Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy warto kupic Rtcw ?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Return to Castle Wolfenstein > RtCW Ogólne
Vodka-man
Więc mam odstawiona kase na Rtcw i juz dawno byj go kupil ale martwi mnie ze jak juz kupie
to nie bedzie gdzie grac z powodu popularniejszego w tym momencie ET. Gram w demo Rtcw z misja na plazy i naprawde bardzo mi sie gra podoba. Chcialem zapytac czy dalej w ta gre graja polacy i czy w grze jest jeszcze miejsce dla nowicjuszy ( z 5 miesiecznym doswiadczeniem w et smile.gif ).
Otatnio kumpel mi powiedzial ze tam juz graja tylko hardcorowcy ktorym jest bardzo trudno dorownac
i dla nowicjuszy miejsca juz nie ma. Bardzo prosze o porade smile.gif
Swiety
Czy warto kupić ? Oczywiście że warto !!

Warto grać w RTCW właśnie ze względu na wyższy poziom niż w ET.

Nie będzie z kim grać ? Tzn w Polsce za bardzo nie ma z kim grać a ci nieliczni którzy grają prezentują racej poziom o wiele wyższy niż początkujący.
W Polsce jest kilka klanów plus kilkanaście osób grających na FFA i czasami na serwer RTCW wpadnie ktoś z ludzi grających teraz w ET (a wcześniej w RTCW)

Ale zawsze ci zostają serwery zachodnie. Jakieś shruby czy main. Z reguły na serwerach z osp grają lepsi skillowo gracze.
MastaBlasta
Odrazu leć do sklepu i kupuj bo warto!!
Sam kilko miesiecznej po grze w ET chciałem zobaczyc jak to sie grało wczesniej i z początku nie mogłem się odnaleźć. A nawet jak ci się nie spodoba Multi (w co wątpie ) zawsze masz single .(Zabawa na kilka naście godzin )
Naprawdę Polecam!!
Bobin
Witam. Warto, warto biggrin.gif Jeszcze nie gralem ale wiem ze warto tongue.gif Wlasnie zainstalowalem. Przed chwila patrzylem jaka szybkosc broni, ogladalem mapy noi jutro mam zamiar pograc cool.gif Tylko, ze mam piracka gre ohmy.gif Wiem, ze mozna grac na zcrackowanym cd-keyu ale czy jest wybor jesli chodzi o takie serwery ?
Noi chyba najwazniejsze jakie mody sciagnac - mam instalke prosto z plyty ; piracka. A i jesli ktos wie napewno ze nie bedzie juz gral w RTCW to moze przesle orginal cd-key biggrin.gif pozdro
maclin
nioo ja tez się tak zastanawiałem, i w koncu nie wiem. Gra jeszcze na razie taka supertania nie jest (jak ET na przykład biggrin.gif )A jak sie obawiasz za duzego skilla graczy to na www.enemyterritory.pl w zdjątkach jest okladka gry w ktorej na pewno nie bedziesz nażekał na wysoki skill biggrin.gif laugh.gif
Thoro
Ja sie wlasnie zaczalem zastanawiac nad oryginalem, bo stanial do 69zl. Inna sprawa, ze pograc tylko z ciekawosci, bo nie ma szans, zeby dorownal tym co zostali na scenie, a scena sie chyba nie odrodzi. Jakies 2 lata temu RTWC, ale nie mialem neta, wiec tylko single gralem smile.gif
Vodka-man
Kupiłem orga i jest naprawde kapitalny, gra sie raczej na zagranicznych serwerach i mam pingi naprawde rozne ale gdy gram na niemieckich serwach to zwykle cos kolo 50-80. Gra faktycznie jest wymagajaca i kumpel mial racje. Jest naprawde ciezko wszedzie pelno wybuchow i nalotow. Rozrzut niby ten sam ale jakbo wiekszy co utrudnia celowanie, jak narazie mam problemy z wygrywaniem dueli ale nie jest zle.
Gra jest duzo dynamiczniejsza od ET, ET to w przy tym spacerek po lesie biggrin.gif RTCW poprostu tentni akcja.
Bardzo mi sie podoba ta gra i nie zaluje wydanych pieniedzy. Imo kazdy kto lubi sie strzelac i grac duuzo dueli bedzie sie tam czul jak w raju a co najlepsze nie ma tam zadnych garandow a pf spotyka sie dosc zadko wiec tak zwanych Panzer Pussy poprostu tam nie ma ( gram od soboty i widzialem tylko 3 takich ludzi przez te 3 dni biggrin.gif ). Goraco polecam zwlaszcza ze teraz RTCW kosztuje tylko 59 zl smile.gif
v0n`sky
hehe pf jeszcze ci w dupsko wejdzie biggrin.gif kampa na respa rox;]]
kober
w koncu dojrzalem do tego by kupic orginala - cytujac inco "jestesmy cos tworcom rtcw winni" ( co wcale nie oznacza, ze inco kupil orginala - gra na "pozyczonym" keyu ). w zwiazku z tym mam pytanie: gdzie w wawie mozna nabyc to cudo - najlepiej w wersji platinium lub goty.

pozdrawiam
R4dko
@Kober w media markcie za cos ok 60 zł, lub gdzies w empiku. Musisz sie zorientować tongue.gif jakby co to zawsze pozostaje net :C
kober
prosze o jakies konrekty - moze kto widzial i w dokladnie okreslone miejsce mnie skieruje ?
buzka
kober ja kupilem swoja w mediamarkt za 56zl chyba :] RTcW+ET biggrin.gif
Swiety
:OOO - to u mnie w Łodzi też w Media Market RTCW (bez ET) kosztuje 59 zł. Czyli skoro RTCW+ET=56 zł a samo RTCW=59 zł czyli ET=-3 zł (minus trzy złote). Czyli, gdyby sprzedawano ET to do każdego egzemplarza MM powinien dokładać po 3 zł dla klienta (np na piwo biggrin.gif).
Czyli gdybym kupił milion sztuk ET to byłbym milionerem (i to nawet potrójnym) a gdyby udało mi się sprzedać te płytki jako np gustowne podładki pod piwo tudzież jako breloczki do samochodów, które panowie Zdziśki i Wieśki wieszają sobie w samochodach - bo rzekomo zakłócają prace radarów policyjnych (zwłaszcza płyty z ET bardzo zakłócają) to mój majątek byłby tak duży że wykupiłbym ID Software i kazał im robić platformówki biggrin.gif (a SD by nic nie robiło - bo nic nie robienie wychodzi im lepiej od robienia)

Poza tym Kober zawsze możesz zgłosić się po oryginalny RTCW do Inco. Ten noob dalej nie ma kupionego oryginalnego RTCW za co pewnie teraz jest mu cholernie wstyd.
Gra na pożyczonym cd-keju od jedenej dość znanej osoby, która "pożyczyła" go znowu od innej dość znanej osoby. Ciekawie czy wie że przez jego keja przewinęło się pół sceny PL - Zresztą wszystko możecie sprawdzić w serwisie yawn! biggrin.gif

Ale pewnie po tym poście jego urażona duma spowoduje że poleci do sklepu kupić oryginalny RTCW i zwolni mu się jeden wolny Cd-kej biggrin.gif i przy okazji udownodni że jest mniejszym noobem niż jest w rzeczywistości (takim half-noobem lub half-pro - jak kto woli, bo jeden mówi że szklanka jest do połowy pusta a drugi że do połowy pełna).
No bo jak to ? Half-Pro-Plajer nawet nie ma oryginała ? Szewc w dziurawych butach chodzi biggrin.gif (eee ... do dupy porównanie)

A tak wogóle inco przechodzi typowy syndrom winy wobec producenta gry. Ja też to nie raz przechodziłem w różnych grach. No bo gramy w te gry non stop całymi dniami i nocami, uwielbiamy je a nie możemy k.urwa wyciułać paru groszy na oryginała ??? No i zaczynają się męczarnie - z jednej strony człowiek ma poczucie winy a z drugiej jak se pomyśli np ile by piwa mógł za to wychlać, ile worków ziemniaków kupić (co kto lubi), ile minut sobie pociupciać itp. W końcu po jakimś czasie (kiedy jużminęły najlepsze chwile związane z daną grą) człowiek w końcu kupuje tego oryginała dla świętego spokoju biggrin.gif

DaBi
w koncu dojrzalem do tego by kupic orginala - cytujac inco "jestesmy cos tworcom rtcw winni" ( co wcale nie oznacza, ze inco kupil orginala - gra na "pozyczonym" keyu ). w zwiazku z tym mam pytanie: gdzie w wawie mozna nabyc to cudo - najlepiej w wersji platinium lub goty.

pozdrawiam

Ana Icematy i inne podkladkowo myszkowe burżujstwa ma kasę tongue.gif laugh.gif
Można kupić wersję z RTCW z ET w kazdym empiku tongue.gif
marazm
Ja też się skusiłem na rtcw, kupiłem w Tesco za 69 zł, edycja z Et i innymi bajerami. Ale i tak sobie nie pogram bo [chyba daltego ze jestem troszke n00b'em tongue.gif ] nie moge/nie potrafie i lipa. Ale jak juz sie naumiem to będzie git biggrin.gif
kr0pa
QUOTE (Swiety @ 3:03, 4 06 2004)
Poza tym Kober zawsze możesz zgłosić się po oryginalny RTCW do Inco. Ten noob dalej nie ma kupionego oryginalnego RTCW za co pewnie teraz jest mu cholernie wstyd.

Wstyd inco ! mad.gif
kober
QUOTE (DaBi @ 10:03, 4 06 2004)
Ana Icematy i inne podkladkowo myszkowe burżujstwa ma kasę

heh, to ze nie kupilem rtcw wczesniej bynajmniej nie bylo spowodowane brakiem kasy. po prostu jedna zyczliwa osoba podarowala mi 4 cdkeye wiec nie mialem potrzeby posiadania kolejnego smile.gif
ale najwyrazniej starzeje sie i 5ty klucz nie bedzie mi juz przeszkadzal.
juz dzis bede mial kupionego orginala rolleyes.gif

EDIT:
Empik Warszawa wersja rozszerzona: 70zl
MM Warszawa wersja rozszerzona: 50zl <-- taka tez zakupilem smile.gif

\\o
o//
\o/

QUOTE (Swiety @ 4:03, 4 06 2004)
Ale pewnie po tym poście jego urażona duma spowoduje że poleci do sklepu kupić oryginalny RTCW i

obawiam sie, ze w bytomiu nie maja empikow, ani MM. biedny inco sad.gif
DaBi
heh, to ze nie kupilem rtcw wczesniej bynajmniej nie bylo spowodowane brakiem kasy. po prostu jedna zyczliwa osoba podarowala mi 4 cdkeye wiec nie mialem potrzeby posiadania kolejnego

Hehe no przecież sie zbijam tongue.gif Ale ładnie żeś uczynił musze pochwalić smile.gif A Inco no cóż... dość originalne podejście do tego ,że coś ie twórcom gry należy wink.gif
2_Blind
chetnie pozbede sie swojego egzemplarza rtcw, key oczywiscie orginalny i uzywany tylko przeze mnie, co mozna
sprawdzic na yawn. Zainteresowanych odsylam na prv
RobinPL
Według mnie nie warto kupować, ja RtcW stargałem z neta i długo to nie trwało, więc się zastanów, czy chcesz płacić, czy mieć go za free. Ja na niego nie narzekam.
P.S.
Jeżeli nie wiesz gdzie szukać to spróbuj przez P2P(ja użyłem Bearshare)
shela
QUOTE(RobinPL @ 9:13, 26 08 2006) [snapback]58811[/snapback]

Według mnie nie warto kupować, ja RtcW stargałem z neta i długo to nie trwało, więc się zastanów, czy chcesz płacić, czy mieć go za free. Ja na niego nie narzekam.
P.S.

mistrzu ... wiesz ze ten topic ma ponad 2 dlugie lata?

kolejna ofiara odkopujaca stare topiki ohmy.gif
tranx-san
swojego czasu chcialem zakupic rtcw aby miec ta gre w swojej kolekcji... pozatym to byl jakis taki okres czasu ze sporo osob latalo na ffa albo kolowalo jakies mixy... niestety w empiku nie bylo, szukalem gdzies po sieci, czesto trafialem na "brak zapasow", a samego keya na allegro kupowac nie chcialem, bo zalezalo mi na wersji boxowej...

sa gry ktore warto miec, chociazby po to by zarastaly kurzem na polce...

a niech sobie odkopuja stare topici moze cos ciekawego znajda..

ps. jak mozna sciagac gry tym zje.banym programem ktorym jest bearshare, gdzie nie mamy zadnej pewnosci, ze to co chcemy sciagnac to nie czasem jakis fejk naszpikowany wirami ? :C kiedys sciagalem za pomoca dc++ van helsinga, zaraz po sciagnieciu jednak okazalo sie ze to jest... "kleine schule madchen" niskiej klasy niemiecki pron.
conish
Nie ma czegos takiego jak niskiej klasy niemiecki pron:)
Swiety
Może zrobimy małego prona ??? biggrin.gif
Thoro
QUOTE(RobinPL @ 9:13, 26 08 2006) [snapback]58811[/snapback]

P.S.

Wedlug mnie nie warto kupowac samochodu, ja Porsche stargalem z parkingu Tesco i dlugo to nie trwalo, wiec sie zastanow, czy chcesz placic, czy miec go za free. Ja na niego nie narzekam.
P.S.
Jezeli nie wiesz, gdzie szukac to sprobuj na parkingu przed biedronka.

Rozumiesz analogie ?
Macho
jezeli ktos chce pograc na singlu to moze RTCW kupic ale multi jest duzo mniej rozbudowane niz to w ET i chyba tez mniej osob gra w RTCW po sieci
Swiety
Stary to właśnie multi w RTCW bił singla na głowę. Singla w RTCW można przejść w kilkanaście godzin (bez wysiłku) i był w sumie taki sobie, natomiast w multi mozna było grać do upadłego, to było coś nowego, coś fantastycznego i wtedy warto było dać prawie kosmiczne 200 zł za grę (ale to było parę lat temu)

Tylko że teraz w RTCW to za bardzo nie ma z kim grać, ale cena RTCW obecnie jest mniejsza więc imo nadal warto kupić RTCW, chociażby dla tych graczy którzy zaczynali od ET, żeby zobaczyć jak wyglądały protoplasta ET i porównać (będzie trochę cieżko porównać - jak mówiłem mało kto gra w RTCW - szczątkowa scena).

To że RTCW jest mniej rozbudowane to ma być wada ? To tak jakbym powiedział że BF jest lepsze od Wolfa bo można prowadzić pojazdy. Jak ktoś woli jakieś śmieszne kombinacje typu połączenie RPG ze strzelanką to wybiera ET i nabija XP na kampanii, jak ktoś woli strzelanie, pure skill, prawdziwą grę FPP to wybierze RTCW albo gra w ET na stopwatchu.

Zresztą tematów na temat RTCW vs ET było parę lat temu sporo i nie bedziemy ich wydobywać.

Jak dla mnie ET to RTCW z mniejszym fire-rate (dla mnie wada), zachwianym balansem między klasami (mimo że jest ich sporo ale liczy siętylko med), większymi mapami (co wcale nie znaczy lepszymi, wręcz przeciwnie), dodanymi paroma klasami i broniami (a i tak używa się kilku podstawowych tak jak w RTCW).

Więc nie uważam alby pseudo "rozbudowane" było w tym przypadku zaletą na korzyść ET.

Macho
Ok, ale zauważ, że ET to kontynuacja multi z RTCW. Niewiele osób gra jeszcze w RTCW po sieci. W ET gra duzo więcej osób, ciągle powstają nowe mapy, patche, mody itp. a RTCW sie nie rozwija. Single w RTCW bylo średnie to fakt, ale jak dla mnie kupowanie teraz RTCW tylko dla multi jest z deka bez sensu bo ET jest IMO lepsze od multi w RTCW. RTCW nie jest drogie wiec mozna kupic i zobaczyc jak to sie kiedyś grało.

Jak dla mnie ET to RTCW z mniejszym fire-rate (dla mnie wada), zachwianym balansem między klasami (mimo że jest ich sporo ale liczy siętylko med), większymi mapami (co wcale nie znaczy lepszymi, wręcz przeciwnie), dodanymi paroma klasami i broniami (a i tak używa się kilku podstawowych tak jak w RTCW).

Mniejszy fire-rate- dla jednych zaleta dla innych wada, mi to nie przeszkadza. Zachwiany balans wg mnie nie bo fakt med jest najważniejszy, ale konieczny jest tez eng i field ops, a pozostale klasy rowniez sa pomocne. Większe mapy - map do ET jest masa każdy cos dla siebie znajdzie, a na wielu serwerach sa mapy niestandardowe. Co do broni kazda jest uzyteczna tylko trzeba znalezc ludzi którzy potrafią ją obsługiwać (np do mortara).

Reasumując w tym co napisałeś jest dużo racji, ale wg mnie czas multi RTCW juz przeminal, co nie oznacza ze nie warto kupowac tej gry.
tranx-san
jak gdzies kiedys znajde przy okazji to sobie kupie rtcw.. chyba ze ktos chce sprzedac, ladna wersje boxowa, to kupie =]

w mojej kolekcji gier ktore posiadam i ktore grzecznie leza sobie na polce brakuje mi tylko wlasnie rtcw i quake'a (jedynki). Glownie sa to gry ze stajni idsoftware i blizzarda. mam nawet crapowatego doom'a 3 w ktorego gralem z 20 minut. Czemu kupilem? hmm moze jestem kolekcjonerem czy cos =o

wracajac do roznicy pomiedzy et a rtcw. gralem w wolfa pare razy, glownie ffa czy jakies mixy i przyznam sieze roznice byly widoczne ale nie przeszkadzaly mi. Mi najbardziej podobal sie wiekszy rate of fire... mniej spamu o jakies 1000x i pf ktorym mozna bylo wiele zdzialac...
jarpen
nom, pf w et jst zdeczka zj.eb.any przez co stracil znaczenie w cw i zachwialo bilans klas, a przelalowywanie pf to po prostu dzielo sztuki. ta dynamika, och! biggrin.gif
jak nie wiezycie to obejrzyjcie sobie frogpanzah 2 IMO najlepszy film z pfem w roli glownej z fragami na najlepszych owczesnych klanach.
do tego dchodzi snajperka w et, ktora trudno nazwac mianem snajperki.
z nowych broni typu mg42 tez sie czesto nie korzysta, a zostawili flamera [usuneli venoma, ktory byl o niebo lepszy od flama]. Co do map to mapy rtcw byly bardziej dynamiczne i bardziej dopracowane od tych z et, z reszta et jest niedokonczone. Sytuacje poprawia troche mozdziez, ale tez jest straszne zbugowany [nigdy w realu pocisk nie trafial w te same miejsce]. zakup rtcw uwazam za bardzo udany i polecam kupowac, bo na alegro jest nawet po 20 zl. zawsze mozna tez pospamowac na ircu o keya. co do sp to przechodze go do dzisiaj po raz nty znajac juz kazde pomieszczenie i kazdego wroga. fajnie jest wpisac kod na niewidzialnosc i poogladac co robia niemcy, bo skrpty sa zaje.biscie zrobione.
btw niedlugo rocznica premiery rtcw
Macho
Dobra nie będę się kłócił, w końcu o gustach sie nie dyskutuje jedni wolą RTCW inni ET. Ale jesli mam się czepiać to tak jeżeli któs umie się posługiwać dobrze mg42 czy miotaczem ognia to jest sporym wzmocnieniem dla teamu. Dobrze ustawiony koles z mg42 potrafi naprawde niezle kosic, a co do venoma to został usunięty bo ET miało być z założenia grą bardziej realistyczną. I tak na marginesie pf nie da sie przeładować bo to broń jednorazowego użytku.
ymma
No pf fajną zabawką jest i wbrew pozorom da się go upchnąć pod np łóżeczkiem, a wiem to od taty, któremu udala się ta sztuka. Chwilę po wojnie znalazł z kumplami takiego gdzieś na gruzowisku,, przytaszczyli po cichu do niego na chatę i ukryli pod łóżkiem, by wypróbować dnia następnego. Tato smacznie spał marząc o wypierdzieleniu w coś konkretnie i tak się rozmarzył, że stracił czujność gdy rano jego babcia zaczeła drobne porządki w jego pokoju. Zajrzała pod łóżeczko a w 5 minut później cała kamienica stała na dworzu czekając na saperów a ojciec na nie taki znów szybki w(słowo na p) i dłuuuugi szlaban na wszystko. I tak oto niestety dziś nie mogę wam wyjaśnić, czy pf w realu działał bardziej jak ten z RTCW czy może jednak jak ten z ET biggrin.gif Ot taka moja dygresja od tematu smile.gif

A kupić warto, bo kupowanie dobrych gier to powinien być obowiązek każdego szanującego się gracza! To jest poprostu sygnał dla twórców, że odwalili kawał dobrej roboty.
falubaz
No chyba w realu nawet grozniejszy niz w RtCW albo bardzo zblizony. W koncu rozwalal czolgi.

No i niezla historia biggrin.gif. Twoj ojciec byl pro wtedy biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.