Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanko do karty Graficznej
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
mareczek
Św Mikołaj pod poduche dał mi noą karte WinFast GeForce FX 5700 256MB - przeistalowałem windowsa XP , wgrałem najnowsze ForceWary oznaczone numerkiem 66.93, no i mam takie wrazenie ze ilość Fpsow nie wzrosła za dużo, a nawet wcale, a poprzednio miałem Radeona 9200 128MB. Hmm no nie wiem mowiono mi ze fpsy nie bedą spadac ponizej 50, no ale spadają do 30 nieraz ohmy.gif, - mam proska Semprona 2200+ i 512 ramu DDR. Jak ktoś cosik wie dlaczego i co i jak to bede mu wdzieczny, bo cosik mi sie wydaje ze coś jest źle.
Rafal_Pila
To dziwne, ale mam tą samą kartę i ten sam problem. Stery do karty i WinXP SP2 chyba się jakoś gryzą. Mam tą samą kartę i po zainstalowaniu SP2 i tych nowych sterów byłem zmuszony ustawić stałe fps 43 i obniżyć rodzielczość do 1024x768, bo przy ograniczniku 76 strasznie wartość fps skakała dry.gif Nawet przy max_fps 43 ilość fps przycina czaSEM DO 30 mad.gif
Głowię się nad tym problemem sam - wcześniej nie było żadnego problemu i miałem non-stop 76 (1280x1024), a teraz to się odechciewa grać. Pewnie skończy się na powróceniu do WinXp bez SP2 i do starych sterów. mad.gif
majcok
Zobaczcie we właściwościach karty (własciwosci ekranu -> zakladka usatwienia -> przycisk zaawansowane -> zakladka z nazwa waszej karty) czy typ magistrali nie jest czasem ustawiony na PCI (czy jakos tak wink.gif
Jesli tak to zmiencie tryb pracy karty z tego okropnie wolnego pci na agp8x, w tym celu instalujac drivery od plyty glownej.
Plus najlepiej jeszcze w ustawieniach jakosci i wydajnosci wylaczcie wygladzanie, filtr anizotropowy oraz synchronizacje pionową i ustawcie wydajnosc systemu na "wysoka wydajnosc".

PZdr
mareczek
mozesz mi bardzej po ludzku wytlumaczyc , jak to PCI zmienic na AGP8X, bo moja płyta głowna obsluguje AGP8X, lecz nie wiem jak to przetsrawic, w opcjach karty sie nie da, czyli gdze ?? w biosie, a moze zworkami na płycie głownej. THX z góry jak ktos wytłumaczy
booyaka
byc może w configu ci zostało że masz starą kartę, np. Riva TNT2, a po zamotowaniu nowej karty gra i tak czyta tą, jaka jest w configu. Spróbj zrobić cvar_restart i zmienić ustawienia pod swoje upodobania i hardware, skorzystaj z poradniku dankana i świetego...
majcok
CYTAT (mareczek @ 22:32, 22 12 2004)
mozesz mi bardzej po ludzku wytlumaczyc , jak to PCI zmienic na AGP8X, bo moja płyta głowna obsluguje AGP8X, lecz nie wiem jak to przetsrawic, w opcjach karty sie nie da, czyli gdze ?? w biosie, a moze zworkami na płycie głownej. THX z góry jak ktos wytłumaczy

Znajdz plyte z sterownikami od plyty glownej. Uruchom ja i zainstaluj z tej plyty chipset driver (przynajmniej u mnie tak sie to nazywalo), wtedy automatycznie powinno ci zmienic z pci na agp8x.

Pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.