Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gry strategiczne
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Stron: 1, 2
MastaBlasta
Warcraft II
Warcraft III i Frozen Throne

Gry z serii Command & Conquer:
Red Alert 2:Yuri Revenge Rulez!! Najlepsza gra w jaką grałem , pomimo tego że giera ma jush kilka wiosenek zawsze chętnie do niej wracam: Grafa 9!! Muza The Best!! szczególnie gadanie jednostek w tym Apocalypse Tanka "It will be your last moments, the instruments of Doom"
Giera pozostanie u mnie na 1 miejscu na bardzo długi czas. Szkoda że tak mało poziomów trudnosci bo jush sie nudzi z deczka.

Lubiłem również Age of Empires i Age of Mythology oraz Spodobałm sie Castle -Sim Stronghold crusader

Pozdro (aC)MastaBlasta
blacktyger
Musze Cię zmartwić ale ( być może się mylę) z mojej wiedzy o grach wynika iż Warcraft'y to ZA!@#ISTE RTS takie połączenie RPG z strategią, czyli masz głowną postać zdbywa punkty itd. ale budujesz również swoje jakies osiedle smile.gif

więc tak
RTS

Warcraft III / FRozen Throne

Strategiczno-ekonomiczne

Anno 1602
Anno 1503

Poza tym

AOE I i II
j!mmy
Dla mnie najlepszą grą strategiczną( nie tylko strategiczną ) jest bez wątpienia ET tongue.gif

Polecam również serię Commandos i Fallout- eXtra gierki biggrin.gif

-------------------------------------
It is our nature to kill, kill, kill!
keNOOBie|PL
krotko i zwieze

1) Warcraft II +Beyond the Dark Portal
2) Starcraft +dodatek BroodWar
3) Cossac`s European War
4) Command & Conquer (roznie)
5) Dune 2 (stare dobre czasy)
6) X-com

P.S. Co do Fallout`a to jest to !POPRAWKA! RPG a nie strategia.. jedynie ma elementy strategii podczas hmm... walki.. i to nastawionej na tryb turowy... (bo walka w realtimie jakos nie przypomina mi strategii)

ale polecam wszystkim RPG Fallout 2 i Final Fantasy smile.gif rulz

Fallout Tactics jest do du**...

Blacktyger .. dlaczego go masz martwic mowiac, ze to strategia ... polaczona z rpg.. tam nie ma prawie rpg.. nie prtzechodza te same jednostki na nastepne mapy i nie zdobywaja nowych mocy xp czy czegos tego typu...

RPG to NIE latanie, zabijanie i zdobywanie XP...

tylko jakas fabula polaczona z mozliwoscia wcielenia sie w postac i jej odgrywania...

upss az sie zapowietrzylem ... smile.gif

Pozdrawiam
Spl!nt3r
Najlepszymi strategiami w jakie grałem są :
-Red Alert 2 , totalnie wypasiona grywalność grafa, MUZA !! BTW. Masta pożycz mi Yuri revenge biggrin.gif (najlepiej wyślij mi na mejla tongue.gif )
-Warcraft 3 , za połączenie elementów rpg z rts , super grafa i FILMIKI !!
-SimFarm , mimo że gra ma już 11 lat (!) nadal mnie kręci rolleyes.gif
-Raise of Nations , bardzo rozbudowana ,grywalna, połączenie Age of empires i civki
-War of the ring , po pierwsze - Władca Pierścieni laugh.gif . Po drugi ogólna zrzynka z Warcrafta 3 , ale bardzo grywalna cool.gif
-UT 2004 w trybie oneslaught biggrin.gif laugh.gif tongue.gif
Reszta gier która niezałapała się na 'komentarz'
-Starcraft
-Medival Total War
-AoE 2
-AoE mythology
-Wiggles
-Sim city 4
Edi

[SIZE=7][COLOR=purple]STARKRAFT Rulez po dzis dzien!!!

cool.gif cool.gif cool.gif cool.gif
Patrol
Aż dziw bierze że nikt jak dotąd nie wspomniał "Civilization" ohmy.gif. Wiele godzin na niej straciłem smile.gif. Absolutely the best.
blinkkin
QUOTE (keNOOBie|PL @ 13:46, 24 02 2004)
P.S. Co do Fallout`a to jest to rts a nie strategia.. jedynie ma elementy strategii podczas hmm... walki.. i to nastawionej na tryb turowy...

dawno sie tak nie usmialem. rts = real time strategy. zanim zaczniecie operowac terminami to zobaczcie co oznaczaja.

grales online? jest to najbardziej rozbudowany rts online jaki gralem. jest zupelnie nielinowy, a kazda rozgrywka jest zupelnie inna. jak wyglada w3, c&c i inne zwyczajne rts? budujesz szybkie mobilne jednostki, atakujesz jak najszybciej przeciwnika, zdobywasz kopalnie, jakies zasoby (calkowita ekspansja) i ostatecznie niszczysz przeciwnika. w 90% strategi sprawdza sie taktyka seak&destroy. wygrywa zawsze szybszy i silniejsszy. co jednak powiesz jesli w fallout: tactics majac wykorzystane 5000 punktow (wszystko kosztuje, czyli doswiadczenie, uzbrojenie, amunicja etc) rozwalam kolesia z 10000? z rozzaleniem wspominam kilku godzinne rozgrywki kiedy czekalo sie na nastepny ruch przeciwnika. arsenal w falloucie jest przeogromny, mozna zabic kolesia ze snajperki, noza, miny, pulapki, wyrzutni rakiet, ze zwyczajnego kalasza czy tez granatu. do tego rozne klasy postaci. ich wykorzystanie wymaga oddzielnej taktyki. natomiast w innych rpg mozna podzielic jednostki i takty na piechote, jednostki ciezkie (opancerzone), nawodne oraz latajace. poza tym sluza do tego samego, czyli zabijania.

STARKRAFT Rulez po dzis dzien!!!

a moze stajkrawt?

zawsze mialem niskie mniemanie o osobach grajacych w strategie oprocz pancer general, fallout: tactics. lubie grac w takie gry jak seria c&c oraz w3. jednak poziom jest tragiczny. zazwyczaj przeciwnik buduje na poczatku niepotrzebne gowna, a ja w tym czasie wysylam mobilne jednostki i game over.
DaBi
Miałem się wiec nie odzywać bo zostałbym może wyśmiany albo coś ale jakoś opisze co nieco bo serce mi się kraja że parę gier nie zostało wcale wymienionych.

Nikt nie wspomniał o Heros of Might and Magic .. cześć 3 była naprawdę długo niedoścignionym wzorem dla tego typu strategii.
potem się to już zepsulo w cześci 4

Kolejna strategia którą ja uważam za kultową i godną polecenia jest Dungeon Kepper 2 o którym też nikt nie wspomniał. RTS nie żadna turowa strategia. A jak ktoś twierdzi że sprowadza się tylko do wysłania szybkich jednostek na przeciwnika i rozwalenie go to może się przeliczyć wink.gif ( btw.. co Wam z tym twierdzeniem że rts to nie strategia? Rozwińcie sobie skrót - Real time strategy czyli strategia czasu rzeczywistego dry.gif )

Nastepna pozycja o której grzech nie wspomnieć to Homeworld który był dziełem wybitnym i wyjątkowym. Też RTS a rozgrywka nie była wcale banalną klikaniną gdzie wszystko służyło do wszystkiego. Armii nie budowało się od początku na każdej mapie. Tylko była ścisla konsekwencja.. bardzo duża swoboda rozgrywki i klimat to głowne zalety.

Dalej... wyśmienita Cywilizacja Sida Maiera. Tej to chyba nie tzreba przedstawiać żadnemu z graczy

Dalej... cykl chyba jednych z najlepszych strategiii ostatnich lat a mianowicie Europa Universalis szczególnie polecam cześć 2.
W jakiej innej grze oddano tak dokładnie i w tak przystępny sposób ówczesny świat ? Gra ma wysoką grywalność i daje dużo satysfakcji a pozatym jest swego rodzaju unikatem na rynku strategii otoczona klonami warcraftów wyrożnia się

Wciagneło mnie pozatym na dłużej gra wogóle nieznana Kroniki czarnego ksieżyca przypominająca raczej jakiś bitewniak niż strategię wink.gif
Sympatyczny klimat ...oraz świetna muzyka to głowne atuty smile.gif

I jeszcze jedna strategia dość specyficzna jak na rynku a mianowicie Etherlords. Co prawda kampania nie przypadła mi do gustu i nie grałem w nia ale naprawdę fajny system bitwy zerżniety z MTG i okrtaszony fajną klimatyczna grafiką. smile.gif

Co do Fallouta tactics to mnie szczerze powiedziawszy zawiódł mocno spodziewałem się rpga a otrzymałem taktyczną grę bitewną. Sama w sobie rozgrywka była przyjemna choć przyznam się że nie grałem w to po sieci wiec w tym wzgledzie nie moge się wypowiadać.
Choć troszkę Blinkkin mnie zskoczyl piszac ze Fallout Tactics jest rtsem... jak dla mnie to jest raczej strategia taktyczna. Z możliwościa wyboru trybu gry. ja bym powiedział że bliżej mu do turowej startegii niż do rtsa. W multi też logiczniejsze byłyby imo tury.

To chyba tyle z takich startegii co grałem i jakoś zapamietałem je bardziej pozytywnie a nie były za bardzo wymieniane.
Bobin
Witam. DaBi widze, ze mamy podobne poglady rolleyes.gif Heroes3 to prawdziwy klasyk i wzor strategi turowej...Gralem w to 1,5 roku (w miedzy czasie tez w Age of Empires - kiedys tez bardzo dobra ale sie troche podstarzala) Procze Herosa jeszcze Medieval TW jesli chodzi o turowe. Aktualnie gram w Warcrafta3 : Frozen Thorne (wczesniej w War3 RoC) i swietnie sie gra (zaczalem niedawno na necie ; wczesniej z 3 miechy z botami, ktore na poziomie szalony ownuja smile.gif I tu sie Blinkkin z toba nie zgadzam :<

Cytat : "jak wyglada w3, c&c i inne zwyczajne rts? budujesz szybkie mobilne jednostki, atakujesz jak najszybciej przeciwnika, zdobywasz kopalnie, jakies zasoby (calkowita ekspansja) i ostatecznie niszczysz przeciwnika" - no nie dokonca rolleyes.gif Czyzbys nie gral przez net (w war3 of course) ? Do tego co wymieniles dochodzi taktyka. Steal&Deastroy - zgadza sie. Tylko, ze trzeba wlasciwie dobrac jednostki, dobrze je zbindowac i nie dac sie dorwac :> To w walce z dobrymi przeciwnikami nie jest takie latwe ( o ile w ogole uda ci sie wykonac taki atak blink.gif ) Gdyby war byl taki prosty to nie bylo by roznopoziomowych graczy smile.gif

Ps. Jak chcesz mozemy zagrac biggrin.gif pozdro
blinkkin
QUOTE (DaBi @ 18:22, 24 02 2004)
Co do Fallouta tactics to mnie szczerze powiedziawszy zawiódł mocno spodziewałem się rpga a otrzymałem taktyczną grę bitewną. Sama w sobie rozgrywka była przyjemna choć przyznam się że nie grałem w to po sieci wiec w tym wzgledzie nie moge się wypowiadać.
Choć troszkę Blinkkin mnie zskoczyl piszac ze Fallout Tactics jest rtsem... jak dla mnie to jest raczej strategia taktyczna. Z możliwościa wyboru trybu gry. ja bym powiedział że bliżej mu do turowej startegii niż do rtsa. W multi też logiczniejsze byłyby imo tury.

w sumie tak i nie. w sumie fallout: tactics nie mozna zaszufladkowac do zadnej kategorii gier. jednak oprocz rozgrywki turowej istnial jeszcze tryb rts. i to wlasnie on byl znacznie popularniejszy byl na necie. czemu? czekanie na ruch przeciwnika jest cholernie meczace. strategia taktyczna, troche to brzmi jak maslo maslane. zawsze byly dzialania taktyczne>>operacyjne>>stategiczne (kolejnosc ze wzgledu na skale, od najmniejszych dzialan). najlepiej przytoczyc pelna nazwe gry, czyli fallout tactics: a post nuclear tactical combat game. mozna to przetlumaczyc jako post nuklearna taktyczna gra walki. chyba wszystko wyjasnione. zreszta w cdaction ukazywal sie kacik na plycie pod nazwa rts-zin (czy jakos tak) i stala zawartoscia byly pliki do fallota tactics. troche to zamotane, wiec zostawiam w spokoju.

teraz co do strategii. ogolnie ten gatunek mozna podzielic na rts (przykladowo klasyczny strarcraft) i turowki (np. heroes of might and magic). istnieja jeszcze inne dziwne kombinacje. gdzie wrzucic np. jagged alliance?

wracajac do gier to chyba najlepiej wspominam przyklady wymienione przez dabiego, czyli hereos (4 sux) i kepper (ktory nalezy do tych 10% nieklasycznych strategii). jednak obie gierki nadaja sie bardziej do singla niz grania online. tak z ciekawosci spytam kto gral w dosyc kontrowersyjny tytul hooligans? zarzynalem takze tryb gry pojedynczej w cala serie c&c. w3 dosyc szybko sie nudzi w przeciwienstwie do w2: battle.net. na koniec wspomne o dispiplesach, ktre sa swietna gra, tylko, ze poziom trudnosci 2 ostraszyl sporo osob. jedynka natomiast ukazala sie w polsce pod tytulem apostolowie: ziemie swiete.

etboy wspominalem o podziale jednostek na 4 glowne kategorie, ktore musza ze soba wspolpracowac. nie znalazlem jakis specjalnych strategii dla w3. tak jak w kazdej grze trzeba przebic sie glownym atakiem do bazy przeciwnika (mozna zrobic zmylki, atakowac z 2 flanek etc.) jednak w3 jest troche przybugowana. raz zdarzylo mi sie zdobyc pierscienie obronne o wartosci okolo 40 plus 12 poziomowa postac. rezultatow chyba nie musze tlumaczyc? wyslalem jedna jednostke do ataku, z czego przeciwnik mial niezly ubaw. kiedy jednak rozwalilem mu pol bazy zmienil zdanie (juz nie pamietam ras, ale gralem ludzkim magiem, wiec non stop sie leczylem). we frozen nie gralem, wiec nie powiem.
DaBi
No to mnie zaskoczyło tym faktem ze tury były mniej popularne. Pzrecież można ustalić limit czasu na wykonanie tury przeciwnikowi. Dziwne dla mnie ta gra była wybitnie turowa no ale są gusta i guściki.
Strategia taktyczna może faktycznie niezręczny zwrot.. ale nie potzreba wielkich operacji myślowych aby się domyślić że chodzi tu o skalę rozgrywki. generalnie nazwa strategia pasuje bardziej do wiekszych bitew i do wiekszej skali rozgrywki. Jesli kierujemy paroosobowym odziałem to jesteśmy na poziomie taktycznym smile.gif O to mi chodziło.

blinkkin
co do ograniczenia czasu w trybie turowym to jeden na jeden to fajnie sie gralo, ale przy kilkunastu osobach byl to koszmar. wyobrazcie sobie klanowki przy np. 4 osobach w teamach, nawet przy ograniczeniu do 30 sekund w najgorszym przypadku mozemy czekac okolo 4 minut. takie mecze byly zabojcze, mecz 2 godziny to minimum (jedna mapa). natomiast w trybie rzeczywistym mapka trwa okolo 15 minut. zupelnie inaczej to wyglada niz heroesy, wiec bezsensu jest porownywac obie gry. obecnie zostaly niedobitki grajace na gamespy. jesli chcecie pograc to bardzo prosze, tylko jedna rada stworzcie najpierw postac, pozniej grajacie (inaczej nie liczcie na chetnych do gry).
MastaBlasta
QUOTE (jimmy_ @ 11:01, 24 02 2004)
Dla mnie najlepszą grą strategiczną( nie tylko strategiczną ) jest bez wątpienia ET tongue.gif

ty chyba jestes jakims maniakiem biggrin.gif Tylko ET . Chyba grasz 24/7/365 (366 jesli rok przestępny)
tongue.gif

PS To jest Hyde park wiec wszystko oprócz ET wiec po co o tym piszesz.
Bobin
hmm no w sumie wszystkie watki wyjasnione :> jesli chodzi o bugi. grales na patchu ? fakt - bez zadnych patchy gra byla dosyc zbugowana ale najnowsze "ulepszenia" raczej je wyeliminowaly. frozen zas z
patchami jest juz prawie bezbledne. poza tym jest to jeden z lepszych dodatkow jakie mozna bylo oczekiwac:> jesli nie grales, polecam smile.gif
Maczo
Mi zwykłe rtsy ograły się lata temu. Wszystkie warcraftopodobne też mi zbrzydły. Od długiego już czasu upodobałem sobie strategie turowo-taktyczne, czy jak tam one się nazywają tongue.gif Najbardziej zaś:

1. Jagged Alliance 2

Chyba najlepsza gra komputerowa, w jaką grałem. Bez obrazy dla ET tongue.gif Podoba mi się tam wszystko: teksty najemników, połączenie strategii z rpgiem. Bardzo fajne zarządzanie najemnikiem, walka w turach, zbieranie przedmiotów. Lubię sobie od czasu do czasu włączyć JA2 i zatopić się w świat Arulco i jego szatańskiej królowej. biggrin.gif

2. Fallout Tactics

Wszyscy narzekają na tego Fallouta, bo nie jest podobny do poprzednich części itp. To jest zupełnie inny gatunek gry. Fallout 1 i 2 był rpgiem, a Tactics - strategią. Mi osobiście Falluot 1 i 2 nie przypadły do gustu. A w BoSa mogę grać do upadłego.

Edi
QUOTE (blinkkin @ 15:49, 24 02 2004)
a moze stajkrawt?

Nie żaden straj..cośtam TYLKO StarCraft.

Fakt, faktem strzeliłem mega zooonka ohmy.gif pisząc poprzednio starkraft za co bardzo ubolewm...

tak obrazić moją ulubioną gierke:((((

A tak na marginesie to uwielbiam F:T i serie C&C....
VISTORANTE
QUOTE (keNOOBie|PL @ 12:46, 24 02 2004)

Oj przesrałeś sobie u mnie chłopie tongue.gif
maclin
Ja tam lubie sobie popykać w Age of..., moze Empire Earth. Kiedyś jeszcze bylo fajne submarine titans. WC szybko mi się znudził, a jak juz totalnie nie mam co robić to odpalam Traffic Giant, albo Industry Giant (taki juz ze mnie Giant biggrin.gif )
sparrow88
A ja chętnie wracam do Civilization I. Giera ma już kilkanaście latek, jednak wciąż potrafi wciągnąć. Poza tym jestem fanem serii Settlers.
Maczo
QUOTE (sparrow88 @ 11:00, 29 02 2004)
Poza tym jestem fanem serii Settlers.

Swego czasu też przepadałem za Settlersami. Gdzieś tam na półce kurzy się nawet oryginalna wersja Settlers IV. smile.gif Najbardziej do gustu przypadły mi: trzecia i czwarta część, bo wcześniejsze z dróżkami były jak dla mnie do dupy.

Zaraz pewnie odezwą się głosy: Przecież to był element odrózniający Settlers od innych strategii itp. tongue.gif
blacktyger
OoO tak Settlers też kawał klasyki smile.gif te specyficzne poczucie humoru i podkład lektorski smile.gif ja miałem przyjemność grać tylko w settlers III i IV tzn w II też grałem ale nie więcej niż 10 minut ph34r.gif najbardziej do gustu przypadła mi 3, 4 jest już troszke inna mniej mi się podba sad.gif

co do DK 2 (Dungeon Keeper) to fakt również za!@#ista giera spędziło się pare "dniów" przy niej, nie mniej jednak różni się ona od reszty strategi i jest dobrym przykładem na to ze mieszanie różnych gatunków (umiejętne mieszanie) gier możę doprowadzić do sukcesu smile.gif
blinkkin
moim zdaniem lepsze od settlersow sa dwie gierki. mianowicie cultures 1 i 2 (swiat znacznie bardziej rozbudowany niz w osiedlencach). do tego jeszcze taka stara gierka knight & merchians, ktora zapadla mi w glowie jako dosyc zabawna.
blacktyger
QUOTE (blinkkin @ 13:52, 29 02 2004)
moim zdaniem lepsze od settlersow sa dwie gierki. mianowicie cultures 1 i 2 (swiat znacznie bardziej rozbudowany niz w osiedlencach). do tego jeszcze taka stara gierka knight & merchians, ktora zapadla mi w glowie jako dosyc zabawna.

Wiesz zupełnie przypadkowo w tą 2 gierke ostatnio grałem smile.gif hmm jest dość ... dziwna (?) bardzo taka bajeczna, edytor graficzny użyty do tworzenia tej gry nie stał na wysokim poziomie (gra jest stara smile.gif) ale rzeczywiście może nie lepsza od settlersów ale taka oryginalna i zapadająca w pamięć, co do cultures okazji grac w to jeszcze nie miełaem ale może kiedyś smile.gif
Sagitarius
ja to zawsze gram w gry w ktore nikt nie gra...przeszedlem obydwie czesci gier Knights and merchants..czyli schareed kingdom i pasant rebelion..swego czasu mialem stronke o tej grze..ale to juz minelo.. cool.gif
Zioman
Ja tam zaliczam turówki :] Heroesy mam wszystkie [1 i 2 oryginalne ], ale najbardziej mi sie podobały Dispiplesy II z dodatkiem.
RTS-y : Warcraft III, AoE 2, Knights and Merchants i wiele wiele innych.........
MPM
HHEHEH A ja tylko w ET gram ET RULEZZZ smile.gif
RyFeK
no to wymieniamy:

Epmire Earth, AoE 2, Knights and Merchants, Stronghold 1 i 2 <-- wypas, Dungeon Keeper 2 <-- za!@#ista giera, Hooligans: Storm Over Europe <-- jak ktoś lubi zadymy to i lubi tą gre, Warcraft 3 <-- tego chyba nie trzeba komentować, Praetorians, Kozacy
Slash_PL
Warcraft III
Command & Conquer Red Alert 2
Command & Conquer Generals

Wymienie jeszcze jakieś RPG żeby za mało nie było
Diablo2: Lord of Destruction

No i strzelaninki rozne (FPS i TTP)
BloodRayne
Return to Castle Wolfenstein

I tak ET rządzi tongue.gif
xyvec
No to wymienię wam gry strategiczne w które grałem (bo teraz gram w ET biggrin.gif ):

1. Europa Universalis 2
2. Warcraft 2
3. Starcraft 2 (demo)
4. Heroes 3 (Armagedons Blade + Shadow of Death)
5. Heroes 4
6. Earth 2150
7. World War 3: Black Gold
8. Exterminacja
9. Outforce
10. Settlers 4
11. Railroad Tycoon 2
12. Airline Tycoon
13. Zoo Tycoon
14. SimCity
15. SimCity 3000
16. Civilization
17. Civilization 2
18. Civilization: Call to Power
19. Civilization: Call to Power 2
20. Worms Armageddon
21. Knights&Merchants

Więcej strategii nie pamiętam...

Oczywiście najbardziej kultowe z tych gier to według mnie wszystkie Civilizationy, Europa Universalis 2 oraz Heroes of Might&Magic 3 i 4.
AdI-O
Mam trzy ulubione serie strategii.
C&C- Wszystkie części były bardzo dobre wliczając w to dodatki takie jak Aftermatch do Red Alerta, czy Yuri Revenge do Red Alert 2. Każdą przepykałem od góry do dołu, razem z ukrytymi misjami mrówek w Red Alercie cool.gif. Jedynie nie grałem w Renengade ale tą raczej nie można zaliczyć do strategii. ph34r.gif

Miejsce drugie: HOM&M. Też mam wszystkie części i we wszystkie grałem cool.gif Najbardziej przypadła mi do gustu 3 ale dopiero dodatek Armagedon's Blade ukazał całą klase tej gry. Nowe typy artyfaktów, miasto żywiołów, i ciekawe kampanie wciągneły mnie na jakieś 3 miesiące. Później przyszedł czas na 4 ale zawiodłem sie. Do grafiki nie moża sie przyczepić ale AI komputera wprowadza mnie w stan uśpienia dry.gif
Banał, banał i jeszcze raz banał.

Trzecia ale napewno nie najgorsza:Warcraft. Ocena: smile.gif smile.gif smile.gif
Slash-PL
Command & Conquer: Red Alert & Generals cool.gif
-------------------------------
The Settlers III i IV (głównie IV)
Warcraft III - całkiem fajna giera tongue.gif
Warcraft II - mam go od wczoraj (lub przedwczoraj tongue.gif) i gra mnie cholernie wciągnęła! Nie to co jakiś Warcraft 3 tongue.gif
Age of Empires II - fajna giera wink.gif
Age of Mythology - zarąbista giera, uwielbiałem budować wielkie mury i wierze obronne. Męczyłem przeciwnika ile wlezie tongue.gif umieeerał powooooli...
Wigglesy - giera smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif
Heroes of Might & Magic III i IV - na czwórce się "trochę" zawiodłem, ale nie narzekam tongue.gif tongue.gif tongue.gif

To chyba tyle wink.gif
D!z3l
Podczas przeglądania tego topicu zauważyłem że duzo ludzi grało w Warcrafta II. Ile to ja godzin spedziłem przed tą extra gierką, także Settlers II w którą to gram właśnie także dziś. Z nowszych gier bardzo polubiłem Earth 2150, także Warcrafta III i dodatek. Także lubie pograć sobie w strategie turowe np. Heroes III oraz w Jagged Alliance 2
Owicz_13
Ja gram / grałem w :
Warcraft III
HeroeS IV
Age OF EmpireS
The Settlers III

:-)
Prosper
IMO

Hearts OF IRON + c.o.r.e. mod
Civilistion 3
Tylko pro biggrin.gif

I nei wymieniajcie rtsow jesli chodzi o strategie.
KaeL
Osobisty ranking:

1. Heroes of Might and Magic 3 (>all)

2. Master of Orion 2 lun Master of Orion 3 (nie moge sie zdecydowac, bo 3 jest trudniejsza (co jest dobre), ale 2 ma lepsze walki (sa turowe))

3. Dispiples 2: Bunt Elfow (swietne story), HoM&M 2, Panzer General (to byly czasy)
falubaz
SETTLERS I i II > all
ale tylko 1 i 2
oraz KKND 1 i 2 r0x
Krasz Kill and Destroj ;]
te 4 gry na zawsze zapamietam ;]

btw jak ktos ma KKND 1 to milo by bylo gdyby mi odpisal na PM.

pozdro
RobertG
He, He ... to ja troche o prawdziwych grach strategicznych ... turowych tongue.gif - troche prahistorii dla niektorych

1. 2 polowa lat 80 seria Market Garden, Desert Rats, Vulcan - nawet juz nie pamietam jakiej to firmy bylo, jeszcze na ZX Spectrum
2. Ten sam okres Lasersqad - gra z ktorej wywodzi sie cala seria UFO Enemy Terytory itp. (bo te to juz wtorna rzecz)
3. PC - Koniec lat 80, poczatek 90 wszystkie gry firmy v4v - nawet chyba mialem wiekszosc orygionalow co w tamtych latach bylo dziwactwem
4. Polowa lat 90 - Stars - pierwsza, strategiczna grywalna, gra sieciowa (o jej genialnosci swiadczy chocby to ze ludzie graja w nia do tej pory)
5. - || - Cyvilizacja I - kazda nastepna czesc nie wnosi soba juz takiej swiezosci i innowacji pomyslu
6. - || - Ten sam okres, przez wielu uwazana do tej pory za krola wsrod PRAWDZIWYCH strategii, Harpoon
6. Druga polowa lat 90 - pierwsze RTS-y C&C, Dune - nigdy mnie nie wciagnely (ale moze to dla tego ze nie bylo tur...)
7. Ostatnie lata - Combat Mission IMHO kolejny milowy krok w podejsciu do gier strategicznych, gra turowo-rts owa z prawdziwa 3D grafika, ogladanie walki z punktu widzenia zolnierza jak i widoku ogolnego

Warto jeszcze dodac rozne gry Hubowe na FIDO w czasach gdy nie bylo internetu tongue.gif - tak tak bylo tak kiedys wink.gif

No i po drodze dziesiatki innych gier IMHO jednak nie bedace takimi kamieniami milowymi jak te ktore wymienilem.

blacktyger
imho strategia-ekonomia - Anno 1602, 1503 >all
D!z3l
RobertG 8:43, 29 06 2004

6. - || - Ten sam okres, przez wielu uwazana do tej pory za krola wsrod PRAWDZIWYCH strategii, Harpoon

Ja osobiscie niegralem w ta giere ale mój starszy kolezka zagrywal sie w nia na potege. Była(jest) dlaniego to jedna z najwspanialszych gier w jakie kiedykolwiek gral
LouCypher
JAk dla mnie to fajnie sie grało w Dune 2 / Dune 2000 , chyba najlepsza tematyka na RTS'a w klimacie "kosmicznym" tongue.gif , Emperor Battle 4 Dune był do dupy wsumie,

Centurion był gruby, szkoda że na 3-4 bitwie moja Amiga sie wieszała.. :/
2 część Centuriona wink.gif a mianowicie - Mediveal Total War tongue.gif - Konkret, tylko że musiałem (i nadal bym musiał) śmigać pograć do ziomala.
Randall
ja czasami wracam do Command & Concuers : Generals i II Wojna Światowa a poza tym caly cas ET i ET ... biggrin.gif biggrin.gif
hawk
Cześć.

Moje ulubione gry strategiczne:

seria Earth(2140,2150+dodatki)
seria Battle Isle
Warrior Kings
HoM&M 1,2 i 3(najlepsza z seri),4(skopane)
C&C
Diuna 2 i 2000
Total Anihilation
Jaged Alliance 2 i 2.5
fajna Polska gra Polanie.
grał ktoś w Masive Asault?

I nei wymieniajcie rtsow jesli chodzi o strategie.

a czym są rtsy jak nie strategią? biggrin.gif
D!z3l
hawk 19:31, 14 07 2004

Jaged Alliance 2 i 2.5

Czekalem i sie wkoncu doczekalem. Wkoncu ktos gral z forum ET w ta za.!@#ista giere. Podczas gry w JA2 komp tak samo nagrzewal sie do czerwonosci jak teraz podczas gry w ET. Te dwie gry laczy jedna rzecz---NIESAMOWITA GRYWANOSC !!!!!!

user posted image

Nie moge sie doczekac juz na Jaged Alliance 3D !!!!

Rafal_Pila
Ja również katowałem kompa grając w Jagged biggrin.gif . Równie mocno wciągnęło mnie później Fallout Tactics.

Ale mnóstwo czasu za młodu straciłem na Civilization I, Settlers I i SimCity, tygodniami przesiadując przed Amigą biggrin.gif
Aaron
hmm... zanim pojawiło się ET to najwięcej czasu spędzałem przed strategiami właśnie biggrin.gif godzinami pogrywałem w serie C&C, Starcrafta, WarGames(dla mnie super gra z daaaaawnych czasów, niestety przeszła przez tynek bez jakiegoś rozgłosu unsure.gif ), Warcrafty(niech żyje W2). Jakoś teraz, gdy pojawiło się ET, ja, zapalony strateg, nie zagrałem w żadną strategię więcej niż z 5 razy!!!! Niech to będzie dowodem na to, że ET jest wciągające biggrin.gif
btw: za co kurcze ja dostałem pbm? może ktoś by to przynajmniej jakoś uzasadnił... bo nie wydaje mi się, że komukolwiek sprawiłem przykrość albo coś w tym stylu mad.gif
Prosper
Tytul tego topiku powinien byc zmieniony

STRATEGIA to nie RTS (ktore wiekszosc piszacych tu wymawia). RTS=real time strategy ale ma to tyle wspolnego ze strategia co koparka z ciezarowka.
A co do serii Jagged to faktycznie to bylo cos smile.gif Pamietam jak znalazlem pierwszego kalacha czy tez dragunowa :>
Evingolis
1.Z doświadczenia kilkuset walk na BN stanowczo mówie że Starcraft jak i wszystkie dobrze zrobione Rts-y SĄ strategią. Kto tego nie pojmie dobry w te gry nigdy nie będzie.

2.Gry turowe są o niebo lepsze laugh.gif .

3.God save the Civilization (z wyjątkiem 2 części).

4.A komu chciało się grywać w Harpoon?
FarSight
Hmmmm:

strategie: seria V for Victory, Harpoon, Panzer General + klony (ale AI cienka byla).
taktyczne turowe: Steel Panthers (r0x), JA, JA:DG, JA2
taktyczne real time: seria Close Combat (bez 3 nie lubie ruskich imo), Fallout Tactics
global domination: civ1, netciv (a moze winciv de facto podrasowana civ1 sieciowa pod windoze biggrin.gif), civ3

mixty: UFO Enemy Unknown, X-COM Terror from the Deep, Medieval Total War, Dune2

PS. Pod pojeciem mixty rozumiem gry które nie sa przedstawicielami 3 pierwszych kategori a zreguly łączą cechy kilku z nich.
hawk
Cześć.

Prosper napisano 18:54, 22 07 2004
--------------------------------------------------------------------------------
Tytul tego topiku powinien byc zmieniony

STRATEGIA to nie RTS (ktore wiekszosc piszacych tu wymawia). RTS=real time strategy ale ma to tyle wspolnego ze strategia co koparka z ciezarowka.
A co do serii Jagged to faktycznie to bylo cos  Pamietam jak znalazlem pierwszego kalacha czy tez dragunowa :>

tak wiec jesli coś jest w czasie rzeczywistym to nie jest strategią

strategy=strategia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.