Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ET skacze pod linux'em
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
kopacz
witam,
zainstalowałem se ET pod linuxem RH9 oraz najnowsze stery do Radeona 9500 biggrin.gif
ale niestety już po wejściu do menu wszystko skacze mad.gif aż trudno wyjść z gry nie łączyłem się z żadnym serwerem bo aż strach mad.gif
czego to może być powód?? sterowniki zainstalowały się z rpm automatycznie
hasior
a OpenGL dziala??
wydaj sobie polecenie w terminalu "glxinfo" jezeli pojawi ci sie "direct rendering: Yes" to nie wiem co jest przyczyna skakania ale jak bedzie "direct rendering: No" to nie zainstalowales poprawnie driverkow

Hasior:~# glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
.............
.......

kopacz
no
niestety źle zainstalowalem sterowniki mad.gif
ale ponieważ jestem początkującym userem linuxa to odpaliłem rpm i byłem dobrej mysli że on sam wszystko za mnie zrobi a tu d u p a mad.gif
hasior
Nie wiem jak pod RH ale pod debianem sama instalacja /make.sh i make_install.sh tez nie wiele ci da to musisz wykonac po wgraniu .rpm.
Na poczatek musisz przekompilowac jaderko i wywalic z niego MTRR i DRI.
Potem instalujesz driverki ale tak zeby nadgral stare czyli w przypadku .deb --force-all a jak jest z .rpm to sobie musisz sprawdzic.
Potem wlazisz do katalogu /lib/modules/fglrx/build_mod i z konsolki klepiesz ./make.sh
nastepnie cd .. i bedac w katalogu fglrx klepiesz ./make_install.sh
Jak ci napisal ze wszystko jest ok to reboot - kilka paciorkow - jak ci komp sie podniesie to tez z konsolki robisz fglrxconfig i przechodzisz konfig z wlasnymi ustawieniami (jezeli robisz to pod X-ami to teraz zrestartuj X) jak sie podniesie to:
glxinfo jezeli jest ok to milej gry smile.gif
jesli nie to:
a) zciagnales nie te driverki to znaczy nie pod ta wersje X jaka masz zainstalowana ale to juz ci zglosi przy make.sh lub make_install.sh
cool.gif masz jakis problem z AGP X 8
c) sprawdz czy masz zaladowany modul poleceniem lsmod wyswietli ci liste modulow powinienes miec fglrx
d) jesli nic z tyego co napisalem ci nie pomoze i nichce ci sie dalej kombinowac to wracaj do wingrozy laugh.gif
kopacz
no spoko działa grałem chwilke tak dla sprawdzenia biggrin.gif
podczas samej gry skacze nie tak jak wtedy bo wszystko od strony sterowników jest ok. ale to wystarczy aby dawać d u p y dry.gif
same łdowanie kolejnej mapy bardzo długo trwa pod windą chodzi to z 3x szybciej dry.gif
co jest grane ??
hasior
No to dziwne bo ja sie na linuxa przenioslem wlasnie dlatego ze dziala jepiej niz pod winda smile.gif
Jaki masz sprzet bo u mnie na XP1700+@12,5x166, radku 9100 i 512 ramu dziala idealnie. No ostatnio nie do konca bo cos z polaczeniem nie tak ale pod wzgledem wydajnosci to lepiej na linuxie.
sayetan
QUOTE (kopacz @ 17:20, 23 02 2004)
no spoko działa  grałem chwilke tak dla sprawdzenia biggrin.gif
podczas samej gry skacze nie tak jak wtedy bo wszystko od strony sterowników jest ok. ale to wystarczy aby dawać d u p y  dry.gif
same łdowanie kolejnej mapy bardzo długo trwa pod windą chodzi to z 3x szybciej  dry.gif
co jest grane ??

skoro skacze to daj sobie spokoj
na stronie masz napisane jak instalwoac i jak konfigurowac sterowniki
jak nie rozumiesz nagielskiego to sa w jezyku polskim
a tak wogole to google.pl
Linuksa to nie windows ze mysli za Ciebie to Ty masz mu powiedziec jak on ma myslec ...

i tak apeluje do ludzi ktorzy ostatnio ida za moda i probuja na sile instalowac Linuksa
Ludzie!! system operacyjny to nie samochod, zeby w ciagu paru godzin? sie do niego przyzwyczaic
na to potrzeba tygodni czasami miesiecy a zapewniam Was ze do tego czasu az poznacie Linuksa ET Wam sie juz znudzi
wiec dajcie sobie spokoj i klikajcei sobie w okienka hihihi!

btw. Dystrybucje typu RedHat, Mandrake, Aurox itp. to i tak kobylaste dystrybucje wiec nic Wam nie da ich instalacja smile.gif
hasior
QUOTE (sayetan @ 19:11, 24 02 2004)
i tak apeluje do ludzi ktorzy ostatnio ida za moda i probuja na sile instalowac Linuksa
Ludzie!! system operacyjny to nie samochod, zeby w ciagu paru godzin? sie do niego przyzwyczaic
na to potrzeba tygodni czasami miesiecy a zapewniam Was ze do tego czasu az poznacie Linuksa ET Wam sie juz znudzi
wiec dajcie sobie spokoj i klikajcei sobie w okienka hihihi!

No tu masz swieta racje. smile.gif
Ja na linuxie siedze jakis czas (X-y + ET smile.gif w domciu od niedawna) a i tak jestem zelony jak swieza salata.
sayetan
widac...
inaczje bys wiedzial co to MTRR (Memory Type Range Register) i do czego sluzy oraz ze DRI laduje sie jako modul do X`ow(mozesz sobie go odhaszczyc w XF86Config)
hasior
tia
tyle ze DRI musisz wywalc a nie dodac, a skrotu MTRR nie musisz mi tlumaczyc, w moim przypadku i nie tylko moim wkompilowanie go powoduje problemy z 3D wiec do szybkiego odpalenia wywalenie jest konieczne.
owicz_12
Ja mam Auroxa 9.2 i mi dziala jak mazenie i niewiem czemu akurat ci nie dziala moze zainstaluj Auroxa 9.2 :-) wink.gif
czesiek
Wlasnie na stronach ati pojawila sie nowa wersja sterownikow 3.7.1 . Czy ktos juz zdolal je przetestowac ? Niestety u mnie pomimo poprawnej instalacji przy probie uruchomienia x'ow wysypuje sie masa bledow :X Byc moze cos zle zrobilem , w kazdym badz razie czakam na jakies wskazowki od bardziej doswiadczonych userow :] (poprzednie sterowniki chodza bez najmniejszych problemow)
sayetan
wiec moglbys zacytowac ta "mase bledow" ? tam napewno jest jakas wskazowka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.