Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: No a za strzelanie 5+- magister Buła
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
AdI-O
Newsweek 30/2004

Ostatnio E-sport wkracza również na cywilne wyższe uczelnie. Austriacki uniwersytet w Krems jako odrębny kierunek studiów podyplomowych wprowadza od nowego roku akademickiego profesjonalne sieciowe gry komputerowe. Studenci będą się uczyć-oprócz grania- m.in. organizacji turniejów komputerowych, historii gier komputerowych, ich oddziaływania na społeczeństwo oraz zasad e-biznesu.

-No to Adolf, jaki jest najlepszy FPP??
-W:Et, panie profesorze.
-Brawo Adolf, 6. A nawet dostaniesz dotacje na prace magisterską o bindach biggrin.gif

Jedziemy do Austrii biggrin.gif
El_Mariachi
Jakby tu niemiecki znać i być na tyle mądrym żeby tam przyjęli to mogłoby być całkiem fajnie smile.gif . Tylko właściwie czego oni tam uczą? Teraz ludzie robią turnieje bez studiów o kierunku progamin wink.gif
Swiety
Mozę to teraz wielu śmieszyć ale za kilkanaście lat to może być coś normalnego.
Poza tym to nie są normalne studia tylko studia podyplomowe a to duża różnica.
El_Mariachi
No ale powiedz czy to nie jest trochę smieszne? smile.gif . 10 lat temu jak ktoś miał w domu komputer do grania to to było coś większego. No może nie 10 wink.gif . Ale z 10-15 to tak. A teraz zaczynają tego uczyć wink.gif . Przypomina mi się historia z hackerem który w Ameryce prowadzi jakieś kursy czy coś i uczy jakichś ludzi z firm czy coś jak się przed hackerami obronić wink.gif . Trochę podobne. Może masz rację, kiedyś to będzie normalne ale dzisiaj to musi trochę śmieszne być smile.gif
Swiety
Ale materiału jest wystarczająco dużo żeby jeśli nie uniwersytet to robić jakiś licencjat biggrin.gif

Historia
- Który klan ownował w latach 97-98 w Q1, który w Q3 w PL w latach 2002, który w RTCW w 2002, który w Cs-a w 2001 ? Które miejsca zajeł gracz XX na Qconie albo WCG w roku YYY. Takie rzeczy można mnożyć w nieskończoność.

Granie
- To nie tylko umiejętności czystego aima (FPS-y) czy szybkiego klikania myszką (RTS-y) to również setki różnych taktyk i ustawień do dziesiątek gier nie mówiać już o tak podstawowych rzeczach jak znajomość broni, map klas itp.

- Turnieje
To jest sztuka zrobić dobry turniej. Odpowiednia infrastruktura, przyciągnięcie sponosorów. Trzeba wiedzieć czego oczekują graczy bo np ktoś kto nigdy nie grał w jakąś gre to raczej będzie miał blade pojęcie jak zrobić dobry turniej w daną gre.
blacktyger
myślę iż potrzeba takich ludzi, jak na razie informatyk jest zawodem z przyszłością to i pr0gammer jest z przyszłością. pomyśl że w polsce zorganizują turniej sami fachowcy, zero amatory wszystko zapięte na ostatni guzik, a nie umawiane na et.pl, imo bardzo dobrze ze cos takiego jest ... (może na allegro będą taktyki do rtcw2 ohmy.gif)
Evingolis
No to wielki postęp esportu. W Polsce już za 15-20 lat też prawdopodobnie doczekamy się czegoś takiego. Taki kierunek wprowadzimy tuż za Zimbabwe.
falubaz
- Turnieje
To jest sztuka zrobić dobry turniej. Odpowiednia infrastruktura, przyciągnięcie sponosorów. Trzeba wiedzieć czego oczekują graczy bo np ktoś kto nigdy nie grał w jakąś gre to raczej będzie miał blade pojęcie jak zrobić dobry turniej w daną gre.

nie jest tez sztuka zoorganizowanie turnieju ale tez zarobienie na nim pieniedzy wiec chyba przede wszystkim na to jest ukierunkowanie.a jak wiadomo na zachodzie czy tez wschodzie(nie w srodku bo polska nie elegancja francja) zarabia sie na tym ogromna kase, wiec mozna sie nauczyc takiej organizacji pr0fesjonalnie a nie na jana :X.

Swoja droga mozesz cytowac dluzszy kawalek tekstu bo tam jest napisane jeszcze o tych studiach troszeczke i wogole polecam wam lekture tego artykulu, czyli o pr0 w 100 % biggrin.gif

Pozdro
Aaron
Hehe... niedługo w ankietach w polu "wykonywany zawód" ludzie zaczną wpisywać "gracz zawodowy" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Yhm, yhm, I like it, yhm yhm, jak mówił Bruce Allmighty tongue.gif
SzAq
Poczekamy kilka lat i nastana piekne czasy tongue.gif smile.gif) btw. podrzucilby ktos link do tego artykulu chetnie bym przeczytal calosc biggrin.gif
Sir_Ace[PL]
A zciągają fachowców w tej materii z innych krajów na profesorów? rolleyes.gif Ja bym się nie załapał ale niektórzy bardziej pr0. Wynika z tego, że za pare lat gry staną się sposobem na życie. Kto wie? Może mój syn załapie się na olimpiadę w dyscyplinie Quake6 laugh.gif Tak przecież zaczeła się historia kina czy sportu.
AdI-O
Akurat ten artykuł pisałem ręcznie ohmy.gif bo nie mogłem sie oprzeć. Ale znalazłem na stronie Newsweeka owy artykuł. Dla chętnych: http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artyk...p?Artykul=10269
sparrow88
Hm, już wiem co bede robił w życiu biggrin.gif

A tak pozatym, ciekawe , kiedy wprowadzą to do polski, i jaki egzamin trzeba będzie zdać, żeby sie dostać
Sir_Ace[PL]
Niby nie było nic o ET ale tak w miare oddano pr0gaming w POLSCE i na świecie cool.gif w tum artykule
incognito
pewnie dlatego, ze ET nie ma nic wspolnego z progamingiem =)
Sir_Ace[PL]
Niby dla czego blink.gif ? Choć wlaściwie zależy to od tego jak pojmujemy progaming.
Ja myśle, że jest to po prostu poważne traktowanie gry. Może się myle ale takie jest moje zdanie rolleyes.gif .
incognito
Progaming to zarabianie pieniedzy grajac w gry. Jest wielu ludzi, ktorzy zarabiaja grajac w gry. Od koreanczykow maniakow starcrafta i wc3, przez graczy gier 1na1 jak np. fatal1ty az po klany np. schroet kommando. A czemu ET nie ma nic wspolnego z progamingiem? Bo ET nia ma zadnych turniejow (chyba, ze liczyc ladder GGL czy jak mu tam ohmy.gif ).
ps. jakos skladnia tego postu jest dziwna, ale pisalem szybko i nie chce mi sie dluzej nad tym myslec ohmy.gif
Barbapapa
[a little joke]

Skład komisji rekrutacyjnej na wydział Pr0gamingu Wyzszej Szkoły E-Sportu oddział zamiejscowy w Koziej Wólce.

1. Doc dr Niedzio - wydział zwalczania czitów
2. Prof dr hab Święty - katedra skryptów i pernamentnych banów
3. mgr inż. Acid - wydział łamania PB.
4. dr Mietek aka Mitos - Prorektor - Szef katedry organizacji cupów.
5. mgr Ant , asystent Ancik, asystent FarSight - wydział skilla i wspomagaczy wysokoprocentowych.

Pozdrawiam!! biggrin.gif

Ps. Życie pokaże jak sie to wszystko potoczy.
Usagi
hehe ja proponuje studia z czata i czatowania k#!@a. podrywanie, tworzenie spotow, organizowanie spotkan i wyjazdow i tak dalej. tez trudne do nauki...
swiat sie wali k#!@a
Barbapapa
Usi pragnę dopisać ,że o tobie nie zapomniałem. Twój Wydział - "Tworzenia klanów i Fake ników" nie bierze udziału w rekrutacji:P
Numun
Niedlugo beda uczyc ludzi jak wchodzic na servery (co sie z tym swiatem dzieje ide sie poucze pic piwo nie upijajac sie r.2015)
Abigail
coz .... ja bym proponował kurs używania klopa... :/ a w stopniu zawaansowanym również papieru toaletowego... laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.