Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: o zatraceniu dobr ojczystych...
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
blinkkin
nie chodzi juz tylko o ortograficzna, gramatyczna, stylistyczna, fleksyjna etecera etecera poprawnosc. swego czasu walczyl o to badidea, nie wiem czy udalo mu sie cos osiagnac. jednak z biegiem czasu jego inicjatywa nabiera koloru w moich oczach. coraz czesciej pojawiaja sie zaporzyczenia z z zachodu. chodzi mianowicie o zastapienia liter np. sz przez sh, u przez oo. mozna wymieniac dlugo. jednak jak czytam ten pseudo slang wywodzacy sie z blogow tworzonych przez 12-latkow strzela mnie k#!@ica (malo subtelne, ale odpowiednie wyrazenie). przypomne reja, ktorego slowa zacytuje: 'polacy nie gesi, swoj jezyk maja'. podczas gdy polscy internauci garsciami czerpia z amerykanskiego 'fast-foodu'. inna sprawa, ktora jednak moge przebolec jest naduzywanie emotikonow i skrotow. uzycie ich w odpowiednim kontekscie nie jest niczym zlym, ale czytanie tekstu, ktorego ponad polowa to powyzej wymienione akronimy nie jest rzecza przyjemna. czy osoby korzystajace z tych 'pieknych' zagranicznych nabytkow nie sa oznaka tworzenia sie pustelni umyslowej posrod polskiego spoleczenstwa?

btw. to nie jest zadna l33t mowa wywodzaca sie z hackerskiego podziemia, ale lame mowa 12-latkow. to pierwsze ma tradycje i powstalo bardziej z przymusu, a nie kaprysu. koncowa sentencja (hack mowa):

|)BaJcI3 o J3zY|< P0l5|<i
blacktyger
taa mówiłem o tym kiedyś jakoś nikt tego nie słuchał, i wątpie aby teraz posłuchał, nie słuchali badidei (zganili go za taki topic, i tyle pojego inicjatywie zostalo) więc i tym nic nie zdzialasz, a arczej wywyołasz kolejne flame na flame forum i tyle. co do skrótów to są one dość imo ( wink.gif ) wazne, ale podczas gry, kiedy na pisanie powinno się jak najmniej czasu poswięcać, na boardzie również się przydają, ale są one raczej "pochwaleniem" się znajomością tego środowska. o tym jakie to środowisko jest nie będe pisał bo chyba każdy widzi. emoty, są raczej dość ważne bo sam tekst może zostać źle odebrany, a zodpowiednim "znaczkime" na kocu, daje do zorzumienie jakiego "mniejwięcej" typu jest to zdanie (sarkazm, powaga, wysmianie etc.)choć emot typu ":E" raczj nic nie znaczy, albo każdy interpretuje go inaczej ...
Swiety
Post w którym jest 10x więcej emotikon niż słów - delete
Post w którym w jednym wyrazie jest przeciętnie kilka błędów ortograficznych - delete.
Post w którym przeciętnie na każde polskie słowo występuje jedno słowo angielskie przez co taki post staje się bardzo czytelny - delete

Nie ma sensu z tym walczyć - ja conajwyżej moge posprzątać.

Dankan kiedyś (kupa roboty) na czerwono poprawiał błędy ortograficzne (imo b. dobry pomysł) - Ale jaki to odniosło skutek - trudno powiedzieć - raczej przeciętny.
falubaz
Zawsze mozna uzyc MS Worda co niektorym bardzo by pomoglo, jesli chodzi o ortografie oraz stylistyke.

Swego czasu pamietam "piekne" posty vegety.
blacktyger
taa vegeta > all na ircu jak gadł to 3 razy powtarzał xD

niestety już wcześniej mówiłem że sposób Dankana to syzyfowa praca, w ch.uj czasochłonna a co najważneijsze odnosząca marny skutek ... robił to może przez tydzień, a ludzie tych błędów nawet nie poprawili, tylko świecili przykładem z tymi czerwonymi wstawkami ... poza tym jak nie wiemy jak napisac wyraz to w poslkim mamy jescze okolo 10 innych do wyboru, polski jest w hcuj bogatym językiem, więc nie trzeba popełniać aż tylu ortów

btw. zauważyliście że w polsce wszystko jets jak ch.uj ?? ^^
Jaw0hl
najgorsze to jest jak taki 'rodowity polak poslugujacy sie poprawna polszczyzna' zacznie ci nawciskac wtedy wyglada to mniej wiecej tak xD :

GUPI H.UJU BO JAK PSZYJADE DO TFOJEGO DOMU TO CI TWASZ OBIJE RZE CIE MATKA NIEPOZNA!!

kk thx bye

imo SWIETY & moderatorzy - jedyne co mozecie robic to kasowac... szkoda bo czasem sa dyskusje na poziomie ktore zepsÓje pare noob listow xCC

n4&danke :watsup: jwl! d'm'g
blinkkin
CYTAT (falubaz @ 17:31, 15 08 2004)
Swego czasu pamietam "piekne" posty vegety.

vegeta pisal legendarnie zasmiecone posty, jednak mialy one jakis sens. byla to osoba dosyc inteligentna moim skromnym zdaniem.
ChoX
CYTAT (Swiety @ 13:59, 15 08 2004)
Dankan kiedyś (kupa roboty) na czerwono poprawiał błędy ortograficzne (imo b. dobry pomysł) - Ale jaki to odniosło skutek - trudno powiedzieć - raczej przeciętny.

Tiaa a ja mu w tym pomagałem (chociaż on o tym nie wiedział). W końcu pomyślałem że po co poprawiać ciągle błędy jednych i tych samych osób skoro one i tak dalej z nimi (błędami) piszą, i nawet poprawy nie widać... dry.gif

Jak widze coś takiego - powinienesi sprubowaci blablabla.... lub zrub tamto i owo... to mi się żygać chce blink.gif
evil_lord
nom blinkkin jak zawsze masz rację ( no może nie zawsze)... ale naprawdę nic na to nie poradzisz.....tak już jest..... poziom komentarzy na et.pl i na forum jest zastraszający, co do blogów to jest jeszcze gorsze.. Może masz jakiś pomysł? Bo im0 to tylko walka z wiatrakami. Nic się na to nie poradzi....

P.S piszę się zapożyczenia wink.gif
Sir_Ace[PL]
IMO (żartowałem) język polski jest na tyle bogaty, że zapożyczenia z angielskiego są zbyteczne. Z innej strony po co mam pisać "w mojej opinii"\"moim zdaniem" jeśli mogę to zapisać w trzech znakach. Tak samo "Jestem zaskoczony" zamiast blink.gif . Tak więc według mnie język polski TAK, zapożyczenia i ikonki TROCHĘ tongue.gif
blinkkin
CYTAT (Sir_Ace[PL] @ 13:52, 16 08 2004)
IMO (żartowałem) język polski jest na tyle bogaty, że zapożyczenia z angielskiego są zbyteczne. Z innej strony po co mam pisać "w mojej opinii"\"moim zdaniem" jeśli mogę to zapisać w trzech znakach. Tak samo "Jestem zaskoczony" zamiast blink.gif . Tak więc według mnie język polski TAK, zapożyczenia i ikonki TROCHĘ tongue.gif

jest to zwyczajne lenistwo. rozumiem, ze na ircu uzywa sie masy skrotow, bo czas goni. jednak czy piszac post na 3 linie ma to sens? popatrz na posty swietego lub dankana, ktore czesto swoja dlugoscia przekraczaja nawet kilka ekranow. w takim przypadku przyspiesza to pisanie i troche ulatwia zadanie osobie czytajacej. tutaj chodzi o rodzaj szacunku oddawanego czytelnikowi. jesli on ma poswiececic swoj czas na jego przeczytanie, osoba piszaca powinna troche sie postarac.

wiele osob o tym zapomina i pisze pod siebie, prezentujac popularny poglad mam wszystko w dupie. tutaj kilka slow do takowego zachowania, jest to czysty egoizm. wiele osob uwaza to za bunt wobec calego swiata, jednak bunt ma jakis cel, a w tym przypadku jest to kaprys gowniarza. powoli zchodze z tematu, ale moim zdaniem ma to zwiazek z nowym nurtem pokoleniowym, a jaki to chyba nie musze przypominac.
KiD
1337 > all XDDD O_o imo omg kk thx bye idle #pyt0
blinkkin
CYTAT (KiD @ 15:43, 16 08 2004)

O|\/|9 5+Fu t|-|4T'5 PHUc|<I|\|g l@|\/|3 $pE4|<!!!

E0+ 8y bl1|\||<|<iN @K4 m4ci|\|+0$|-|.
TgcRap4
1/\/\° ·ff-T0|>1(, B@|\| |)La 4\/t0r@ 4 T0PIC |)() |<45AcJ1... ;)
blinkkin
CYTAT (TgcRap4 @ 16:34, 16 08 2004)
1/\/\° ·ff-T0|>1(, B@|\| |)La 4\/t0r@ 4 T0PIC |)() |<45AcJ1... wink.gif

P@+Rz |<To |\/|@ 4|)|\/|1|\|4, @ p0z|\|13J Pr05 O 8@ny 1/lUB |<45@cj3 TOp1c@.
TgcRap4
CYTAT (blinkkin @ 14:45, 16 08 2004)

bl4|\/|3 ME, u R |\/|i9HTy h@><0r W1T|-| 4|)|\/|1|\| 5k1|_5 4|\|d 5+0|>f :c

|>5. p0LsK@ j3zYk4 +rU|)|\|4 jeZY|<@ \/\/1E( m0Z3 |)L4+eG0 |\/|L0|)ZI Lu|)Z13 NI3 C|-|c@ PI5ac P1e|<N4 p0l$zcZyZ|\|@ 4 l@t\/\/I3J5ZY|\/| PoL5|<4\/\/y|\/| $L@|\|g13M . (0 1/\/\o y35t +0 p02y+yw|\|e zj@\/\/15|<o I n13 |\|@LeZy +390 tEPic 1 +4|c k4z|)y 513b13 ro2o/\/\13, eOt Z moJ3j 5tRoNy .
blacktyger
\o/ <- 7()p![
Julka
Zamiast poprawiać cudze błędy ortograficzne polacałabym poprawić własne, chyba że ten błąd w formularzu rejestracji to jakiś test na czujność. smile.gif
blinkkin
CYTAT (Julka @ 17:32, 16 08 2004)
Zamiast poprawiać cudze błędy ortograficzne polacałabym poprawić własne, chyba że ten błąd w formularzu rejestracji to jakiś test na czujność. smile.gif

nikt z nas tego nie tlumaczyl. sa to gotowe szalbony rejestracji spolszcone przez nieznana mi osobe.
eXtreme
Tak. A najlepsze jest to "hakerskie" szyfrowanie.
A wy wszyscy, którzy tak sie oburzają nad poprawną polszczyzną tak płynnie prześliście na ten chłam.
CYTAT

KiD napisano 15:43, 16 08 2004

CYTAT

TgcRap4 napisano 16:34, 16 08 2004
  1/\/\° &middot;ff-T0|>1(, B@|\| |)La 4\/t0r@ 4 T0PIC |)() |<45AcJ1... 

CYTAT

blinkkin napisano 16:25, 16 08 2004
  CYTAT (KiD @ 15:43, 16 08 2004)
O|\/|9 5+Fu t|-|4T'5 PHUc|<I|\|g l@|\/|3 $pE4|<!!!
E0+ 8y bl1|\||<|<iN @K4 m4ci|\|+0$|-|. 

CYTAT

TgcRap4 napisano 17:06, 16 08 2004
|>5. p0LsK@ j3zYk4 +rU|)|\|4 jeZY|<@ \/\/1E( m0Z3 |)L4+eG0 |\/|L0|)ZI Lu|)Z13 NI3 C|-|c@ PI5ac P1e|<N4 p0l$zcZyZ|\|@ 4 l@t\/\/I3J5ZY|\/| PoL5|<4\/\/y|\/| $L@|\|g13M . (0 1/\/\o y35t +0 p02y+yw|\|e zj@\/\/15|<o I n13 |\|@LeZy +390 tEPic 1 +4|c k4z|)y 513b13 ro2o/\/\13, eOt Z moJ3j 5tRoNy .

CYTAT
blacktyger napisano 17:29, 16 08 2004
  \o/ <- 7()p![ 

i sami prowokujecie i propagujecie taki debilny styl językowy czy jak to inaczej nazwać
WSTYD
blacktyger
to się nazywa żart sytuacyjny - ironia, cynizm jak zwał tak zwał - wyśmiewamy się z pr0 play0row tak piszacych, a jescze bardziej imo z tych co nie potrafia tego zakapowac ;o

()|/\||\|3|) ;o!
Phantom
CYTAT (blacktyger @ 19:22, 16 08 2004)
to się nazywa żart sytuacyjny - ironia, cynizm jak zwał tak zwał - wyśmiewamy się z pr0 play0row tak piszacych, a jescze bardziej imo z tych co nie potrafia tego zakapowac ;o

()|/\||\|3|) ;o!

tak ale taki dzieciak (12 latek dajmy na to) zobaczy cos takiego

TgcRap4 napisano 17:06, 16 08 2004

to zaraz bedzie myslal co to znaczy zacznie na irc cytowac potem jak zrozumie to zacznie wlasna interpretacje tego "pr0" jezyka i liczba pistow pisana w taki sposob wzrosnie wiec najlepiej nie pisac nic w ten sposob a jak oni zobacza ze "pro" gracze nie uzywaja tego jezyka to i sami przestana wiec najlepiej zaczac os samego siebie a nie narzekac na innych bo i tak nie da sie ich do tego przekonac
FarSight
Heheheh patrzac po forum zobaczylem tytul tego topica ... i pomyslalem ze to musial byc blinkkin .... wbijam i co widze ?? blinkkin !! ... nie wiedziec czemu mi sie odrazu z toba skojarzylo ... co do samej sprawy ... dla mnie najwazniejsza jest szybkosc pisania wiec nie uzywam polskich liter a co do ortografi czy gramatyki to niestety miara byla na maturze z polaka i to widac. A ten topic to takie bicie gowna na piane bo jush nie ma o czym pisac ... jakby to bylo forum wydzialu polonistyki UW to mozna by taki topic zrozumiec.
eXtreme
Skupienie sie na szybkości pisania nie musi powodować tego, że nie używasz polskiech liter.
No chyba, że jesteś jednoręki (to przepraszam) wtedy naprawdę trudno jest pisać ę,ś,ą,ż,ź,ć ale ó,ł,ń już łatwiej.
Ja też czasmi jak coś pisze to zdarzy mi się, że za wcześnie puszczę alt i polskiego znaku nie będzie ale przeważnie staram sie ich używać.

Lecz w tym temacie chodzi o inne gorsze "przestępstwa".
Bobin
CYTAT
choć emot typu ":E" raczj nic nie znaczy, albo każdy interpretuje go inaczej ...

O dziwo znalazlem znaczenie emotow typu ":E", tylko ile osob je zna...? Na pewno malo :

:F - usmiech szczerbatego :-> - he he, ironicznie
biggrin.gif - usmiech pelna geba :> - chytry

Nie bede wiecej podawal zeby nie spamowac, dopowiem tylko, ze zrodlem tych "informacji" byl Tlen. Jeszcze co do tych ikonek, tak nalogowo uzywanych na serwerach/forach itp. Jest to tak zarazliwe, ze szok smile.gif Mnie uzywanie emotow zlapalo po moze 2 miechach, widzialem tez wielu ludzi, ktorzy juz po 3-4 tyg pisali pseudoslangiem. A wszystko to wg. mnie - co zreszta chyba nie bedzie eureka - bierze sie z duzej ilosci siedzenia przed kompem, checi pochwalenia sie znajomoscia. Najlepszy jest odwyk hehe (przymusowy, bo przymusowy, ale daje efekty)

Tego, iz ktos pisze "jush" "pishe" nie warto komentowac, bo to nie jest juz zaden skrot (nie wiem czy ja jakis inny jestem, ale "juz" chyba nie jest jakims chinskim wyrazem wiec nie tak trudno to napisac?:-> ) ani zaden pro slang...

A na koniec cos extra, czyli co potrafi zrobic gra z czlowiekiem biggrin.gif :

CYTAT
Jakis lol : Ej geju nie strzelaj do mnie jak stoje w domku !
              Ja: Nie jestem gejem...
              po dluzszej chwili zastanowienie :
              Jakis lol: jestes lamer
              Ja: a niby dlaczego?
              Jakis lol: bo gdybys byl pro to bys sie nie obrazil przez to, ze powiedzialem na ciebie gej

Oczywiscie wiem, ze nazywanie gejem wszystkich wokolo jest takie 1337, ale tez nie kazdemu sie musi podobac, do tego jest lekko irytujace...

blacktyger
CYTAT
Jakis lol: bo gdybys byl pro to bys sie nie obrazil przez to, ze powiedzialem na ciebie gej

hrhrhr owned !

mnie też zastanawia dlaczego wszyscy czepijają się orientacji seksualnych ... to chyba indywidualna sprawa każdego z nas ?? takie ingerowanie w prywatność drugiego ludzia jeest im0 nie 1337 a sUx ... :->

i tak uważam że zdanie KID'a

CYTAT
KKTHXBYE IDDLE #pyt0 BO BEDOM BANY KŁIKNECIE !

ownz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.