Zarówno w ET jak i w RTCW jest CD-KEY. Z tą różnicą że cd-key w ET może se wygenerować każdy natomiast w RTCW aby mieć oryginalny cd-key trzeba kupić oryginalne RTCW lub ukraść oryginalny cd-key komuś innemu (direct connect,internet cafe,empik,sklepy z grami) lub od kogoś pożyczyć.
Wchodząc na serwer RTCW bez oryginalnego cd-key wyświetla się komunikat INVALID CD-KEY.
Zanim wejdziemy na serwer RTCW nasz cd-key podlega weryfikacji przez serwery autoryzacji ID Software.
Jeśli jej nie przejdzie to wyświetla nam wspomniany komunikat INVALID CD-KEY.
Natomiast może się zdarzyć sytuacja że pomimo tego, że mamy oryginalny cd-key, nasz cd-key nie może być zweryfikowany, gdyż mamy ŁĄCZE Z DUPY, LAGI, PACKET LOSTY, albo nasz provider nie widzi serwerów autoryzacji ID Software (są one w USA czyli problemy z łączeniem się z serwerem w USA są z reguły większe niż z serwerami w Polsce czy w Europie).
Wtedy wyświetla nam się komunikat CLIENT UNKNOW TO AUTHORIZE
Co robić jak mamy ten komunikat ? Dać kilka razy reconect - za którymś razem powinno załapać. Autoryzacja jest wykonywana tylko w momencie podłączanie się do serwera. Dalej możemy nawet grać cały tydzień na tym serwerze bez problemu (jak już się wbijemy).
A jeśli nie pomoże reconnect ? Wbijamy się na inny serwer, wracamy i wbijamy się ponownie na ten co chcemy. Trochę dziwne - nie wiem dlaczego tak jest ale czasami to działa. Jak mamy problemy z wejściem na serwer X to wbijamy się najpierw na serwer Y i ponownie na X ... Dziwne ... np na serwer Y wbijamy się bez problemu a wbijając się na serwer X wywala nas z komunikatem client unknow to authorize.
Czasami też komunikat client unknow to authorize pojawia się przez pierwsze kilka-kilkanaście sekund po czym znika i wbijamy się na serwer.
Jeśli i to nie pomoże ... to poprostu lepiej zmienić swoje łącze, napisać do swojego admina providera itp. Innej rady nie ma.
Jeśli już przeszliśmy przez autoryzację i nie pojawia się nam client unknown to authorize .... to nie koniec niespodzianek. Zostają jeszcze główne serwery PB (również zlokalizowane w USA). I tu jest gorzej bo o ile autoryzacja jest wykonywana tylko w momencie wbijania się na serwer to podczas gry co jakiś czas zainstalowany u nas PB przekazuje jakieś tam swoje dane do głównych serwerów evenbalance (PB).
Tutaj podobnie - lagi,packet losty, provider nie widzi serwerów PB i wtedy wywala nas z komunikatem
PB INIT FAILURE.
Jeśli chodzi o ET. Imo ET ma poprawiony kod sieciowy w stosunku do RTCW i to nieiczna z zalet ET w stosunku do RTCW. Nietylko że można grać komfortowo na wyższych pingach niż w RTCW ale również problemy z autoryzacją i pb init failure występują rzadziej.
W ET też jest autoryzacja i jest to pozostałość po enginie Q3/RTCW. Tylko że w ET oryginalny cd-key każdy dostaje na dzień dobry instalując darmowe ET, a jego weryfikacja też jest przeprowadzana sprawniej niż w RTCW. Co nie oznacza że w ET nie ma problemów z autoryzacją. Też są tylko rzadziej i wyświetla nam się wtedy komunikat VALID CD-KEY IS NOT REACHED AUTH SERVER (czy coś w tym stylu)
W ET są również problemy z PB init failure. Tylko znacznie rzadziej niż w RTCW. Z tą różnicą że w RTCW wsyświetla nam się komunikat PB init failure a w ET wywala nas za SERVER DISCONNECT FOR UNKOWN REASON. Co dziwne ci co zostali na serwerze widzą w konsoli że gracza wywaliło za PB init failure a my tylko widzimy Server disconnect for unkown reason.
Teraz co nieco na temat serwerów cracked (czyli wszystkie polskie serwery RTCW

).
Polskie serwery RTCW były zawsze krakowane po to żeby gracze bez oryginalnego cd-key mogli sobie pograć w RTCW. Polska jest raczej biednym krajem i to tłumaczy dużą popularność ET, które jest darmowe.
Swego czasu jak pytałem się wielu ludzi - Dlaczego nie grają w CB, dlaczego nie grają na zachodnich serwerach ? cz wręcz dlaczego wogóle nie gracie w RTCW - odpowiedź padała taka sama - Nie mam oryginalnego cd-key.
Dlatego admini serwerów poslkich od zawsze krakowali serwery RTCW. Polegało to na tym że wszystkie zapytania do adresów serwerów głównych ID Software (w tym odpowiadających za autoryzację) były przekierowane na adres 127.0.0.1 czyli własny adres serwera.
Wtedy na krakowanym serwerze nie jest przeprowadzana autoryzacja czyli nigdy na takim serwerze nie zobaczymy invalid cd-key czy client unkown to authorize.
Natomiast na zachodzie przeciwnie niż w Polsce prawie wszystkie serwery są NIE-krakowane czyli tam będziemy mieć problemy z autoryzacją.
Ale na serwerach działa z reguły PB i tu już nie ominiemy. Jeśli nawet wbijemy sie na serwer (bo jest skrakowany) to będzie nas wywalał za PB init failure.
Na podtsawie mojego przykładu. Wbijając się na serwer RTCW w 99 na 100 przypadków mam client unkown to authorize. Jak już wbije się to bardzo często kopie mnie za PB init failure.
W ET mam valid cd-key is not reached guid auth server ale już znacznie rzadziej niż client unkown to authorize w RTCW. Ale równie często mnie kopie za server disconnect for unkown reason (czyli PB init falure) ale nie tak często jak w RTCW.
I to jest jeden z głównych powodów dla którego obecnie prawie wogóle nie gram w RTCW tylko w ET.