Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tajemnicze wyjścia ET do Windows.
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
southorn
Problem był kilkakrotnie poruszany na forum ale znalazłem u siebie jedno z możliwych rozwiązań.

Otóż w trakcie gry (po krótkim czasie od wejścia na serwer) ET wyskakiwał samoczynnie do systemu lub zatrzymywał się (tzw. zwis) Szukałem wszędzie i na wszystkie sposoby. Reinstal systemu (nakładka na obecny) wywaliłem SP2 i inne uaktualnienia Microsoft-u, na nowo sterowniki płyty, dźwięku, karty graf. Wreszcie zaistalowałem nowy system na innej partycji i było OK. Czyli coś nie gra, i wygląda, że to nie jest wina sieci (ktoś sugerował ten kierunek).

Okazało się, że pogryzły sie sterowniki ATI. W moim przypadku Catalyst 4.12 z nowym 5.1 (po "nałożeniu" jeden na drugi). Po usunięciu z systemu wszystkiego co było związane z ATI za pomocą AtiCimUn.exe (w katalogu sterownika ATI) i po zainstalowaniu na nowo 5.1 wszystko jest OK.

Pewnie dla nie których to co opisałem jest oczywiste ale widać nie dla wszystkich biggrin.gif i nie wszyscy o tym wiedzą (sterownik nVidia nie stwarza takich problemów). Do napisania tego postu skłoniły mnie porady typu: "formatuj dysk i od nowa WIN", "sprawdź zasilacz", "wymień pamięć", "czytaj forum", ogólnie "spadaj na drzewo pewnie masz z dupy sieć" itp.
Oprócz ET wszystko inne (nawet gry), system i internet działało idealnie (pomimo overclocking-u, co też brałem pod uwagę) więc mocno mnie to zainteresowało i po dwóch dnia rozwiązałem zagadkę tongue.gif

Pozdrawiam
Jak komuś pomogłem to bardzo mnie to cieszy.

PS Jak zmienić nick na forum?
AdI-O
No dobra, odwołując się do kart ATI.
Mam radka 9600 pro i następujący problem: Po jakimś czasie od włączenia ET, gra zaczyna robić chwilowe zwisy, po czym wraca do gry ale ze zmienioną wartością brightness. Wygląda to tak, że ... nic nie widać. Po przestawieniu wchodze do opcji i przesuwam pasek jasności z początkowej wartości w inną i znowu powracam do początkowej.

Zmiana sterów nie pomaga, przy czym na różnych typach jest inny błąd.

Na Ati 4.12 (stery z płyty), ET zawiesza się i wraca po chwili ze zmienioną jasnością.

Na Ati Omega 2.5.97a , ET zawiesza sie na dwa sposoby: albo pernamentnie, albo na chwile poczym wraca ale jasność sie nie zmienia.

Czyli zostaje mo do wyboru: zawieszanie całkowite albo żmudne zmienianie jasności biggrin.gif

Jednym słowem: NVidia rulez smile.gif Po co ja sie dałem na to namówić...

Jak chesz zmienić nicka to zgłoś sie do tego "na górze" smile.gif
Swiety
CYTAT (Stormbringer @ 2:45, 23 01 2005)
Do napisania tego postu skłoniły mnie porady typu: "formatuj dysk i od nowa WIN", "sprawdź zasilacz", "wymień pamięć", "czytaj forum", ogólnie "spadaj na drzewo pewnie masz z dupy sieć" itp.

Zapomniałeś dodać - czytaj FAQ.
southorn
Adi-O, u mnie podobna sytuacja czasami się zdarza jak mam w ustawienaich karty w zakładce "Barwa" dla "Pełny ekran 3D" inne wartości dla gammy niż 1.00. Czasami też ET wychodzi do Windows z gammą, którą mam w grze, kiedy przejście z trybu 3D do menu (lub do systemu) odbywa się w jakiś "niekontrolowany" sposób (PB wyrzuca, brak plików albo ogólna zwiecha na serwerze). Mam GeCube 9550 Extreme z układem 9600XT więc wg mnie powinno być z tą jasnościa podobnie u ciebie (chyba, że to cecha wszystkich kart ATI w ET)
Generalnie, jak wszystko zamyka się prawidłowo to jest ok (ma to chyba związek z prawidłowym zamknięciem wyświetlania 3D przez OpenGL)

...
Th3vil
hmm... więc tak

jak tylko dołacze do jakiejkolwiek druzyny mam zawieche <wymagającą restarta kompa>

mam nowy sprzęcik:

athlon 64 3500+
radeon X700 pro 128
sb audigy 2 zs
gigabyte ga-k8nxp-9
2x 512 ramu ddr 400 dual ch.

win xp pro

probowałem reinstalki sterowników < catalyst 4.12 i 5.1 >
wczoraj ponownie wyrzucilem wszystko co ATI i zapodalem drivery 5.2 i ... i dalej to samo :/

na poprzednim kompie ET chodzilo glancko ( tam mialem GeForce'a ... )
tylko jedna myśl póki co - ATI sux :/

ktoś ma jakis pomysł ?

uprzedzając fakty odpowiadam iz przeczytałem temat faq, faq o pb oraz tematy związane z tym problemem + google ^-^ ... moze coś przeoczyłem <mam nadzieje>

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam
Th3vil
southorn
Używasz może ATITool-a?
Th3vil
yy ... nigdy wczesniejnie używałem nic ATI ... co to jest ATI tool ?
AdI-O
A zwieche zaliczasz tylko w ET czy też w innych grach??
I czy w innych momentach gry też ci sie zwiesza komp??
Th3vil
Q3 chodzi mi bez problemów, wogóle wszystko chodzi jak należy... oprócz ET

Gra zawiesza mi się tylko i wyłącznie po pojawienu się hmm "w terenie" tzn manu główne, server list, opcje, limbo menu i wszystko inne nigdy się nie zawiesza - zawiechy są tylko gdy zaczynam poruszać się po terenie <lub cokolwiek innego się ruszy>

ET probowałem tez instalowoac od początku + 1.02 + ściągnąłem nowego pb ... no i nic :/

jak tylko wpada mi jakis pomysł to kombinuje ale na razie bez skutków :/
RazoR
To nie musi być wina karty graficznej!!! Najpierw przeinstaluj stery do wszystkiego co do gry jest potrzebne (płyta główna, sieciówka itd.tongue.gif) najnowsze oczywiście. Raczej nie jest to problem, hardware ponieważ problem ukazuje się zawsze w tym samym momencie… Może masz zrąbane ET spróbuj ściągnąć z innego źródła. Rozwiązań może być wiele, ale jak mi się wieszało ET to była wina źle ustawionego BIOSu smile.gif .
Th3vil
hmm... ciężka sprawa w sumie to moja płyta gł. jest nowa na rynku a kożystam z wbudowanej sieciówki :] komp jest nowy i sterowniki dotałem do niego też nowe. do Ati co prawda 5.2 wyszły ale już mam zainstalowane.

mam to samo ET które miałem na starym kompie <tzn obecnie z tej samej instalki>. Jeszcze 3 osoby mają odemnie i im działa.

hmm sprzętu nie mam podkręconego <bo po co jeszcze to podkręcać tongue.gif > a grafa w czasie grania np. w RTCW ma 32 - 45 stopni , procek nie wychodzi powyżej 37

no ale spox tego już za wiele, zaraz porządnie pokombinuje ... w końcu ile mozna nie grać w ET tongue.gif

mimo wysztko nadal podejrzewam radeona :/ heh
southorn
Pytanie mam takie: Czy Twoja karta przełącza się z trybu 2D do 3D (mam na mysli taktowanie rdzenia i pamięci)?

Otóż kiedy ja używałem w ATITool (stąd moje wsześniejsze pytanie) funkcji 3D Detection: w 2D wolniej (czyli Windows) i automatycznie w 3D szybciej (czyli ET) właśnie podczas wejścia z limbo do gry ATITool wywalał do systemu lub zawieszał grę.

Może to? Jeśli nie to kombinujemy dalej biggrin.gif
Th3vil
hm...

z tego co zuważyłem <chyba słusznie> to ATItool nie jest standardowo w serownikach/catalys'cie ...

póki co Et uruchamiałem z:

5.1 + cat. 4.12
5.1
5.2 . cat. 4.12
5.2 + <co tam tylko było do zainstalowania do ATI ze stronki ati/saphhare>
teraz mam DNA 3.7.5.2 normal

chyba tylko z DNA jest ATItool - nic tam nie zmieniałem

może <jeśli możesz> napisz co powinienem ustawić, przełączyć, zmienić, zainstalować by zwiększyć prawdopodobieństwo na działanie et smile.gif

zrobiłem testy na innych grach czy dzialają i:
q3, q3, nfsu2, fifa2005, w:RTCW dzialają ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.