Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyśpiesznie ET na Windows XP
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
ArmaGedoN
Jak w temacie, jakie znacie sposoby na przyśpieszenie Windowsa XP...
Porównująć z 98 lub Me, ET strasznie mi na nim tnie...
Może ktoś zna jakieś programy wyłanczające zbędne usługi w tle, lub inne rzeczy które mogą przejawić się na wydajności w ET?

Pozdrawiam ph34r.gif
cyp!s
Obszerny tekst o odchudzaniu windows
czlowiek
uruchom wpisujesz msconfig, mase bzdetow z autostartu mozna wylaczyc, poeksperymentuj z uslugami
blacktyger
Tweak XP Pro

dobry, mozna wyrzucac z autostartu, zmieniac wyglad, "podkrecac", oczyszczac ram itd. Polecam
ArmaGedoN
Thx za wszystkie posty,

Cypis zrobilem wszystko wedłóg poradnika, oprócz usunięcia Helpa i Plików Dźwiękowych i wydajność się podniosła cool.gif
Człowiek nie masz gdzieś spisu które usługi wyłączyć?
Black miałem ten program ale wydaje mi się trochę dziwny, 30 razy go włącze i lipa dry.gif

Pozdrawiam ph34r.gif
sayetan
Start -> Ustawienia -> Panel Sterowania -> Narzedzia Aministracyjne -> Uslugi
wszystko masz tam aldnie opisane
ArmaGedoN
Dobra, ale te usługi są tak chaotycznie opisane... I to językiem "fachowym" nie wiem co znaczy większość z tych pojęć...

Mimo to wyłączyłem "zbędne", chciałbym jednak sprawdzić czy nie wyłączyłem czegoś ważnego... Jakiś tutorial-poradnik by się przydał...

Po wyłączeniu zbędnych usłóg, programów w autostarcie oraz zastosowaniu się do poradnika, który podał Cypis wydajność ET na XP wzrosła do tego stopnia iż działa szybciej niż na 98 lub Me biggrin.gif

Pozdrawiam ph34r.gif

----- E - D - I - T -----
Znalazłem takową liste oto --> Link
ArmaGedoN
Właśnie odkryłem świetny programik Game XP, przyśpiesza gry... Jego działanie polega na odpowiednim ustawieniu opcji Windowsa tak aby otrzymać maksymalną wydajność w grach... Jeżeli nie spodoba wam się sposób w jaki poustawiał opcje możecie powrócić do poprzedniej konfiguracji (o ile zapisaliście ją w pamięci programu). Programik nie ma instalki tak że nie pozostawia śmieci na dysku w rejestrze itp. rolleyes.gif

Gorąco polecam laugh.gif
blacktyger
mam pytanie na jakiej zasadzie to działa, niby w jaki sposób przyspiesza ? ściągam ale troszke imo nie pewny jestem co do tych "cód programów" który wszytsko robią automatycznie =]

Pzdr
buzka
wiec powiem tak co do game xp ciagnelem 76fps bez wiekszych problemow pozniej uruchomilem cud program i ciagne 30 ohmy.gif wracam do standartowych funkcji i z ledwoscia 60 :C chociaz qmplowi poprawilo sie i to dojsc znacznie wiec wydaje mi sie ze od karty zalezy najwiecej smile.gif
ArmaGedoN
Black <-----
Polega to na odpowiednim poustawianiu opcji o których nie masz pojęcia, tak aby uzyskać jak największą wydajność... (Usługi itp.)

Buzka <-----
Strasznie dziwne że Ci obniżyło i po przywruceniu nie miałeś normalnie... Może to kwestia sterowników... Ja zyskałem 20-30 FPS i mi się podoba... rolleyes.gif

Tak poza tematem, dlaczego tak jest że jak podłanczam się do gry w necie to komp strasznie muli przez jakieś 10 minut, po czym się zacznie normlana gra... Przy czym np. na Host Game chodzi idealnie od samego początku... blink.gif Ktoś wie jaka może być przyczyna?

Pozdrawiam ArmaGedoN ph34r.gif
buzka
Strasznie dziwne że Ci obniżyło i po przywruceniu nie miałeś normalnie... Może to kwestia sterowników... Ja zyskałem 20-30 FPS i mi się podoba...

no mnie tez to zdziwilo bo najpierw qmpel mi to zachwalal ze ma wzrost do 20fps ohmy.gif no i sprobowalem i byla reinstalka bo przeinstalowanie sterownikow nic nie dawalo :C
btw.mialem tez tak kiedys ze przez 5-10min muli mi ostro ale nie wiem jakas pozniej zniknelo ;< i teraz czasami tak warpuje przez pierwsze 30sec gry ale to tez nie zawsze
evil_lord
Powiem jedno: GameXP to program prosty w obsłudze, smile.gif i co najważniejsze bardzo skuteczny. Wzrost FPS o 20 % !!! Polecam. Dzięki Armagedon za cynk o takim programie. Teraz mam stałe 90 fpsów prawie na wszystkich częściach map. biggrin.gif
Phantom
IMO ten Game XP nic nie daje dry.gif tylko gorzej win wyglada bo wylacza pewne opcje ktore mi sie podobaja i przydaja.
evil_lord
Mam dziwny problem.....Tweak XP lub Game XP wyłączył mi możliwość przełaczania się między użytkownikami w XP. Wiecie jak to włączyć.......działa tylko "wyloguj się " sad.gif
AdI-O
Mam dla was jeszcze jeden porządny overclocker: riva tuner.
możesz zmieniać wszystko poprzez zegar procesora na kracie, zegar pamięci, szybkość odświeżania ekranu, jasność , gamme, contrast obrazu i jeszcze kilka innych opcji.
W ET podciągnąłem z 65-70 fps do max 90. Czyli ok 35% wydajniej cool.gif
Najlepszy do radków i geforców.
Możecie go pociągnąć stąd.
Pozdro
evil_lord
A może jakiś poradnik do RivaTuner, bo sam niewiele z tego programu rozumiem. blink.gif
Albo inaczej. Podaj mi, masterze flamastrze opcje które zaznaczyłes, i tam gdzie należy przeciągnąc pasek w prawą stronę... blink.gif Będe wdzięczny.......
AdI-O
To lecimy cool.gif
Po wejściu do programu wchodzisz na zakładke main. Pod spodem masz napisany typ twojej karty i mały trójkącik z napisem customize. Klikasz na niego i wyświetla sie sie pasek z kilkoma typami ustawień.
Jeśli chodzi ci tylko o podkręcenie karty i żadne inne pierdoły to klikasz na low level system settings.
Widoczne tam 2 suwaki ustawiasz według własnych potrzeb i wytrzymałości twojej karty.
Jednak najlepiej przestawiaj tylko pierwszy suwak odpowiedzialny za procesor na karcie.
Przestawiasz go co ok. 10 MhZ i sprawdzasz Test'em czy nie ma żadnych artefaktów.
Przestawiaj suwak w prawą strone. Za niska częstotliwość po przestawieniu w lewą strone może doprowadzić do uszkodzenia karty i... zmniejszenia fps. Zresztą nie wiem po co przestawiać częstotliwość procesora na niższy poziom blink.gif
Częstotliwości pamięci na karcie nie przestawiałem bo nie miałem takiej potrzeby.
Jeżeli chcesz to popróbuj też podkręcać pamięć. Ale powolutkuu...
Nie miej do mnie później pretensji jak będziesz miał czarną obudowe po podkręcaniu.
Pozdro
P.S. Jak coś jeszcze to napiszcie na priv

evil_lord
Na to wpadłem......a inne opcje? blink.gif
AdI-O
QUOTE (evil_lord @ 12:37, 16 05 2004)
Na to wpadłem......a inne opcje? blink.gif

A co tu chcieć więcej?? ph34r.gif
To co potrzebujesz do podkręcania to wypisałem.
Jeśli jesteś taki hop siup do przodu to możesz jeszcze zmienić np:
1)szybkość odświeżania, głębie kolorów, rozdzielczość ekranu (lol) w low-level refresh rate settings
2)Gamme, jasność, kontrast w low level desktop color schemes

Tu jest i tak chyba więcej opcji niż w Power Stripie blink.gif
Dodatkowo w zakładce Power user ustawiasz różne ograniczenia dotyczące ustawień w Riva Tuner.
To tyle. Więcej??Masz lasera z anglika - nawet nie próbuj
Jędras
Mówiłeś, żeby uważać z podkręcaniem pamięci. Tymczasem pamięć zawsze jest wyżej taktowana od procka i można swobodnie ją podkręcać. Pozatym czytałem kiedyś opis jakiegoś testu, w którym udowodniono, że gry na enginie Q3 szybciej chodzą na podkręconej pamięci niż na podkręconym procku karty graficznej.

No ale może to było dawno i nieprawda smile.gif .
Belforg
Pamięć można więcej podkręcać, ale daje mniejsze efekty niz podkręcanie proca.
keNOOBie|PL
Hmm a moze jakis cud poradnik do
NVIDIA GeFroce FX 5200

... tylko cos wiecej niz ustawienie profilu EnemyTerritory smile.gif .. np jakie opcje warto wlaczyc, a jakie nie (tyczy sie wszystkich akceleratorow).

Thx...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.