To popularny tu problem 'GLW_StartOpenGL() - could not load OpenGL subsystem'. W FAQ-u ani innych postach nie znalazłem jednak rozwiązania dla mnie, więc pozwolę sobie go jeszcze raz poruszyć.
Podam najpierw możliwie dużo danych technicznych, żeby ułatwić miłosiernemu Samarytanowi, który się na tym zna rozwiązać mój problem. Oto one:
Mam Chaintecha 9VIF (ES-675M) z wbudowaną kartą graficzną S3 ProSavage DDR (86c420). Nie jest to bajka, ale ET powinno chodzić (procesor Intel Celeron 1.7 Gh i 512 RAM oraz kilka Gigabajtów wolnego miejsca na dysku). Program Everest Ultimate Edition stwierdza, że mam OpenGL od Microsoftu z rendererem (cokolwiek to znaczy) GDI Generic, wersja 1.1.0. Własności Open GL (wg Everestu): GL_WIN_swap_hint, GL_EXT_bgra i GL_EXT_palleted_texture są obsługiwane.
W FAQ-u w punkcie 8.9 jest napisane: "Albo masz stare wersje sterowników, albo coś pochrzanione ze sterownikami albo nie masz w katalogu systemowym biblioteki opengl32.dll - tak czy siak zastosuj się do punktu 5.1 (najlepiej przeintsaluj sterowniki)". A w punkcie 5.1: - "Sprawdź wersje swoich sterowników. Jeśli będą dość stare zainstaluj nowe (...). Skąd ściągniesz sterowniki ? Nieśmiertelna odpowiedź - z Internetu (...). Zainstaluj service-packi do systemu.- Również któryś z plików sterowników mógł być uszkodzony - również przeinstaluj sterowniki. - Wolf jest na OpenGL, sprawdź czy biblioteka opengl32.dll działa poprawnie (czytaj: zainstaluj ponownie sterowniki)
- Sprawdzamy nie tylko sterowniki ich wersje itp. do grafiki ale też do muzyki, płyty głównej, sieciówki i inne.
Moje sterowniki działają poprawnie. Może sterownik karty graficznej nie wspiera OpenGL? Mój sterownik to: S3 Graphics ProSavage DDR wersja 6.14.10.12 (data 2003-05-26). Szukałem w internecie, ale nie znalazłem niczego lepszego. Może ktoś ma pomysł jaki sterownik powinienem zainstalować?
Nie wiem, co znaczy, że nie mam w bibliotece systemowej opengl32.dll. Co zrobić, żeby mieć? Jak sprawdzić, czy się ma? Potrzebuję bardziej łopatologicznego wyjaśnienia. Dziękuję
Nie mam za bardzo pojęcia o kartach S3 (podobnie jak większość ludzi, bo 99% z nich ma ATi albo Nvidie)bo moje ostatnie doświadczenia to Savage sprzed kilku lat.
Ale z tego co pamiętam to karty te miały zawsze problemy ze sterownikami (chodzi o sprzętowe 3D) a w szczególności z obsługą OpenGL. Poprostu S3 od czasów Savage zawsze wypuszczało dobry produkt ale ze słabymi sterownikami (czyli zły).
Nie wiem jak jest w przypadku twojej karty.
W FAQ pisze również że warto sprawdzić kartę w innych aplikacjach wykorzystujących OpenGL.
Co prawda na 99% jeśli w ET mamy taki błąd to będziemy mieć go również w Quakeu czy Doomie ale są jeszcze inne gry i programy wykorzystujące OpenGL a nie wywodzące się od enginów z ID Software.
Jesli chodzi o biblioteke (plik) opengl32.dll czyli właśnie sterownik OpenGL. Z reguły powinien on być już po instalacji systemu a na pewno po instalacji sterowników karty graficznej.
Powinien znajdować się w przypadku windows9x w katalogu windows/system a w przypadku win xp/w2k w katalogu windows/system32.
Prawie połowa przypadków komunikatu "couldn't load OpenGL" to brak tego pliku a prawie druga połowa to o zgrozo brak zainstalowanych sterownikó do grafiki.
Pozostaje niewielki procent tych którzy mają te dwa warunki spełnione ale z różnych powodów dalej pojawia się ten komunikat. I trudno cokolwiek więcej sensownego powiedzieć w takim przypadku.
Jeśli nadal nic nie pomoże to pozostaje mi radzić wymianę karty graficznej (wiem że to nie jest dobra rada).
W sumie ciężko będzie bo mało kto używa kart S3. Radzę zapytać się na jakimś większym forum o sprzęcie komputerowym na temat obsługi OpenGL w kartach S3 w grach na engine Wolfa.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, Święty.
Udało mi się rozwiązać ten problem, więc dam rozwiązanie tym, którzy tak jak ja mają kartę na płycie głównej i jest to właśnie ta. Sterownik na którym pójdzie ET to: s3g_prosavageddr_winxp_v139433. Może są też inne, ten jest sprawdzony przeze mnie. Ale oczywiście uwaga. Ściagać należy na własną odpowiedzialność. Zły sterownik może wpuścić nas w poważne kłopoty. Więc najpierw trzeba mieć pewność jaką mamy płytę główną i jaką kartę. Są do tego programy. Na przykład Everest.
PS: System Windows sam nie znajdzie tego sterownika. Trzeba przez Google.
Pozdrawiam wszystkich noobów i informatycznych ignorantów