Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Return to Castle Wolfenstein > RtCW Problemy Techniczne
blinkkin
dzisiaj postanowilem odpalic rtcw i podczas proby wejsca na serwa wywala taki komunikat:

CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH

czy to oznacza, ze moj cd-key zostal zbanowany? musze zaznaczyc, ze mam orginalna wersje. sciagnelem wszystko co trzeba - patch 1.40 + 1.41, osp 0.9, shrubmod 3.1.1, goty mappack, zaaktualizowalem pb. co dziwne wpuszcza mnie na polskie serwery (wiem, ze sa scrackowane), a po chwili wywala mnie pan pb. probowalem recznej aktualizacji pb, korzystalem w pbweb.exe i nic nie pomaga. czy mam podac jeszcze konfiguracje sprzetu na ktorym gram? prosilbym o pilna odpowiedz.

p.s. przypomnialo mi sie, ze podobny problem wystepowal w przypadku et. byly to bledy punk bustera, ktorych w jasny sposob nie dalo sie rozwiazac tzw. shit happends. jednak sa pewne roznice miedzy et, a rtcw. moze ktos zna rozwiazanie...
inco2
CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH jest bardzo często spowodowany z!@#a%&m łączem (packet losty).
blinkkin
QUOTE (szpieg_z_krainy_deszczowcow @ 16:42, 5 03 2004)
CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH jest bardzo często spowodowany z!@#a%&m łączem (packet losty).

thx za szybka odpowiedz. sek w tym, ze et ktore podobno ma wieksze wymagania co do neta chodzi u mnie co najmniej dobrze. czasami zdarzaja sie potezne lagi, ale zazwyczaj pingi mam ponizej 90. moze to wynik niekombatybilnych sterow? podam jeszcze dane sprzetu z ktorego korzystam:
windows 2000 nt - servie pack 4, directx 9
procek: duron 1.6ghz
pamiec: hq 512mb drr266
plyta glowna: gigabyte ga-7vax1394
siecowka: realtek rtl8100bl
muzyka: soundblater 128pci/realtek alc650 codec
moze ktos skorzysta z tych danych i bedzie znal odpowiedz. nie wiem czy to mozliwe, ale byc moze znowu nitka poszla na swiatlowodzie i przy probie komunikacji z glownym server pb wywala taki error. wchodzi mi tylko na dialog, ktory chyba ma wylaczone pb. sam juz nie wiem, troche sie zamotalem.
inco2
oprócz packet lostów nie przychodzi mi nic do głowy sad.gif . Ale chciałem sprostować to jakoby et miało większe wymagania sieciowe. W ET da sie grać nawet na bardzo "popsutych" łączach. Przykładem może być WOLFszLAGIER, który bez najmniejszych problemów gra w ET, a w RTCW nie bardzo może pograć sad.gif
Swiety
Zarówno w ET jak i w RTCW jest CD-KEY. Z tą różnicą że cd-key w ET może se wygenerować każdy natomiast w RTCW aby mieć oryginalny cd-key trzeba kupić oryginalne RTCW lub ukraść oryginalny cd-key komuś innemu (direct connect,internet cafe,empik,sklepy z grami) lub od kogoś pożyczyć.

Wchodząc na serwer RTCW bez oryginalnego cd-key wyświetla się komunikat INVALID CD-KEY.
Zanim wejdziemy na serwer RTCW nasz cd-key podlega weryfikacji przez serwery autoryzacji ID Software.
Jeśli jej nie przejdzie to wyświetla nam wspomniany komunikat INVALID CD-KEY.

Natomiast może się zdarzyć sytuacja że pomimo tego, że mamy oryginalny cd-key, nasz cd-key nie może być zweryfikowany, gdyż mamy ŁĄCZE Z DUPY, LAGI, PACKET LOSTY, albo nasz provider nie widzi serwerów autoryzacji ID Software (są one w USA czyli problemy z łączeniem się z serwerem w USA są z reguły większe niż z serwerami w Polsce czy w Europie).
Wtedy wyświetla nam się komunikat CLIENT UNKNOW TO AUTHORIZE

Co robić jak mamy ten komunikat ? Dać kilka razy reconect - za którymś razem powinno załapać. Autoryzacja jest wykonywana tylko w momencie podłączanie się do serwera. Dalej możemy nawet grać cały tydzień na tym serwerze bez problemu (jak już się wbijemy).
A jeśli nie pomoże reconnect ? Wbijamy się na inny serwer, wracamy i wbijamy się ponownie na ten co chcemy. Trochę dziwne - nie wiem dlaczego tak jest ale czasami to działa. Jak mamy problemy z wejściem na serwer X to wbijamy się najpierw na serwer Y i ponownie na X ... Dziwne ... np na serwer Y wbijamy się bez problemu a wbijając się na serwer X wywala nas z komunikatem client unknow to authorize.

Czasami też komunikat client unknow to authorize pojawia się przez pierwsze kilka-kilkanaście sekund po czym znika i wbijamy się na serwer.

Jeśli i to nie pomoże ... to poprostu lepiej zmienić swoje łącze, napisać do swojego admina providera itp. Innej rady nie ma.

Jeśli już przeszliśmy przez autoryzację i nie pojawia się nam client unknown to authorize .... to nie koniec niespodzianek. Zostają jeszcze główne serwery PB (również zlokalizowane w USA). I tu jest gorzej bo o ile autoryzacja jest wykonywana tylko w momencie wbijania się na serwer to podczas gry co jakiś czas zainstalowany u nas PB przekazuje jakieś tam swoje dane do głównych serwerów evenbalance (PB).
Tutaj podobnie - lagi,packet losty, provider nie widzi serwerów PB i wtedy wywala nas z komunikatem
PB INIT FAILURE.

Jeśli chodzi o ET. Imo ET ma poprawiony kod sieciowy w stosunku do RTCW i to nieiczna z zalet ET w stosunku do RTCW. Nietylko że można grać komfortowo na wyższych pingach niż w RTCW ale również problemy z autoryzacją i pb init failure występują rzadziej.

W ET też jest autoryzacja i jest to pozostałość po enginie Q3/RTCW. Tylko że w ET oryginalny cd-key każdy dostaje na dzień dobry instalując darmowe ET, a jego weryfikacja też jest przeprowadzana sprawniej niż w RTCW. Co nie oznacza że w ET nie ma problemów z autoryzacją. Też są tylko rzadziej i wyświetla nam się wtedy komunikat VALID CD-KEY IS NOT REACHED AUTH SERVER (czy coś w tym stylu)

W ET są również problemy z PB init failure. Tylko znacznie rzadziej niż w RTCW. Z tą różnicą że w RTCW wsyświetla nam się komunikat PB init failure a w ET wywala nas za SERVER DISCONNECT FOR UNKOWN REASON. Co dziwne ci co zostali na serwerze widzą w konsoli że gracza wywaliło za PB init failure a my tylko widzimy Server disconnect for unkown reason.

Teraz co nieco na temat serwerów cracked (czyli wszystkie polskie serwery RTCW biggrin.gif).
Polskie serwery RTCW były zawsze krakowane po to żeby gracze bez oryginalnego cd-key mogli sobie pograć w RTCW. Polska jest raczej biednym krajem i to tłumaczy dużą popularność ET, które jest darmowe.
Swego czasu jak pytałem się wielu ludzi - Dlaczego nie grają w CB, dlaczego nie grają na zachodnich serwerach ? cz wręcz dlaczego wogóle nie gracie w RTCW - odpowiedź padała taka sama - Nie mam oryginalnego cd-key.
Dlatego admini serwerów poslkich od zawsze krakowali serwery RTCW. Polegało to na tym że wszystkie zapytania do adresów serwerów głównych ID Software (w tym odpowiadających za autoryzację) były przekierowane na adres 127.0.0.1 czyli własny adres serwera.

Wtedy na krakowanym serwerze nie jest przeprowadzana autoryzacja czyli nigdy na takim serwerze nie zobaczymy invalid cd-key czy client unkown to authorize.
Natomiast na zachodzie przeciwnie niż w Polsce prawie wszystkie serwery są NIE-krakowane czyli tam będziemy mieć problemy z autoryzacją.

Ale na serwerach działa z reguły PB i tu już nie ominiemy. Jeśli nawet wbijemy sie na serwer (bo jest skrakowany) to będzie nas wywalał za PB init failure.

Na podtsawie mojego przykładu. Wbijając się na serwer RTCW w 99 na 100 przypadków mam client unkown to authorize. Jak już wbije się to bardzo często kopie mnie za PB init failure.
W ET mam valid cd-key is not reached guid auth server ale już znacznie rzadziej niż client unkown to authorize w RTCW. Ale równie często mnie kopie za server disconnect for unkown reason (czyli PB init falure) ale nie tak często jak w RTCW.
I to jest jeden z głównych powodów dla którego obecnie prawie wogóle nie gram w RTCW tylko w ET.

blinkkin
wielkie dzieki za wyjasnienia swiety. pozostalo katowanie admina sieci o poprawe warunkow uzytkowania lacza.
blinkkin
troche poszukalem, poniewaz chcialem sie dowiedziec wiecej na temat tego problemu. moze komus sie przyda:

The CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH error message is caused by a problem with the connection between your computer and the server you are trying to join. The most common reason for this problem is the use of a router, proxy or firewall on one of the two machines.

Be sure that your computer is not behind a software or hardware firewall of any kind. This includes firewalls built into routers or other equipment, as well as programs like Zone Alarm, Black Ice, and the integrated firewall in Windows XP. Activision does not support the use of our games from behind a firewall. If it is not possible to disable the firewall you will need to open the ports for Return to Castle Wolfenstein. Return to Castle Wolfenstein transmits and receives network traffic on ports 27950, 27960, 27965 and 27952 using both TCP and UDP. The exact details on opening these ports is specific to your firewall. For more information check with the firewall documentation or manufacturer.

If you are using a router you may need to disable the device before you are able to freely connect to servers. Also, machines using a shared internet connection through ICS, NAT, SyGate, WinGate or other software routers can experience problems. If disabling this is not an option you may be able to get around it. Activision does not support these types of connections, but you may be able to get some useful information from www.practicallynetworked.com.

You may also receive this error if you are moving rapidly between different servers. The Master Server keeps a record of your CD Key, IP address, and which server you're in. If you leave a server then jump into a new one the Master Server may see this as multiple uses of the same key. Generally speaking, it's a good idea to wait 5-10 minutes before joining a new server, especially if you've been dropped from the previous server due to a connection problem.

Sometimes it is helpful to just try joining a different server. If the server hosting the game is misconfigured or using any of the sharing methods above the CLIENT_UNKNOWN_TO_AUTH can occur as well. We have found that just moving on to a different server will usually clear this problem up in a few tries.

Make sure you have TCP/IP bound to only your Dial-up Adapter if you are trying to connect to the internet via dial-up modem.

Sometimes simply rebooting your computer or power cycling the external modem can resolve this issue.

Make sure you have the network setting set correctly in the game.
1) Start the game
2) Click on Multiplayer.
3) Ensure the right Connection Type is selected for your internet or LAN.

If you are on a dynamic IP connection try renewing your IP address.
Windows 9x/ME
1) Click the Start button > Run.
2) At the prompt type WINIPCFG.
3) Once in the IP configuration screen, click Release All.
4) Click Renew All.

Windows NT/2000/XP
1) First launch the Command Prompt.
2) At the command line type "IPCONFIG /RENEW".
blinkkin
przepraszam wszystkich, ze pisze kolejny post, ale jest to za!@#iscie wazna sprawa. dokladnie wglebilem sie w tekst zawarty w poscie powyzej. doszedlem do wiosku, ze wina lezy po stronie routera i/lub firewallu. idac tym tropem postanowilem wykupic stale ip. jaki byl tego wynik? lacze sie teraz ze wszystkimi serwerami. nie jest to wynik z!@#anych pingow czy tez utrata pakietow. chodzi tutaj o niewykrywanie sieci wolfauthorize.idsoftware.com. sytuacja jest podobna do programow p2p, jesli 2 osoby stoja za firewallem to nie moga wyslac do siebie plikow. tak samo jest z serwerami autoryzacji klucza. najtanszym wyjsciem jest stale ip. na koniec krotki komentarz: TERAZ TO SE k#!@A SKACE RTCW!!!!!
falubaz
Juz nie chodzi o firewall a napewno i fajerłol biggrin.gif
Naprawde czsami moze on wk#!@iac sad.gif np pogadaj z kims przez mikrofon lub wyslij plik prze Gadu Gadu sad.gif
Z drgiej strony dobrze ale i tak niektore porty mozna lekko rozlegulowac smile.gif
kober
jak zawsze prawda lezy po srodku smile.gif firewall nie jest jedynym zrodlem problemow zwiazanych z tematem ( jak twierdzi blinkkin), gdyz nawet jesli na ogniomurku masz wszytskie potrzebne porty odblokowane to i tak ( szczegolnie gdy usluga swiadczona przez danego isp jest kiepskiej jakosci ) client uknown to auth zdarza sie czasami dry.gif

blinkkin:
1. istnieje mozliwosc edycji swoich postow, co pozwala uniknac pisania 3 swoich postow jeden pod drugim.
2. topic o tym samym temacie istnieje juz na tym forum - wystarczylo poszukac ( zalozony 27.10.03 )
blinkkin
QUOTE (kober @ 10:54, 7 03 2004)
blinkkin:
1. istnieje mozliwosc edycji swoich postow, co pozwala uniknac pisania 3 swoich postow jeden pod drugim.
2. topic o tym samym temacie istnieje juz na tym forum - wystarczylo poszukac ( zalozony 27.10.03 )

chcialem, zeby jak najwiecej osob przeczytalo moje spostrzezenia. topic byl, ale dotyczyl et. tutaj problem jest inny. moze sie zdarzyc, ze czasami wyskoczy taki error, wtedy jest to wina powolnego lacza. natmiast jesli nie mozna wejsc na 99% serkow jest to zwiazane z wingatem i innymi programami uzywanymi do routingu. taki problem nie dotyczy et, poniewaz ma ona poprawiony kod sieciowy. moj przypadek: et chodzi dobrze, pingi zazwyczaj ponizej 100 (lagi sa co prawda, ale grac sie da). natomiast nie moglem wejsc na zaden z serwerkow rtcw. obie gry sa podobne, ale nie identyczne, dlatego kober nie mieszaj obu problemow ze soba.

krotki odpisek. ja rozwiazalem ten problem kupujac stale ip, co kosztuje w mojej sieci 5 zl do podstawowego abonamentu. jesli macie takie problemy na neo wyjsciem jest powrot do dosys wysluzonego isdn (tp nadala nazwe sdi).
sayetan
blinkkin dobrze mowi to wina programow typu wingate, winroute itp. tez udostepniania w windowsie(to wbudowane)
ja z dankanem mialem takie same problemy dopoki nie udostepnilismy lacza na Linuksie
teraz jest wszystko ok, i firewall tez dziala....
MadCup
a ja mam taki problem gdy probuje wbic najakis serw [pierwszy raz w rtcw biggrin.gif] nie pokazuje mi sie jakies valid cd key ani cos op authu tylko tekst banned cd_key i tylko caly czas awaiting connection :?
Swiety
QUOTE (MadCup @ 14:21, 9 05 2004)
a ja mam taki problem gdy probuje wbic najakis serw [pierwszy raz w rtcw biggrin.gif] nie pokazuje mi sie jakies valid cd key ani cos op authu tylko tekst banned cd_key i tylko caly czas awaiting connection :?

Twój problem nie ma nic wspólnego z tym topikiem (client unknown to authorize).
Ale dopowiemy - Chyba nie trzeba być specjalnie inteligentnym że komunikat "Banned Cd-key" świadczy o tym że twój cd-key został z jakiś powodów zabanowany.
- Cd-key może być zabanowany przez admina serwera (a konkretnie admin banuje GUID liczony na podstawie cd-keya bo samego cd-keya admin nie widzi). Dlaczego ? bo admin miał taką ochotę, bo np kogoś wk#!@iłeś albo dał ci bana bez powodu.
- Cd-key może być również zabanowany w serwerach autoryzacji (wolfauthorize.idsoftware.com) i tym samym skutkuje to banem na wszystkie nieskrakowane serwery. Tego typu bany są dawane kiedy zbyt duża liczba tego samego cd-keya jest używana przez wielu użytkowników (zabezpieczenie przed piractwem)

Jedyna rada - zmień cd-key
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.