Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: TeamSpeak (TS) - Jak rozmawiać ? gdzie postawić ?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
BARABARpol
Witam.Wytłumaczcie mi jak rozmawiać za pomocą tego programiku.Skąd sciągnąć polskie servery na których można rormawiać.Zainstalowałem go ,podłączyłem mikrofon i co dalej? laugh.gif
El_Mariachi
Mogę ci polecić kilka innych programów. Na teamspeaku akurat się nie znam ale jeśli chcesz rozmawiać tylko z jedną osobą to polecam ci program Buddy Phone. Bardzo fajna sprawa. A do rozmów z innymi znaczy się z kilkoma ja osobiście używam Ventrilo. Fajny programik całkiem miły. Polecam. Ale o TSie ci raczej dużo nie powiem.
dNkN!
ventrilo pożera straszliwie łącze i muli ping, dlatego jeżeli ventyl to raczej na lan. na polskie warunki lepszy jest ts. żeby rozmawiać musisz mieć Voice'a na kanale (jeżeli jest moderowany), musisz skonfigurować czułość majka i załapywacza wew ts albo ustawić nawijanie na klawisz.
nkr
krótki poradnik :>
po wlaczeniu wchodzisz do settings -> options i tam zaznaczasz Direct Sound oraz w device okreslasz swoja karte itd :F
nastepnie warto przejsc do zakladki sound notifications i tam na dole zaznacz Disable all sounds ( aby w czasie gry ts nie zagluszal informacjami o conn&disconn playerow na # ts ).
Dajemy "ok" i przechodzimy do ostatniej sprawy czyli - "sound input" i tam w Voice Send Method okreslamy czy bedziemy nadawac przyciskajac klawisz, lub tez mikrofon bedzie automatycznie przekazywal wszystko co odbierze ( lacznie ze szczekaniem psa, dzwiekiem gry z glosnikow i innymi roznymi rzeczami :F, jesli w czasie gry nie masz spokoju, lepiej ustaw nadawanie na przycisk ). Teraz tylko laczysz sie z jakims serverem i gadasz ile chcesz :E
El_Mariachi
QUOTE (dankan @ Oct 21 2003, 12:48 AM)
ventrilo pożera straszliwie łącze i muli ping, dlatego jeżeli ventyl to raczej na lan

Hmmm no ale to w czym jest TS lepszy? No przecież i tak jak rozmawiasz z kilkoma osobami naraz to będziesz miał lagi. Wentyl daje tam jakieś metody kompresji AFAIK. Nie wiem, ja przy 3-4 osobach (włącznie ze mną, więcej jak narazie nie potrzebuję tongue.gif ) nie zauważyłem żadnych znacznych problemów (Neo+).
VULCANOR
huh.gif no właśnie gdzie mozna postawic stały kanał TS klanowy bo wiekszosc serwów nie ma mozliwosci rejestrowania kanałów. Proszę o szybką odpowiedź.
lol
213.134.161.54:8767 to da sie postawic kanał na stałe
blinkkin
prosic i pytac sie adminow, zazwyczaj sie zgadzaja. to chyba najlepszy sposob, chyba nikt nie mowil, ze bedzie latwo. skoro oferuja swoje uslugi za darmo, wiec wykazcie troche inwencji. najpierw trzeba sie dowiedziec kto jest adminem, a pozniej prywatna rozmowa czywiscie odpowiednim tonem. jesli nie odpowiada poczekajcie troche moze jest zajety, jesli nie daje oznak zycia dajcie o sobie znac kolejny raz go proszac o staly kanal ts. nie zachowujcie sie jak (słowo na p)enia mastahowie, kanal nalezy do admin i on tam rzadzi. jeden tip: nie obrazajcie ludzi, poniewaz nie wiadomo co sie moze wydarzyc w przyszlosci.
TARGET
Niedawno ściągnołem program team speaker 2 (server) żeby muc porozumiewać sie z kolegami na lanie.

Problemy są następujące - Gdy ktoś zaczyna mówić to nie słychać pierwszych liter wyrazu a gdy włączymy do tego gierke to juz wogle zaczyna cinać.

Co z tym zrobić?
Z góry dzięki!!!
qBa3oo3
To chyba wina łącza...... ale jak to możliwe po lanie?
TARGET
na pierwszy problem znalazłem już rozwiązanie chodziło o czułość mikrofonu (voice activation level) i już jest wszystko ok dopuki nie włącze jakiejś gierki sad.gif wtedy zaczyna sie coś w rodzaju laga trudno wówczas zrozumieć co ktoś mówi ...
KPMG
możecie zarzucić jakimś linkiem skąd można ściągnąć Ts?? z góry dziękuje
blinkkin
najperw najlepiej zajrzec na oficjalna strone www.teamspeak.org. specjalnie dla leniwych dwa odnosniki:

ftp://webpost.teamspeak.org/releases/ts2_...nt_rc2_2032.exe
ftp://teamspeak.krawall.de/releases/ts2_c...nt_rc2_2032.exe
Maczo
Czy podczas używania programu typu teamspeak można odczuć znaczne zwiększenie się pingu? Dysponuje łączem radiowym, które nie należy do bardzo stabilnych... sad.gif
blinkkin
QUOTE (Maczo @ 23:34, 13 01 2004)
Czy podczas używania programu typu teamspeak można odczuć znaczne zwiększenie się pingu? Dysponuje łączem radiowym, które nie należy do bardzo stabilnych... sad.gif

odpowiedz brzmi zdecydowanie tak. czesto na moim laczu mialem laga ciaglego przez ts, magiczna liczba 999. kiedy wylaczylem ten programik moje pingi spadly do 120. moze wystepowac cos w rodzaju przecinania sie, pinig beda skakaly jak cholera - raz 60, poniej 500, 120 i znowu 800, tak w kolko. zalezy to glownie od servera, a raczej z jakiej komprecji korzysta. jesli bedzie to 15kbps to problem w niektorych wypadkach moze byc nawet bardzo duzy, gdy rozmawia kilka osob. przy mniejszycg wartosciach np. 5kbps takie zjawiska raczej nie wystepuja, a tazke opoznienie jest troche mniejsze. inna sprawa, ze im mniejszcza przepustowosc tym gorsza jakosc, a co za tym idzie gorzej slychac wspoltowarzyszy (czasami ciezko zrozumiec slowa drugiej osoby).
Thoro
Odpowiedz na pytanie z topicu.

Imo po polsku i przez mikrofon biggrin.gif

TS ma nieznaczny wplyw na ping. Dla niektorych jest to nieodczuwalne, ale niektorzy z TS-em maja 999 w porywach do 500, a po wylaczeniu 300 smile.gif. Domyslnie TS pozera 14.8kb/s.

Ja znam jeden polski serwer banita.pl. Tam mozesz sie polaczyc smile.gif

BTW. jesli juz o programach do gadania mowa to polecam wszystkim skype. Jest to telefo na kompie tongue.gif
KreciK
ja mam radiówke i to zależy jaka jest pogoda biggrin.gif. Teraz już nie mam jako takich problemów ale czasem na klanówce musiałem tak jak blinkin wyłaczać TS i to często było w tym samym czasie bo graliśmy kiedyś razem smile.gif. Nie wiem odczego to zależało, ale TS żadko mi przeszkadzał w grze...
kaczor
Ja na przyklad mam kabloweczke i jak mam wlaczonego ts-a to wszystko dziala mi tak samo (wszystko czyli ET tongue.gif) Czyli nie mam lagow, skokow pingu itp. itd. smile.gif
(?)JiNX|
Witam! Mam nastepujacy problem: Gdy gramy mecz z TS i moowi wiecej niz 2 osoby to odrazu chytam na pare sekund laga(niestety moj kolega tez :X), wiec moje pytanie brzmi czy znacie na to jakas rade? Prosze bez odpowiedzi typu kup nowe lacze lub cos poniewaz dawniej mi sie to nie dzialo a mam to samo lacze :/... nie wiem czy to jest przez jakis codek TS lub cos :C, wiec bardzo prosze o jaka kolwiek pomoc i z goory dziekuje :]
Maczo
Ja siem za bardzo na tym programie nie znam. smile.gif Nie używam go, ale popróbuj z bandwidthem i jakością mowy. Jak się zbłaźniłem to karcić! tongue.gif
YaQ
Popróbuj z różnymi ustawieniami w TS, częstotliwościami itp. Ew. znajdź lepszy serwer TS.
Phantom
Ustaw sobie bandwidth na 24 (ja mam wlasnie tyle do program wymaga minimum 15 a u mnie wykorzystuje 22 srednio) lag na TS 2 prawdopodobnie jest spowodowany wysokim pingiem serwera sad.gif nawet dobre lacze nie pomoze ci jak serwer bedzie lagowal wiec jedynym wyjsciem jest zmiana na serwa z dobrym pingiem mozesz takze jak to Maczo pobawic sie z jakoscia glosu moze cos ci to da smile.gif
Jagger
Kiedy ktos zaczyna gadac automatycznie dostaje 999:|. Strasznie denerwujaca sprawa i nie mam najmniejszego pojecia od czego to zalezy. Do niedawna tak nie mialem, ludzie mogli gadac i gadac a mi ping zostalaw caly czas taki sam. Wiecie od zcego to moze byc?:|

HELP ME
KPMG
Mam pewne pytanie dotyczące neostrady i packetlostów na ts. Mam ja neostradę plus 655kb/s gra się spoko pingi wporządku itd. tylko że na Ts mam PL w granicach 60 - 70%:/ Zastanawiam się czy tak ma każdy użytkownik neo czy może tylko moja nerwostrada jest lekko mówiąc skwaszona:/

Phantom
Taki topic juz byl i pomysl neo+ to wypas lecze wiec PL nie powinno byc a jak masz na TS w granicy 60-70 ohmy.gif to na 99% wina serwera. Zmien serwer na inny o niskim pingi i bedzie ok smile.gif
tranx-san
ja mam dla ciebie rozwiazanie smile.gif

istnieje taki programik ventrilo, ktorego malo kto uzywa tongue.gif, wg mnie jest on zdecydowanie lepszy od TS'a
A jego zaleta jest to, iz jest wiele serwerow za free, wystarczy tylko pogadac z kims odpowiedzialnym za dany serwerek i pokoj na haslo juz masz
pozatym TS czasami ostro rwie, i nie wazne czy masz neo/sdi/kablowke, a na ventrilo sa tylko problemy jak 10 osob zacznie rozmawiac jednoczesnie :S

jezeli chcesz cie czegos wiecej dowiedziec, daj znac smile.gif
carrl
Ventrilo to jedna wielka kiszka (jak dla mnie).Co do łącza, to mówie to nie jest wina łącza tylko serwera.Sam mam Neo+ i na pingi nie narzekam.Zmienisz serwer TS a wszytsko będzie lepiej.Nie zgadzam się z wypowiedzią Anubisa ze Ts rwie.Z resztą zależy jakie kto ma łącze biggrin.gif
KGS
Mam pytanie do wszytkich użytkowników Ventrilo. Chodzi mi o szybkość tego programu i o jego wady i zalety w porównaniu do TS. I prosiłbym równiez o podanie jakiegoś dobrego serwera do Ventrilo. Z powodu małej popularności tego programu nawet niemoge znaleść serwera zeby go sprawdzić. Z góry dzięki za pomoc.
Belforg
Server do Ventrilo

IP: 62.216.6.217
Port: 3784

Tobik
Witam wszystkich!
Mam problem, zainstalowałem TS2, no wszystko elegancko tylko w ogóle mnie nie słychcać jak gadam z kumplami z klanu na kanale, nie świeci sie zielona lampka, nie wiem co jest grane. Jak naciskam na nagrywanie dźwięku to jak potem to nagrane odtwarzam to jest dupa i nic nie słychać mad.gif
Mam słuchaweczki+mic Tracer TRS SL 750MV, Neostrade 640kb/s i Sound Blastera Live 5.1, Win XP.

Najlepsze jest to ze w Creativ Recorder w Windowsie, wszytsko sie nagrywa normalnie i odtwarza tak samo.
Co robić?
Tobik
No własnie tak robie i dalej nic sad.gif

Ale UWAGA!Co odkryłem!
Ze w TS2 w Sound Settings gdzie jest rubryka Local Test to gdy daje Activate local test mode to wtedy te powtarzane słowa sa nagrywane, a jak nie klikam na ten Activate to nic sie nie dzieje, nic nie nagrywa.
Runos
No niestety ja mam podobny problem:C Mam rowniez zintegrowana karte Realtek AC97 i niestety mic nie dziala :/ Nie wiem co sie dzieje ale coraz bardziej mnie to denerwuje:C
keNOOBie|PL
realteka tez mam.. i jest ok... mosisz ustawic odpowiednie opcje nagrywania/odtwarzania na karcie... jak?! patrz nizej...

ok napisze to samo krok po kroku (co jest u mnie)

1)klikasz lewym 2 razy na ikonke glosnika w tray`u (otwiera sie okno "Regulacja Glosnosci"

2)opcje/wlasciwosci/<zaznacz>ODTWARZANIE
WYBIERZ:
-Regulacja Glosnosci
-Wave
-Syntezator SW
-Odtwarzacz CD
->>>Wejscie liniowe<<<

Teraz zaznacz "WYCISZ" na "Wejsciu Liniowym"

3)
opcje/wlasciwosci/<zaznacz>NAGRYWANIE
WYBIERZ:
-Stereo MIX
-Wejscie Liniowe
->>>Mikrofon<<<

Teraz zaznacz "ZAZNACZ" pod mikrofonem....

i to wszystko jezeli chodzi o ustawienia karty...

...

Jeseli u ciebie nie dziala, to powiem szczerze, ze nie wiem...

ale przy ustawianiu TS`a na poczatek wybierz aktywcje na klawisz... jak bedzie dzialac to przelacz na glosowa i pobaw sie sowakiem smile.gif

pamietaj takze o odpowiednim pliginie wtyczek smile.gif

Pozdrawiam
Sir_Ace[PL]
Teraz takie noobowskie pytanie do Kenoobiego. Wykonując twoje instrukcje (mam identyczny problem) nie mogę wykonać ostatniego kroku. To znaczy zaznaczenie uparci trzyma się Stereo Mix i nie chce przejść na Microphone. Coś zrobiłem źle?
o2.i
jeśli chodzi o codeki najlepszy ze standardowych to GSM 16.4 kb/s oferuje znacznie większą jakoś niż speedex 25.5 kb/s ...ale to chyba oczywiste blink.gif
Yankee
Ja używam TS'a 2 (tzw. TaSaka) i nic mi nie rwie, co prawda naraz najwięcej mówło może z 4-5 graczy ale wszystko płynnie było. Innych programów nie znam (tych Vertillo czy tym podobnym) więc nie mam z czym prównać ale nie nażekam.

P.S Co to jest/są ten cały Packet Lost?? huh.gif
Rio
A ja mam inny problem
co trzeba zrobic zeby gadac po lanie ?
Dante#
Chyba musiałbyś sciągnąć Ts2 server i postawić go na swoim kompie a kumplowi dac twoje wewnętrzne ip.
Kiepas
212.71.143.74:9859 - zapraszam na mojego ts'a (zakładam kanały za free)
Pentel
No właśnie, kto zna jakieś serwery, gdzie zakładają kanał za darmo?
Bo kiepasa jakoś ani na gg nie ma ani tam na serwerze biggrin.gif

EDIT - okej już dzięki kiepasowi AF gra na tsie. Dzięki stary!
Kiepas
zawsze do usług! jak ktoś ma problemy z ts'em niech pisze do mnie to znajde mu cos dobrego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.