Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki system operacyjny najlepszy do grania?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
besti
Temat pewnie, gdzieś już był, ale gusta użytkowników systemów operacyjnych zmieniają się i dlatego proponuję podzielić się, uwagami na temat oprogramowania (systemu operacyjnego) swojego komputera.

1.Czy uważacie, że system operacyjny ma być "niewidocznym" oprogramowaniem w tle, czy pełnym bajerów i wodotrysków wink.gif ?

2.Który z systemów według was jest najszybszy na obecnym poziomie sprzętu? (wg. mnie win 2000 z sp4 jest najstabilniejszy i najszybszy na obecnym sprzęcie, testowałem wiele systemów)

3.Co zamierzają zrobić użytkownicy nielegalnych windows XP po wprowadzeniu SP2 pod koniec lata?
(nie będzie można pobierać żadnych updates z oficjalnych stron Microsoft)

4.Jak ktoś chce jeszcze coś dopowiedzieć to zapraszam do dyskusji!

Besti
Swiety
Mój punkt widzenia:

1) OS bez wodotrysków i bajerów - poprostu ma działać szybko i stabilnie a wszystkie te (słowo na p)niki napewno nie powodują przyspieszenia i stabilności.

2) Chodzi ci o gry czy ogólnie ? O stabilności trudno dyskutować bo jak ją mierzyć ? Siedzieć tydzień przed kompem odpalać tysiące programów i mierzyć dokładnie ile aplikacji się wywaliło. Wydaje mi się że mimo wszystko XP jest najstabilniejsze (tylko wydaje mi się)
Jeśli chodzi o szybkość w grach to jakiś znaczących różnic pomiędzy windami nie ma. Oczywiście trzeba uwzględnić to że na słabych kompach np XP będzie dość wolny a na szybkich rozwinie skrzydła.

3) Jakto co ? biggrin.gif Kupić oryginał, albo zainstalować Linuxa albo poprzestać na XP plus SP1 biggrin.gif
ChoX
Ja używam Windowsa 98 bo jakoś to standart w moim domu tongue.gif . Kiedyś miałem Windowsa XP ale zdecydowałem się, że jednak 98 jest najlepszy.

Co do ME to on ten system operacyjny nie jest zbyt stabilny. Przekonałem się o tym wiele razy będąc u kuzyna, który ma ME.
AdI-O

1) Do grania, system powinien być pozbawiony jakich kolwiek bajerów. Wszystkie dodatki spowalniają prace naszego kompa.Ograniczamy do minimum ilość ikonek na starcie. Największe pożeracze pamięci to cała rodzina Nortonów. Na czas grania używamy opcji "disabled" biggrin.gif

2) Zetknąłem sie prawie z wszystkimi windami oprócz win 2003.Nie uwzględniałem też innych sysów, bo uzleżniłem sie od windowsa happy.gif

Klasyfikacja jest następująca:
1.Win XP
2. Win 98
3.Win 95
4.Win 98 ME

3)Bez SP2 też da sie żyć smile.gif
Riociq
Odpowiedz krotka: Linux
Odpowiedz dluga: Zaden inny system (upps wykladzik ph34r.gif ) jak Linux nie wykozystyje zasobow sprzetowych. Linux to dosc specyficzny system ktory mozna dostoswac w kazdym calu do wlasnych potrzeb. Od srodowisk graficznych poprzez samo jadro systemu. Czegoz chciec wiecej ? Ja osobiscie kozystam tylko z Linuxa i wydajnosc jaka mi on daje rekompensuje mi "zawrotna szybkosc" mojego nienajmlodszego sprzetu wink.gif

Pozdrawiam Riot777
besti
Moim ulubionym systemem operacyjnym jest także Linux, nie mnie jednak realne testy jakie robiłem przy rozmaitych konfiguracjach sprzętu i oprogramowania, hmm zaskoczyły mnie bo windows 2000 + sp4 okazał się najszybszy zarówno przy starszych +256 mega pamięci konfiguracjach jak i najnowszych, przy założeniu że posiada się około 256 pamięci operacyjnej, poniżej tego to tylko windows 98, bo nawet Linux w X potrzebuje minimum 256 ramu inaczej wlecze się niesamowicie i nie pomoże nawet używanie WM czy nawet TWM (używałem w czasach RTCW tongue.gif ), win XP jest trochę bardziej zasobożerny ale na procesorach z HT wymiata totalnie (bez sp1, bo tu coś BILL zrąbał)

Besti
carrl
Ja tam używam Linuxa Mandrake 10.0. Przerzuciłem się z Win XP. Moim zdaniem Mandrake ma same zalety w przciwieństwie do Wina!! Jest o wiele stabilniejszy. No może ma jedyną wadę- instalacja poszczególnych plików wygląda zupęlnie inaczej niż w okienkach i jest nieco trudniejsza. No ale moim zdaniem Linux to system przyszłościowy biggrin.gif
Tom3K
A więc ja gram na linux'sie. najlepszą korzyść z tego mam. na windowsie najczęsciej to co jakiś czas trza go reinstalować a linuxa jak zainstalujesz to masz go dokońca i niepotrzeby żaden reinstal.
A nie ma takiego wirusa ktury bo coś pomieszał na linux'sie tongue.gif
Switch
ja wole żeby system miał pełno bajerów, dzieki temu nie musze szukać i instalować dodatkowego oprogramownia smile.gif
choćby takie ustawienia sieciowe sa imo za ubogie
SzAq
tesh mam linuxa konkretnie slackware 10.0 i jestem z niego bardzo zadowolony tongue.gif zero zwiech biggrin.gif
hiwer
Ja gram na Windows XP i nie narzekam, wcześnie miałem Millenium, jeszcze wsześnie 98. Aktualnie mam zainstalowane XP i 98. Chociaż częściej korzystam z tego pierwszego. Mam włączonego firewall'a i antivirusa, jak na razie wszystko w porządku nigdy nie miałem Wirusa, a ET działa jak powinien na max detalach. biggrin.gif
shinigami
Ja jako zawzięty człowiek to testowałem wszystkie Windy.I dla mnie lista wygląda tak:

1.WinXP
2.Win98
3.Win 3.1
4.Według uznania teraz każdy.
Sir_Ace[PL]
Ja używam Windows 98SE (nie ME). Ma on standardową ( tą zielonkawą) tapetę i wygaszacz. Na pierwszy żut oka wydaje się biedny, ascetyczny. Nie sypie się za często i w ogóle jest dobrze smile.gif
D!z3l
Według mnie najlepszym sytemem dla zwyklego uzytkownika kompa jest win 98se. Nigdy nie mialem z nim takich klopotow jak z innymi np. XP. XP wedlug mnie to totalna padaka. Z 2 tyg. temu zainstalowalem sobie na probe wina 2000 ale podczas grania w ET lagowalo mi tz. jak sie nie ruszalem to pingi byly normalne czyli ok 50 ale jak chodzilem to odrazu drastycznie podnosily sie do wartosci 400 a pozniej do 900 nie wiem co powodowalo taka dziwną anomalie!!!!!.
tranx-san
dziwi mnie jedno.. dlaczego po ostatniej pozycji a mianowicie Mac OC jest usmieszek ?

Moze sie ktos zdziwi ale ja akurat testowalem Macintosha i system Mac OS ktorystam z kolei i byl to system bardzo podobny do windowsa 95 + bardzo stabilny

Wracajac do systemu jakiego uzywam, jest to windows xp, jako ze seria 9x mi nie przypada do gustu nie wiem jak wam ale mi te niebieskie ekrany sie znudzily.
Dodam ze kazdy system dobrze zainstalowany + dbany nie zasmiecany bedzie wam dziala stabilnie i jezeli nie nawalicie tam syfu to na dobrym sprzecie duzej roznicy jakosci pomiedzy systemami nie zauwazycie...

podobno linux jest bardzo stabilny i dobry wyciaga duzo fpsow.. nie wiem wierze wam na slowo chlopaki... poprostu jestem za leniwy zeby sie dowiedziec smile.gif

osobiscie win xp i jazda :E
besti
Zgadzam się że win 98 jest OK do wszystkiego, ale nie ma podpikselowego wygładzania czionek , na wyświetlaczu LCD, który posiadam czcionki są postrzępione i widać prawie każdy ich piksel, dlatego chyba wszyscy użytkownicy LCD są zmuszeni do winXP no chyba żę kogoś to nie wkurza, gdyby 98 miał ClearType te bym go używał tongue.gif

uśmieszek przy MacOS podróba linuxa czy BSD jak kto woli nie będę się kłócił smile.gif
Jędras
Ja używam Windows Server 2003 Enterprise Edition. Wiem ze ten system nie jest nastawiony na granie, ale wystarczy pozmieniać klika rzeczy w opcjach. System jest bardzo stabilny, zabiera dosyć mało pamięci RAM. Ja nie mam na nim żadnych problemów z ET (nie wiem jak to tyczy się innych gier). Pod tego wina działają sterowniki z win2k i XP oraz directx 9.0c. Działają także stare stery 30.82, z których zresztą korzystam smile.gif .
[mageta]
Jeżeli chodzi o Wolfa ET to wszystko ale nie XP pro albo Home. Jezu to jest tak glupi systtem i ma tyle bagów ze ja pi%#^le!! (pszepraszam za wyrazenie) Ja go niestety musze miec bo chce grac np w Doom'a 3 albo w Far Cry'a (extra gra!) i niewiadomo jak Half Life 2 bedzie chodzil pod XP. Także mówie ci co chcą grać tylko w wolfa to se wgrajcie Linux'a albo Win 98.
jacoq
Gram na xp chodzi stabilnie chociaz teraz bede bawil sie w linuxie biggrin.gif
Abigail
ja gram na xp i nie narzekam :/ to jest pr0 system... najlepszy z windowsow :/
KurTT
Do grania i ogólnie do domu najlepszy jest imo Win Xp. Ma parę fajnych funkcji (nalepszą jest przywracanie systemu, szczególnie przydatne jak się coś z!@#ie ^ ^). Długo jechałem na Win 98 SE ale dużo aplikacji mi się zacinało i komp się często wieszał więc szybko wybrałem nowego wina tongue.gif. Bardzo też mi się podoba nowy wygląd "okien" ogólnie spoko system.
Btw lać na pingwina (linux) ^ ^ co prawda jest za free, ale mi jakoś nie pasi. Tak bywa tongue.gif.
Kebes
IMO jeśli chodzi o gry to najlepszym systemem jest Win98SE. Praktycznie każda gra działa na nim bez problemów i nie jest "RAM' o żerny". Wydaje mi się, że jeśli nie ma się 512RAM to nie ma sensu instalować XP.
YANEK!
Hahaha. Jestescie pr0 nie ma co. Ja mam Winde XP pro pirata i jakos mam Service Pack 2! Jakbys cos wiecej wiedzial o SP2 autorze topicu (nie ma pamietam xywy biggrin.gif ) to bys wiedzial ze wpisywanie pirackich numerow seryjnych na "czarna liste" bylo zabiegiem stosowanym tylko przed wydaniem SP1 a w SP2 dali juz sobie z tym spokoj. Dobra nie bede sie wiecej rozpisywal bo to przecie nie forum informatyczne. smile.gif btw LEGALNY Win XP ownz :c
Gh*5T
1.Imo najleprzy do grania i neta jest 2000. Oparcie na technologii NT cos mowi smile.gif.
2.Nie za bardzo rozumiem takiej popularnosci XP w tej sondzie. Jest to imo najwolniejszy sys. No coz... kto co woli biggrin.gif. Wybor miedzy ciaglym "p!#@rzeniem sie" kompa a stabilna praca sysu wygrywa... Ten pierwszy?! ;P.
tranx-san
tak naprawde kazdy system operacyjny jest dobry do grania w wolfa, pod warunkiem ze potrafimy go dobrze zoptymalizowac. To zalezy od nas jak nasz system bedzie dzialal, kazdy wie ze zasmiecanie kazdego systemu nie dziala zbyt dobrze na jego prace..
oczywiscie zakladam, ze sprzet jest jako taki, bo wiadomo ze jak ktos ma cel 800 i 128 ramu to windowsy powyzej 98 beda chodzic wolno
wsrod nas jest tez wielu fanow linuxa, oni go kochaja, ja nie, pewnie dlatego ze sie na nim nie znam i nie zalezy mi za bardzo na poznawanie jego tajnikow..
Bardzo dobrym systemem jest mac os, ale malo kto ma maca w domu, w sumie mac os to chyba najbardziej stabilny system na ktorym pracowalem kiedykolwiek ^^
Gloomwing
Witam!

do grania w ET (i nie tylko) najlepszy jest Linuks. najmniej obciąża kompa. bardzo podoba mi się przystępność funkcji "service network restart" który jak sama nazwa wskazuje, restartuje sieć. dzięki czemu nie muszę po zażywaniu muła restartować kompa żeby nie mieć pingu 400 :|. dodatkową zaletą jest to że jak komuś komp stoi 24h/24h to... również nie musi restartować kompa. w Uindołsie męczyło mnie to że jak komputer troszkę dłużej postał bez restartu (no z trzy dni) to mulił, mulił,mulił...

dodatkowo bezpieczeństwo. Firestarter - firewall. skuteczny i nie obciąża kompa, dodatkowo jego działanie jest niewidoczne, i jest prosty w konfiguracji^^

dodam że używam Fedora Core 3. z MAndrake szybko się przesiadłem z powodu błędów i trudności z konfiguracją, co zalecam wszystkim wink.gif

jedynymi problemami z jakimi się dotychczas spotkałem z ET w Linuksie to:
1) jak się ET zawiesi to nie wiem co zrobić biggrin.gif
2) kończące się miejsce na dysku z systemem.
wyjaśnie
mapki i profile automatycznie zapisują się na dysku systemowym w katalogu konfiguracyjnym-w profilu.
ten problem udało mi się rozwiązać. przeniosłem cały katalog na inny dysk i zrobiłem do niego skrót biggrin.gif

Pozdrawiam!
Gloomwing
lysek
Jesli chodzi O gry (tudziez programy) takie jak ET / RTCW / Q3A / NWN / ZSNES / EPSXE /DOOM3 (Czyli w sumie jedyne w które gram tongue.gif) to bezapelacyjnie pod wzgledem wydajnosc wygrywa linux (sczegolnie w przypadku doom3). Jest sporo programow ktore _musza_ u mnie na hoscie chodzic w tle, czy to na windowsie czy na unixach, tyle ze odpowiedniki z windowsa przewaznie posiadaja ui graficzny i tym samym kradna z kazda chwila coraz wiecej zasobow.. po co? Na linuxie wiekszosc softu mozna puscic w tle , przekierowac output do jakiegos pliku (wiem wiem na windowsie tez sie da ale nie jest to tak naturalne jak w linie) i zapomniec o jego istnieniu.

Nie twierdze ze linux jest idealny, bo nie jest, i czasem z checia bym sie go pozbyl gdyby istniala jakas bardzie userfriendly alternatywa (windows nie jest alternatywa dla linuxa;)!), ale na moje potrzeby mi nic wiecej nie trzeba.

Na linuxie niestety w lwia czesc gier nie zagram, bo wiekszosc tworcow olewa ten system, woli pisac endziny pod ''genialny'' directx... a emulacja tegoz mija sie z celem, biorac pod uwage fakt ze do wymagan poszczegolnych gier trzeba by dodac obciazenie sprzetu z samego tlumaczenia funkcji tejze biblioteki, moj sprzet zwyczajnie wysiada przy zwyklym Counter Strajku;) (ba! nawet herosi 3 mi mula;))

Jest jeszcze na linuxie problem z kartami ATI ztcw nie ma oficialnych sterownikow, i wiekszosc osob uzywa fglx or smth nie wnikam w szczegoly bo na szczescie posiadam geforsika.

Musze powiedziec ze nie ''dopieszczam'' swojego systemu pod kazdym aspektem. Uzywam dystrybucji Gentoo, super-extra-przymulajacego-srodowiska-graficznego-zwanego-KDE, a i tak takie ET smiga mi szybciej niz na windowsie. Podmiana biblioeki GCC w Doomie3 na self-spreparowana i zoptymalizowana + rozpakowanie pk4 + kilka nieznacznych zmian w .cfg i na 1Ghz, i gf ti 64mb mam 60 klatek/s na 800x600, na windzie te same ustawienia daja mi max 20 klatek, przy wiekszej akcji niemal usypialem podczas czekania na kolejny frejm.

Mam rowniez wrazenie ze sama obsluga inetu pod linuxem jest lepsza. na 100% to tego nie moge sprawdzic bo i jak, ale wydaje mi sie ze rzadziej bywal lag wlasnie na linuxie niz na wysluzonym win2k ktorego zreszta od kilku miechow juz nie posiadam - i mi z tym dobrze ;]

To tyle, kazdy uzywa co lubi. Az tak wielkeij roznicy w wydajnosci po miedzy systemami Win * / Linux * to nie ma, jesli ktos sie dobrze czuje na windowsie nie ma sensu zmieniac systemu zeby zyskac 10 fps tu czy tam tongue.gif Ano i poki co na lnuxa nie ma wirusow (sa exploity ale kto by chcial desktop jakiegos gracza et explojtowac?) - takich ktore by wywalaly caly system w pol minuty, jest przez to znacznie wygodniej i nie potrzeba zasysajacego ram/procek antywirusa.

moj 1 , -
besti
Moje testy dawno temu, wykazały że ET najszybciej chodziło bez programów w tle na win2000. Oczywiście włączenie czegokolwiek na windowsie w tle powoduje wysoki spadek wydajności, szczególnie jeśli włączony w tle program zjada dużo pamięci. Widows jest jednozadaniowy (według twórców wielozadaniowy), niech ktoś spróbuje włączyć 20 różnych aplikacji na windowsie i zagrać w cokolwiek nowego. Na linuxie mam włączone prawie zawsze z 40 różnych procesów i jeszcze serwer www i gram swobodnie w ET. Polecam jak najszybsze porzucenie widowsów.
wegi13
temat dłuugi i rozległy. Ogólnie do pracy birórowej (pisanie tekstu) najlepszy jest xp. Dla grafików i osób zajmójących się programowaniem windows 2003 server. Natomiast dla graczy zdecydowanie 98 SE - chociaż coraz więcej gier wymaga xp (bodajże San andreas i doom 3.) Ja przez dwa lata używałem 98 SE i teraz chyba z 1,5 roku XP PRo. Najbardziej uniwersalnym jest jednak XP. PzDr
tranx-san
CYTAT (besti @ 10:34, 7 07 2005)
Widows jest jednozadaniowy (według twórców wielozadaniowy), niech ktoś spróbuje włączyć 20 różnych aplikacji na windowsie i zagrać w cokolwiek nowego. Na linuxie mam włączone prawie zawsze z 40 różnych procesów i jeszcze serwer www i gram swobodnie w ET. Polecam jak najszybsze porzucenie widowsów.

przykre ale w tej chwili mam odpalonych z 15 aplikacji i moj windows xp jakos sie nie wiesza nie spada jego wydajnosc etc... sprawa jest prosta... wszystko zalezy od tego kto danym systemem sie posluguje.. ja potrafie ustawic winzgroze tak aby dziala poprawnie...

duzo zalezy od ilosci posiadania ramu i programow ktore odpalamy.. ja spokojnie moge sobie grac w et zwlaczonym ircem 3ma roznymi przegladarkami www, winampem, windows media palyerem wyswietlajacym film, gadu-gadu, icq i cos by sie jeszcze znalazlo :X

kazdy system jest dobry dla tego kto umie sie nim poslugiwac.. imo
ZielonyPingwin
Windows 9x- systemy juz mocno przestarzale
Windows XP- wysiada jeśli chodzi o bezpieczenstwo
Windows 2003 Server- dobry stabilny sytem, najlepszy ze znanych mi windowsow
Windows XP x64- sporo dziwnych bledow z 32 bitowymi aplikacjami

Obecnie uzywam linuxa Ubuntu Hoary Hedgehoag- doskonaly system do netu, duzo bezpieczniejszy od wszystkich produktow z firmy Billa, enemy territory dziala tak samo jak na Windzie.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.