Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Neostrada 128kbit/s i co z VATem na neta?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Łącza internetowe
Gh*5T
1) Chetnie bym widzial posty ludzi ktorz maja te lacze.
2) Jakie sa szanse na to ze rzad wprowadzi VAT na neta?
3)Mam nadzieje ze info ktore bedzie tu zawarte bedzie przydatne dla ogolu.
4) biggrin.gif tongue.gif cool.gif
falubaz
omg czy rzad wprowadzi :C juz jest i to zalozyc kazala unia. Ale ma byc niby ulga na uslugi internetowe(dobrze mowie?) i bedzie mozna sobie potracic do 600 pln przy rozliczeniu podatkowym.
128 zalezy dla kogo. narazie nie slyszalem jakis minusow pod tym laczem. jak dla kogos co sprawdza tylko poczte czy pogode w internecie(ujac to w duzym cudzyslowiu) to jest w sam raz. co do et to sie nie wypowiem.
najlepiej rozwin swoja wypowiedz ;x
Gh*5T
chce sie dowiedziec czy oplaca mi sie postawic neo 128 na jedne stanowisko glownie do grania starczy?? smile.gif
LaM
128 do grania jest niewystarczajace , owszem na polskich serkac (niewielu) pingi 70-100 ale na serkach zagranicznych "no comment"
Sam mam radiowke 128 (jeszce gorszy bajzel) i dziekuje z takiego neta :/
Gh*5T
Wiesz LaM radiowka a neo to jest pewna roznica... Rzecza druga jest to ze prawdopodobnie masz te lacze w sieci LAN (czy cos takiego dla radiowek) co zabiera ci troche transferu. Thx za szczere checi ale wolalbym uslyszec opinie czlowieka ktore takie neo juz ma.
keNOOBie|PL
Hmm.... male sledztwo doprowadzilo mnie do pewnych informacji... co do neo128..

a minowicie... po odpowiednim przeprogramowaniu modemu.... niektorzy sa w stanie po wyczerpaniu limitu (teraz juz chyba 7GB zamiast 5) jakby za pomoca czarodziejskiej laski.... osiagac transfery po 4MB ..... powiem szczerze dla mnie to troche niebywale... i odnoszac sie do CHELLO troche niemozliwe... (z tego co wiem w chello limit transferu jest na serwie).. a z neo i zdobytych informacji wynikaloby, ze ograniczenie na neo znajduje sie na modemie..... btw 4mb na lini telefonicznej, to jakis cud... sprawe badam dalej... mam nadzieje, ze wyciagne wiecej informacji od ludu, ktory nie chce sie dzielic takimi zdobyczami..... jezeli cos wiecie na ten temat ... prosilbym o wypowiedzienie sie lub wpisaniu na forum informacji...

Pozdrawiam
Gh*5T
ta wypowiedz brzmi jakbys sie ze mnie nabijal ale moze mi sie tylko tak wydaje smile.gif
BtW jest jakas zaleznosc miedzy pingiem a miejscem w ktorym zostalo zalorzone neo?? Np. czy osoba z innego osiedla bedzie miala taki sam ping jak ja?
Mengele
CYTAT (keNOOBie|PL @ 10:57, 17 11 2004)
Hmm.... male sledztwo doprowadzilo mnie do pewnych informacji... co do neo128..

a minowicie... po odpowiednim przeprogramowaniu modemu.... niektorzy sa w stanie po wyczerpaniu limitu (teraz juz chyba 7GB zamiast 5) jakby za pomoca czarodziejskiej laski.... osiagac transfery po 4MB ..... powiem szczerze dla mnie to troche niebywale... i odnoszac sie do CHELLO troche niemozliwe... (z tego co wiem w chello limit transferu jest na serwie).. a z neo i zdobytych informacji wynikaloby, ze ograniczenie na neo znajduje sie na modemie..... btw 4mb na lini telefonicznej, to jakis cud... sprawe badam dalej... mam nadzieje, ze wyciagne wiecej informacji od ludu, ktory nie chce sie dzielic takimi zdobyczami..... jezeli cos wiecie na ten temat ... prosilbym o wypowiedzienie sie lub wpisaniu na forum informacji...

Pozdrawiam

Padlem!

Nic glupszego dawno nie slyszalem ^^.
Z tego co wiem limity zakladane sa na dane loginy ( tego dowiedzialem sie przy interwencji , jak pzrelaczano neo z 512 -> 640 , moja przyspieszona zostala dopiero po interwencji ).Mialem okazje to srawdzic.
Instalujac znajomemu windows na laptopie, konfigurowaniu neo itp itd, laczylem sie an mojej linni na jego login/haslo i chodzilo tak 128kbps.Uzywajac swojego loginu i hasla na tym samym modemie osiagalem swoje 640kbps.

Co do NeO 128 to powinno styknac do grania. Warunki nie beda jakies wspaniale, ale grac sie raczej dac powinno.

pozdrawiam
Swiety
Znam kilku userów neo 128. Mówią że pingi (w porównaniu z userami wyższych Neo z okolicy) są wyższe o jakieś 5-10 ms (chyba głownie ze względu na niski upload - 64).

128 Kbit (pełne) - już kiedyś o tym pisałem - w zupełności nadaje się do grania chociaż to nie bedzie taki komfort jak przy szerszych łączach. W środku nocy czasami na swoim 128 potrafię mieć pingi niższe niż userzy większych Neo.

PS. Gdyby limity zakładano na modemy to pewnie większość użytkowników by miałą maksymalną opcję biggrin.gif To trzeba by być idiotą żeby limit zakładać na urządzeniu użytkownika.
Gh*5T
jeszcze jedna sprawa:
czy ping na neo zalezy od polozenia lacza?? Np. czy dwie osoby mieszkajace w roznych miejscach maja taki sam ping na tym samym typie neo?
Bobin
CYTAT
jeszcze jedna sprawa:
czy ping na neo zalezy od polozenia lacza?? Np. czy dwie osoby mieszkajace w roznych miejscach maja taki sam ping na tym samym typie neo?

Niestety nie. Gdzies czytalem, ze im blizej operatora tym lepsze pingi (ile w tym prawy nie wiadomo). Do tego dochodzi chyba jeszcze to ile osob w okolicy ma to lacze. Natomiast co do Neo128 - bodajze Kleofas w jakims topicu pisal, ze na Neo320 ma tylko o 10-15 ms gorsze pingi od 640. 5 GB limitu = 7 godzin grania dziennie, wiec 7 GB = okolo 10 godz. Powinno starczyc. W ogole troche dziwna sprawa z tymi laczami, poniewaz mam 128/128 CDI, czyli transfer maksymalny 16 KB. Patrzac na transfery podczas gry mam 6-8 KB down oraz 4-5 KB uploadu. Czyli moc lacza jest wykorzystywana w 50 procentach... :\ NIe chodzi bynajmniej o ustawienia lacza, bo probowalem na roznych.
Gh*5T
heh niestety nie wiem jaki ping osiaga sie na 640 wiec naprawde trudno z mojej strony okreslic to o czym mowicie, wiec prosilbym o porownanie pingu na servie 212.182.75.17:27962 (^918^7net^1|^7Stop^9Watch). To (przynajmniej mi) wiele pomoglo porownac wasze opinie. Nie za latwo mozecie sie domyslec ile to znaczy "wystarczajace" czy "dobre". Mimo wszystko teraz wiem wiecej na temat tej oferty niz np 3 tyg temu. =)
Eld
z neo jest tak, ze faktycznie transfer w duzej mierze zalezy od tego jak daleko jest centrala od miejsca zamieszkania. kiedys podkur*** zadzwonilem do tepsy dlaczego kolo od nas ma na 128 ping 60 na naszym serku, a ja mam tez na 128 ping 100. cos tam pomierzyli i po chwili stwierdzili, ze sygnal faktycznie niknie, bo... mieszkam daleko od centrali (podpieli mnie gdzies dalej, bo u mnie miejsca nie bylo), a jakby bylo malo to tamta centrala dalej stoi na analogowym laczu biggrin.gif generalnie jest tak, ze jak nie gadam i nikt nie gada na tsie to jest w miare. powiedzmy ping ok 80-90, zaczyna sie dym na tsie to ping skacze do gory nawet do 150-200. co i tak nie ma znaczenia, bo przy mojej wypasionej karcie graficznej i paru fpsach i tak na radarze nie moge pobrac ammo od lojta czy zmiescic sie w drzwiach tongue.gif

ps. wydaje mi sie jednak, ze lepiej jest dolozyc pare zlotych do neo 520 niz wkur*** sie na 128, choc grac od biedy da sie. sam bym dolozyl, gdyby nie to, ze 50 zeta piechota nie chodzi...

Gh*5T
Czy jest jakis haczyk w umowie z TP na 12 miesiecy?? Kiedy liczylem sobie roznice w abonamecie biorac pod uwage koszt aktywacji ponownej przy neo na czas okreslony, oszczedzalbym tak jakies 39zl (liczylem z VAT), pomijajac ze bym czekal na ponowne podlaczenie. Na czym TP te 39zl sobie odbija??
Rio
Czytałem powyzsze posty i mam pytanie.Mógłby ktos napisac jakie ma pingi np o godzine 20 na polskim servie i na zagranczinym ofkoz na neo128 smile.gif
Gh*5T
its a gud klestjon smile.gif
moge ci tylko powiedziec ze w tym momencie mam ping 200 (ten najmniejszy) na PL servie :/
Rio
Tiaaa 200 pingu :X.To wcale nie dzua roznica niz na moim pr0 złaczu biggrin.gif
Artlight
CYTAT
generalnie jest tak, ze jak nie gadam i nikt nie gada na tsie to jest w miare. powiedzmy ping ok 80-90, zaczyna sie dym na tsie to ping skacze do gory nawet do 150-200.

wlasnie to co powyzej napisal eld jest glowna wada neo 128. niestety ma ona za maly UPLOAD jak na warunki standartowego meczu w ET (czyli 6vs6 + TS). wtedy kiedy zapycha sie upload mamy krotkie zalagowania, na tyle jednak upierdliwe zeby dostac po dupie w duelu lub nie trafic strzykawka.
z moich obserwacji wynika, iz roznica pingow w stosunku do mocnieszych neo wynosi 5-40ms (zwykle ok 20-30ms).
niestety grajac z dobrymi przeciwnikami to co napisalem powyzej ma juz duze znaczenie.
prawda jest tez taka, ze na neo przesiadlem sie z radiowki, roznica w jakosci lacza jest ogromna (lacza radiowe imo nie nadaja sie do fps - nawet jak poniedzialek mialem dobry ping i pl i fl, to juz w wtorek nie moglem byc tego pewny).

generalnie neo 128 bylo by calkiem milym laczem do grania gdyby byla symetria download/upload na poziomie tych 128kb.
Gh*5T
CYTAT (Gh*5T @ 18:39, 22 11 2004)
Czy jest jakis haczyk w umowie z TP na 12 miesiecy?? Kiedy liczylem sobie roznice w abonamecie biorac pod uwage koszt aktywacji ponownej przy neo na czas okreslony, oszczedzalbym tak jakies 39zl (liczylem z VAT), pomijajac ze bym czekal na ponowne podlaczenie. Na czym TP te 39zl sobie odbija??

ponawiam pytanie...
Artlight
CYTAT (Gh*5T @ 20:06, 30 11 2004)
CYTAT (Gh*5T @ 18:39, 22 11 2004)

ponawiam pytanie...

jaki koszt aktywacji? jakie ponowne podlaczenie?
zdaje sie ze przekombinowales...
nic takiego nie ma miejsca. po 12 miesiacach, jesli masz ochote, to podpisujesz laskawie umowe na nastepne 12 miesiecy i to wszystko...

Gh*5T
CYTAT (Artlight @ 8:08, 1 12 2004)
zdaje sie ze przekombinowales...
nic takiego nie ma miejsca. po 12 miesiacach, jesli masz ochote, to podpisujesz laskawie umowe na nastepne 12 miesiecy i to wszystko...

moze faktycznie przekombinowalem, poniewarz te przemyslenia opieralem na przypuszczeniach smile.gif. No ale coz nadal pozostaje pytanie czemu za 12 miechow placi sie mniejszy abonament. Przynajmniej ja nie widze logicznego wyjasnienia tego tematu :/.
LaM
CYTAT
moze faktycznie przekombinowalem, poniewarz te przemyslenia opieralem na przypuszczeniach smile.gif. No ale coz nadal pozostaje pytanie czemu za 12 miechow placi sie mniejszy abonament. Przynajmniej ja nie widze logicznego wyjasnienia tego tematu :/.

Placi sie taniej zeby zachecic klienta do podpisywania umów na rok , ponieważ podpisując na rok podspisujesz umowę na "czas określony" tzn. że jeżeli bedzies chciał zerwać umowe przedterminem jej wygaśnięcia to będziesz musiał zapłacić wysoką kare
( coś koło 600-800 zl). Wiec jezeli NEO ci sie niespodoba po 2 miechach albo bedziesz chcial sie przerzucic na innego operatora to masz pecha smile.gif. TPS-ie sie opłaca bo wie ze ma stalego klienta przez 12 miechów .

CYTAT

Koszt aktywacji jest darmowy poniewaz trwa promocja do konca grudnia 2004 i aktywacja jest za 1zl.
Co do podłaczenia po roku to slyszalem ze na umowie jest klauzula ze po wygasnieciu umowy musisz zaplacic koszt aktywacyjny albo podpisac nowa umowe
jeszce umowy niewidzialem ale w PIATEK zakladam neo 512 wiec zobacze smile.gif co i jak.

RADZĘ czytać uwaznie umowy bo np. ja podpisalem z Firma neta na radiowke 128 i byl tekst
"...Usługodawca zapewnia całodobowy dostep do sieci INTERNET- predkość DO 128 kb/s ..."

Jedno słowo "...DO.."
spowodowało ze niemialem stalego 128 i niemoglem pozwac ich do sadu :/
Gh*5T
co do "do" to ciekawe ktory provider neta ci zapewni ze bedziesz mial staly transfer, jak w twoim przypadku 128kb/s smile.gif.
Swiety
CYTAT (Gh*5T @ 10:47, 1 12 2004)

Masz logiczne uzasadnienie.

Podpisując umowe na czas określony podpisujesz na siebie cyrograf biggrin.gif. Podobnie jak w przypadku kupna telefonu komórkowego "za złotówkę" podpisujesz umowe np conajmniej na rok czy 2 lata.
Jeśli chciałbyś kupić telefon z umową na czas nieokreślony to nikt ci nie sprzeda go za złotówkę (no chyba że jakis złom)
Oczywiście jest taniej ale nie możesz zerwać wcześniej umowy . tzn możesz ale zapłacisz często dużą karę, czasami tak dużą że zrywanie umowy jest nieopłacalne biggrin.gif.
Dzięki temu firmy oferując tanie usługi w umowie na czas określony zabezpieczają się przed stratami. Wyobrażasz sobie sytuację gdzie kupujesz wspomniany telefon komórkowy za złotówkę i po miesiącu rozwiązujesz umowę, sprzedając telefon który jest faktycznie wart kilkaset czy nawet więcej złotych ?
Podobne koszta ponosi TPSA podłączając kolejnych użytkowników.

Natomiast w przypadku umowy na czas nieokreślony - opłaty są droższe ale użytkownik W KAŻDEJ CHWILI może zerwać umowę.
Firma ma pewne koszty z obsługą każdego klienta, firmy planują że użytkownik będzie używał dany produkt przez jakiś określony dłuższy czas a nie przez tydzień i wyższa cena jest "ceną" i zabezpieczeniem przed zerwaniem umowy w każdej chwili.

Poza tym w przypadku umowy na czas określony po jej wygaśnięciu firma może zaoferować usługę nawet gorszej jakości (chociaż to raczej nie zdarza się)
W przypadku umowy na czas nieokreślony, z danej usługi możesz korzystać latami i firma nie może w tym czasie dać ci produktu gorszego.

Co do umów to chyba każdy provider w umowie pisze że zapewnia transfer np DO 512 KB lub zapewnia stały transfer 512 KB ale tylko do jego punktu dostępowego.
Ceny łącz z gwarantowanym transferem są dużo wyższe i na rynku użytkowników indywidualnych ich się nie oferuje.
Zresztą kto ci zagwarantuje duży transfer jak np jakiś serwer jest zalagowany lub mocno obciążony ?

K@F@R3K
Święty ja to mam pecha bo zapomniałem się zapytać i kupiłem telefon za 120 zł ( nie za złotówke model sony t610 ) i sprzedawca mi nie powiedział że umowa jest na następne 2 lata ohmy.gif . A ja niemam wyboru i musze założyc neo 128 bo mam niezłego neta ale mam zablokowane porty i niemoge w nic grac a prośby i grożby do administratora sieci przyniosły marne skutki. A więc nie gram w et od 3 tygodni ohmy.gif ohmy.gif i mnie lekko mówiąc szlag trafia z tego powodu. sad.gif Ale kumpel ma od ok 6 miechów neo 128 i gra normalnie np. w diablo II na batlenecie bez problemu i powiem że non stop coś sciąga. Nie narzeka, zobaczymy co będzie w moim przypadku.
sparrow88
W ten sposób sa 2 topici dot pingów na neo.
Ja osobosicie nie mam sie do czego doczepic - na PL servach pingi sa w granicach 60 na holenderskich 70. NAwet w czasie gry z TSem ping nie przekroczy 100 czyli grac mozna spokojnie. Lagi spowodowane TSem mozna usunąć ograiczając UL i DL w ustawieniach TSa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.