FEAR_pl
14:54, 30 08 2006
niewiem czy to dobre miejsce na ten post. ale spróbuje. Mam problem z pingiem... mianowicie gram sobie spokojnie pieknie pingi średnio 100 czasem 130 a tu nagle 999 i nic już sie nie da zrobić ;( czy jest na to jakaś rada?? czy morze po prostu za słaby net ??

<łącze mam radiowe 256 > morze mi ktoś pomóc??
falubaz
16:23, 30 08 2006
Za słaby net.
I nie morze ale może.
Radiowka to nie jest dobry internet do grania w sieci. Cec@#!e sie slabą stabilnoscia stad takie skoki pingu.
FEAR_pl
20:15, 30 08 2006
i nie ma na to rady??
Jest rada - Chcesz komfortowo grać na necie ? Kup sobie dobre stałe kablowe łącze.
FEAR_pl
15:36, 31 08 2006
QUOTE(Swiety @ 10:20, 31 08 2006) [snapback]58908[/snapback]
Jest rada - Chcesz komfortowo grać na necie ? Kup sobie dobre stałe kablowe łącze.
ta ale jest pewien problem że nie wszyscy mają taką morzliwość wybudowaliśmy dom na wsi i jest taki problem że sie nie da .. nie ma możliwości neta kablem założyć
falubaz
17:24, 31 08 2006
Zapewne jest jeszcze mozliwosc zoptymalizowania lacza. Ale to jest sprawa prosby do administora twojej sieci... A z tym moze byc roznie.
Po prostu do gier potrzebne sa stabilne lacza, a radiowe w miare stabilnymi nie sa, tymbardziej jezeli mieszkasz daleko od nadajnika. Moze tez jest mozliwosc podlaczenia mocniejszego odbiornika...
No niestety takie są zalety i wady mieszkania na prowincji - wada kiepski net.
Problemy z netem dzielą się na:
1) Problem na łączach twój dostawca - cała reszta Internetu
2) problem na łączach Ty - twój dostawca.
ewentualnie
3) problem gdzieś dalej w internecie na co ty i tówj dostawca nie macie wpływu.
W obydwu przypadkach zamiast pisać na forum o help, lepiej zasypywać dostacę internetu mailami i telefonami że net chodzi do dupy.
start/uruchom/command wpisujemy dalej tracert adresip_który_chcemy_sprawdzic_np_adres_serwera_ET
Otrzymujemy ciąg cyferek (pingi) tam gdzie skok tych cyferek jest największy tam leży przyczyna, jeśli na początku - punkt 1 jeśli dalej punkt 2, jeśli jeszcze dalej punkt 3.
W przypadku 1 raczej trudno oczekiwać poprawy, chyba że sprawa dotyczy wielu klientów takiego providera i wszyscy naraz siewkurwią.
W przypadku 2 jest już łatwiej bo z reguły można pociągać takiego providera z warunków umowy - nie zapewnia dobrego łącza (większość umów gwarantuje tylko transfer na linii ty - twój dostawca).
Z drugiej strony transfer może być OK ale z reguły ping już nie (częsta przypadłość w radiówkach). Tutaj też rzadko który provider gwarantuje niski ping w umowie, chociaż niski ping jest świadectwem jakości łącza.
Zasadniczo wszystko zależy od odbrej woli providera - są takie firmy co dbają o klienta, są takie firmy co robią wszystko najtańszym kosztem i mają w dupie klienta.
Co może zrobić provider w przypadku 2) ? Nie wiem. Nie jestem twoim providerem, zapytaj się same jego.
Może wzmocnić sygnał, ustawić lepszy routing pod ciebie.
Ale mając radiówkę miej świadomość że nawet najlepsza radiówka w momencie pogorszenia się warunków atmosferycznych (np deszcz) chodzi fatalnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.