SCORPiON
18:10, 13 08 2003
czy jest moze projekt zeby przetlumaczyc obsluge edytora zeby robic mapy lub poradnik??
Paul_PL
11:50, 24 08 2003
Masz na mysli spolszczenie "manual-a" czy samego edytora?
Bo ze spolczeniem programu nkie powinno być więszych problemów...ale i nic to nie pomoże w obsłudze.
Gamer2002
17:59, 28 08 2003
ja tez szukam spolszczenia edytora i helpa... angielski na na ponnziomie ponizej podstawowego chyba nic nie da

(no cos tam zrobic moge choc sam niewiem co stawiam)
z góry thx
mysle ze niedlugo przetlumacze tutorail z ktorego korzystalem
Ehhh..............
Wiecie jak jest trudno zrobic mape ?
Po pierwsze trzeba zrobic sama siatke obietku, czyli teoretyczna wielkosc mapy, pozniej trzeba powoli zaczac nakladac teren (piasek,trawa itd.) , pofaldowanie terenu, wszystkie drzewa, itd.
Dalej trzeba przeciez jakies budynki miec, no to znowu trzeba wszysko nakladac obiekty, blablablabla.
No tak, mamy juz mape co dalej ?
Ano spawny, trzeba dac odpowiedni czas, poustawiac spawnpointy, polatac pozniej po mapce czy to sie nadaje, trzeba rowniez zrobic mape itd.
Zostaly jeszcze takie rzeczy jak commandpoosty ,szafki z ammo itp. ale to akurat najmniej wazne.
Za ten czas przez ktory robi sie mape, lepiej pograc i pocwiczyc skilla ^^
SCORPiON
16:31, 3 09 2003
zrobienie mapy nie jest tak bardzo trudno jak sie wydaje

ja tam proboje robic i korzysam z ang poradnikow (w szkole ucze sie niemca

)i patrze po obrazkach
| QUOTE (SCORPiON @ Sep 3 2003, 02:31 PM) |
zrobienie mapy nie jest tak bardzo trudno jak sie wydaje ja tam proboje robic i korzysam z ang poradnikow (w szkole ucze sie niemca )i patrze po obrazkach |
JEŚLI KTOS PRZETŁUMACZY HELPA DO EDYTORA MAP TO NIECH TO OGŁOSI NA TYM FORUM BŁAGAM !!!!!!
WARNING: Node with unbounded volume.
Mam to w Radiancie jak chce skonwertowac do BSP... Moze jakas pomoc??
SCORPiON
8:21, 21 10 2003
| CODE |
| http://www.ettutorial.rar.pl/ |
podstawy ktore nalezy opanowac w radiancie w poradniku SiNa
chinczyk2
8:24, 21 10 2003
wedlug mnie najlepszy jest manual, a link do spolszczonej wesji tutoriala byl gdzies na forum ogolnym, tylko nie pamietam gdzie.
tyle tylko, ze hm... nienajlepszy, chociaz moze na poczatek pozwoli sie zorientowac...
El_Mariachi
19:54, 22 10 2003
Zasadniczo robienie mapek to nie jest prosta sprawa. Oprócz tego, że musisz mieć obcykanego Radianta to jeszcze trzeba poświęcić dużo czasu na zrobienie samej mapki. Wiesz, każdy chce żeby była jak najlepsza a to wymaga czasu. Do tego zawsze się jakieś błędy pojawią więc też kwestia debuggingu (ale żem to powiedział

). Kawał roboty cię czeka jak chcesz się za to zabrać naprawdę
Chronos
16:05, 23 10 2003
No i pojawił się pierwszy problem jak zrobić drzwi i to jeszcze otwierające się. Pomóżcie.
Sagitarius
17:20, 2 11 2003
http://qeradiant.com/ na tej stronie jest edytor do ET...
dziękowac nie musicie
kto mi poda ip to pokarze jakie map mapy do et TYLKO BSP.
Bo w pk3 niemoge!
Prosze podajcie mi IP to pokarze mapy!
(jak sie uruchomi gra w piszcie do konsoli najpierw
potem a na końcu {nazwa mapy bsp!})
BARDZO WAZNE
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mrluki3
15:58, 17 02 2004
czy jest jakies spolszczenie do edytora map lob jakas stronka gdzie jest wszystko opisane????
Spolszczenia nie ma, a takowej strony w języku polskim nie ma również [ poza stroną SIN'a - lol ].
Oczywiscie ze jest tutorial do robienia map w ET po polsku

. Nizej daje link do strony z tym tutorialem.
http://republika.pl/tutorial/Tam jest wszystko opisane.
Abigail
21:55, 19 02 2004
wiec tak poszukuje kogos kto sie zna na radiancie...
potrzebna mi rada..
jak zrobic obiekt do zbudowania czyli np żeby sie wybudowała ściana (taki prymitywny przykład)
blinkkin
0:20, 20 02 2004
http://www.ettutorial.rar.pl/ - sam nie wiem czemu robie reklame sinowi?
Cyber_bear
12:46, 27 02 2004
Jak juz poruszon temat radianta to skorzystam bo mam problem . Mianowicie jak zrobilem se pokoik , wszytko ustawilem spawning pointy , spectator i wszytko co pisza po kolei w www.ettutorial.rar.pl i se walczam wolfa i pisze w konsole /sv_pure 0 , /g_gametype 2 i devmap mojamapa i jak przy awatiing challange ... 0 zawiesza mi sie komputer ! ? No moze sie nie zaweisza bo jak sie to zrobilo to rozmowa glosowa ktora prowadzilem caly czas trwala ale nic procz reseta sie nie dalo zrobic :/ POMOCY !
Cyber_bear
22:08, 27 02 2004
Ludzie wiem ze sei znacie na radiancie POMOCY !!! Nie moge map testowac co se robie

(patrz post wyzej ) To ja czekam i nie olewajcie mnie
Bastard PL
11:53, 28 02 2004
Njprawdopodobniej ni ustawiłeś jeszcze bytu "worldspawn". Ja też miałem ten problem. Poprostu wciskasz N , w gurnej przewijarce znajdujesz worldspawn klikasz na niego i wpisujesz 2 klucze odpowiedzialne za objętość mapki, czyli "mapcoordsmins" i "mapcoordsmaxs". Zresztą nawet w tym okienku jest podpowiedź jak je ustawić. Musisz "objąć całą mapkę. ps. polecam stronkę Sina (adres padł wcześniej) tam jest wszystko wyjaśnione. ps2. bardzo fajny topic, sam myślałem o stworzeniu takowego, chętnie powymieniam się spostrzeżeniami. Nerka
blinkkin
13:52, 28 02 2004
mam male pytanko czy oprocz radiana istnieje jakis inny edytor map bardziej podobny do profesjonalnych programow 3d. radian nie jest latwy w obsludze, a stworzenie dobrej mapki wymaga ogromnego wysilku. za wzor stawiam sobie edytor do tribes2, ktory byl prosty, ale dawal nieograniczone mozliwosci. z tego co wiem nie ma innego edytora do et niz qradian, a moze sie myle?
Cyber_bear
14:13, 28 02 2004
Ja tam innego edytora nie znam ... Ale wracając do mojego problemu z uruchamianiem map ( patrz 3 posty wyzej) to kumpel mi przeslal mapke z ustawionymi "coordinates" w worldspawn i u niego to dziala a u mnie jest ciagle to samo ... awaing challeng ... 0 iiiiiiiiiiiii.... komputer sie zawwiesil ... reinstalowalem wolfa i radianta ale i to nic nie dalo ... POMOCY
Mam mały problem. instaluje program do robienia mapek do et z płyty dvd CD-Action (numer wraz z et) włączam go robie prosty sześcian, a gdy chce go okleić teksturami tożadnej NIE MA!!!!!!!!!!!!!! Potem pojawia się problem zapisu mapy. Są tylko 2 opcje *.map i *.xmap a nie ma *.pk3 jakie obsługuje et. Jakiego programu używacie do tworzenia map???? Jest w sieci jakiś kurs do robienia mapek (najlepiej po polsku)??? proszę podajcie link.
Mam mały problem. W radiancie nie mam tekstur tylko same kwadraty albo że nie może znaleźć obrazu.
Bastard PL
18:36, 1 03 2004
| QUOTE (Cyber_bear @ 13:13, 28 02 2004) |
Ja tam innego edytora nie znam ... Ale wracając do mojego problemu z uruchamianiem map ( patrz 3 posty wyzej) to kumpel mi przeslal mapke z ustawionymi "coordinates" w worldspawn i u niego to dziala a u mnie jest ciagle to samo ... awaing challeng ... 0 iiiiiiiiiiiii.... komputer sie zawwiesil ... reinstalowalem wolfa i radianta ale i to nic nie dalo ... POMOCY |
Cybre po pierwsze sprawdź czy wszelkie ustawienia masz poprawne. Najlepiej odwiedź stronkę np. Sina (adres grdzieś wcześniej na forum). Ustaw spawnpointy, coordinates. A najlepiej zrub sobie zwykły sześcian z tym wszystkim i odpal. Używasz komendy /devmap ??? co wiecej sam nie wiem też raczkuje ale plansze mi sie odpalają.
SKRZAT co do ciebie to jeszcze daleka droga... omg.
Program sie nazywa "GtkRadiant". On nie zapisuje map w formacie pk3 tylko map. aby uzyskać pk3 to musisz najpierw wykompilować mapkę, ale najśmieszniejsze jest to że wcale nie do pk3 tyklo bsp.....
No i tu zaczynają się dopiero schodki. Na forum ne nie ma miejsca na takie lanie wody. Jeśli będziesz dalej męczył to moge rzucić kilka adresów. Póki co nie masz sie o co martwic bo najpierw cza zrobić mapke a dopiero gotową umieszczać w pk3....... uff
NERKA
Sory ja już znam najważniejsze podstawy, napisałem tego posta przed powstaniem tego i został przeniesiony tu

Po przejżeniu wcześniejszych postów zrozumiałem więckszość moich wątpliwości. Ale mam mały problem. Chcę zrobić bryłę którą mogę wysadzić dynamitem na stronie sina jest wszystko ładnie opisane ale nie wiem co zrobić z tym skryptem????? No i właśnie pojawia się problem tekstur. Mój kumpel ma tekstury ale nie wszystkie!!!! Na niektórych pisze mu to samo co mi czyli brak obrazu!!! CO z tym zrobić?
Bastard PL
12:32, 5 03 2004
Hmm.... na chłopski rozum, czyli jak mi się wydaje to możecie nie mieć tych samych pk3. Znaczy twój kolega może nie mieć wszystkih pk3 jakie ty masz. Z tego co mi się wydaje to radiant wyciąga texturki włąśnie z takowych.
Gdyby mój kolega nie miał wszystkich teksrut co ja to też nic by mu się nie wyświetlało a mi natomiast nie pokazuje obrazów. zrobiłem mapę z oteksturowanym sufitem i nic. Zdenerwowany wszedłem do katalogu maps i w katalogu o nazwie mapy znalazłem plik tga. Podmieniłem go z innym włączam mapę i działa

. No ale potem próbowałem z jpg. nie mogę ich dać jako tekstur, no a plików tga nie mogę przeglądać i przerabiać nia nie inne pliki. CO robić???
blinkkin
16:09, 7 03 2004
| QUOTE (skrzat @ 4:35, 7 03 2004) |
| nie mogę ich dać jako tekstur, no a plików tga nie mogę przeglądać i przerabiać nia nie inne pliki. CO robić??? |
z jakiego programy graficznego korzystasz do obrobki tekstur? kazdy szaunajcy sie gafik korzysta z adobe photoshopa lub jasc paintshop pro. tylko nie mowcie ze drogie, sciagnijcie triala (chyba 60 dni) i po klopocie. ostatecznie mozna skorzystac z gimpa, jednak nadaje sie on praktycznie do grafiki na www i ma dupna kompresje pilkow. chyba, ze wolisz bawic sie harcorowo w painta spod windy? tga jest uzwywane z powodu krotkiego czasu renderingu przy jakotakiej kompresji. musisz sie dostosowac do radianta, ktory nie obsluguje formatow typu gif, jpg.
Z kursu wynika że pliki *.tga i *.jpg są obsługiwane przez radianta. Więc nie rozumiem. Następny problem z podmienianiem. jeżeli zastosuje dużo tekstur to potem nie będę wiedział kltóry plik jest do czego. Aha i jak już wcześniej pisałem gdzie w radiancie umieścić skrypt??? np wybuch dynamitu????
Bastard PL
18:42, 11 03 2004
kurna ja nawet nie doszedlem do pisania jakis skryptow, jestem narazie w fazie klejenia mapki.... nie pomogę ci ale z chęcią posłucham co ma kroś mniej nooberski do powiedzenia. nerka
qrde, ja mam taki glupi problem, chce se zrobic commandposta, ale nie mam modela, sprawdzalem w etmain/models/mapobjects i nie mam tam foldera radios_sd , tak samo nie mam tez paru innych modeli, nie wiecie moze skad moge wziac te modele?
większość modeli znajduje się w pliku pak0.pk3. Otwórz go najlepiej przez windowsa commandera (lub innego menagera plików) bo jest to jakby katalog. W tym pliku w katalogu models poszukaj.
Bastard PL
11:03, 28 04 2004
Mam pytko. Obczajacie jak wyglądają ażurowe elementy w grze prawda? Są to cieniutkie płaszczyzny, właściwie bez grubości. No właśnie. Jak to zrobić? W radiancie nawet najcieńsza podziałka siatki nic nie daje. Chcąc stworzyć taki element robię sześcian jak najcieńszy i pokrywam go texturą alpha, wiadomo. Ale w grze wygląda to tak, że tworzą się zazwyczaj dwie krateczki czy cokolwiek zależy od textury....
jak zrobic aby to była tylko 1 krateczka???
Mam kolejne pytanie do radianta, jak mam zrobic jump pady, takie jak kwaku3 , czytalem wszystkie tutki i tam pisze ze mam zrobic brusha z textura jumpa, wiec robie z textura: fan, potem mi pisza ze mam pokryc to brushem z textura trigger i on ma byc trigger/push a tam nic takiego nie ma, co mam zamiast tego dac, niech ktos mi wytlumaczy jak zrobic jump pada w et
jak zrobić obiekt do przenoszenia typu złoto i miejsce do którego je zanieśc?????????? Przeglądłem cały poradnik dołączony do radianta ale niewiele z tego zrozumiałem, mianowicie jak np. chciałem postawić ammo to pisało że mam dać sheader stand_ammo.md5 a natomisast tego pliku nie ma

HELP!!!!!!!!
witam
jezeli ktos chce pomocy w radiancie moge pomoc aczkolwiek dawno nie widzialem radianta na oczy jakis 1 miesiac. Co do mojej mapy jest skonczona ale wypuszcze ja dopiero na Zime także bedzie wypuszczona. Moje gg to 3742984
Bastard PL
1:30, 22 05 2004
No i doszło do tego, że sam sobie odpisuję... Aby zrobić pojedyńczą kratkę należy stworzyć bryłę, pokryć ją caulkiem, a następnie tylko 1 ściankę (tą na której ma być kratka) pokryć texturką kratki. Czy to takie trudne?? NIE!! Tylko nikomu nie chciało się chyba pisać......
Może wróćmy do stworzenia ściany pod która można podlozyc dynamit... ja mam ten sam problem co ktoś kto już to tu poruszył. Nie wiem o co chodzi z tym skryptem ;/ Moge prosić o pomoc ?? Plisss.
----Nie tylko ty !@#!@!#----
Oto odpowiedz...
Przy robieniu pliku pk3 robimy 5 folderow. Zgodnie z instrukcja na www.enemyterritory.pl . Tam w folderze maps tworzymy plik nazwaTwojejMapy.script. I dokladnie kopjujemy tego skrypta ktorego podal nam Sin do tego pliku. Kiedy ustawiamy key script w radiancie to value musi sie zgadzac z nazwa na samej gorze skrypta. Dla przykladu: moja sciana nazywala sie TestDynamitu. taki tez value tam wpisalem. A następnie zmienilem naglowek scripta (tego nazwAtwojejMapy.script) na TestDynamitu. Wszystko dziala poprawnie. Jesli ktos chce moze w tym skrypcie rozniez zmieniac parametry np. ze to axis musi wysadzic. jest to krotki skrypt wiec nie powinno byc problemow wiecej.
Dziekuje za uwage.
Pozdro!
Planeta
22:51, 14 06 2004
Odpowiadajac na pytanie raziela... dot. jump padow. Nie widzialem jeszcze mapy z nimi. Za to przerabialem mape z RTCW do ET i tam byly jump pady. Niestety po 3 dniach walki i trudzen za zadne skarby nie udalo mi sie ich uruchomic. Poprostu nie dzialaja. Nie ma tam rozniez zadnego trigera co to bym mogl zastompic triger push. Wiec na chlopski rozum nie da sie zrobic tzw. jump pada do ET. Moge sie mylic

. Moze mozna odpalic skrypta jakiego w tym celu. W kazdym razie mi sie zdaje ze nie mozna.

------------------jestem genialny------------- thanks for Northpole-------
Wczoraj powiedzial mi kumpel ze na mapie northpole ejst cos takiego jak peirdniecie renifera... nie mogelm tam zajrzec wczoraj i mialem koszmary z tego powodu ale to inne historia. Dzis wziolem sie za dekompilacje i sprawdzenie w jaki sposob ww. jump pierd zostal zrobiony

i co;] oczywisce juz wiem wszystko jesli chodzi o robienie jump pada. Trzeba zrobic 4 rzeczy . Bryle pokryta textura triger
, potem target_push, i info_null. Z trigera sie wybijamy w kierunku target pusha (oczywiscie kazdy chyba umie targety i targetname`y skonfigurowac?? ) ale z bardzo maja sila. Dlatego target_push musi byc blisko a kiedy jest wystarczajaco blisko to dopiero tam nabieramy ustawionej predkosci (key:speed value:xxxx) i lecimy do infonulla
Aktualnie przerabiam mp_q3dm17 na Et i musze prznac ze chyba mi sie uda do przyszlego tygodnia
o ile nie bedzie wiecej takich problemow jak ten ;/. Raziel mam nadzieje ze rozumiesz co napisalem. Jak nie to moje gg2059441.
Powtórzę pytania innych z początku tego tematu, ale cholernie nie rozumiem tego edytora. Coś tam powoli zaczynałem kumać i znowu nic. Jest jakiś poradnik (po polsku) czy inny help odnośnie tego jak się robi mapy w tym programie.
Gdziekolwiek jeśli jest podajcie link proszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.