Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Covert ops
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Goel
Cześć!!

Mam do was pytanie. Może sie wydać bardzo głupie ale zaryzykuję tongue.gif

Co sądzicie o klasie Covert ops??

Czy jest to klasa lepsza jako sniper czy raczej to typowy szpieg??

Z jednej strony: mam 2 rodzaje karabinów sniperskich. Nie ma jednak kamuflażu i spootera
do pary.

Z dugiej strony: Może się przebierać, ma wyciszoną broń, no i oczywście C4 biggrin.gif . Nie może jednak
podsłuchiwać komend przeciwników i zabierać ich porzuconej broni( dlatego dość łatwo poznać
kto jest covertem smile.gif )

Czekam na wasze odpowiedzi

Pozdrawiam

Goel
ymma
Sn!per!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszyscy chcą być Sn!perem! Sn!per nie jest warzywny!!!
slowik1
QUOTE(Goel @ 20:52, 13 12 2005) [snapback]55664[/snapback]

Czy jest to klasa lepsza jako sniper czy raczej to typowy szpieg??

Nie może jednak podsłuchiwać komend przeciwników i zabierać ich porzuconej broni( dlatego dość łatwo poznać kto jest covertem smile.gif )

Goel

nie sądzisz że gdyby miał te możliwości byłby profesją doskonałą ? PRZECIERZ KAŻDA PROFESJA MUSI BYĆ ZRÓWNOWAŻONA!! za dużo Hansa Closa...

A czym lepiej grac: snajperem czy szpiegiem?

Odp: szpiegiem snajperem!
conish
Zdecydowanie Sn!per.

Hans to byl Kloss, pisze sie przeciez i czasem po prostu krew w zylach zastyga gdy widzi sie co jeszcze mozna zobaczyc na forum sad.gif
jarpen
QUOTE(ymma @ 21:02, 13 12 2005) [snapback]55675[/snapback]

Sn!per!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszyscy chcą być Sn!perem! Sn!per nie jest warzywny!!!

nie czepiajcie sie sn!pera, bo wszyscy kiedyś byliśmy warzywami nie da sie ukryć

a tak do tematu bo sie robi oftopik

użycie kowera zależy od mapy, ale na większości jest zbędny.

ja tam jak nie mam co robić to wchodze na serwer ok. 60 graczy, xpsawe itp. i biore kowera. można się odprężyć po całym dniu.
Pentel
Snajperowanie to fajna rzecz, zwłaszcza na Battery gdy chce się mieć dodatni wynik k/d biggrin.gif Ale snajperowanie się nudzi. Dlatego ja uwielbiam Covert Opsem wziąć sobie FG-42 (czemu wszyscy uważają, że na bliskie dystanse to tylko sten? FG-42 jest lepsze! A snjaperką jest średnią.) i rozwalać wrogów, wpakowywując w nich całą serię... oczywiście nie wszyscy mają cela smile.gif. Chodzi o to, żeby nie przyjmować walki na średnie i większe dystanse bo fg-42 jest bezużyteczny. Walczyć można tylko na bliskie dystanse, a najlepiej strzelać wrogiemu medykowi w plecy smile.gif. Uwielbiam pwnować medyków na serwerach publicznych. Inna sprawa że na klanówkach Covert jest bezużyteczny (przebieranie - gracz bez ciuchow zawiadamia o tym wszystkim przez teamspeaka - no chyba, że chce się po prostu ochraniac Inżynierow majac broń Coverta. Jeśli ktoś ma jeszcze lepszego cela to polecam garanda lub k43 (snajpere) na bliskie dystanse.

Druga sprawa to to, że Covert "niesnajaper" tylko ten co się bije to kopalnia XP:
3 XP za zabicie wroga
5 XP za przebranie się
5 XP za Battlesense jeśli się przeżyje chwilę dlużej
=13 XP + jeśli w krótkim czasie się rozwali więcej przeciwników to dodać 3XP razy kill.
A snajper dostaje ile? 5 XP za zabicie wroga ale to nie tak często. Do tego nie ubie gdy wrogi medyk przebył całą mapę żeby zajść mnie od tył€ i zaciukać nożem jak mam lunetę przy nosie smile.gif.

Do tego na serwerach publicznych jest dużo osób które nie kapują, kto jest wrogiem w przebraniu i można z łatwością zaciukać wielu gości. Szybka lecz niekoniecznie cicha śmierć od noża (to "beeeee" smile.gif ) potem gdy drugi wróg usłyszy i przyjdzie to przełączanie na FG-42 i zabicie drugiego. Biegnie trzeci wróg chowasz się za ciałem, jak gośc zacznie przeładowywać wstajesz i kosisz biggrin.gif

Może nie będę się rozpisywał co do tego jak strzelać z FG-42.

Tak więc Covert to może być maszyna do zabijania wcale nie po cichu. Ważne, żeby być blisko wroga. Ogólnie doszedłem do wniosku, że im bliżej wroga który ma MP40 znajduje się ktoś kto ma inną broń niż thompson, tym jego szanse na zabicie rosną.

Pozdrawiam, Pentel
PRYSZCZOJAD [PL]
Tak więc Covert to może być maszyna do zabijania wcale nei po cichu. Ważne, żeby być blisko wroga. Ogólnie doszedłem do wniosku, że im bliżej wroga który ma MP40 znajduje ktoś kto ma inną broń thompson tym jego szanse na zabicie rosną.

NAJLEPIEJ K.U.R.W.A J.E.B.A.Ć KOLESIA Z MP40 SZABLĄ
Goel
QUOTE(jarpen @ 1:33, 14 12 2005) [snapback]55686[/snapback]

nie czepiajcie sie sn!pera, bo wszyscy kiedyś byliśmy warzywami nie da sie ukryć

a tak do tematu bo sie robi oftopik

użycie kowera zależy od mapy, ale na większości jest zbędny.
ja tam jak nie mam co robić to wchodze na serwer ok. 60 graczy, xpsawe itp. i biore kowera. można się odprężyć po całym dniu.

zgadzam się, ale jeżeli na większości map jest zbędny to po co wogóle jest??
chyba nie tylko dla grnatów dymnych tongue.gif
Pentel
QUOTE(Goel @ 21:04, 15 12 2005) [snapback]55757[/snapback]

zgadzam się, ale jeżeli na większości map jest zbędny to po co wogóle jest??
chyba nie tylko dla grnatów dymnych tongue.gif

Ale w czym problem? Coverta wymyślono, żeby snajperował i zeby się przebierał. Na serwerach publicznych to świetna zabawa. Jednak na klanówkach Covert jest nieprzydatny, traci rację bytu - przez takie coś jak teamspeak, x-fire, inne biggrin.gif. Kropka.
ymma
A co Was wszystkich z tym coverem ostatnio wzieło? ohmy.gif Co nie wejde na forum to nowy topic, albo zacięta dyskusja. Dajcie spokój - już wszystko zostało powiedziane! Niedługo strach bedzie z domu wyjść, żeby jakiegoś nie spotkac covera, albo co, człowiek już boi się odwrócić, zeby sprawdzić czy to siostra tylko za plecami, czy tez może ktoś się już przebrał, i ten błysk w oknie u sąsiada - może to refleks od snajperki, ale w sumie to pół biedy, bo jak wiadomo w ET snajperka jest z.j.e.b.a.n.a!
Pentel
Jesteś bardzo zabawny smile.gif. Jednakże szkoda, że nie uwzględniłeś tego, iż nie wszyscy użytkownicy forum są zarejestrowani na 10 innych i rzadko odwiedzają nawet to. Ja nie widziałem do tej pory podobnego tematu, a skoro moderator nie zamknął tego, to znaczy, że rozmowa na ten temat jest pożądana.
Jeszcze jedno: ta klasa postaci to nie Cover (bo nikogo nim kryć się nie da smile.gif) tylko Covert (czyli ukryty, zamaskowany).
Pzdr

EDIT: Ooo i jeszcze jedno - mi nie wiadomo, że snajperka jest zwalona, bo mi wiadomo, że jak ktoś potrafi to rozwala wroga jednym strzałem, a i na bliskie odległosci kosi równo jak się ma cela smile.gif.
Artlight
QUOTE(Pentel @ 11:33, 23 12 2005) [snapback]55982[/snapback]

Jesteś bardzo zabawny smile.gif. Jednakże szkoda, że nie uwzględniłeś tego, iż nie wszyscy użytkownicy forum są zarejestrowani na 10 innych i rzadko odwiedzają nawet to. Ja nie widziałem do tej pory podobnego tematu, a skoro moderator nie zamknął tego, to znaczy, że rozmowa na ten temat jest pożądana.
Jeszcze jedno: ta klasa postaci to nie Cover (bo nikogo nim ktć się nie da smile.gif) tylko Covert (czyli ukryty, zamaskowany).
Pzdr

EDIT: Ooo i jeszcze jedno - mi nie wiadomo, że snajperka jest zwalona, bo mi wiadomo, że jak ktoś potrafi to rozwala wroga jednym strzałem, a i na bliskie odległosci kosi równo jak się ma cela smile.gif.

ciekawe czy to prawdziwy troll, czy troll przebieraniec? hmm, wyszlo malo offtopiczne pytanie przy okazji ;]
conish

Jeszcze jedno: ta klasa postaci to nie Cover (bo nikogo nim ktć się nie da smile.gif) tylko Covert (czyli ukryty, zamaskowany).
Pzdr

Ymma to kobieta. Prawda Ymmciu ?:>
ymma
Ymma to kobieta. Prawda Ymmciu ?:>

Nosz kurde i wydałeś mnie!!! I jak tu teraz mam poderwać jakiegoś miłego chłopca, jak tu nikt na baby nie leci? ohmy.gif
conish
Ja moge poleciec smile.gif
ymma
Dobra dobra, tylko tak mówisz, bo chcesz być oryginalny :>
Swiety

Pzdr

1) Nie wiem czy Ymma jest zabawny ale pewnie Ymma jest sexy
2) Moderator nie zamknął tego topiku bo mu się nie chciało.
3) O covercie było już tyle napisane że moderator powinien zamknąć i ten topik
4) mamy w dupie to że ktoś jeszcze jest zarejestrowany na 150 innych forach. Zresztą co to ma do rzeczy
5) Po ostatnich postach Sn!pera już chyba nikt nie ma ochoty wysłuchiwać rad "specjalistów" od ET na temat zjebistości broni coverta.
PIOTREK PL
szpieg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vichur
wg mnie tez szpieg gdyż te snajperki nie nadają sie do zabijania z daleka ~~wogóle wg mnie sie nie nadawają
bo trzeba kilka razy trafic kogos z snajperki zeby zginął
kleszcz_pl
Cowert jest Spoko !! a szpieg czy snajper hm..... to zależy od mapy i upodobań podam ci przykłady map podstawowych
Radar-Zdecydowanie szpieg ale jesli ktoś jest samobujcą albo jest odważny to Snajper
Oasis-tylko szpieg z stenem
gold-sten czyli szpieg
Fuel dump -snajper
Raily Gun -szpieg
battery-hm trudny wybór zależy od upodobań ja wole tam snajpera.
Pentel
Święty wyluzuj biggrin.gif
To żem pojechał z tym zabawnym. Sorki Ymmciu biggrin.gif
Ale tego, co następuje, nie mogę nie skomentować:
wg mnie tez szpieg gdyż te snajperki nie nadają sie do zabijania z daleka ~~wogóle wg mnie sie nie nadawają
bo trzeba kilka razy trafic kogos z snajperki zeby zginął

No tak, bo najlepszy jest panzer! Bo nim wystarczy raz trafić, co nie wink.gif
southorn
Jeszcze parę tego typu tematów i Covert zostanie klasą wszechczasów w ET (a jak wiadomo "E.T. go home"* więc może zabierze brytyskiego niedojdę ze sobą i już nigdy Spy-Snipa nie będzie nam przeszkadzał biggrin.gif)

A przy okazji. Domyślam się że Enemy Territory powstała jako gra sieciowa w ogólnym tego słowa znaczeniu i takowoż autorzy wydając ten "dodatek" mieli zamysł o grze z dużą ilością graczy jednocześnie (np. 14vs14 i więcej czyli typowe FFA). Wtedy Cover-T ma dużo "pracy" i narobi się, że hej oraz przysparza mnóstwo radości (a chyba o to chodzi) bo jak wiemy na takich serwerach jest burdel aż miło.

Jako, że pojawiły się tzw. "Klany"** które są niestety tworem niejako powstałym przy okazji i wykorzystuja grę do rywalizacji (jak wiadomo celem Klanów nie jest gra sama w sobie tylko właśnie rozgrywki, ligi, itp.) okazało się, że nasz ukochany Covert jest nieprzydatny tudzież zbędny i stąd jest radośnie wykpiwany przez graczy mieniących się jakże "dumnym" określeniem Pro-Player. Nie dziwi mnie to z racji charakteru CvOpsa jednak trzeba mieć na uwadze, że ET to gra sieciowa przeznaczona do ZABAWY (czyt. rozrywki) a "Klanowicze" niesłusznie zagarnęli sobie prawo do jedynej prawdziwej oceny i wykorzystania naszej gry. Co nie zmienia faktu, że "grać trza umić" i zdawać sobie sprawę co lub kto do czego służy i kiedy.

...

*cytat z filmu E.T.
** nijak ta nazwa grupy graczy ma się do znaczenia tego słowa.

Z rosnącym podnieceniem czekam na elokwentne (jak zawsze) zje.banie mnie oraz przyznanie zaszczytnego tytułu Mega-Vegana miesiąca biggrin.gif
ymma
Z rosnącym podnieceniem czekam na elokwentne (jak zawsze) zje.banie mnie oraz przyznanie zaszczytnego tytułu Mega-Vegana miesiąca

Raz - na pieszczoty trzeba zasłużyć ^^
dwa - masz sporo racjii i nikt nie twierdzi, że cover na ffa nie jest/nie może być funny
trzy - wszystko na ten temat chyba już napisano - szczególnie w topiku, którego nazwy już nie pamiętam, bo przechodziła ona rózne maetamorfozy, zasadniczo było w owej nazwie zdaje się słowo dekalog i warzywo albo może i już nie, albo tak, albo nie, albo nie wiem, ale w sumie po co to pisze?
southorn
Nie mogłem się oprzeć ponieważ:

"Faceci są monotematyczni. Ciągle o sporcie, motoryzacji, polityce i CovertOpsach..." tongue.gif

...
Swiety
QUOTE(southorn @ 21:09, 30 01 2006) [snapback]56683[/snapback]

A przy okazji. Domyślam się że Enemy Territory powstała jako gra sieciowa w ogólnym tego słowa znaczeniu i takowoż autorzy wydając ten "dodatek" mieli zamysł o grze z dużą ilością graczy jednocześnie (np. 14vs14 i więcej czyli typowe FFA). Wtedy Cover-T ma dużo "pracy" i narobi się, że hej oraz przysparza mnóstwo radości (a chyba o to chodzi) bo jak wiemy na takich serwerach jest burdel aż miło.

Jako, że pojawiły się tzw. "Klany"** które są niestety tworem niejako powstałym przy okazji i wykorzystuja grę do rywalizacji (jak wiadomo celem Klanów nie jest gra sama w sobie tylko właśnie rozgrywki, ligi, itp.) okazało się, że nasz ukochany Covert jest nieprzydatny tudzież zbędny i stąd jest radośnie wykpiwany przez graczy mieniących się jakże "dumnym" określeniem Pro-Player. Nie dziwi mnie to z racji charakteru CvOpsa jednak trzeba mieć na uwadze, że ET to gra sieciowa przeznaczona do ZABAWY (czyt. rozrywki) a "Klanowicze" niesłusznie zagarnęli sobie prawo do jedynej prawdziwej oceny i wykorzystania naszej gry. Co nie zmienia faktu, że "grać trza umić" i zdawać sobie sprawę co lub kto do czego służy i kiedy.

Bullshit.

Twórcy RTCW sami tworząc grę podkreślali niejednokrotnie że nie wyobrażają sobie innej formy gry w tą grę niż w klanie. ET będące konwersją RTCW w której kilka rzeczy popsuto zachowuje ten schemat, może z tym że ET trochę bardziej nadaje się na FFA.
Prawda jest taka że prawdziwy fun z gry w Wola to gra w klanie i to wcale nie chodzi o fun polegający na wygrywaniu wszystkiego. Chodzi o to żeby chęć wygrywania wszystkiego nie zabiła funu z gry. Klany które wyłącznie nastawiają się na wygrywanie wszystkiego jak leci w większości prędzej czy później rozpadają się np po serii jakiś niepowodzeń.

Klany nie są żądnym tworem przy okazji. To naturalna kolej rzeczy. Tam gdzie pojawia się gra sieciowa pojawiają się zawsze klany. Tak było jest i będzie.

Mapy nie były projektowane do 14 vs 14. I nie nadają się do takiej ilości graczy. To tylko marketingowy bełkot, w którym podkreśla się że gra może obsłużyć np 60 graczy (jakby przez to gra miałaby być lepsza) a faktycznie przy takiej ilośći graczy to jest sieczka a nie gra.

Normalnie gra się w Wolfa 6vs6. I to już było nieraz powiedziane - przy takiej ilośći graczy covert jest zbęny. Gdyby grało się 10 vs 10 to być możę przydałby się. Podobnie na FFA ale FFA ma to do siebie że jak ktoś chce grać mg42 na stojaka to będzie sobie grał.

Ci tak wykpiwani pro-plajerzy są mn dlatego pro że w przeciwieństwie do niektórych widzą różnicę w neiskuteczności używania coverta.

Cała dyskusja przypomina czasami dyskusję o piłce nożnej pomiędzy chłopcami z drużyny podwórkowej a chłopcami z FC Barcelona.
southorn
Myślałem, że nadałem nieco lekki nawet humorystyczny ton mojej wypowiedzi. Będę się bardziej starał biggrin.gif

Oczywiście nie zamierzam niczego udowadniać z racji posiadanej wiedzy na temat ET połączonej z czasem spędzonym z grą.

Po prostu uważam, że każdy ocenia pewne aspekty gry z własnego punktu widzenia i korzystania. Miałem na myśli fakt, iż nie ma tzw. prawdy absolutnej.

I tak jak zauważyłeś na innym poziomie traktują piłkę nożną "gracze podwórkowi" i zawodnicy profesjonalnych klubów. Jednak cały czas pozostaje ona z założenia taką sama piłką nożną w obu przypadkach i chyba sporą przesadą byłoby narzucanie przez jednych drugim swoich zasad.

Ot i co miałem na myśli. Każdy ocenia i wykorzystuje grę według swoich potrzeb i mało rozsądny jest ten co uważa że tylko on ma rację. Ja osobiście traktuję ET relaksacyjnie i FFA do tego nadaje się wystarczająco, gra z zespołem (którą również miałem okazję poznać) to o czym wiadomo doskonale, to całkowicie inny sens i zasady gry. Mnie osobiście sprawia większą przyjemność tzw. luźne "pogranie" sobie czasem (ot tak bez zobowiązań), niż mecze lub spotkania w których 100% uwagi polega na wygraniu i wyścigu z czasem gdzie sama gra jest narzędziem do celu.

I nie neguję gry klanowej, w ligach itp. bo wiem w czym rzecz i dlaczego mnóstwo osób tak gra (mało tego śledzę w miarę na bieżąco, co się dzieje w świecie ET).
Ale w drugą stronę jest inaczej i dlatego czasem zwracam na pewne opinie uwagę.

Każdy gra jak uważa byle dobrze biggrin.gif

...

(dla jasności, nie jestem Covertofilem smile.gif smile.gif smile.gif )
Pentel
Ci tak wykpiwani pro-plajerzy są mn dlatego pro że w przeciwieństwie do niektórych widzą różnicę w neiskuteczności używania coverta.

Mówimy o 6:6 tak? Bo tak jak sam zauważyłeś, przy większej ilości graczy Covert wcale nie jest taki nieskureczny (zwłaszca na ffa).
I wcale to nie jest tak, że proplayerzy zapominają, że taka klasa w ogole istnieje. Na jakimś meczu na ETTV widziałem jak Aliant na SD2 wziął Coverta żeby rozwalić CP i zaoszczędzić 30 sekund Inżynierowi. Więc okreslenie nieskuteczny trochę nie jest zbyt poprawne - chodzi o to, że każda klasa ma swoje zadanie, może oprócz Soldiera, którego zresztą wyeliminowano z CB wink.gif Mom zdaniem mówienie, że jaaś klasa jest nieskuteczna traci rację buty, dopóki nie wyjaśnie się, w czym jest nieskuteczna.
Można się kłócić, czy garand, fg-42 lub sten są gorsze w zabijaniu niż mp40 ale medyk nie wysadzi wrogiego gniazda MG-42...
Pozdrowienia

PS: Bo właśnie tym ET rózni się od CoD czy CS, że tutaj klasa nie jest uzależniona od broni ale od tego, co będziesz robił na polu bitwy. I dlatego lubie ET. I dla objective też.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.