Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: codeci
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > Fragmovies
st4rf!sh
Piszę to jako nowy temat, bo jak zedytowałem poprzedni to nikt nie przeczytał sad.gif.

Pierwsza sprawa to pliki .avi. Nie wiem od czego to zależy, ale po stworzeniu takiego pliku (bmp2avi+kompresja na xvid) dziwnie wygląda sprawa z ilością zajmowanego miejsca na hdd. Raz jest tak, że 4 sek. avik zajmuje 200 kb, a innym razem ponad 1,5 mb, albo 30 sekund- 3 lub 15 mb (obydwa tak samo zgrywane i kompresowane xvidem). Myślę, że to ma największy wpływ na to, iż po złączeniu kilkunastu plików vegasem w jeden i skompresowaniu go xvidem 4:51 filmu zajmuje aż 192 mb ;/
Kolejna sprawa ma się z codecami Lame. Zainstalowałem je w sysie, ale nie wiem gdzie można je wybrać do kompresji w vegasie ;c Jak wybieram jakieś codeci w video to w audio lame nie ma (pewnie nie tam szukam oO), natomiast w virtual dub'ie opcja 'audio compression' jest w ogóle nieaktywna. Jak można rozwiązać te problemy?? pzdr
nephit
Nie jestem w pelni pewien tego o czym mowie, ale moze Ci troche pomoge. Jezeli chodzi o to zroznicowanie rozmiarow pliku.. Wydaje mi sie, ze to zalezy od obrazu jaki kompresujesz - np. same napisy do filmu zajmuja mniej niz akcje z et (tak mi sie wydaje, nie pamietam). Mozliwe tez, ze gdzies jest opcja stalego bitrate, ktorej Ty nie masz zaznaczonej. To tyle moich pomyslow odnosnie tego.
Co do dzwieku - nie uzywam vegasa wiec nie mam o nim zielonego pojecia. Jezeli chodzi natomiast o vduba to opcja audio compression uaktywnia sie po zaznaczeniu w zakladce audio opcji 'full processing mode'.
kenji
polecam ten tutorial - (url)
st4rf!sh
(...) Jezeli chodzi o to zroznicowanie rozmiarow pliku.. Wydaje mi sie, ze to zalezy od obrazu jaki kompresujesz - np. same napisy do filmu zajmuja mniej niz akcje z et (tak mi sie wydaje, nie pamietam). Mozliwe tez, ze gdzies jest opcja stalego bitrate, ktorej Ty nie masz zaznaczonej. (...)

Najlepsze w tym jest to, że takie zróżnicowanie występuje od razu po zrobieniu filmu z et, czyli nie ma tam nic oprócz obrazu video (sklejona pliki tga do avi). A co do bitrate, to w et albo w bmp2avi nie ma chyba możliwości wyboru, a wahania w rozmiarze pojawiają się już na tym etapie.

Co do dzwieku - nie uzywam vegasa wiec nie mam o nim zielonego pojecia. Jezeli chodzi natomiast o vduba to opcja audio compression uaktywnia sie po zaznaczeniu w zakladce audio opcji 'full processing mode'.

Ok, to działa. Przynajmniej z czymś jestem do przodu :]

Przez te wszystkie problemy opóźnia się mój film :c Jako, że będzie pewnie trwał z 15-20 minut przydałoby się by poszczególne aviki zajmowały jak najmniej...

najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto się zna na robieniu filmów, np. Thoro biggrin.gif
conish
Wszystko zalezy od kodeka ktorego uzyjesz. Generalnie jesli postepujesz w ten sposob:
zgrywasz tga
robisz z nich avi (kompresja #1)
wrzucasz avi do vega (czy premiere`a)
robisz z tego film (kompresja #2)

to kompresja #1 nie ma wplywu (przynajmniej ja go nie widze...) na wielkosc pliku po kompresji #2.

Osobiscie uwazam, ze plik po pierwszej kompresji moze byc nawet nieskompresowany. Jakos obrazu bedzie najlepsza, a kolejne kompresje nigdy nie wplywaja in plus na jakos filmu.
Polecam kodek x264, ktory przy dobrej jakosci filmu zachowuje rozsadne rozmiary plikow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.