Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Config dla hardcore wolnych...
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
falubaz
Czy posiada ktokolwiek jakies cfg sprecyzowane dla notebooka? chodzi mi szczegolnie o grafe, bo normalny jakis z!@#any jest i nie moge dobrze wszystkiego poustawiac.
Proc. 2.2 ghz
tranx-san
imo falub sprobuj tu: http://www.et-configs.com/configs.htm

a jaka tam karta siedzi ? bo w wiekszosci notebook'ow karty sa sp!#@y(graf)

PS> zlookaj cfg Dynasty z tej stronki, wydaje sie ze ma niezle podrasowana grafe pod FPS'y

btw. mialem nieprzyjemnosc grania na notebook'u.. strasznie zdupy tongue.gif
TRiPtick
Witam
mam procka 666mhz czy jakos tak 256 ramu i karte 32mb s3virge,
gram w ta gierke juz jakis czas i KOCHAM JA nie zrarza mnie to ale meczy bo jak wyskoczy mi kilku przeciwnikow to komp mi zwalnia nawet do 2fps w porywach mam 20... smile.gif
lool istnieje hard core na tym swiecie nie??? wink.gif
Jednak dowidzialem sie o konfigah.... i ... ii blagam mistrze WoLF:ET zrobcie mi jakiegos ultra slow configa na najnizsze wymagania sprzetowe (niezalerzy mi na wypasionej grafie mowie z gory liczy sie miod) tak by mi choc troche ulatwic zycie... i by mi troche to szybciej smigalo
no narazie nie stac mnie na nowe 256ramu i jakas lepsza karte graficzna...
Pliiiis niech ktos tam bedzie dla mnie milosciwy i spowoduje efekt radosci w mym rzadnym krwii sercu....

Akcja nazywa sie:

"KONfIG FOR SPRZEt NoTHInG"

Zlitujcie sie i pomorzcie...

z gory dzieqje... ph34r.gif blink.gif
AdI-O
Trzeba być twardym a nie miętkim blink.gif
Jakie to społeczeństwo leniwe: qrwa, to jak pójdziesz do pracy też będziesz chciał żeby ktoś odwalił za ciebie papierkową robotę?! ph34r.gif
Zastanów sie człowieku: weź poradnik dankana do ręki, przestudiu, zaanalizuj co wyłączyć a co nie i zrób to. Myślenie nie boli i nic nie kosztuje blink.gif
TRiPtick
Dla Twojej wiadomosci kolego biggrin.gif bawilem sie troche w to i lekko jest zoptymalizowane... a co jesli mozna lepiej, na komendach tych wpisywanych w " ~ " nieznam sie wogule a mysle ze chyba duzo wiecej da sie w nimi ustawic jak tylko w options w menu...

PLis jestem lajek...

pozdrawiam
Bobin
Trpitik ale rzecz w tym, że nie trzeba posiadać żadnych super informacji, żeby zrobić - jak to określiłeś - "super low configa". Czytasz poradnik Dankana, otwierasz etconfig lub autoexec i po prostu zmieniasz wartości poszczególnych komend, czy jak kto woli wpisów i już. Wszystko masz tam ładnie opisane. Poza tym tematy podobne do tego już były - wystarczy poszukać. Przeczytaj też FAQ by Swiety - jest tam wiele odnośników do własnie takich problemów. Możesz też spróbować zagadać z gościem o nicku tsc, ponieważ "sprezentował" swój config okrojony do granic możliwości, jednak powstało teraz tyle poradników itp. że naprawde wystarczy poszukać
falubaz
imo pieknie wszystko wytlumaczone:

http://board.enemyterritory.pl/index.php?showtopic=933

Mam taki gdzies mega minumum cfg, ale to ani ladne, ani praktyczne. Chcesz to sie odezwij na mail-a albo private message to ci jutro, albo pojutrze przesle.

Polecam tez stronke(ktora mi polecono):

http://www.et-configs.com/configs.htm

Dobry na malo fpsow jest:
http://www.et-tj.com/etconfigs/configs/dow.../dynastycfg.rar

Dzien dobroci ohmy.gif
AdI-O
CYTAT
Koles trafil w sedno sprawy ja nie chce nauczyc sie czy rozszyfrowac kodu zrodlowego gry i znac wszystkich komend dostepnych w wierszu polecen po to by potem sie tym bawic i tunningowac se giere ja chce tylko pograc... wiec no jest to w pewnym sensie lenistwo, ale mam sie uczyc tego wszystkiego dla 1 configa???

Nie mam zastrzeżenie że nie chce ci sie uczyć tego ph34r.gif
Nie trzeba znać wszystkich komend cud miód, ale tylko te które odpowiadają za pozytywne podniesienie fps. Będe taki wielki prOplay lol jak tranx i też dam ci kilka rad. Weź przykład z tego albo nie..

Config przedstawiał by sie następująco:
cg_marktime 0
cg_shadows 0
cg_wolfparticles 0
cg_atmosphericEffects 0
r_fastsky 0
r_picmip 3
r_texturebits 16(lub 8)
r_colorbits 16(lub 8)
com_hunkMegs 128
com_zoneMegs 32

Taki config to już lekkie przegięcie bo będzie sie grało jak na 486 DX/2 ale jeżeli aż tak kochasz tą gre... smile.gif Com hunkMegs i zone Megs możesz jeszcze dopasować z uwzględnieniem ilości ramu. Jednak te wartości są optymalne jak na twoją ilość pamięci. Tak samo nie jestem pewny czy chcesz zmieniać bity tekstur i kolorów.
Będziesz grał na podobnych kolorach jak w "SkyRoads" laugh.gif

Ale jeżeli zależy ci na jak największej ilości FPS to bierz i sprawdz.
Plizz don't hurt my any time sad.gif wink.gif

BTW Tranx nie moja wina że nie znasz tych słów ohmy.gif Nie będe ci tłumaczył ich znaczenia ani przesłania, a sam tego też nie rozkminisz więc sie będziesz męczył.
I nie obrzydzaj mi dnia że bryndzlujesz sie kilka naście/dziesiąt(niepotrzebne skreślić) w ciągu dnia, bo mnie to nie interesuje.
Chwal sie przed kolegami...
Jednym słowem: The End, smyrgał sie długo i szczęśliwie.

W razie czego skasować
BTW 2: I święty zrobił porządek smile.gif
Swiety
Jeśli udało ci się odpalić Wolfa na karcie S3 Virge to wogóle jesteś PRO i to jest cud że gra pod OpenGL chodzi na Virge.
Człowieku ta karta (muzealny zabytek) nie tyle co przyspiesza co wogóle jeszcze zwalnia grę, jak najszybciej wy(słowo na p) ją w kosmos. Udaj się na jakiś komputerowy shrot i kup jakąś np rive tnt a wyrażnie bedziesz miał więcej fps.

I nie pomoże ci tu żaden cudowny config - Bo nie ma cudownych configów robiących ze złomu rakietę.

Off-topic
Co do flejma (który tu był a którego skasowałem). Flejmy są dobre ale nie na forum technicznym.
Mamy tutaj kolejną sytuację gdzie jest noob który pyta się o dobry config.
Z jednej strony na temat configów zostało już wszystko powiedziane na forum.
Jak zrobić, jak zoptymalizować a dla bardziej leniwych skąd ściągnąć.
Z drugiej strony wypadałoby temu noobowi pomóc tylko że on sobie za bardzo samemu nie chce pomóć i liczy na to że ktoś odwali robotę za niego.

dNkN!
CYTAT
Nie trzeba znać wszystkich komend cud miód, ale tylko te które odpowiadają za pozytywne podniesienie fps. Będe taki wielki prOplay lol jak tranx i też dam ci kilka rad. Weź przykład z tego albo nie..

(...)
r_texturebits 16(lub 8)
r_colorbits 16(lub 8)
com_hunkMegs 128
com_zoneMegs 32
(...)

nie przyłożyłeś się Adi do czytanego tekstu albo nie do końca wiesz co robisz.

koleś wspomniał, że ma 256mb ramu i karte z chipsetem graficznym, których nie stosuje się już nawet w czujnikach natężenia światła w latarniach. bez względu na to jaki ma zainstalowany system założe się, że zaraz po boot'cie jest z miejsca w plecy 70-100mb ramu czyli zostaje mu ~150mb wolnej pamięci - jak można deklarować przestrzeń pamięci, której nie ma? po co mu 128mb na hunkmegs? mówiłem kiedyś do czego służy ta komenda i na co ma wpływ, wspomniałem też, że po stronie klienta jest mało istotna więc nie ma sensu szastać pamięcią w jej kontekście. powiedz mi: po co ma wymuszać 16bitowy tryb, przecież jego karta nie obsługuje 32bitowego trybu w rozdzielczościach większych od 320x240, poza tym większość steroników do kart graficznych przy redukcji kolorów stosuje programowe ditheringi różnego typu, najczęściej dyfuzje floyda-steinberga co ma bardzo negatywny wpływ na fpsy... a zresztą, tobie też przydałby się kurs bo twój mini-cfg co prawda ustabilizował by fpsy ale na poziomie 3-4fps blink.gif

CYTAT
Człowieku ta karta (muzealny zabytek) nie tyle co przyspiesza co wogóle jeszcze zwalnia grę

buahaha!
AdI-O
Dlatego mówiłem aby spróbował dopasować ilość ramu do jego własnego systemu.
Nie przedstawił jaki ma system więc nie jest możliwe dokładne ustalenie.
Sam mój XP wciąga na starcie 250 RAM z 650 . Jeżeli gra na 98 niesądze żeby wciągnął mu aż tyle pamięci. Może powyłączać wszystkie zbędne programy i nie włączać żadnych innych gier, progs. Zawsze można też używać programu do cleanowania Ramu przed uruchomieniem ET. Ale nie wiem czy gra jest warta świeczki...

A co do jakości trybu pracy: dałem mu wybór pomiędzy 16 a 8 bitowym systemem. Nie wspominałem o 32 więc nie wiem skąd ci to sie wzięło ph34r.gif
System 8 bitowym napewno da mu więcej fps niż 16 a tymbardziej 32, którego nie obsługuje. U mnie daje to skok fps wartości 10 fps. Jeżeli mówie źle to mnie popraw... Nie jestem też taki mega lojtantem jak ty.
Swiety
Ani Direct3D ani OpenGL nie wykorzystuje trybu 8 bitowego i działają wyłącznie od 16 bitów.
Także ustawienia r_colorbits r_texturebits 8 są "martwe" gdyż faktycznie po takich ustawieniach grafika działa w trybie 16 bitowym
Piosik
CYTAT (falubaz @ 23:35, 25 09 2004)
Czy posiada ktokolwiek jakies cfg sprecyzowane dla notebooka? chodzi mi szczegolnie o grafe, bo normalny jakis z!@#any jest i nie moge dobrze wszystkiego poustawiac.
Proc. 2.2 ghz

otóz ja tez mam slabego kąpa i nie wiem co robić mam cfg obnizeone chyba na max kto w kazdym badz razuie mogl by mi pomoc w cfg ale w inny sposob ??
zna ktos jakies linki do obrazkow z cfg przykladowymi ?
falubaz
omg. juz nie potrzebuje radze sobie jako tako.

Sedno sprawy w nootebokach jest w kacie z ktorego sie gapimy na wyswietlacz, dlatego chodzilo mi o jakis sprawdzony, dobry laptopowy cfg.

Ci co grali - probowali grac na tym czyms - wiedza o co chodzi. Szkoda ze nie napisalem tego w topicu etc.

http://www.et-configs.com/configs.htm tam masz przyklady cfg. :C

Niezle maslo maslane powstalo po polaczeniu.

Aha, tym co beda grali na nooteboku, radze (za rada anubisa?) podlaczyc monitor do karty w nooteboku, bo wyswietlacze w nootebokach sa c@#!owe.

A i nie wiem czemu, powstalo takie przekonanie ze nootebok musi byc slaby i wolny, tymczasem roznice fpsow nie byly az tak wielkie... I ciezko bylo to wytlumaczyc co niektorym, poszukujac na qnet.

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.