziej popularną mapą do treningów i sparów jest chyba oasis. Można tam stosować wiele ciekawych taktyk. A np. na takim fuelu to zabardzo w taktykach się nie przebiera. Trzymać się ciągle czołgu potem coś wysadzić Zero myślenia i niekształci się teamworku. No maże jeśli używa się coverta do otwierania drzwi to jest wyjątek. Oasis RULEZ!!! Wurzburg SUCKS!!!
----- edytowany przez moderatora ----- za bardzo nie ksztalci |
Omg co ty gadasz??
Teamworku nie mozna rozwijac dlatego sie nie gra na fuelu
. Za to jak covert otworzy drzwi to wtedy cwiczy sie teamwork. Omg co ty w ogole gadasz??
Fuela sie nie gra dlatego, ze przy wyrownanych skillowo i myslacych druzynach wygrana allies jest praktycznie awykonalna, a to wynika z tego, ze allies ma szmat drogi do przebiegniecia, a axis ma resp przy obj. I takiej mapki nie ma sensu grac, bo jest remisowa. Tak samo battery jest mapka remisowa i nie ma sensu jej grac. Radar natomiast nadaje sie do klanowek najlepiej, bo osiagniecie full hold graniczy z cudem
(przy wyrownanych teamach), jednak grana jest rzadziej z powodu trawy, ktora obniza fpsy (rzadko grana przez srednie klany).
| QUOTE |
kolejność jest imo trochę inna...
oasis, goldrush, radar, railgun, fueldump, battery |
Zgadzam sie jednak wstawilbym miedzy goldrush a radar tc_base, ktora jest grana dosc czesto na CW
| QUOTE |
| Dlaczego mecze klanowe przeważnie odbywają się na 3 mapach (oasis, wurzburg radar i gold rush), a nie na np. Fuel Dump albo Rail Gun? |
Co do fuela juz powiedzialem, ze nie gra sie tej mapki, poniewaz jest remisowa i nie ma sensu jej grac, a Railgun hmmm..... imo jest grany czasami. Nie wiem czemu jest mniej popularna. Moze dlatego, ze trzeba myslec
Ostatnio właśnie zaóważyłem że gra się na rail gun'ie. Według mnie fajna mapka tylko mi się tnie (słaby komp). Ostatnio słychałem że mapka supplydepot też jest zaakceptowana przez CB, ale nie widzę dużo serwów na których by się ją grało. Sam grałem w nią (na serwie) 2 razy :| Dlaczego na fajnych mapach nie gra się klanówek??
----- edytowany przez moderatora -----
zauważyłem
Jeśli chodzi o battery, to trudno jest wygrać aliantami przy wyrównanych squadach. Trochę prostsze jest to na fueldumpie - tylko trzeba na początku zaatakować poprzez dodatkowy mostek zaplecze axis, czyli całą tą gromadę field opsów, covert opsów i soldierów uniemożliwiających budowę głównego mostu. Wtedy można jakoś przebić się z czołgiem dalej. Właściwie na każdej mapie jest po kilka dróg do danej pozycji, właśnie po to, by okrążyć axis blokujących daną drogę. Potrzeba tylko trochę zgrania...
1. Oasis
2. Gold
3. Radar/Base
4. Rail/cean/supply
5. Fuel/Battery - te raczej nigdy.
Najczęściej gra się w kolejności
oasis
goldrush
radar
tc_base
railgun
caen
suply depot
fueldump
battery
Oasis i goldrush - świetne mapy, chociaż często padają na nich remisy (co typowe dla ET). Oasis ma większą możliwość wykazania się taktykami w ataku jak i w obronie.
Radar - najbardziej zbalansowana mapa - przykład jak powinna wyglądać dobra mapa do clan wars - nasuwa się porównanie do map z RTCW gdzie większość była grywalna w przeciwieństwie do ET.
Miny i miotła na CW mają tu małe znaczenie, allies mają możliwość ataku z całkowicie dwóch różnych stron (jak w RTCW). Co prawda na innych mapach allies też mają możliwość ataku z kilku stron ale praktycznie te wszystkie strony niewiele się różnią i łatwo jest przestawić obronę z jednej strony na drugą.
To co ogranicza popularność tej mapy to słabe fpsy (trawa). Co prawda CB pozwoliło wyłączenie mgły ale to dużo nie pomoże.
tc_base - imo jedyna konwersja z RTCW która jako tako sprawdza się w ET (w RTCW to była jedna z lepszych map). Również dość często mapa remisowa.
Railgun - rzadziej padają remisy niż na oasis czy goldrush ale walka najczęsciej ogranicza się wyłącznie do flagi i później switcha na dość wąskiej przestrzeni a na końcu obrona guna - nuda.
caen - mapa fajnie wygląda ale do CW to jedna z najmniej zbalansowanych map. Imo pomyłka adminów, że wrzucili ją jako oficjalną mapę CB.
supplydepot - Zapowiada się na dość dobrą mapę ale trudno więcej powiedzieć bo jak narazie mało meczy zostało rozegranych. Mapa ta całkiem niedawno, niespodziewanie została włączona przez CB.
fueldump - Najbardziej popularna mapa na FFA wsród warzyw (może mi ktoś powiedzieć dlaczego ?) ale do CW kompletnie się nie nadaje. Najmniej zbalansowana mapa do ET
PS.
Ostatnie zmiany CB i etpro (mniej min, szybszy czołg i przede wszystkim respa allies przy command post) mogą spowodować że mapa będzie dużo szybasz i bardziej grywalna.
battery - mapa knot - jedna z najmniej grywalnych map zarówno na clanwars jak i FFA. Na początku rzeźnia allies chociaż jeśli allies mają dobrego mortara to może być równieź rzeżnia axis. Po zdobyciu flagi walka w wąskich, dużo za wąskich korytarzach. Na FFA często wygrywa się dzięki covertowi ale trudno to nazwać jakimś wyrafinowanym teamworkiem - ot cała filozofia - buchnąć ciuchy i wpuścić allies do środka - zero taktyki.
PS.
Ostatnie zmiany w etpro i CB: możliwość wysadzenia tylnych drzwi dynamitem i wysadzanie rampy tylko dynamitem, chociaż allies tracą respa przy command post. Pewnie teraz walka częściej będzie odbywać się w tych wąskich korytarzach i allies łatwiej będzie przejąć flagę ale ogólnie grywalność raczej zbyt dużo się nie zmieni.
No cóż taka rzeczywistość. Brak dobrych map ograniczenia do kilku na meczach klanowych. Podobno ma powstać cała nowa kampania i mapy związane z walką w kanadzie???? MOże to będzie jakieś rozwiązanie. Mogłoby się zebrać kilku dobrch maperów i zrobić Zaje***** mapę na klanówki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.