Jestem ciekaw co sadzicie na ten temat czy w et lepiej graja ludzie starsi czy tez moze ci mlodzi gracze, a moze niema to wiekszego znaczenia
czekam na wasze sugestie.
Według mnie tu nielazeżny jest wiek ale Staż grania i umiejętnosci .
W tą gre mógł by grac nawet 7 latek gdyby tylko troche pogłówkowął i miał reflex
jak dajmos powiedzial zalezy to od indywidualnych umiejetnosci i predyspozycji. patrzac po scenie AoT np. bardzo dobzi gracze nie sa az tak starzy (np. Xavi, Bravehaeart, Grand). Wystarczy miec dobry refleks i kupe czasu, a mysle ze po 1.5 roku bedziesz plutonem egzekucyjnym na miare Angela
czy et to gra dla starszych graczy ?, wiek oto jest pytanie ...?
ET to gra dla ludzi myslacych a z tym jest krucho na polskich serwerach
Tak zgadzam sie z Pio .
Przeraza mnie to ze na POLSKIECH serwerkach graja ludzie którzy albo nie grali w RtCW ale jeszcze niewidzieli na oczy RtCW i ET :/
bERT gDAŃSK
15:31, 5 10 2003
Hmmm Wiek? Ja mam 31 lat i gram w ET dość często. Jeśli w wynku tej dyskusji okaże się, że to gra nie dla takich starych pierdzieli jak ja to popadnę w depresję!
hmmm. ja mam 17 lat.ale tu nie wiek jest wazny tu wazna jest intelegencja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co za rozmowa wogole.co do polskich serverow.do lipca to masakra byla na polskich serwerach bo malo co kto kminil gre i fragowanie bylo.ale teraz to tylko CDA smierdzi syfem.wg mnie oczywiscie .nie zabijcie mnie tylko.moim zdaniem najlepsze sa 2 day of days 1i2 pifpaf jawnet dialog 2
dzieki za sugestie mysle ze sie z wami zgadzam ze najwazniejszy jest tu starz gry a nie sam wiek gracza, a co glypoty grajacych to w 100% popieram, dla wiekszisci graczy liczy sie indywidulany wynik a nie wygrana teamu. najsmieszniejsze jest jak widze 3 medykow wprost bijacych sie kto pierwszy uzdrowi kolesia
ja natomiast nie rozumiem dlaczego piszecie o zenujacym poziomie na serverach, robiac z siebie mastahow i mega killerow, ktorym obecnosc noobow bardzo przeszkadza. gram w rtcw od poczatku i zadnego z was na serverze nie widzialem, zaden nie rzucil mi sie w oczy, nie wykazal sie niczym wyjatkowym. dla mnie to wy prezentujecie zenujacy poziom polskiej sceny, ale czy wytykam to w kazdym swoim poscie? czy w kazdym topicu, w ktorym madrzycie sie i uskuteczniacie swoje kosmiczne filozofie, ktore w wiekszosci nie trzymaja sie kupy, pisze ze nie moge z wami grac, bo jestescie dla mnie lamami? nie, nie pisze, totez prosze - nie piszcie wiecej rzeczy oczywistych, bo spamujecie tylko forum.
et jest gra dla graczy myslacych - nie wazne czy stary czy mlody, musi miec wystarczajaco duzo doswiadczenia z grami fpp i wykazywac troche wiecej oznak myslenia niz przecietny polak z analfabetyzmem wtornym. wniosek? 13 latek nie posiada tych przymiotow - et to gra dla graczy nieco starszych. troche to smiesznie brzmi, ale niektorzy z was powinni najpierw nauczyc sie poprawnie pisac, a dopiero pozniej spamowac forum i grac w et.
a teraz... niech kazdy zrobi rachunek sumienia.
chinczyk2
8:37, 7 10 2003
znaczy zakladasz, ze KAZDY nowy nie mysli? nie wszyscy maja mozliwosc dolaczenia do klanu. a narzekanie ma dzialanie terapeutyczne i chyba niektorzy tylko dlatego w to jeszcze graja, ze moga sobie kogos s...
po to jest forum, a jak chcesz byc taki calkiem ponury to napisz ksiazke, albo co...
Też miałem zamiar zejść z tematu, ale sie powstrzymam i powiem cos na temat.
Nieważne ile ma się lat, liczy się ile spędzasz grając w Wolfa. Jak np. stary dziadek zacznie pykać to moze byc tak samo dobry jak 10 latek, a nawet lepszy. Tylko jemu może być trochę trudniej. może też dostac zawału jak mu nagle adrenalina podskoczy.
Rollo Tomasi
23:29, 7 10 2003
Wiekszosc postow to moim zdaniem rozwazania czysto teoretyczne : jeśli bedzie skillerem..., jesli bedzie myslal... itp. Z moich doswiadczen wynika, iz wiekszosc silnych klanow sklada sie glownie z graczy pelnoletnich. W klanach z nizszej polki gra przewaznie mlodziez. Istnieja co prawda pewne wyjatki jak na przyklad Maciex czy doktor, ale jak to wyjatkow jest ich niewiele

Inna sprawa, ze moge miec zle doswiadczenia

Moim zdaniem jest kilka powodow takiego stanu rzeczy:
1) Ludzie dorosli maja wieksza swobode dysponowania swoim czasem
2) Sa bardziej konsekwentni (co ma duzy wplyw na np obecnosc na treningach)
3) Sa dojrzalsi uczuciowo (dzieki czemu nie robia glupot na klanowkach

)
4) Przewaznie, z racji stazu jako gracza, maja wieksze doswiadczenie z grami FPP
Moge miec oczywiscie zle spostrzezenia, ale w sumie od tego jest forum zeby sie nimi dzielic

Dlatego tez porsze mlodziez zeby mnie nie zjechala zbytnio
| QUOTE (chinczyk2 @ Oct 7 2003, 06:37 AM) |
| znaczy zakladasz, ze KAZDY nowy nie mysli? |
dokladnie tak, ze swojej niewiedzy i niedoswiadczenia wychodza kwiatki typu "Rambo medic: 5 z teamu lezy wystarczy tylko podniesc , ale on walczy z respem wroga" PF camping: "Kampienie z pfem albo ganianie z nim i zabijanie byle pierwszego napotkanego wroga". Przykladow mozna mnozyc w nieskonczonosc. Innymi slowy "myslenie" w grach jest to przewidywanie zachowan przeciwnika , ew grupy przeciwnikow , niestety bez wiekszego bagazu doswiadczen tego wykonac sie nie da. Tak wiec przestancie pisac bzdury na forum i idzcie grac :] no chyba ze lubicie byc sniadaniowo obiadowa pozywka dla spragnionych taniej smiesznej glupoty
Korci mnie ..... ale sie powstrzymam ... jeszcze ..... nawet nie wiecie ile mnie to kosztuje ......
Cienki Bolek
10:10, 8 10 2003
| QUOTE (Rollo Tomasi @ Oct 7 2003, 09:29 PM) |
Moim zdaniem jest kilka powodow takiego stanu rzeczy:
1) 2)3) Tak 4) Nie bardzo |
Witam ... swoje fpp zaczalem od Wolfensteina 3d..
Tez sie zastanawiam czy nie jestem za starym piernikiem na taakie granie. (Rok kprodukcji 1976) Troszke przemyslen nt ET. I mojej historii z fpp 
Stalke mam od niedawna ... 1.5 roku... Po LAN'ie to nawet bylem niezly .... ale w necie .. szok po prostu.. szkoda gadac
. W ET podobnie .. trafic nikogo nie potrafilem na poczatku, teraz juz troszke lepiej... Ale w ET wcale nie trzeba byc super killerem .. na razie gram medykiem glownie 85%.. czasem zmieniajac sie w enga, jesli jes taka potrzeba chwili. Grajac w ET mysle glownie o teamie, i staram sie wyprzedzac o jeden krok wroga
.... /gold... alianci szturmuja bank... to trzeba imo juz 1 barykade stawiac, nie mozna byc optymista, ze na 100% obronimy .. zawsze musi byc jakis plan awaryjny etc. etc.)/ Najbardziej zaskakuja mnie ludzie ktrozy na hurra naprzod wala bez wzgledu na sytuacje... Wstanie w respie i od razu biegnie .. IMO lepiej opoznic jeden atak .. poczekac na wszsytkich. No coz ale zeby tak grac .. to na publicznych serwach rzadko ...
A klany gdzie sredni jest okolo 15 lat ... to troszke niepowazni ludzie sa... rozumiem, ze mozna szukac tylko de besciakow.. itp. ale oprocz tresci liczy sie forma .. wzajemne poszanowanie ... sorki ale jesli 13 latek wymysla mi od durni to troszke niepowazne
. Im starszy gracz tym wiekszy dystans IMO, nie podniecaja sie tak grajac mniej klna ... i pamietaja, ze to w koncu tylko gra a nie swiat rzeczywisty . Pozdro
| QUOTE (rover @ Oct 6 2003, 10:00 PM) |
ja natomiast nie rozumiem dlaczego piszecie o zenujacym poziomie na serverach, robiac z siebie mastahow i mega killerow, ktorym obecnosc noobow bardzo przeszkadza. gram w rtcw od poczatku i zadnego z was na serverze nie widzialem, zaden nie rzucil mi sie w oczy, nie wykazal sie niczym wyjatkowym. dla mnie to wy prezentujecie zenujacy poziom polskiej sceny, ale czy wytykam to w kazdym swoim poscie? czy w kazdym topicu, w ktorym madrzycie sie i uskuteczniacie swoje kosmiczne filozofie, ktore w wiekszosci nie trzymaja sie kupy, pisze ze nie moge z wami grac, bo jestescie dla mnie lamami? nie, nie pisze, totez prosze - nie piszcie wiecej rzeczy oczywistych, bo spamujecie tylko forum.
et jest gra dla graczy myslacych - nie wazne czy stary czy mlody, musi miec wystarczajaco duzo doswiadczenia z grami fpp i wykazywac troche wiecej oznak myslenia niz przecietny polak z analfabetyzmem wtornym. wniosek? 13 latek nie posiada tych przymiotow - et to gra dla graczy nieco starszych. troche to smiesznie brzmi, ale niektorzy z was powinni najpierw nauczyc sie poprawnie pisac, a dopiero pozniej spamowac forum i grac w et.
a teraz... niech kazdy zrobi rachunek sumienia. |
cO co ma granie do pisania:|
UBERSOLDAT
20:06, 16 10 2003
Ja sądze ze kto chce grać niech gra niezaleznie od wieku.A co do osiagnieć to każdy głupi umie latać po całej mapie za Xp i na koniec kampani mieć po 1500xp ważny jest team work!!!. Znam synka który ma 8 lat i moge się załozyć ze na solo niemacie z nim szans

żeby dobrze grać w ET nieważny jest wiek , trzeba mieć to tego "żyłke".
Według mnie to np ludzie graja cy wcześniej w RtCW mieli łatwiej grać w ET bo to prawie to samo
Sagitarius
14:25, 19 10 2003
obejętnie...byle by ktoś miał choć troche doświadczenia i wiedział o co chodzi...denerwoją mnie natomiast takie osoby ktore pierwszy raz widzą et na oczy i strzelają w swoich podkladają miny tam gdzie nie trzeba..czy czasami tak trudno troszeczkę poszperać w internecie czy czasopismach..?Długo czekalem na drugą odslone(tą po wolf3d) i gdy tylko przeczytalem ze mozna sciągnąc demko to sobie sciagnałem..i grałem chyba dwa lata w demko..(mialem full ale pirat i multi nie chodzil)Ale mialem juz tak obcykana ta plansze z demka ze...moze ktoś pamięta?Wykraść dokumenty i przetransmitować przez radio..

no coz moze wybieglem nieco po za temat ale mam nadzieję że to nikogo nie obraziło..
Imo jezeli ktos na prawde chce sie nauczyc dobrze grac o zamiast biegac za fragami (nawiasem mowiac na ogol nabijanymi na podobnych n00bach) obejrzy demko, przestudiuje cfg, czy costam przeczyta. Wiek nie gra roli. Generlanie wszystkie gry druzynowe sa grami dla osob dojrzalych, nie zaleznie od wieku. Wiadomo im starsza osoba tym wieksza szansa,ze jest dojrzala. Za przyklad czegos takiego moze sluzyc nieistniejacy juz, niestety, z powodu malej aktywnosci graczy, klan
fUzz, zobaczcie jaka tam jest roznica wieku, a mimo to klan ten osiagal naprawde wiele i na pewno nie przypadkiem.
Czy ET to gra dla starszych graczy? Przytoczę jeden przykład:
Mój mały kuzyn młodszy odemnie o 4 lata (ja mam 14) strzela celniej niż nie jeden macho - ostatnim razem za pomocą snajperki zkosił w 60 sekund 9 gości celnym headshotem.
mrluki3
14:01, 24 10 2003
Ja myśłe ze ET to gra dla każdego !!
BadIDea
14:21, 24 10 2003
ET nie jest dla dzieci.
Q3 - tam 14stki daja rade. Wystarczy reflex i spryt.
W Et wazna jest takze umiejetnosc myslenia perspektywicznego. - Przewidywania nastepstw swoich czynow:) heh
Jesli zapoznacie sie z danymi naukowymi na temat rozwoju czlowieka - dowiecie sie, ze Super inteligentny 14stolatek i tak bedzie podejmowal debilne decyzje (bez urazy)
Swiadomosc konsekwencji swoich poczynan rosnie wolno - nie od parady pelnoletosc osiaga sie w wieku 18 - 21 lat.
Do tego wkracza jeszcze praca (fuj) w zespole

(umiejetnosc wspoldzialania w grupie - kiedy liczy sie nie jednosta a team (komuna?) hehe
DO wojska tez raczej dzieci nie biora.
Pisze tutaj o zwyklym FFA...
Kiedy w gre wkracza Klan, Granie PRO, ligi...
Wybaczcie !
Humorzastym, malym gnojkom mowie stanowcze NIE. (I wiem co mowie - poniewaz przez C4 przewinelo sie duzo roznych osob)
I co z tego ze raczkujace niemowlaki wymiataja jak roboty? ET to nie Kwak123.
BTW - oblukajcie sobie CSa - gadalem kilka razy z 14stolatkami - oni wszyscy nie kumali wogole o co chodzi

I kazdy z nich palowal sie przy nowych Aimbotach i wallhackach.
POzdro dla Sina! Ktory slawny jest na calym necie - lecz chyba nie ma co zazdroscic takiej "Slawy"
Jak zaczeli go ...ac na forum splashdamege - pomyslalem- co za faszystowskie gnoje?!
Jak poczytalem sobei o nim na tym boardzie ... zrobilo mi sie wstyd.
Sin ma 14 lat

No offence Sin - lecz dajesz dupy na maxa.
Gra jest o lat 15stu. ( Ja podciagnalbym ta granice o rok, dwa. - 16-17)
what's your age ?
10-20
21% [ 10 ]
20-30
53% [ 25 ]
30-40
17% [ 8 ]
40-50
8% [ 4 ]
>50
0% [ 0 ]
Total Votes : 47
Ankietka z SD:
http://www.splashdamage.com/forums/viewtop...opic.php?t=5108
BadIDea
14:30, 24 10 2003
| QUOTE (bERT gDAŃSK @ Oct 5 2003, 01:31 PM) |
Hmmm Wiek? Ja mam 31 lat i gram w ET dość często. Jeśli w wynku tej dyskusji okaże się, że to gra nie dla takich starych pierdzieli jak ja to popadnę w depresję! |
Kilka osob przedstawia sie tak
:
34, ok 35 in December -- I'm part of the 'old' man crew....
36, and many people who play my maps don't know it!
22, married, 1 child
true age = 32
children add and extra 10years to ya life
39 and damn proud of it. Long live the 80's generation!
im, wait... no im err... shite ive forgotten again... bugger i had it and it went. What was the question again. Oh yeah 27 i think but don't quote me on that oldies
I got that 30 year itch right around the corner. 1 child.... another coming in FOUR days!!!!
Born 1966.
I like Pink Floyd eery music, Mark Knopflers guitarsolos and all other good stuff.
Drakir - 34 - ten od rihne bridge, bridge z Rtcw i innych mapek.
BadIdea: 29
Czym ty sie przejmujesz:)
To jest spoko:
I'm 17 as well, but it was my father ("DC29 CAN", who is 45) who actually got me into Wolfenstein. I found his copy of Wolf-3D and played it... best old FirstPersonShooter game ever!
Dobra, ja mam 15 i jestem l4m0r, to by sie zgadzalo Bad Idea... jak podrosne skopie wam dupska !:D
EmbeZZlemEnt
16:51, 24 10 2003
| QUOTE (AciD @ 12:57, 24 10 2003) |
| Dobra, ja mam 15 i jestem l4m0r, to by sie zgadzalo Bad Idea... jak podrosne skopie wam dupska !:D |
AciD, az strach sie bac
BadIdea ma racje srednia wieku w ET jest troszku wyzsza czytaj 18+ (jak co niektore programy
) Nie jest powiedziane ze mlodsi maja problem z dyscyplina, zgraniem itp itd, ale niektore rzeczy raczje gorzej do nich trafiaja
ale spójżmy nato z innej strony Et niejest tak brutalne jak inne FPP np. Q3 - tam jest wiecej krwi niż w Fundacji Krwiodawców !!!! wiec czemu Et miało by być ttylko dla starszych graczy ???
| QUOTE (Dajmos @ 21:59, 24 10 2003) |
| ale spójżmy nato z innej strony Et niejest tak brutalne jak inne FPP np. Q3 - tam jest wiecej krwi niż w Fundacji Krwiodawców !!!! wiec czemu Et miało by być ttylko dla starszych graczy ??? |
omg krew mozna bez problemu wylaczyc. Chodzi o to, ze osoby wiekszosc osob mlodszych nie bardzo wykazuje zdolnosci jezeli chodzi o bardziej taktyczna gre w teamie.
Embezz a ty wogole w co grasz ?

Bo w ET ciebie chyba nie widac... sorry ze moze myle fejki or something... to ty byles Omega Ra ? jesli nie to sorry ale jesli tak to wiesz gdzie to sobie mozesz takie 'strach sie bac' teges... nie ? kk thx
Mysle ze bardziej sie liczy jak dlugo grasz w ET 'n' RtCW i wogole fpp glownie na enginie q3 niz to ile masz lat... nie mowie ze to sie zupelnie nie liczy wiadomo ze mlodszym ciezej pewne rzeczy pojac i popelniaja idiotyczne pomylki ale no offence znam kolesi w wieku 20+ lat ktorzy popelniaja wieeele wiecej durnych bledow ode mnie ^^
btw. Jesli chodzi juz o moje zdanie nt. tego "aaa krew w grze to nie dla dzieci i wogole fuj be" to omg... chcecie ukryc przed dziecmi to ze ludzie sie zabijali, zabijaja i beda zabijac ? Chcecie im wmowic ze niemieccy zolnierze robili cmok cmok puci puci z aliantami ? Jesli dziecko po grze stanie sie agresywne popelni morderstwo czy cos w ten desen to to dziecko ma nasrane w pusty leb a nie gra mu namieszala. Smierc, krew, masakra... to normalne rzeczy ktore podazaly za ludzmi od kiedy tylko powstali wiec stop pretending you can't smell your own shit ^^
btw btw Mysle ze wogole do 'dzieci' nie dociera to w ten sposob ze ktos tam kogos zabija tylko cos w stylu 'ja strzelam lepiej on padl ja wygralem jestem w ta gre lepszy' czy cos w tym stylu a nie 'aaa zabilem go krew uaa ale super killing is cool'
A tak w ogole to moje dzieci beda graly w et od 2 roku zycia =)
everyman
14:30, 21 11 2003
mysle, ze wiek nie odgrywa wiekszej roli (na necie wszyscy sa rowni), ale wiadomo jest mniej 50-latkow, ktorzy w to graja, a wiecej 15-latkow... jakosc gry zalezy glownie od refleksu, percepcji i ilosci czasu poswieconego - tego ostatniego mi brakuje

no coz jestem juz stary (19.8) i w tygodniu siedze na studiach poza chata ;-( zostaja mi tylko weekendy i to niecale (ale dobre i to

) - dzisiaj jestem chory i moglbym kurcze pograc a tu net zamula

5-8 zamiast 50+ kabekow...
uważam, że w tą grę grają ludzie z przedziału od 15 do 25 lat. Tych jest najwięcej i oni z racji swojej przewagi wystawiają najlepszych zawodników. Chociaż zdarzają się też przykrzy cheaterzy. Raz byłem na serwerze, gdzie prawie wszyscy używali kodów.

I byli to Polacy!
Jeden ciągle biegał i zabijał wszystkich nożem. Byli tak ciency, że gdyby grali uczciwie, to bym sam z nimi wszystkimi wygrał.
| QUOTE (tsc @ 13:57, 1 11 2003) |
| A tak w ogole to moje dzieci beda graly w et od 2 roku zycia =) |
Najpierw trzeba odejść na jakiś czas od kompa i zarwać jakąś dziewczyne,
która będzie chciała mieć dzieci z gościem co ma czerwone oczy od gapienia się w ekran.
Poważnie to właśnie sie zastanawiałem nad tym jak to niektórzy ułożą sobie życie,
jeżeli grają po 10-14 godzin dziennie.
Sam 27 lat. W fpp gram.....hmmm, nie pamiętam od kiedy. Może się uzbierać z 10 lat. W multiplayera gram od niedawna i myślę, że jestem średni. Dlatego, bo mam ograniczone możliwości grania

Młodsi mają więcej czasu i mniej problemów na głowie. Łatwiej się mogą wyluzować i wciągnąć. Niedługo jednag montuje sobie stałę łącze i wtedy będą w biedzie, oj będą

Bo doświadczenie daje dużo. Starszy gracz, który gra z głową i często to najlepsza broń! Młodzi mają oko i reflexks, a starsi mają refleksję nad tym co robią.
Może trochę przydziadowałem z tą wypowiedzią, sorry
whatever
15:32, 27 11 2003
Jest taki klan, OMO, US - Canada based. OMO to "Old Men Online", zreszta sami mozecie obejrzec ich strone pod www.oldmenonline.com Klan ten jest o tyle specyficzny, ze graja w nim ludzie wylacznie 35+. Ostatnio jak sprawdzalem, liczyl ponad 100 aktywnych osob, a najstarszy gracz mial bodajze 62 lata.
Dlaczego to wszystko pisze? Poniewaz po tym jak totalnie zrabali kiedys w MW4 (Loki powinien ich tez znac, btw, pod jakim nickiem grales?) jakas grupe zlozonych z nabuzowanych hormonami 15-to letnich gowniarzy o wykreconym w kosmos refleksie (sedziowalem ten mecz) jeden z nich powiedzial:
"remember, sonny. Old age and treachery will always overcome youth and skill"
W wolnym - bardzo - tlumaczeniu:
"doswiadczeniem i podstepem zawsze wygrasz z zapalem i talentem"
| QUOTE (BadIDea @ 12:21, 24 10 2003) |
ET nie jest dla dzieci.
Q3 - tam 14stki daja rade. Wystarczy reflex i spryt.
W Et wazna jest takze umiejetnosc myslenia perspektywicznego. - Przewidywania nastepstw swoich czynow:) heh |
Tylko że 14 latek w Q3 też ma marne szanse na zostanie mistrzem, podobnie w Wolfie.
I również w kwakach i innych grach fps też jest ważne perspektywiczne myślenie
.
Wystarczy przejrzeć strony www najlepszych zachodnich multiklanów oraz poszukać info o zwycięzcach wielkich imprez aby zorientować się że najwięcej wymiataczy jest w wieku 18-20 lat (bez względu na to czy to Quake czy Wolf czy coś innego).
Generalnie trudno znaleść dobrego gracza w wieku poniżej 15 lat ale jeszcze turdniej znaleść dobrego gracza w wieku powyżej 35 lat 
Młodsi mają problemy z jakby to powiedzieć ... myśleniem
. Starsi są starzy i mają problemy z refleksem oraz często mają inne obowiązki (praca, rodzina itp).
Średnia najlepszych graczy RTCW w Polsce w porównaniu z resztą Europy była dość duża (często grubo powyżej 20). Ponieważ z najlepszych graczy RTCW wywodzi się większość najlepszych graczy ET to tak samo w Polsce średnia wieku najlepszcyh graczy ET też jest dość duża (jeszcze zdążyli się od tego czasu postarzeć). Jak widać w RTCW pomimo sporego wieku klany i reprezetnacja PL nic dużego nie osiągnęła.
w porównaniu z młodszymmi rywalami z zachodu. Zobaczymy jak będzie w ET.
Oczywiście częśc starych pierdzieli będzie udowadniać że aby coś osiągnać w ET to trzeba mieć grubo powyżej 20 lat
. Tak jak wcześniej powiedziałem - imo najlepszy wiek do gier fps to 18-20 lat. Może troche więcej w Wolfie trochę mniej w Cs-ie, mniej więcje tyle samo w Q3 ale ogólnie 18-20 lat.
SpajdaPL
3:07, 28 11 2003
Witammm.....
Wiek ma ISTOTNE znaczenie, jeśli chodzi o gry wymagające zdolności PRACY ZESPOŁOWEJ. każdy dzieciak (sorry) grając w JAKĄKOLWIEK grę, mysli że jest SUPER, Nieśmiertelny, i żadna gra nie sprawia mu trudności. Gra do bólu (tzn. do czasu, aż mu się znudzi to, że nie może jakiejś planszy przejść) i włącza czita (o, przeszedłem gre w 30 minut...ale ze mnie mastah).
Gracze Starsi (np. 23 lata, 5-letni staż w qw, q3, i inne fps), jesli nie umieją czegość przejść, to siedzą przed kompem dopóty dopóki nie wymyślą, jak przejśc daną przeszkodę.
TEAMWORK:
Dzieci(sorka) niebardzo lubią dzielić się zabawkami, a co dopiero obowiązkami w grze, więc o czym my mówimy...
DZieciak (znowu sorry) może mieć dobry aiming, reflex, młode oczka są lepsze do monitora, nie to co starzy wyjadacze, którym gałki oczne gotują się po 2h grania...ale niestety muszą dorosnąć do pewnych dorosłych decyzji - że nie liczy się ilośc fraguff, tylko wygrana plansza... Chyba że lecicie na XP i medale (looknijcie sobie na posta "propozycja meczu forumowego" NCMTS), to polecam FFA z kolegami z podstawowki +cheat.
Pozdrawiam
IC|Daxx
12:11, 29 11 2003
| QUOTE (WOLFszLAGIER @ 16:18, 27 11 2003) |
| Starsi są starzy i mają problemy z refleksem |
Swiety z tym refleksem u starych to nie jest az tak tragicznie jak to okresliles. Wszystko to indywidualne predyspozycje. Zapraszam w imieniu IC na kolejny zlocik do "Eleganckiego Bolka" w Wawie (stoi tm taki automat z "grucha bokserska")
A co do czasu mozliwego na poswiecenie sie ET czy wczesniej RTCW to w duzej mierze w przypadku "starszych" graczy uwarunkowany jest faktycznie od rodziny i obowiazkow z nia zwiazanych (autopsja w czystym wydaniu : mam zone i 2 dzieci). Jezeli ktos nie pracuje 20h na dobe a jest uzalezniony od FPP do zapewniam - znajdzie czas. Czesto pogrywam z synem w ET a nalezymy do skrajnych grup wiekowych wymienionych w tym topicu.
Z harcerskim pozdrowieniem "Czuwaj" 
PS. A jesli chodzi o "KULTURE"/"MYSLENIE" w czasie gry i nie tylko tych"mlodszych" ,to tylko sprawa wychowania. Farsight i Berti moga cos na ten temat napisac
| QUOTE (dorbi @ 13:23, 27 11 2003) |
Młodzi mają oko i reflexks, a starsi mają refleksję nad tym co robią.
|
Tak, tak. Z wiekiem (godzinami spędzonymi przd monitorkiem) przybywają okularki (coraz grubsze), refleks nie ten sam (reumatyzm, zwyrodnienia stawów), a co do tych refleksji, tski dziadziuś około 60-tki to nie myśli zbyt szybko.
Tak na serio. Dzieciaki nie grają najlepiej, bo chodzi im o XP ("chłopaki wczoraj narąbałem XXX XP w ciągu jednej misji i co słabiaki?"), starsi lepiej (mają doświadczenie). Małolaty jednak szybciej się uczą i zdobywają w ten sposób doświadczenie.
Ja według niektórych na forum to jeszce dzieckiem jestem
(wiek <18+
, ale >15+). Skoro niedługo będe "dorosłym" popieram stwierdzenie, że gracze w wieku 18+ są lepsi od tych młodszych, a maluchy to niech idą do szkoły się pouczyć
.
Witajcie

. Właśnie ja mam 12 lat i nie powiedzialbym ze slabo gram, nie uzywam aimbotow i wallhackow bo wlasciwie po co

? W Et gram 4 miesiace, a rozwinalem sie dzieki BRATU (ktory bardzo mi pomagal np. w ustanieniu configu), grze z dobrymi graczami, grze w kalnie (najpierw PN pozniej WP i na koniec Fallen

), wiec nie uwazam

czy ktosiek ponizej 14 lat moze sie pozegnac z graniem

. Niestety mam dosyc slabe lacze :/ i to aktualnie nieumozliwia mi gry w klanie............
CZekam na pojechanie mojego postu
GenQcide
21:01, 14 12 2003
Każdy może grać dobrze ale to nie o to chodzi....większość klanów niechce mieć klnowiczów po około 12-15 lat mówią że to są ludzie jeszcze ...... (przemilcze to

)......jestem na to żywym dowodem....
tamtego... dorzuce swoje 3 grosze.
status: zaobraczkowany, dziecko
spostrzezenia:
- mlodziez: refleks, entuzjazm i od cholery wolnego czasu
- starzy: INTELIGENCJA i to w zasadzie wszystko. czasem tez doswiadczenie, bo jednak ktos kto gral wczesnie w Q, potem UT i RTCW ma duzo latwiej.
reasumujac najelepiej maja obecni studenci. przeciez sa to w sumie jedne wielkie wakacje, czas jest, sa tez w odpowiednim wieku by byc dojrzalymi graczami...
najbardziej mnie smiesza komentarze w stylu "no tak, starszym latwiej, bo nie chodza do szkoly, wiec na pewno maja wiecej czasu na granie". a guzik prawda

zaczna pracowac, beda mieli dzieciaki, zone to docenia uroki szkoly

coz, nigdy nie bede wiecej niz srednim graczem, ale z tym juz sie pogodzilem i chociaz czasem boli fakt, ze 13 latek jedzie po mnie jak chce, to jednak sobie to tlumacze, ze "kiedys on tez nie bedzie mial czasu grac"

szkoda, ze doba nie ma 48 godzin, moze wtedy by byl czas na granie?
Co do niektorych wypowiedzi tutaj... Ja mam 14 lat i jakos (moim zdaniem) mysle podczas grania... Np. staram sie nie leciec na hurra zaraz po respie no ale jezeli trzy czwarte ludzi w teamie tak robi to by w koncu sie skonczylo ze bym tak czekal przez cala mape az sie wszyscy zbiora... Ale tez nie ukrywam ze jak gram na publicu to dosyc czesto gram zeby sobie pocwiczyc skilla a nie zeby wygrac mapke (choc to w sumie rzadko, najczesciej gram na skilla ale staram sie rownoczesnie wykonywac objectivesy i wspolpracowac z innymi, ale na FFA rzadko da sie grac z zespolem niestety). Gram w ET tak jak sie skonczyly wakacje i jestem zadowolony ze swojej gry... Nie zabijaja mnie juz wszysykie lamki na serwie, jak bylo na poczatku, a samemu czasami tez mi sie uda zalatwic jakiegos lepsiejszego "gostka"

Wiec ja uwazam ze wiek nie ma znaczenia a staz ma niewielkie, bo jeden wyciaga wnioski szybciej, inny wolniej i jeden bedzie potrzebowal tygodnia zeby odkryc pewne zaleznosci w wolfie ktore inny odkryje w dwa dni... A i jeszcze jedno (off topic

). Sprawdzajcie to co napiszecie w tym swoim poscie bo czasami to watpie czy w Polsce naprawde wiekszosc ludzi jest pismienna...
Starych a nawet bardzo starych . Powinni ja rozpowszechniac po domach kombatanta i przybytkach spokojnej starosci . Wiecie ja mam 25 lat ale za hooy mi nie przyszlo do glowy zeby tak mlodym nasciemniac ze my starzy ( niektorzy z was sa starsi wiec potraktujcie to slowo jak synonim wiekowych graczy) jestesmy prawdziwa solą sceny ET . Bogiem a prawda ta gre trzyma ta cala armia mlodych dzieki ktorym my mamy jeszcze chec grac bo sa serwy i jest z kim pograc (Na sztuke lepiej we 2 niz samemu stfu napisalem to).
I moze czasami chodza pod prąd ; strzelaja w powietrze ; detonuja sie ; zwiedzaja mape ale kazdy moze miec inne poczucie frajdy z gry a wy wchodzac na polskie FFA robicie to na wlasne ryzyko wiec zanim sie komus wyrwie qwa niech mu sie przypomni **WLAZLEM NA WLASNE RYZYKO**GRAM W POLSCE NA FFA**.Gdyby nie ci mlodzi to nam by zostal tylko wolf et ale textowy o ile ktos by nam taki napisal

Fakt faktem ze pewne kluczowe funkcje na scenie dzierżą raczej osoby przynajmniej dojrzale emocjonalnie ( nie zawsze zrownowazone psychicznie

) i raczej tutaj sie one lepiej beda sprawowac chociazby poprzez poczucie odpowiedzialnosci za poczynione przez siebie dzialania . A teraz to juz koncze bo zaczynam jak Swiety pisac

Ps : BadIdea ty juz jestes tak stary ze tobie powinni wydac oficjalny zakaz zblizania sie do kompa . Podobno promieniowanie monitora zle wplywa na centralny uklad nerwowy ludzi w podeszlym wieku ktorzy juz jedna noga sa na tamtym swiecie.
Ja w prawdzie nigdy nie mialem doczynienia z RTCW

wiec nie bede sie wypowiadal na temat tej sceny

Ale uwazam ze taka 'mloda' mlodziez nie powinna grac MP tzn w gry po sieci

To zle wplywa na ich psychike a potem "rosna takie bandziory"

Ale naprawde uwazam ze ludzi do powiedzmy 16 roku zycia powinni grac sobie spokojnie w domciu SP . . . A jesli chodzi o to komu sie lepiej gra to zdecydowanie uwazam ze jest wiek po ktorym kazdemu bedzie gralo sie gorzej , chodzi mi o to ze ludzie po powiedzmy tak 3o roku zycia to juz releX nie ten . . . nie mowiac juz o innych schorzeniach ludzi w jeszcze starszym wieku

Ale to 4um posiwcone ET a nie medycynie
Polska Scena ?? N/c

Chyba ze By Night
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.