Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak grac z PF ?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
OliK
Pytanie z pozoru wydawac sie moze idiotyczne ale nie mam tutaj na mysli jakiegos poczatkujacego gracza ktory zabija swoich i siebie + czasami wroga ale pytam na czym polega praca PRO pf ktory walczy na klanowkach i kosi po 3 graczy z wrogiego teamu. To sztuka, na dodatek trudna i odkad w moim klanie w taktyce jest PF nikt nie potrafi nim skutecznie grac ohmy.gif bo albo zabija 1 wroga, albo nikogo a jeszcze czesciej poprostu zabijaja go z pistoletem w rece.
Niestety patrzac na nieudolnosci graczy z klanu X postanowilem sam zajac sie PF i nawet jakos mi to wychodzi bo na poczatku zabijam 1-2 graczy z zaskoczenia a potem zwykle atakuje granatami.
Jednak potem gra sie juz o wiele gorzej bo wyczaja twoje kryjowki i lapia cie zanim sie polapiesz, niestety na to nie mam rady i czesto gine z pistolem w rekach.
Znacie jakies dobre miejsca dla PF na oasis ? moze jakies porady ? jak sie zachowac gdy nie mozesz atakowac z zaskoczenia ? gdzie kampic ? zabijac medow czy engow ? grupe czy kluczowe dla gry pojedyncze postacie ?
Jezeli czyta to jakis dobry PF to napisz cos, nie cykajcie wora panowie granie PF to sztuka biggrin.gif
dla mnie jestescie Pro biggrin.gif
D!z3l
[QUOTE]Znacie jakies dobre miejsca dla PF na oasis [/QUOTE]

Jeżeli mowa o Oasis to z mojego dośwaidczenia moge ci powiedzieć że jednym z najlepszym miejsc żeby zabic więcej niż 2 przeciwników naraz jest tunel w old city. Któregoś razu właśnie dzięki temu tunelowi na Oasis z samego tylko PF-a zdobyłem 81 fragów, dodać do tego jeszcze 55 z thomsona i wychodzi ładna sumka. Udało mi się taki wynik uzyskać bo playerzy z teamu axis zdołali podejść bardzo blisko wejścia do tunelu koło respa allies, wiedząc że tam na dole są "hordy" axisów biggrin.gif (z 7) w czasie spadania do tunelu naciskałem fire i gineło non stop 3-5 axisów
Dobrym miejscem jest także "balkonik", czyli miejsce nad krótkim tunelem prowadzącym do respa axisów, mozna z niego także bardzo często "udupić" kilku przeciwników wychodzących akurat z respa.

[/QUOTE]Jednak potem gra sie juz o wiele gorzej bo wyczaja twoje kryjowki [QUOTE]

Co do kryjówek to dobrą kryjówką (przynajmniej dlamnie) są wnęki które znajdują sie zaraz koło respa axisów, sa bodaj 2 albo 3. Jak oddam strzał, to dorazu jak sie da i jak mnie nikt nie przyluka to przechodze do następnej, właśnie tym sposobem pamiętam że kilka razy podrząd zabijałem tego samego gostka.

[/QUOTE]grupe czy kluczowe dla gry pojedyncze postacie [QUOTE]

To zależy od sytuacij, czasami lepiej się przyczaić w dobrym miejscu gdzie mozliwe jest zaatakowanie większej ilości przeciwników, np. kiedy akurat axis biegną aby bronic w Oasis działa które jeszcze nie zostało zniszczone, oddac dobry strzał i zapobiec żeby dobiegli do niego i tym sposobem dac szanse na podłożenie dynamitu przez enga.
Jednak często warto także celowac w pojedynczych osobniów, np. w Rail gun team axis dojechał do działa kolejką lecz pozostała ostatnia rzecz aby mogli wygrac mape czyli wybudowanie panelu kontrolnego, wtedy to najlepiej mierzyć w engów, którzy biegna aby wykonać to czynność.

Estaloth
*Off topic on*
QUOTE (DIZEL (PL) @ 10:34, 7 06 2004)
Jeżeli mowa o Oasis to z mojego dośwaidczenia moge ci powiedzieć że jednym z najlepszym miejsc żeby zabic więcej niż 2 przeciwników naraz jest tunel w old city. Któregoś razu właśnie dzięki temu tunelowi na Oasis z samego tylko PF-a zdobyłem 81 fragów, dodać do tego jeszcze 55 z thomsona i wychodzi ładna sumka. Udało mi się taki wynik uzyskać bo playerzy z teamu axis zdołali podejść bardzo blisko wejścia do tunelu koło respa allies, wiedząc że tam na dole są "hordy" axisów biggrin.gif (z 7) w czasie spadania do tunelu naciskałem fire i gineło non stop 3-5 axisów
Dobrym miejscem jest także "balkonik", czyli miejsce nad krótkim tunelem prowadzącym do respa axisów, mozna z niego także bardzo często "udupić" kilku przeciwników wychodzących akurat z respa...

wtf?! DIZEL, naucz sie k#!@a czytac ze zrozumieniem. Gość pyta się o klanowki, a Ty mu gadasz o "taktyce" na ffa 20 vs 20 gdzie axis to jakieś lamki. Nikt na klanówce nie bedzie siedział w tunelu koło respa allies początkowego. Każdy ma swoją pozycję i jej broni. Ofkorz sa przypadki, że przeciwny klan to same warzywa itd., ale najczesciej sie nie chodzi pod respa przeciwnika Axisami (no chyba ze Rail Gun tongue.gif ). Balkonik to samo na klanowkach sie idzie działa bronic etc. Czasami tam zostaje pf, czy rifle by bronic schodow ale wiecej niz 3 nie skosisz z balkonu. Next: jemu raczej chodzilo o Axis PF bo w ataku to takie dziwne zjawisko na Oazie. k#!@a i nie chwal sie ze mialeś 136 fragów z Thompsona i PF'a bez Lugera i granatów. Oaza 20 min, 60*20=1200 sekund, 1200:136 = wychodzi jakis 1 frag na 9 sekund, z PF'a 3 do 5 to daje Ci max 20 sek na fraga, bo Twoje deathy + czekanie na respa przeciwnikow. Btw 136, a jeszcze granaty + lugerek no to aimboty sie chowają. Niezłe warzywne ffa na 40 slotów. Niestety taka prawda. :C Pisze to dlatego, że dałeś gówno warte porady dla warzywnego ffa na 40 slotów, dałeś porady na PF'a Allies,a tu raczej chodziło o Axis. Napisałem to też po to byśie chwalił sie tym samym osiągiem, bo to któryś post z kolei gdzie piszesz to samo. *Off topic off*

>Olik:
Obrona Old City: Imho dobre miejsca, to te male budynki gdzie mozna wybudowac przenośne MG dla Allies ( te budynki przy bialych daszkach na prawo od wyjscia z respa). Maasz tam wglad na commanda i na te tunele na dole od od respa allies. Można zmieniać miejscówki, tam też kręca się medycy i lojci z Twojego teamu wiec masz ammo + leczenie. Gdyby jednak coś to masz szybko dostęp do ammo i apteczek przy respie. Nie wylookaja Cie bo tam jest duzo miejsca wiec mozesz biegać i biegać
Obrona Dział: Najlepiej się kręcić się na tym balkonie, ktory widzisz jak wychodisz z pompy alliesami. Masz tam widok na swoj resp schody i tam widisz jak ida pompą. Ja to miejsce nazywam galeryjką. wink.gif Masz z tąd szybki dostęp do MG, a z MG to juz masz widok na cały placyk i możesz wspomóc kumpli, jeśli zajdzie potrzeba.

Pzdr.
keNOOBie|PL
imo....

-dobrze skonfigurowac sobie klawisze.. (niby nic a jednak...)tzn, lean wygodnie, czyli anulowanie strzalu...
-nauczyc sie odpalac pfa jeszcze za rogiem
-pamietac, ze granaty to niezle zabaweczki smile.gif
-pilnujac z pfa, czasem lepiej przeposcic wroga i np (jak na oazie, kilnac na smierc enga)
-jezeli chodzi o dobre miejsca, to:

oaza:Allies
-podczas tykania dyny pod murem pf skutecznie przegoni wrogiego enga... miejsce imo nie w ammo

oaza:Axis
-balkon na calej dlugosci na przeciwko pompy (od strony dzial)
-miejsce mg i balkon przy south.

sa to najczesciej oblegane miejsca przez pf... reszta zalezy od przeciwnika i sytuacji...

Pozdrawiam
Swiety
PF w ET ssie i lepiej zacznij trenować "pf-a dla ubogich" czyli miotłę a na niektórych mapach mortara. I mówię ci to jako gracz, który pfem gra raczej dobrze. W ET go raczej nie używam, gdyż więcej pożytku jest z innych broni.
Do tego ustawienia CB które jeszcze bardziej pogrążyły i tak już słaby pf (max 1 level raczej nie osiągalny na klanówkach)

No ale parę rad co do pf-a dam.

Jak sam mówisz kryówki dla pf-a czyli jak to się mówi "miejscówki" prędzej czy później dla przeciwnika stają się oczywiste i już za trzecim czy czwartym razem nei da się nabrać. Te najlepsze klany/zawodnicy to już wogóle nei dadzą się nabrać bo nie mają klapek na oczach, rozglądają się, chodzą w rozproszeniu przez co zdjęcie więcej niż 2 kolesi jest trudne a w sytuacji 1/1 zabijają cię szybciej niż zdążysz wystrzelić z pf-a.
Dlatego te miejscówki trzeba czesto zmieniać (to w sytuacji kiedy kampisz bez wsparcia drużyny).
Jak masz za sobą wsparcie meda (to naprawde jest bardzo ważne dla pf-a) to na danej pozycji możesz siedzieć nawet cały mecz.

Ważna jest też umiejętność strzelania zza rogu z leana. Poprostu trzeba nauczyć się odpalać pfa jeszcze będąć w ukryciu za rogiem i wyskakiwac w ostatniej chwili, gdzie pozostają ci setne sekundy na przycelowanie. Jest to dość trudne, są duże problemy z celnością (a celność z pf-a w ET jest naprawdę cholernei ważna) ale w ten sposób szanse na to że przeciwnik cię zabije zanim oddasz strzał są minimalne.

Może to dla ciebie być oczywiste ale z pfa nie wali sie bezpośrednio w gości tylko z reguły pod nogi, ewentualnie w sufit lub ścianę obok nich. Szansza na "hs-a z pfa" jest minimalna. Aby dobrze strzelać pod nogi trzeba umieć strzelać z pf-a z wyskoku - oddawać strzał w momencie kiedy jesteś najwyżej. W ten sposób zwiększasz kąt w pionie (szczególnie ważne w strzelaniu na większy dystans). Oczywiście na początek moze to wychodzić gorzej niżnormalnie ale warto tego się nauczyć.
A najlepiej walić kiedy jesteś wyżej od przeciwnika - poprostu kiedy stoisz wyżej jest łatwiej wcelować z pf-a.

Wogóle do trenowania pf-a to polecam grać .... W Quakea. Poprostu tam pf (rl-rocket launcher) jest dużo częściej wykorzystywany i niejako w ten sposób trening jest bardzije intensywny.

Oczywiście tak jak w przypadku innych broni, najlepiej zabić przeciwnika wtedy kiedy do respa ma jak najwięcej czasu. Bez sensu jest zabijanie przeciwnika w respie na 2 sekundy przed jego respem bo i tak zaraz się odrodzi. Dlatego jest ważna znajomość czasu respa przeciwnika (przydaje się spawn-timer)

Następna sprawa to ustawienia etpro (imo z!@#ane) - po /kill nie odnawia się pasek dzieki czemu po respie nei możesz użyć od razu pf-a. Co robić ? Najlepiej po odpaleniu pf-a na jakieś 10 s przed swoim respem zaszarżować na przeciwnika z lugerem lub granatami tak żeby cię zabił. Z reguły masz małe szansę że kogoś zabijesz no ale troche przeciwniak nadwyrężysz. A jak cie zabiją np na 2 s przed repsem to zaraz się pjawiasz z pf-em zdolnym odrazu do wystrzelenia (Jak cie zabije przeciwnik - odnawia ci się pasek jak dasz /kill - nie - lol ).
Oczywiście nie zawsze tak trzeba robić, czasami warto dłużej trzymać pozycję, kosztem ładowania czasu paska. Mogą być trudności z wyjściem z repsa, troche czasu zajmuje ponowne zajęcie pozycji a w tym czasie mogłeś być potrzebny.

O wpływie command posta chyba nie trzeba tłumaczyć. Recharge klas szybszy o 20 %. NA FFA to czasami najpierw ide wybudować commanda bo żaden z loli przez 20 minut go nie wybuduje biggrin.gif
R4Gn4k
Uzywanie pfa na oasis jest zupelnie bez celowe :F (no chyba ze na obrone dzial to mozna sie na galeryjce kampic lub byc lotnym pfem czyli ciagla zmiana miejscowek co sie duzo lepiej sprawdza niz kampa). Gr jest lepszy dla pfa w ataku mozna cos zdzialac, w obronie sie raczej nie przydaje :<. Tc_base jest dobre na pfa w ataku i obronie. Reszta map chyba sie nie nadaje (przynajmniej ja na nich grac nie umiem ). Jak sie gra pfem najwazniejsze jest zeby jak najblizej dojsc do respa wroga ( bo jak juz to swiety pisal po co zabijac wroga na 2 sec ) tylko dojsce do respa jest cholernie trudne :F (chyba ze w ataku to juz latwiej). Ogolnie nie warto w sumie uzywac pfa na klanowkach (no chyba ze jestes pr0 :S albo masz lagi tak jak ja biggrin.gif ) bo jak to swiety napisal pf w et ssie z czym sie raczej kazdy zgodzi :>
Swiety
Samotny pf w ET raczej mało zdziała. PF w ET ma bardzo małe pole splash damage. Oznacza to że jeśli nawet zdejmiesz większa grupę graczy to ich nie zgibujesz. Wystarczy jeden pozostały przy życiu dobry med aby wszystkich podniósł - wtedy cały twój wysiłek na nic. Jeśli jednak będziesz działał razem z resztą drużyny - ktoś cie w tym czasie wesprze z smg, jakiś eng walnie z miotły to taki crossfire z różnych broni jest naprawdę super-skuteczny i z reguły z teamu przeciwnika nie ma co zbierać.

Najlepiej oczywiście zabijać medów - te skur.wysyny mają bardzo dużo hp, wciąż się podnoszą i w sumie są najbardziej wk#!@iającą (dla przeciwnika). klasą w ET.

Czy przepuszczać przeciwnika czekając na lepszą okazję ? To jest hazard. Czasami przepuścisz jednego, drugiego po to żeby zdjąć czterech a czasami przepuścisz dwóch czekając na lepszą okazję i ktoś cię zabija zanim odpalisz pf-a, czasami przepuścisż dwóch czekając na lepszą okazję (licząć że zdejmiesz 3-4) tych 3-4 nie wychodzi a tych dwóch rozwala reszte twojego teamu biggrin.gif

Co do oasis.
Imo w pierwszej fazie (obrona old-city) pf jest mało skuteczny. Jeszcze na starych ustawieniach CB był sens gry w pierwszej fazie bo można było szybko osiągnąć 1 level, przygotowująć się do oborny dział, gdzie pf już jest bardziej skuteczny.
Najważniejsza miejscówka dla pf-a w obronie na oasis to okolice mg-42. Stąd ma widok na wszystkie bramy, na wejścia do wszystkich dział, może walnąć również pod schody (chociaż jest to z tej pozycji dość trudne) i może błyskawicznie przesunąć się na balkon ską ma widok na wyjścia z respa, na palmy.
Kiedy widzi dwóch kolesi w bramie, dwóch kolesi wchodzących na schody itp poprostu wali z pf-a.
Oczywiście to jest trudne bo pozycja na mg jest dość trudną pozycją ze względu na to że może być łatwo ostrzeliwana przez przeciwnika i to jednocześnie z 3 stron nie licząc możliwości rzucenia nalotu od czwartej.
Dlatego bardzo ważne jest wsparcie meda. Pf na mg bez meda gówno zrobi, można go bardzo łatow zdjąć a przecież nie bedzie strzelał do pierwszego lepszego który pojawi się w bramie bo on ma na celu zdjąć conajmniej dwóch. Razem z medem może tworzyć bardzo skuteczny duet pf+smg.

Druga ważna miejscówka dla pf-a to okolice wyjścia z tunelu. To coś dla samotników. Wariant 1 to stoimy w bramie i gdy pojawia się większa grupa wychodząca z tunelu to strzelamy. Po strzale spierd.alamy uważajkąc aby nie wejść na rozstawione miny biggrin.gif. Chyba że mamy mało czasu do respa to dajemy się zabić i respawnujemy się z pf-em gotowym do strzału.
Raczej przeciwnik zbyt wiele razy nei da się na takie rzeczy nabrać - dlatego najlepiej często zmieniać pozycje. Można również łatwo oberwać z miotły (jesli przeciwnik takową posiada)
Raczej nie należy oczekiwać wsparcia meda gdyż z reguły reszta teamu zajmuje pozycje w głębi (nie mówie tu o FFA tylko o CW) i jeśli nei zdążymy to szansa że med nas uleczy jest znikoma.
Można również położyć się nad wyjściem z tunelu i liczyć na to że przeciwnik wyjdzie dużą grupą dołem (a tak jest najczęściej). Tylko że wcześniej trzeba tam dojść ale jeśli po drodze nikt nas nei zbaije a przeciwnik nie zorietnuje się to możemy zdobyć naprawdę pieknego multi-fraga.

Jeśli chodzi o bezpośrednie kampienie respa. To dojść pod respa samotnemu pf-owi jest naprawdę cholernie trudno a grając przeciwko dobremu teamowi moze się okazać że przez takie "wycieczki" przegramy bo zabrakło nas w decydującym momencie w ważniejszym miejscu (obrona dział).
No i jeśli kampimy respa to najpierw ktoś musi zabić przeciwnika bo inaczej kampienie respa nie ma sensu - skoro nikt z respa nie wychodzi.

Jeśli chodzi o allies na oasis to tutaj pf ssie (podobnie jak w całym ET). Lepiej na to miejsce wstawić kolejnego meda lub enga z miotłą. Dobrym klanom jest trudno zakmapić respa a przewagę nad drugim teamem ogólnie w ET trudno osiągnąć poprzez pf-a.

Goldrush - PF świetnie sprawdza się u allies po ukradzeniu czołgu do momentu przejechania czołgu przez drugą barierę i to jest właściwie jedyna sytuacja w której pf w ET jako tako się przydaje (oprócz oasis-axis).
W pierwszej fazie lpeiej sprawdzi się dobry mortar i lepiej zacząć go ciwczyć na pierwszą fazę goldrush niż pf-a.

Tc_base - w ataku dobry mortar to podstawa, pfem w ataku raczej mało się zdziała na base. To nie RTCW.

Jak grać dobrze pf-em ? Najlepiej podpatrywać tych najlepszych.
Najlepsze filmy o ownowaniu pf-em to filmiki Froga - możecie je ściagnąć ze www.swertcw.com. Są to flimy z pf-az RTCW (dlatego są najlepsze biggrin.gif). Jesli chodzi o ET to możecie szukać demek n2y z plan-b i redcrossa z Dsky.
nkr
co do tego malego splash damage to bym sie klucil
wystarczy byc dobrym pfem i znac mapy i swoje miejsca gdzie uderzac
dlatego najlepszym pfem w et byl adas ktorego strzal rzadko kiedy konczyl sie sciagnieciem mniej niz 3 graczy :/
dla chetnych stary screen z meczu vs warning ( lezal na naszym forumwiec i tu go wkleje )
Dlaczego warto miec na oficjalnym meczu panzera ?

user posted image
Sir_Ace[PL]
blink.gif Najwyższy szacunek dla adasia i wszystkich zawodników jego formatu.
dorbi
Niestety, trzeba się urodzić, żeby dobrze grać tą bronią. Próbowałem kilka razy i g...o mi z tego wychodziło. Znam takiego jednego, który raz tylko wziął pf i kosi 3/4/5/6 bardzo łatwo. Na dodatek teraz jeszcze poćwiczył skilla i nawet nie wiadomo skąd leca jego strały blink.gif Najlepsze, że nikt mu nie podpowiada jak grać. Dla niego to jest proste jak szczanie biggrin.gif
Las3r
QUOTE (nkr @ 15:18, 12 06 2004)
co do tego malego splash damage to bym sie klucil
dlatego najlepszym pfem w et byl adas ktorego strzal rzadko kiedy konczyl sie sciagnieciem mniej niz 3 graczy :/

Nkr ile kosztuja lekcje u adasia? biggrin.gif. A tak na serio to w ET być dobrym pf'em jest bardzo trudno (np. takim jak adas wink.gif. W rtcw to duzo latwiej bylo zabic kilka osob a w ET trzeba znac dobre miejsca do kampy, bo takim bieganiem (np. na cw) to moze conajwyzej powk#!@iac przeciwnika zabijajac mu w kazdym ataku conajmiej jednego kolesia biggrin.gif
pozdro tongue.gif
R4Gn4k
zeby zabic 4 z pfa trza miec farta a nie skilla :F (no jakiegos tam trza ale fart wazniejszy :S) bo np jak (słowo na p)niesz w grupe 6 osob i ktoras z nich dostanie (czyli pf nie trafi w zniemie lub sciane) to prawdopodobienstwo ze zabijesz chociaz 4 osoby jest male (bo ta osoba ktora dostaje przejmuje damage) a pozatym teraz klany znaja lepiej mapy i watpie zeby adas powtorzyl taki combo :F
LoLeQ
Czlowieku czytales to ?Przeciez pisal ktostam ze sie nie wali w kolesi tylko obok ....
dNkN!
ooo, adam ma w ręku nielada fach
ciemną smuge na ...kurtce od Pe-eF-A wink.gif
ooo, adam tym razem pokazał skilla
swe zręczne dłonie nie od gry w billard huh.gif
ooo, adaś - patrz, to nasz adaś!
nosblinkadamus nam śmierć przepowiada sad.gif
ooo, adaś - czaj, to nasz adaś!
a z nim panzer-rurka jak superszpada blink.gif
o boże, to adaś, PL-Pe-Ef-Gwiazda
gibująca trucizna, po której jazda....

jak coś to, to nie ja :C ... adaś ma moc - faken! 4x combo jeszcze jestem w stanie łyknąc, ale 6x to jakiś bug biggrin.gif

Swiety

[QUOTE=nkr,14:18, 12 06 2004] co do tego malego splash damage to bym sie klucil
[/QUOTE]
Nie ma się co kłócić - ono jest poprostu mniejsze niż w RTCW biggrin.gif

[QUOTE=nkr,14:18, 12 06 2004]
[/QUOTE]
Do każdej broni "wystarczy" być dobrym w danej broni biggrin.gif

[QUOTE=nkr,14:18, 12 06 2004]
dla chetnych stary screen z meczu vs warning ( lezal na naszym forumwiec i tu go wkleje )
Dlaczego warto miec na oficjalnym meczu panzera ?

user posted image [/QUOTE]
[/QUOTE]

Nie sądze żeby obecnie grając przeciwko jakiemuś dobremu klanowi Adas mógł osiągać takie wyniki jak na tym screenie, tym bardziej że chociaż Adas jest (był ?) dobrym pfem to nie rewelacyjnym i tym bardziej że ten screen pochodzi chyba z czasów gdy nie było nowych ustawień CB które jeszcze bardziej zj.ebały pf-a.
Warning - lemmings - lamy biggrin.gif tak się ciąć z pf-a biggrin.gif
Falcon
Kiedys pare razy udalo mi sie rozwalic 7 kolesi z PFa jak wychodzili z respa na goldzie. hehe ale pozniej ludzie sie wqrwia** ze kamper itd itp. Na ffa to nic trudnego rozwalic grupe warzyw. Co innego na klanowkach. Mam pare takich miejsc do kampienia z PFem biggrin.gif . Po takim rozwaleniu spawna od razu leca voty na kicka huh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.