Tak sobie pomyslalem ze mozna by zrobic miesce gdzie dobrzy gracze mogli by sobie wreszcie pograc z godnym przciwnikiem.Osobiscie zalorzyl bym serwer gdzie mopga grac wybrani ale jednak z miescami dla obserwtorow czyli dla ludzi ktorzy by ucyli si od lepszych.Czekam na wasze opnie i pomysle z zwiazne na ten temat.
najgorszy pomysl jaki mozna bylo wymyslec, to oznacza zamkniecie sie obrych graczy i izolacja noobow, ktorzy nie bede mieli jak zagrac z lepszymi. Wiesz co oznacza FFA ?? FREE FOR ALL (jak nie znasz angielskiego to w wolnym tlumaczeniue otwarty dla wszytskich).
Jesli jestes taki super mastah to zapisz sie do jakiegos klanu (np. Team Helix, napewno wezma takiego mastaha jak ty ktoremu nie chce sie juz grac z noobami bo ma 200 zabitych i 0 smierci) i graj sobie klanowki z najlepszymi.
O ile sie orientuje to przyczyna tego iz scena RTCW padla bylo miedzy innymi brak swiezej krwii, poniewaz ci lepsi grali na swoich servavh na haslo, a ci gorsi nie mieli jak sie nauczyc grac (bo tylko gra z lepszymi pomaga podniesc skilla). Czyzbys chcial to samo wprowadzic w ET ??
2_Blind
18:29, 25 10 2003
primo: scena rtcw wcale nie padla
secundo: serwer na pass byl na poczatku jej istnienia, byry sie zwal
Server na pass ? jak najbardziej tak. Mlodzi stazem niech sie ucza na ffa, od tego jest. Bardziej doswiadczeni potrzebuja innych wrazen, nie łatwych fragow zdobytych na lamkach ani XXX levelu xp. Potrzebuja wyrownanej, ostrej gry z kumatymi ludzmi po to zeby szlifowac do perfekcji swoje umiejetnosci i czerpac maksymalna przyjemnosc z walki. Wtedy bedzie mniej wrzutow typu: nie umiesz grac lolu, co za noob, idz stad warzywniaku lub odwrotnie: znowu ci ...ani klanowcy chca cholera wie co ...
Lol co ty Modes pier.dolisz ? Gdzie lepsi grali na serwerach RTCW na hasło ? Przez ponad rok nie było żadnego serwera na hasło (były tylko próby). No chyba że ci się myli klanówka czy trening z serwerem na hasło od FFA.
Scena RTCW doskonale się miała jak istniał popularny serwer na pass byry - później było gorzej.
Scena RTCW w PL prawie padła bo większosć ludzi z RTCW przeszło na ET i był brak świeżej krwi.
Tylko co ma brak świeżej krwii z tym że taki noob se nie pogra z Angelem bo ten się zamknie na swoim serwerze ??? Nic. Na Toadie grali razem pomieszani i najlepsi i najgorsi. A scena i tak padła.
Na zachodzie jeśli chodzi o RTCW to też nie było serwerów na pass nie licząc jakiś serwerów typu pickup.
Tylko że tam na lepszych serwerach poprostu kopie się warzywa. Warzywa grają na jakiś shrubach, banimodach lepsi grają na osp i jakoś ten podział nie doprowadził do upadku sceny RTCW na zachodzie.
Modes piszesz jak to początkujący mogą być pokrzywdzeni bo se nie zagrają z wymiataczami. Tylko zapominasz że poprostu większosć wymiataczy to nie schronisko brata Alberta albo Armia zbawienia dla noobów i poprostu większosć ma dość użerania się z warzywami na FFA. Dlatego grają tylko w klanach.
w fUzz.rtcw taki Op-1 który był podstawą squadu na FFA nie grał chyba ponad rok

.
Na FFA nauczysz się podstaw ale dobrej gry na FFA gówno się nauczysz. Od tego są klany.
Poza tym nie przesadzajmy. To że będzie serwer na pass dla najlepszych to nie oznacza żę wymiatacze będą tylko na nim grali 24/7. Każdy zagląda na wiele serwerów.
W RTCW pod koniec grało mało osób i częsc mówiła ze nie ma sensu stawiać serwera na pass.
Ale w Et gra mnóśtwo osób prezentujących poziom od skrajengo debilizmu do skrajnego "wymiatactwa"
którzy "współpracując" ze sobą raczej nic nie osiągną
Poza tym większosc przeciwników serwerów na pass dla najlepszych sami się czegoś boją, że ucierpi ich prestiż

że staną sie graczami drugiej kategorii i najczęsciej sami są cieńcy. Mam to w dupie. Sam w ET czuje się graczem 10-tej kategorii. Jak nie dostanę passworda na taki serwer to nie będę płakał.
Jak ma się ambicje, chęc, czas do treningu i warunki techniczne (łącze, sprzęt) to każdy może stać sie graczem I kategorii, a wtedy hasło dostanie.
Tak wogóle to następny topic z dupy (jak wiele na tym forum). Co z tego że my se pogadamy jak to wspaniale jest aby powstał serwer na hasło albo jakie to tragiczne skutki będzie miało wprowadzenie serwera na hasło.
Jak Poison lub C4 zrobią serwer na haslo bo znudzi im się tracenie nerwów podczas gry z warzywami na FFA
i wstęp będą mieli tam tylko najlepsi to ch..uj nam do tego. Możemy se pobiadolić co do niczego nie prowadzi.
Wszystko zależy od właścicieli serwerów i to oni decydują czy chcą aby grali tylko tam koledzy z podwórka, koledzy z klanu czy tylko dobrzy gracze.
Podsumowując.
Warzywa gówno nauczą się grając z Poison, Poison gówno naczy się grajc z warzywami.
Jak chcą sie czegoś nauczyć to niech jedni grają w klanie, oglądają dema, czytają dużo na necie a drudzy niech założą szkółkę.
Serwer na pass dla najlepszych - świetny pomysł ale z doświdczenia wiem że podobnie jak w RTCW nie powstanie bo nawet ludzie którzy chcieli taki serwer sami nic nie zrobili w tym kierunku
WOLFszLAGIER masz calkowita racjie.Ale jesli bedziemy mieli ludzi i checi do załorzenia takigo sewera to mozna by zdzialac cos w tym kierunku.Narzie wymslilem dwa wyscia albo przekonac wlasciciela jakiegos serwera na taka akcjie lub samemu zalorzyc serwer.
Konrad nie rozumiesz chyab problemu

Takiego servera nie bedzie w wyniku dyskucji, tkai server bedzie jezeli ktos go sobie postawi i zalozy pass, za przeproszeniem. pierodlac czy to sie komus podoba czy nie. to tyle ode mnie
imo to z.a.j.e.b.i.s.t.y pomysł. graczy na FFA można podzielić na 4 kategorie ->
4) bezmyślne warzywa / gówniarze
3) wylamiający się (ci na dobrej drodze, z ktorych tylko 1/10 przejdzie do następnej)
2) dobrzy gracze (ambitni i kumaci, którzy non toper robią postępy)
1) polska czołówka
żaden gracz z 4 kategori nie nauczy się nic od tego 2, zamiast grać z tymi z 1 rozsądniej dla niego byłoby samemu dać sobie vota na kicka. gracze 3 grupy mogą potencjalnie się czegoś nauczyć grając z ludźmi z grupy 2, jednak o 1 nie mają co myśleć. przedostatnia grupa mogłaby już próbować zmagać się z czołówką bo oni by się na tym nie zlamili a ci z 2 by się czegoś nauczyli. jednak mimo wszystko grupa 1 powinna grać z ludźmi 1 grupy bo tylko wtedy napotykali by trudności ze strony innych graczy, które rasowały by ich skilla....
to logiczne - mnie to za ch.uja pana nie ruszy bo ciągle łapie się do grupy 3, ale debilizm z FFA nadrabiam meczami wew klanowymi. zresztą (słowo na k)a, FFA a TEAMPLAY to niebo i ziemia. według mnie to wypaśny pomysł i zyczę wam powodzenia.
dankan zgodze sie z toba jeslihcodzi o ten podzial
w sumie taki serw jest bajer powinien byc na haslo ale powinny byc te 4 sloty wolne nei dla spectow tylko dla osob z grupy 2 dankana bo jezeli odetniemy czolowke to co bedzie jesli polowa z nich zrezygnuje na polskiej senie nie bedzie wartosciowych graczy ktos musi sie uczyc od kogos zeby to podtrzymac!!
tylko jedno byloby gupie na tym serwie
czolowka nie chcialaby nowych map bo pewnie powiedzieliby ze musza trenowac itd
a ja ni uwazam iz rail gun jest az tak fascynujacy zeby grac go bez konca rozumiem bicza z rtcw to lajt albo base ale rail jest wg ciotowaty
dankan: ladna hierarchizacja

fistah: to wlasnie ci wymiatacze ze sceny rtcw zawsze walczyli o wprowadzanie nowych map. w koncu skonczylo sie na tym, ze na serverach C4, Poison i w ogole servarach toadiego zostala wprowadzona przymusowa rotacja map

w et sytuacja jest o tyle dobra, ze tutaj kazdy chce grac kampanie, przez co grane sa chociaz wszystkie mapy z podstawki. w rtcw natomiast dochodzilo do absurdu, kiedy mp_base bylo grane na 3/4 wwszystkich serverow w polsce przez 24/7. podobnie jak kiedys na sceniecsa bylo z de_aztec
Prosper
11:20, 27 10 2003
Ja powiem tak. Teraz niestety nie mam warunków do grania, ale jak poswiecalem godzine czy 2 na gre w et i wchodzilem na serwer gdzie po 10 min grania mialem juz akimbo to... To juz chyba wole pograc w cos innego. Musi byc podzial serwow- i najczescie serwery dla wszystkich (np 24 sloty) sa serwerami ktorzy dobrzy gracze omijaja.
I serwer na haslo byl malo potrzebny poki staly serwery toadiego- do w zasadzie najlepsi gracze byli wlascicielami tych serwerow i robili sobie miejsce kopiac ludzi, gdy chciali pograc.
Wiele osob ktore to czytaja bylo pewnie kopniete, ale na pewno kazdy wie ze tam byl najwyzszy poziom gry jesli chodzi o pl serwery.
teraz faktycznie przydalby sie serwer na haslo.
EmbeZZlemEnt
11:34, 27 10 2003
Imho sadze ze wpraowadzenie servera jak kiedys byry, bedzie wyjatkowo sensownym rozwiazaniem. Faktycznie granie z ludzikami,m ktorzy maj problem z obracaniem sie nie sprawai duzje frajdy. Jak gralo sie na byry naprawde mozan bylo powiedziec ze gra jest na poziomie bo pass'a mieli ci lepsi i najlepsi (nie obrazajac innych ludzikow). Oglnie wprowadzenie servera na pass poniesie jeszcze skilla zamiast go obnizyc, pozatym i tak bardziej istotne jest granie na klanowkach niz FFA.
Boba_Fett
11:57, 27 10 2003
Mowicie ze "Haslo znali by tylko najlepsi" tylko jak zamierzacie zrealizowac to w praktyce ... kazdemu przez gadu :/ A moze rozsylac klanom a CL juz by wiedzial komu dac, na forum z prosba do "gorszych" zeby nie patrzeli ?? ... jak zamierzacie to SENSOWNIE rozwiazac
to proste, najpierw bedzie haslo zima, potem zima2, pozniej wiosna i mp40 ;/
BadIDea
16:16, 27 10 2003
| QUOTE (kag @ 12:15, 27 10 2003) |
| to proste, najpierw bedzie haslo zima, potem zima2, pozniej wiosna i mp40 ;/ |
ROTFL!
Pamietam:)
| QUOTE (Boba_Fett @ 9:57, 27 10 2003) |
Mowicie ze "Haslo znali by tylko najlepsi" tylko jak zamierzacie zrealizowac to w praktyce ... kazdemu przez gadu :/ A moze rozsylac klanom a CL juz by wiedzial komu dac, na forum z prosba do "gorszych" zeby nie patrzeli ?? ... jak zamierzacie to SENSOWNIE rozwiazac |
Nic prostrzego.
a) Zakmnięte forum na jakimkolwiek serwisie czy stronie klanowej z dostepem tylko dla osób znających hasło na forum. I na tym forum dopiero podawany pass.
Kanał irc z keyem na którym jest podawany pass na serwer w topicu. Wchodzi ktoś niepowołany na kanał (przecieki pasword sie zdarzają) - banuje sie go zmienia key na kanał i pass na serwer.
Na Qnecie można jeszcze zrobić coś takiego że na kanał mogą wejśc tylko osoby autoryzowane. Lamki raczej nei autoryzują się albo wogóle nie wchodzą na Qnet.
c) Bot na Ircu podającym msg tylko osobom z listy.
trochę mniej poważne propozycje to 
d) e-mail, poczta, poczta-pantoflowa, wici, gadu-gadu, gołebie pocztowe i tysiąe innych możliwości przekazywania hasła
e) Rozdanie wszystkim rcona i każdy se będzie ustawiał (lub poznawał) hasło na serwer.
do dupy z tym !!! serwery im wiecej wonych tym lepiej
I NEI ZAPOMINAC PO MECZU ZDJEMOWAC PASSOW !!!!!!!!!!!!!
zolw)ninja(
Mam pomysl z podawaniem hasła.Reprezentacjia powina dostac hasło jako pierwsza.Oni zadecyduja kto ma dostac jescze haslo ale na irc(osoby zalofane).Na irc bedzie specjalana benda podawane haslo na serwer
Ono bedzie sie zmieniac co jakis czas (wrazie przeciekow

).Albo powinien byc ktos kto bedzie mogl grac z
i dawac haslo osbom ktore uzawaza z najlpesze.
Oczywiscie, ze tak. Ah te pamietne Byry... to bylo cos! Ludzie, ktorzy sadza inaczej pewnie nie pamietaja tych czasow...
Po przeczytaniu postow tez uwazam, ze powinien byc taki serv.
Rozbawilo mnie powiedzonko, ze przez serv na haslo upadla scena RTCW ;o
Byc moze 4fun bedzie mialo drugi dobry server i wtedy chyba takim servem go uczynimy.
Haslo powinny dostac osoby z najlepszych 6-7 klanow + osoby dobrze grajace bez klanu. Powinna byc lista kto ma dostep, jesli kogos niema na liscie jest kickowany [kilkanascie osob by mialo refa]
Ale tak jak bylo mowione gadac i filozofowac sobie mozemy poki nie bedzie serva.
Ej ludzie taki serv to bedzie syf!!!!!!!!!!!! Zaraz pojawia sie cziterzy ktorzy maja zaluzmy kumpli w najlepszych klanach i se kur** pogracie!! Niech zostanie tak jak jest... a pozatym i tak jush istnieje tak jakby "Podzial". Sami zobaczcie... Servy C4 & IR i reszty czolowy polskiej sceny Et sa dla najlepszych.... Jak ktos nie jest Pewien swoich umiejetnosci lub zobaczy kogs z C4 to tam nie wejdzie bo sobie poiwe: "Nie mam szans wiec tam nie wejde"... A takie kolesie co sa slabsi ida zaluzmy na takie "U cioci na Imieninach"....
Panowie troche to absurdalne moim zdaniem. Chcecie zrobic FFA tyle ze 'dla najlepszych'? Jakich najlepszych?!? Scena jest plynna... szczegolnie taka mloda scena jak ET... Poza tym FFA pozostaje FFA ogolnie nic sie tu nie nauczysz chyba ze aima chcesz pocwiczyc ale ze swojego doswiadczenia wiem ze cwiczenie aima mozna wykonywac na kazdym ruchomym! celu. Czyli rowniez na normalnych serwach. No bo przeciez jak chcecie cwiczyc taktyke to i tak sa od tego klanowe treningi... a na treningach najczesciej cwicza po dwa klany na serwerze zamknietym (czyli robi sie nam wlasnie taki serwer dla najlepszych). Czzzyyyli cala idea jest juz od dawien dawna wprowadzona w zycie tylko ze zamiast na stale serwery zamykane sa czasowo. Nie wiem jak wam ale ja naprawde nie potrzebuje na stale zamykac serwa p...ic sie z rozdawaniem hasel nadzorem czy ktos niepowolany dostal takie haselko... Wedlug wszystko to spowoduje tylko niesmak na scenie bo nagle ktos bedzie sie czul lepszy... inny ktos bedzie sie wywyzszac bo kto on nie jest przeciez ma haslo na server ELITY... i po co takie gowno? Tacy jestescie niedowartosciowani ze musicie wejsc na elitarny serwer zeby poczuc sie mastahami?
ehh... dla mnie pomysl niepotrzebnie tylko rodzi problemy zamiast pomagac (chociaz takie bylo zalozenie)
chinczyk2
10:14, 30 10 2003
q... (cenzura) przeciez kiedys kazdy z was mial klopoty z singlem, a teraz q...(cenzura) madrale wyjadacze elitke sobie robia... a robcie sobie... jest takie przyslowie: zapomnial wol jak cieleciem byl...
a tak w ogole to niech mi jakis wyjadacz powie, czemu go tak wq... ffa skoro moze sobie pograc z przyjemnoscia w klanie, bez noobow, warzyw i innych roslin, nie szkoda wam nerwow zeby wchodzic na serwy bez hasla? ja codziennie widze kilka zahaslowanych serwerow w samej Polsce, wiec o co chodzi? chcecie grac tylko z najlepszymi, to od tego jest liga, czy moze sie myle? a jak nie ma ligi to miejcie pretensje do samych siebie
mnie tez wkurza, jak mnie gosc z teamu zabije ktorys raz z rzedu, ale daje F1 tylko kiedy nie przeprosi. kazdy sie kiedys uczyl, walki jedne...
o kurtka w miedzyczasie Nexilis napisales to samo, ale jak juz napisalem, to niech bedzie

w pelni cie popieram
identyfikuje się całkowicie z wypowiedziami nexilisa i chińczyka2. zgadzam się z tym że "najlepsi" jak chcą to niech zakładają sobie serwy na hasła - Bóg z nimi, maja takie prawo. Śmieszy mnie tylko jedno - samouwielbienie niektórych tzw "wymiataczy". troszkę skromności....
LOKI 65t
12:14, 30 10 2003
Wyluzujcie panowie.
Jak dla mnie pomysl ma srednie szanse powodzenia - bo sporo zachodu a i tak przecieki pewnie beda. Calej masie lamerow od razu stanie sie celem zycia dostac sie na taki server. A faktem jest ze jest juz sporo clanowych servow co faktycznie nie jest nic innego jak zamkniety serv dla soldinych graczy.
"Miejsca dla spectow". Alez wystarczy ze zauwazycie jakiegos nooba (znak rozpoznawczy - soldier z thompem

) powiedziec mu "idz pocwicz mapki na wlasnym servie , potem spectuj na roznych serwach ludzi z oznaczeniami klanowymi). Przeciez na ffa czesto spotyka sie klanowcow - i tam tez powinnybyc nooby co to sie chca poduczyc.
Chyba ze powstanie jakis klan samarytanow co to chetnie beda przyjmowac na recruitow byle kogo i starac sie go wyszkolic praktycznie od podstaw. A na to szanse so nikle.
BadIDea
15:29, 30 10 2003
Lolowy topic.
Server na haslo dla kogo?
Pro gracze w 90% siedza w klanach - i maja haslo, kiedy graja spary, mecze, ustalaja takty.
Servery FFA i tak dziela sie na lepsze i gorsze. Bardzo czesto - jesli gra na jakims servie PRO Stefek - kiedy wyluka go PRO Heniek - tez sie na ten serv wbije. Po chwili mamy juz pelno PRO playerow... Warzywa sa masakrowane, plyna hektolitry soku z burakow. Leca VOTY na Szufle i restarty. I juz po 2 -3 mapach warzywa sie wykruszaja.
Wystarczy sie umowiec, ze gracze, ktorzy uwazaja sie za PRO - nie graja na tym i na tym servie.
Wystarczy w MOTD serverow - podac nazwe serva -na ktorym ucza sie nooby - badz w samej nazwie servera zapodac - Noobs only - dla poczatkujacych itp..
Servery 20+ powinny byc z zasady przychylne warzywkom. Co w takim BURDELU maja robic PRO gracze? Wyzywac? Nabijac XP?
Servery 16 z EtPro i ustawami CB i tak przyciagaja PRO graczy.
Ten podzial jest naturalny...
Caly krzyk podnosza ludzie uwazajacy sie za PRO playerow a wpychajacy sie na 20+servery.
Barbapapa
16:23, 30 10 2003
| QUOTE (BadIDea @ 13:29, 30 10 2003) |
| Caly krzyk podnosza ludzie uwazajacy sie za PRO playerow a wpychajacy sie na 20+servery. |
No to w końcu doszliśmy po cieżkich bojach do sedna sprawy
LOL
Zgadzam sie z moim Szanownym przedmowcą w całej rozciągłości
| QUOTE (Runos @ 19:39, 29 10 2003) |
Ej ludzie taki serv to bedzie syf!!!!!!!!!!!!
|
Syf to jest już teraz na większości serwerów FFA. Chodzi o to żeby zrobić czyste miejsce.
| QUOTE (Runos @ 19:39, 29 10 2003) |
Zaraz pojawia sie cziterzy ktorzy maja zaluzmy kumpli w najlepszych klanach i se kur** pogracie!!
|
LoL chyba na odwrót. Dzięki ograniczonej ilości osób będzie łatwiej wyłapywac cziterów.
Serwer FFA na pass oznacza że nie mogą ludzie grać na nim z fake-nickami.
| QUOTE |
| Zaraz pojawia sie cziterzy ktorzy maja zaluzmy kumpli w najlepszych klanach i se kur** pogracie!! |
ja p...e, co to za fama w ogole, ze jak ktos ma znajomych w najlepszych klanach, to mu wszystko wolno i w ogole jest bezkarnym cziterem. przestancie z nas robic rzad leszka millera do chuja pana!
NIEDZIOWIEDZ'
18:47, 31 10 2003
no to ja sie wypowiem

czy potrzeba pogrania FFA z równymi sobie jest najlepiej ilustruje akcja kiedy to wbilismy sie (my: C4, Poison, chyba tez 17 i IC) na serwer pod haslem i gralismy FFA z tagami BLUE i RED

bylo super

serwer byry dla lepszych graczy tez rzadził, ale haslo za czesto wypływało

ja popieram taką akcje, był kiedyś serwer za granicą w RTCW, gralo sie na nim na przyzwoitym poziomie, byla tam tylko mapa beach i tylko tryb MP i na 30 minut, ludzie tam z zalozenia wychodzili ze gra sie bez PF-ów, kopali ludzi za to (nie bylo wtedy jeszcze komendy teammaxpanzers). Moim zdaniem serwer podobny to świetny pomysł, nie obraziłbym sie nawet gdyby to nie była kampania ale np. Oaza ustawiona na 1.5 godziny w trybie MP i bez pancerów. Serwer jednak taki powinien miec 12, GÓRA 14 slotów i 0 pf-ów taki typowy serwer dla ćwiczenia skilla, ewentualnie zgrania par LT+MED. Nie wiem tylko jak planujesz zrobic to zeby byly specty ale zeby nie wchodzily do gry ale moze jest taka opcja ;P
| QUOTE (rover @ 9:10, 31 10 2003) |
ja p...e, co to za fama w ogole, ze jak ktos ma znajomych w najlepszych klanach, to mu wszystko wolno i w ogole jest bezkarnym cziterem. przestancie z nas robic rzad leszka millera do chuja pana! |
No dobra rover.... ale zobacz klan X ma kolege czitera Pana Z.... I Graja sobie na takim servie.... I ktos mowi o panu Z ze czituje.. I co wtedy tobi koles z klanu X?? Votuje zeby go skikowac.... Bo broni kolege... Chyba proste??
eXtreme
19:30, 31 10 2003
| QUOTE |
Czy to dobry pomysl, aby stworzyc serwer dla najlpeszych graczy? tak [ 14 ] [33.33%] nie [ 14 ] [33.33%] tak z miescami dla obserwatorow, ktorzy ucza sie grac [ 14 ] [33.33%] Stan na dzień 31.10.2003r. godz.18:34 |
Widać , że społeczeństwo równo podzielone
Precz z serwerem na pass precz z elitą, kułakami, wichrzycielami, sabotażystami i imperliastycznymi szpiegami, zaplutymi karłami reakcji sprzedających scene FFA za judaszowe srebrniki od C4 i Poison.
Niech żyje ogólnoświatowa proletariacka rewolucja graczy. Wszyscy gracze są równi (skillowo i umysłowo) no może niektórzy są równiejsi.
Nie będzie C4 i Poison oraz ich kolesie cziterzy pluli nam w twarz ni zamykali się w swych pałacach i willach z passwordem.
Polska dla Polaków ! Ziemia dla zmieniaków !, password dla ludu
Wszystkich kontrewolucjonistów z Poison powiesić lub zamknąć w obozie z karą przymusowego grania przez 25 lat na serwerze U cioci na imieninach. (tu dziki i szyderczy smiech) Ha Ha Ha - Odrazu ddechce im się głupich pomysłow z hasłem.
Wpuścić na klanówki wszystkie ciemiężone warzywa i noobów ! Każdy ma prawo do hasła !
Wpuścić cała ciemiężoną chołotę. Tylko uważać żeby nie nabrudzili słomą która wystaje im z butów.
NIEDZIOWIEDZ'
0:34, 1 11 2003
Święty roxx

"Polska dla Polaków ! Ziemia dla zmieniaków !, password dla ludu"
dodałbym jeszcze: "serwer z haslem dla nas

"
Sagitarius
17:57, 2 11 2003
boze..jak juz tak znudzil ci się et to w niego nie graj..i nie pier... takiech bzdur bo asz glowa boli..Gdyby et byl tylko dla zaawansowanych graczy to nie uzuskal by az takiej popuralnosci a wogole to pojęcie FFA tlumaczy wszytko jak nie znasz angielskiego to twoj problem...
| QUOTE (**Sagitarius** @ 15:57, 2 11 2003) |
| boze..jak juz tak znudzil ci się et to w niego nie graj..i nie pier... takiech bzdur bo asz glowa boli..Gdyby et byl tylko dla zaawansowanych graczy to nie uzuskal by az takiej popuralnosci a wogole to pojęcie FFA tlumaczy wszytko jak nie znasz angielskiego to twoj problem... |
co ty gadasz wolgule.Czy to ze ja chce pograc i inni to znaczy że znudzil mi sie et????
Czytając posty o serwerze na pass nasuwa mi się jedno.
Sporo dobrych graczy, którzy mieliby mieć dostęp na ten serwer, za bardzo nic nie robi w tym kierunku
bo poprostu olewają FFA grając jak najwięcej treningów i meczy klanowych
A przeciwko temu serwerowi protestują najwięcej przeciętni i słabi gracze, jakby się bali że sami nie dostaną passworda i staną sie graczami drugiej albo trzeciej kategorii
(chociaż już nimi dawno są)
W sumie ci gracze mało mają do gadania bo jak ktoś będzie chciał to i tak postawi taki serwer bez pytania się o to całej sceny FFA.
Ale nasuwa się jedna myśl
Z jednej strony Wolf w najczystzej i nainteligentniejszej postaci czyli klanówki, z drugiej koszmarne i idiotyczne z reguły FFA. Brakuje czegoś pośrodku.
Wiadomo, że na klanówkach jest mała dowolność, każdy musi robić to co zostało ustalone co powiedział TL.
Znowu na FFA jakikolwiek teamwork nie istnieje.
brakuje takiego FFA, które byłoby podobne do klanówek. Takie FFA gdzie jest duża dowolnośc a jednocześnie wysoki poziom gry. A takie FFA mógłby zapewnić tylko serwer na pass dla kumatych i dobrych graczy.
Serwer na pass miałby jeszcze jedną zaletę. Ponieważ na takim serwerze nie możnaby używać fejków tylko swoich real nicków (aby nie było sytuacji że ktoś kto nie ma dostepu, uzyskuje w jakis sposób pass, wchodzi sobi pod fejkiem na serwer udając że jest z C4 albo Poison) to również łatwiej byłoby identyfikować cziterów.
To co powiedział Runos, że taki serwer spowodowałby że przyjdzie dużo cziterów jest kompletną bzdurą.
Ludzie raczejby dbali aby dostęp do takiego serwera mają nie tylko ludzie dobrzy skilowo, ludzie myślący ale również ludzie którzy nie czitują.
A mi sie pomysl podoba chociaz nie uwazam sie za super skilled mofo thebesciak ale pamietacie ByRy na haslo w RtCW... in-fuckin-credibly bea-fuckin-tiful nie ma warzywniakow nie ma niepotrzebnej irytacji, gra jest przednia... a jezeli ktos twierdzi ze izoluje sie w ten sposob noobow i jest wielkim przeciwnikiem tego zeby ludzie ktorzy potrafia grac grali sobie w swoim gronie bo wg niego FreeForAll znaczy "nie bedziecie grac bez nas warzyw !" to jest w moich oczach smieszny... jest sporo serwow... napewno 1337 gracze graja na tych zanoobionych (w sumie na kazdym serwie roi sie od bialasow) i wiekszosc z nich sie wpienia na to ze ryzowi leja ich w plecy i bluzgaja ze sa cziterami etc
Wiec moim zdaniem pomysl z serwem na haslo gdzie haslo jest znane miedzy klanowcami (nie tylko tymi z gornej polki ogolem klanowcami-ircowcami) jest conajmniej niezly, co zlego w "izolowaniu sie od noobow" ?
lul.. a kto mialby oceniac kto jest dobry a kto nie ? przeciez skill to rzecz wzgledna.. taki potencjalny nub moze miec wiekszego aima, i przez to wiecej fragow od jakiegos pro, ktory gra medikiem np.; a poruszac sie zalosnie.. czy tam stac w miejscu... a teamplay ? jak ocenic teamplay kogos z kim sie nie gra druzynowo ? ;x
A ja jak zwykle na nie :]
Idea grania to rozwijanie sie, uczenie czegos nowego. Zamykajac dostep slabszym graczom do lepszych moim zdaniem skazecie ich na wieczny niedorozwoj giercowy... bo od kogo beda mieli sie uczyc? Patrzenie tak naprawde daje tylko troche, najwazniejsze jest dostawac w dupe i to ostro, wtedy czlowiek sie uczy. Tak wiec zrobicie tak ze ilestam osob dobrych bedzie coraz lepszych ... potem bedzie robic sie coraz wieksza dziura.. i bedzie ta reszta ktora nie bedzie umiala za wiele. Przynajmniej mi sie tak wydaje. W tym momencie jest szansa na rozwoj dla kazdego nooba ktory moze sie kiedys okazac bardzo dobrym graczem - jak ludzie dobrzy nie beda przebywac z takimi noobami to nie ma szans by sie czegos tamci nauczyli.
Ale to juz kwestia moralnosci i tego czy dbacie o ogol sceny czy o te kilka najlepszych klanow
| QUOTE (Saari @ 13:40, 5 11 2003) |
A ja jak zwykle na nie :]
Idea grania to rozwijanie sie, uczenie czegos nowego. Zamykajac dostep slabszym graczom do lepszych moim zdaniem skazecie ich na wieczny niedorozwoj giercowy... bo od kogo beda mieli sie uczyc?
Tak wiec zrobicie tak ze ilestam osob dobrych bedzie coraz lepszych ... potem bedzie robic sie coraz wieksza dziura.. i bedzie ta reszta ktora nie bedzie umiala za wiele. Przynajmniej mi sie tak wydaje. W tym momencie jest szansa na rozwoj dla kazdego nooba ktory moze sie kiedys okazac bardzo dobrym graczem - jak ludzie dobrzy nie beda przebywac z takimi noobami to nie ma szans by sie czegos tamci nauczyli. |
V ligowy zespół piłkarski orkan ozorków nic nie nauczy się grając przeciwko Real Madryd i vice-versa.
Nie ma senus uczyć kogoś całek jak nie zna tabliczki mnożenia.
Jakiś ETplayer, Zenek cyz Czesiek nic się nie nauczy grając przeciwko Angelowi, conajwyżej nauczy się wychodzić z respawna lub szybko spier.dalać. A poza tym obydwie grupy - dobrzy gracze i warzywo działają
często sobie na nerwy.
Zupełnie początkujący niech najpierw się sprawdzą wsród innych noobów. Jak zdolne, inteligentne i pracowite nooby zaczną ownować warzywa to napewno prędzej czy później ktoś ich dostrzeże, zaproponuje gre w lepszym klanie czy pass na serwer dla najlepszych.
Niech grają na początku przeciwko Kmh czy CC, jak ich zownują to dopiero niech rzucają się na C4 i Poisony.
Sory ale na studia wyższe nie da się iść bez ukończenia podstawówki.
W polskim RTCW FFA kisili się w jednym kotle zarówno wymiatacze jaki i nooby. Oczywiście doborowe towarzystwo najlepszych graczy nie powoduje że ktoś zacznie lepiej grać. To zależy wyłącznie od gracza, czy będzie chciał poświęcać czas na treningi, oglądanie dem, analizowanie i poprawe swojej gry.
Początkujący powinni myśleć o jakimkolwiek początkującym klanie. Tak jak powiedziałem niech najpierw grają ze słabszymi klanami. Gra w klanie za...iście dużo daje i rozwija gracza. Mozna podać dziesiątki nicków które zaczynały w lamerskich klanach a skończyły w tych najlepszych.
To jest normalna droga kariery. Tak jak w życiu. Najpierw koleś gra wśród innych początkujących w początkującym klanie. Jak jest dobry to czesto dostaje invite do lepszego klanu, po kilku miesiącach gry jak stanie się jeszcze lepszy to może zaproponować mu wspólną grę C4 lub Poison.
Kariera od pucybuta do milionera jest jak najbardziej możliwa ale niemożliwe jest aby jakiś cieć z dnia na dzień odrazu stał sie prezesem dużego koncernu. Trzeba przejść poszczególne szczebelki.
Jeśli chodzi o RTCW to sam zaczynałem jako totalna lama. Grałem wsród innych lam i nawet nie próbowałem wchodzić na serwer dla "elity" Byry. Z czasem jednak grałem coraz lepiej, poświęcałem czas na treningi i poznawanie gry. Aż pewnego dnia byłem na tyle dobry, że otrzymałem pass, później grałem w dobrym klanie itp.
Patrzenie tak naprawde daje tylko troche, najwazniejsze jest dostawac w dupe i to ostro, wtedy czlowiek sie uczy. |
Oglądanie innych graczy a przede wszystkim oglądanie demek najlepszych klanów za...iście dużo daje.
To jest podstawa, to jest punkt wyjścia. Bez tego nie ma co marzyć aby stać się najlepszym graczem. Takim graczem, którego inni będą podpatrywać aby się uczyć.
Ale to juz kwestia moralnosci i tego czy dbacie o ogol sceny czy o te kilka najlepszych klanow  |
Najlepsi gracze nie mają żadnego obowiązku uczyć początkujących. Jak ktoś chce może się sam uczyć tylko do tego trzeba chęci.
No dobra ale piszesz caly czas o noobach ..a co maja zrobic sredniaki ktorych tez wywalisz do tamtego servera no bo jak to maja sie zadawac z najlepszymi? Takie sredniaki sie zdegeneruja grajac jedynie z noobami. pozostana im jedynie treningi bo granie ffa z gorszymi od siebie bedzie juz niefajne.
To wiec idac po sznureczku moze zrobimy w ogole 4 serwery na pass? Dla noobow, dla kiepskich, dla sredniakow i dla mega masters? No bo kazdy chce miec dla siebie warunki?
imo wiecej by pomoglo pomaganie noobom, nauka strzelania, pomoc w robieniu configa, nauka teamplay. w ten sposob bedzie wiecej sredniakow niz noobow. a jak komus sie spodoba ksztalcenie, sam sie doksztalci i stanie sie dobrym graczem. wtedy nie bedzie potrzebny serwer dla elity bo bedzie wielu dobrych graczy. tak przynajmniej to ewoluowalo w rtcw. przynajmniej z mojego punktu widzenia.
troche off topic, ale co tam...

---
a tak powaznie. jak ma byc serwer na pass, niech go ktos zrobi. bo tutaj sie prowadzi typowa polska dyskusje. tysiace slow, zero czynow

no offence

pozdrawiam
Myślalem jak zrobić żeby był serwer na pass są 4 możliwości
1.samemu moge załorzyć serwer czasami na 6 osob
2.zachecić kogoś z adminów na taki pomysł (ja moge to zrobić)
3.Ci ktorz benda grać musze zapłacić.Zrobić coś w stylu hazardu.Za zbitego dostjesz złotówke jak Cie zbiją
tracisz .Za wstep 50 zlotych na miesiac.
4.zebrac 60-80 osob ktorzy chce grac na tym serwie i kazdy zaplci po 4 zlote.
hmm wybirzcie najlpeszy
WOLFszLAGIER masz troche racji, ale z drugiej strony nie zawsze dobrze jest uczyc sie od sredniakow (np. przez przynaleznosc to sredniego klanu) bo mozna nauczyc sie wielu zeczy zle, a potem zwalczenie zlych nawykow naprawde jest trudne.
Saari ma duzo racji. Mnie np. nic tak nie denerwuje jak ginac kilka razy zabity przez tego samego osobnika, ale to tez duzo daje. Widze jak atakuje, ktoredy idzie by zaatakowac z zasadzki itp.
A ja mam pomysl: dobre klany moglyby (musi im sie chciec i z tym bedzie najwiekszy problem, bo wiekszosc uwaza, ze jak reprezentuje wysoki poziom to wiecej nie musi robic) stworzyc cos takiego jak drugie sklady (cos na ksztalt "mlodziezowki"). Chodzi mi o to zeby uczyli innych (zwlaszcza pracy zespolowej), a jak ktos bylyby dobry to by mial szanse na gre w pierwszym skladzie. I w tej "mlodziezowce" bylaby duza rotacja graczy dzieki czemu sporo osob mogloby podlapac o co chodzi w pracy zespolowej. I nawet ktos kto by wypadl z drugiego teamu przeciez by cos zapamietal i FFA mialo by szanse zmienic sie na lepsze.
Szczerze mowiac nie licze, ze ktos podchwyci ten pomysl, ale IMO jest calkiem niezly.
Pozdrawiam.
Hannibal
10:55, 7 11 2003
| QUOTE (WOLFszLAGIER @ 21:22, 5 11 2003) |
| QUOTE (Saari @ 13:40, 5 11 2003) | Patrzenie tak naprawde daje tylko troche, najwazniejsze jest dostawac w dupe i to ostro, wtedy czlowiek sie uczy. |
Oglądanie innych graczy a przede wszystkim oglądanie demek najlepszych klanów za...iście dużo daje. To jest podstawa, to jest punkt wyjścia. Bez tego nie ma co marzyć aby stać się najlepszym graczem. Takim graczem, którego inni będą podpatrywać aby się uczyć. |
Na poczatku mialem opinie, ze to jakas zbiorowa halucynacja. Ze wszyscy powiariowali z tymi serv i haslami, jednakze po przeczytaniu posta WOLFszLAGIER-a zmienilem swoje podejcie. Teraz rozumiem wasza postawe i was popieram.
Jednakze chcialbym sie zapytac, gdzie moznaby sciagac filmiki z gier najlepszych klanow, bo bardzo mnie to zaciekawilo.
Sam zaczynalem jako wybitna lama, a teraz juz jestem mniej wybitna lama
a to glownie dzieki spektowaniu ludzi, ktorych uznalem za dobrych lub ktorych klan byl powazany. Mysle, ze udostepnienie takich filmow przez dobrych graczy byloby milo przysluga a nie kosztowaloby to ich wiele.
Jezeli macie namiary na jakies stronki gdzie moglbym cos takiego znalezc byloby milo.
Pozdrawiam wszystkie nie juz tak bardzo wybitne lamy
Ludzie ale my tu tylko gadmy.Trzeba teraz przesc do czynow powiedzcie tylko w jaki sposob postwic ten serwer.
Po pierwsze trzeba pieniedzy na to sa dwa sposby:
1.Wybrać te osoby ktore moge grac na serwie i kazda nich zaplaci po 4 zlote.Sume dokladnie sie ustali.
2.Znaleść kogos kto ma serwer i poszedl by na taki uklad
Inne warjanty sa najmniej prawdopodobne.
Po drugie trzeba ustalic jaki to bedzie serwer.Na ile osob.I znalesc odpowiednie komendy.
Po trzecie zrobic jakąś "mlodzierzówke" ja to mowil KEAL. Ja moge zrobic stronke na ten temat ktora by kierowala tymi sprawami.Taka organizacjia pomogla by znalesc ambitnych graczy i podszkolic juz istniejacych.Jesli ktos by dobrze gral mozna by zorganizowac nagrode.
Po czwarte ustalic dawanie hasła.Dobrym pomyslem jest ta "mlodzierzówka" Ci korzy dobrze graja moge dostać haslo. A członkowie najlpeszych klanow od razu dostana haslo.
TO RZEBA WSZYSTKO ZROBIC konieczinie zeby powestal ten serwer.
NA PEWNO UDA NAM SIE GO ZROBIC!
TheAbyss
21:13, 7 11 2003
Hannibal: może nie jest to czołówka światowa, ale na 7teens.prv.pl są demka z naszych meczy w ClanBase.
| QUOTE (Hannibal @ 8:55, 7 11 2003) |
Jednakze chcialbym sie zapytac, gdzie moznaby sciagac filmiki z gier najlepszych klanow, bo bardzo mnie to zaciekawilo. Sam zaczynalem jako wybitna lama, a teraz juz jestem mniej wybitna lama a to glownie dzieki spektowaniu ludzi, ktorych uznalem za dobrych lub ktorych klan byl powazany. Mysle, ze udostepnienie takich filmow przez dobrych graczy byloby milo przysluga a nie kosztowaloby to ich wiele. Jezeli macie namiary na jakies stronki gdzie moglbym cos takiego znalezc byloby milo. Pozdrawiam wszystkie nie juz tak bardzo wybitne lamy |
Dema ET (czyli jak to mówią niektórzy filmiki).
www.planetwolfenstein.de - demka z kilku cupów
www.clanbase.com - demka mn z CB Open Cup.
www.cached.net - też jakieś demka ET.
Jeśli będą problemy z wyborem to najlepiej ściągać dema czołowych klanów wygrywającuch w CB czy innych turniejach (helix, gunslingers itp)
Więcej nie znam ale napewno też na jakiś serwisach ET czy stronach klanowych co lepszych klanów można spotkać demka. Poza tym można popytać się co lepszych graczy czy by sami nie mogli nam przesłać czy dać jakiegoś linka do ich demek.
Napewno przydałby się w ET odpowiednik WolfTv w RTCW gdzie kilkuset ludzi mogłoby oglądac jakieś mecze klanowe.
I jakieś większe działy z demami na naszych serwisach o Wolfie.
Oglądając FFA to raczej mało się nauczymy. Prędzej nauczymy się złych nawyków bo na FFA jak wiadomo każdy gra FFA
. Przede wszystkim powinno się oglądać dobrych graczy z dobrych klanów w meczach z innymi dobrymi klanami.
Aha i jeszcze jedno. Niektórzy mylą pojęcie filmik Wolfa i demo Wolfa.
Demo Wolfa to poprostu przebieg walki z oczu jakiegoś gracza/graczy. Jak je oglądamy to widzimy to samo dokładnie to samo co koleś który nagrywał to demo.
Demo Et to plik z rozszerzeniem .dm_83 (w wersji 1.02) który wrzucamy do katalogu Demos po czym odpalamy komendą z konsoli /demo nazwa_dema (bez rozszerzenia).
Podczas oglądania możemy je zwalniać i przyspieszać.
Film o Wolfie to rozumie się przez to jakiś filmik avi, z podkładem muzycznym, z dodanymi efektami, np napisami, ujęciami z wielu kmaer, efektami specjalnymi itp.
Film powstaje z reguły z DEMEK.
Nagrywa się lub wybiera jedno lub wiele demek wybiera się najciekawsze fragmenty po czym wszystko konwertuje się do avi i dodaje wspomniane efekty.
Chociaż filmy są czesto o wiele ciekawsze od demek to mają jedną wadę. Czesto mają po kilkaset MB a demka z reguły mają po max kilkanaście Mb czyli demka łatwiej ściągnąć z sieci.
Uważam, że powstałby wtedy podział na tych gorszych i lepszych. Poza tym jak odróżnić tych "dobrych" od "złych"? Ci początkujący powinni uczyć się grając samemu z tymi lepszymi, bo obserwowanie nie daje takich samych efektów. Do podglądania tektyk służa demka z rozgrywek klanów.
Taki serwer jest potrzebny. Przyklad: wchodze na ffa gdzie sa rowne teamy- pod wzgledem skillowym jak i ilosciowym. typowe przykladowe pl ffa z 3 copsami w teamie. Wchodze do 1 teamu- po 5 min totalna utrata balansu. Szufla nic nie pomaga.
Mowie tu o syt gdzie na serwerze sa sami przecietni co najwyzej gracze. I darujmy sobie mowienie tu o falszywej skromnosci, czy cos w tym stylu,
Sam sie srednio bawie - psuje gre 13 pozostalym osobom. To ma sens?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.