zurawski
20:42, 9 09 2005
A wiec : zakupilem sobie nowy sprzet , ktory tez sam zlozylem , mysle ze dobrze bo wszystko dziala za wyjatkiem ... no wlasnie , kochanego ET !
To co posiadam :
plyta : gigabyte k8triton ( GA-K8NE )
procek: athlon 64 2800+
ram:Geil 512 DDR
twardy : segate barracuda 120 GB SATA
grafika: gainward 6600GT 128 Golden Sample PCI - E
Po zlozeniu wszystkiego , zainstalowaniu driverow i ich zaktualizowaniu , wlaczylem ET . Pogralem moze z 2 min i amba , gra sie zawiesza . Wiec format XPka i znowu jechana ze sterownikami bla bla...wlaczam ET , kilka chwil zawiecha , i tak z 8 razy ! format gra format ... gdy gra sie wieszala wyskakiwaly bledy w stylu: hungapp , shlwapi.dll , cgame_mp_x86.dll , pbcl.dll...i pare innych.Aktualizowalem tez PB , z katologu pb w ET i tez nic . Za dobry szprzet mam czy co kierwa!?!?!?! Szlag mnie zaczal trafiac i tak od 3 dni ! nie wiem co robic i gdzie tkwi blad , czy cza cos w biosie zmieniac?Oblukalem cale forum , i nic .
ah ! dla pewnosci chcialem sprawdzic czy w innych grach tez tak bedxzie wiec odpalilem Thief'a 3 i nic...gra smiga jak przecinak ;] ... czy ten problem da sie rozwiazac ?
I need a medic !
nie napisales ilu watowy masz zasilacz do zasilenia tego czegos ....
a poza tym widze jeszcze jeden brak
| CYTAT |
| grafika: gainward 6600GT 128 Golden Sample PCI - E |
GF z serii 6600 jawnie nie trawia ET i jesli chodzi o ET sa z nimi same problemy .. karta tak na prawde powstala pod Doom3 i tam sprawuje sie najlepiej .. takie jest moje zdanie .... a dlaczego tak sadze? bo teraz do niektorych serii gf 6600 daja Doom3 za free ... jak dla mnie karta totalny niewypal i wolalbym kupic starego, poczciwego, odswierzonego radka 9800Pro, bo jest po prostu lepszy niz ten golden sample (256 bitowa szyna do pamieci daje poteznego kopa) i z tego co widzialem jest o 300zl tanszy i nie ma na nim problemow z ET...
to juz takie moje prywatne wywody .. mozesz sie niezgodzic, ale coz ... takie jest moje zdanie
zurawski
21:50, 9 09 2005
Mowisz : sa problemy z GF serii 6600 pod pci e . hm ale czy da sie jakos zaradzic tym problemom czy tez...musze zmienic koniecznie karte by pograc w ET ?
proboj z roznymi sterwonikami .. tylko tyle moge poradzic ... wiekszosc uzytkownikow ma problemy typu skoki FPS od 20 do 80 ... co jest wrecz smieszne w przypadku karty tej klasy bo nawet u siebie na leciwym juz GF4MX440SE osiagam zwykle stabilne 76fps bez skokow ( nie liczac okresowych przymulen systemu) ... na ta karte chyba nikt jeszcze nie znalazl lekarstwa ... ale moge cie pocieszyc ... ET:QW bedzie na tym smigala .... toz to w koncu engine Doom3 =D
| CYTAT |
| Mowisz : sa problemy z GF serii 6600 pod pci e |
problemy sa nawet na wersjach agpx8, ktora jest po prostu karta PCI-E zaadaptowana do AGPx8 .. czyli w gruncie rzeczy to samo, z tym ze gdzie indziej to wkladasz ....
dalej nie wiem ile watow ma zasilacz =D
zurawski
22:41, 9 09 2005
zasilacz ma 300 W ale w poniedzialek bede mial 420 w , pod ta 3setke mam podpiete wszystko plus ... 2 wiatraczki z obudowy bo mam Thermaltake'a

... tez sie zastanawialem czy aby karta nie dostaje tyle voltow ile powinna zobaczymu w poneidzialek jak zainstaluje nju zasilacz . jesli problem bedzie sie wciaz pojawial , pomysle nad zmiana karty . Dzieki za porady . Bog wynagrodzi Ci to w dzieciach a ja w bramkach hehe ;P pozdro
300W to stanowczo za malo na taki sprzet .. podepnij ten nowy i sie zobaczy .... najlepszym sposobem zeby zobaczyc jak to wyglada jest wejsc do biosu i popatrzyc sie jak skacza poszczegolne napiecia ... jesli skoki sa znaczne, znaczy ze zasilacz nie wyrabia .... ostatnio koles zakupil sobie sprzet w podobnej konfiguracji (z tym ze mial 1gb ramu i proc Athlon 64 3200+) i zasilacz 350W nie poradzil sobei z tym .. komp sie krztusil i wydziwial, a wachania napiec mial w porywach ponad 50% od normy (oczywscie nie na plus

) ..sadze ze wina moze lezec w duzej mierze w slabym zasilaczu...chociaz skoro Thief3 ci smiga to nie sadze ze stanowi to az tak wielki problem, niemniej jednak wszystko zalezy od wiatrow .. sprawdz na nowym zasilaczu, a potem sie pomysli co dalej robic ...
| CYTAT |
proboj z roznymi sterwonikami .. tylko tyle moge poradzic ... wiekszosc uzytkownikow ma problemy typu skoki FPS od 20 do 80 ... co jest wrecz smieszne w przypadku karty tej klasy bo nawet u siebie na leciwym juz GF4MX440SE osiagam zwykle stabilne 76fps bez skokow ( nie liczac okresowych przymulen systemu) ... na ta karte chyba nikt jeszcze nie znalazl lekarstwa ... ale moge cie pocieszyc ... ET:QW bedzie na tym smigala .... toz to w koncu engine Doom3 =D
|
:]
20-80 ?skoki ?
Dziwne bo ja na swoim kompie:
-sempron 2800+
-galaxy gf6600gt, agp8x, ale to to samo co pci-e :]
-msi, nforce 2
-1x512mb kingston
Wyciągam 125 fps... I żadnych problemów typu: zwisy, resety.
Spadki są, ale kiedy? Tylko przy wyjściu z zamkniętych do otwartych przestrzeńi spada do ok 50-70 fps ...
Zawsze jest tak przy wyjściu z CP na oazis, gdy karta musi zassać dużo tekstur itp.
Wtedy właśnie zawinia ta 128 bitowa szyna
Oczywiście nie chcę się kłucić, że gf6600gt > radeon 9800 pro w ET tylko chciałbym pokazać, że raczej wymieniłbym najpierw zasilacz(nawet jęśli to będzie pomyłka to i tak nowy się przyda bo 300w to za mało!), a póżniej kartę, a najlepiej pokombinuj coś z configiem najpierw
Też mi to wygląda na problemy z zasilaczem (stabilnością).
Pamięci dobre, płyta w miarę dobra, Gainward to jedna z najlepszych firm produkujących karty grafiki (chociaż nie zaszkodzi sprawdzić stabilności działania wszystkim komponentów np w innym dobrym kompie).
Co do Gainwardów golden sample to one już fabrycznie pracują z pewnym overclockingiem, może sie zdarzyć że karta nie trzyma specyfikacji chociaż w przypadku gainwarda to raczej mało prawdopodobne.
Nie zaszkodzi też sprawdzić chłodzenia (grafiki i procesora) może coś się przegrzewa ? Czy stosowałeś overclocking ?
Co do driverów to jakie instalowałeś do chipsetu płyty głównej, jakie do grafiki ?
Nie chodzi o to że masz za dobry sprzęt tylko coś masz ze stabilnością jego pracy o czym świadczą zwiechy po jakimś czasie. A tutaj najsłabszym ogniwem w twoim kompie jest zasilacz. Nawet nie piszesz jakiej marki. Pewnie jakiś noname shit do tego tylko 300W.
Problem kiepskich zasilaczy nie raz już był podnoszony na tym forum i wielu innych forach technicznych.
Niestety nadal w większości przypadków ludzie nie zdają sobie sprawy jak we współczesnych maszynach wazny jest nie tyle wydajny ile sprawny zasilacz i kupują najtańszy (chociaż tutaj powoli świadomośc klinetów się zmienia).
Poradziłbym jeszcze sprawdzić działanie kompa w innych grach bo samo ET i Thief III mało mówi. Najlepiej w benchmarkach (3DMark) w jakimś nowym wymagającym tytule (np Doom III) i w innych grach na OpenGL spokrewnuionych z ET (Q3, RTCW, CoD)
Co do GF6xxx vs ET. Też ten temat był poruszany. Żaden z producentów nie optymalizuje nowych produktów pod kątem starych kilkuletnich gier (chociaż w przypadku ATI jak siechce to można) Engine ET wywodzi się od Q3 który już pare lat ma.
Skoki fpsów na GF6xxx są charakterystyczne dla tego produktu (tzn wielu narzeka na skoki u innych ich nie ma - ja np nie mam)
W przypadku kart ATI średnia fpsów chociaż w wielu testach jest mniejsza to te fpsy są bardziej stabilne. Te skoki częsciej występują w przypadku sprzętów ze słabymi procesorami.
Mało kto ma świadomość że stary engine Q3/Wolfa jest bardzo zależny od procesora, jego szybkości, szybkości szyny FSB i ilości cache (powstawał w czasach kiedy pierwsze sprzętowe akceleratory geometri i oświetlenia wchodziły dopiero na rynek) i że w przypadku słabych procków sama wymiana karty grafiki na jakiegoś potwora w ET nam dużo fpsów nie da o ile wcześniej mieliśmy jakoś w miarę przyzwoitą jak na warunki ET kartę (np GF4).
To że GF6xxx doskonale daje sobie radę w DoomIII to nie dziwota. DoomIII to trochę gra sponsorowana przez nvidię. DoomIII jako gra nowej generacji używa mnóstwo shaderów a właśnie pod kątem rozbudowanych shaderów była projektowana seria 6xxx i to właśnie tam 6xxx uwidacznia swoją przewagę.
Co do Radeon9800Pro vs Gf6600 to karta umiejscowiona zarówno cenowo jak i wydajnościowo gdzieś pomiędzy GF6600 a GF6600GT. Doskonale daje sobie radę w starych grach (bo sama jest dość stara) ale jej zdolnosci przetwarzania spółczensej grafiki są nadal duże. Ale w grach które będa się ukazywać i będą wykorzystywać coraz więcej shaderów to 6600GT bedzie miał duża przewagę, chociaż co tu dużo mówić w przyszłych grach ani Radeon9800 ani Gf6600GT będzie kartą za słabą.
256 bitowa szyna daje wyłącznie kopa w dużych rozdzielczościach przy włączonych efektach typu FSAA czy filtrowanie anizotropowe.
W 6600GT 128 bitowa szyna jest nadrabianą bardzo dużą częstotliwościa pracy więc na to samo wychodzi (przepustowość podobna)
Sam mam 6800GT Athlon64 3000. Co prawda karta silniejsza niż 6600GT nie mówiac już o 6600 czy RAdeon9800 ale żadnych problemów ze starymi jak i nowymi grami.
zurawski
10:54, 25 09 2005
eh...zasilacz mam juz nowy NeoTEC 420 watow . Problemy nadal sa . Gra labo sie wylacza z powodu jakichs bledow a tera po reinstalce XPeka nie raz komp sie restartuje .
Kompa sam sobie skladalem z zakupionych czesci ale .. moze problem tkwi rowniez w Biosie ? moze cdos powinnienem ustawic ? podkrecic zegary czy cus ?
| CYTAT (zurawski @ 8:54, 25 09 2005) |
Gra labo sie wylacza z powodu jakichs bledow a tera po reinstalce XPeka nie raz komp sie restartuje . |
Sprawdz jak radzil Swiety. Czestym powodem niewyjanionych resetow jest wlasnie temperatura.
zurawski
23:16, 26 09 2005
odnosnie temperatur...tez gdzies o tym czytalem i...we wnatrz kompa mysle ze jest dobra gdyz mam obudowe thermaltake SOPRANO , temp. procka waha sie od 30 do 35 natomiast karta graficznej od 51-54 . Nie wiem czy to nie za duzo ale w dla pewnosciu zamowilem sobie inne chodzenie , zobaczymy jutro jak to zainstaluje . Jak to nic nie da , bede musial sie przejsc do kiejs firmy skladajacej kompy by wszystko sprawdzili . dzieki .
Spróbuj z tym BIOSem...
Mi kiedyś pomogło pozmienienie paru rzeczy...
Dawno to było i już nie pamiętam dokładnie co, ale spróbuj:
- ilość pamięci RAM z której może korzystać grafika i to sie chyba nazywało "agp apeture size" sorki za błedy, ale pisze z pamięci

. Ustaw na połowe swojej pamięci RAM.
- "spreed speqtrum" funkcja, która zmniejsza zakłócenia w kompie(przydatne jak mamy
karte tv), wyłącz, bo to powoduje spadek wydajności itp...
I nic nie podkręcaj :]to raczej nie pomorze:]
Na razie tyle

może se jeszcze coś przypomne...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.