Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ET problemy z grafika - jakies cuda na ekranie
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
jkazan
Witam,
mam problem z ET, wlaczam pogram z 10 sekund i raptownie z obrazu sieczka (jakies plamy, paski, cuda); gra chodzi dalej, dzwiek chodzi, ale nic nie widac bo jakis SYF jest na monitorze !!!

wczesniej bylo ok, teraz qpilem karte graficzna radeon 9800pro i psuje sie cos z grafika; mam sterowniki OMEGA 3.8.273 (wersja catalyst 6,07); wczesniej probowalem na sterownikach ati calatlyst od 7,4 do 6,3 w dol i caly czas to samo !!

w innych grach ok, co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy ?? zle sterowniki, jakie zainstalowac ??

no normalnie bym sobie polgral w et po pol roku przerwy :P
TheOtherS!de
Być może jedną z przyczyn jest to że twój monitor nie wytrzymuje odświeżania. Tak, więc zobacz na ile masz ustawione seta "r_displayRefresh" "85" w cfg przy starszych monitorach zalecana jest 75. Ale nie koniecznie :(
Mucha Emila
Kręciłeś karte? ;> jeśli tak to tutaj jest problem... A co do monitora... hmmm warto sprawdzić :PP Na dodatek... możliwe że nie usunołeś dobrze starych sterów i coś się tam gryzie... odinstaluj dobrze (pamiętaj o resetach kompa)... jeśli to nie pomoże to będziemy sie musieli zastanowić dokładniej :PP P.S. podaj swój cały config sprzętu ;]

EDIT: Jaki masz ten monitor tak w ogóle?
jkazan
hello,
moj monitor to lg flatron 795ft; w windowsie mam ustawione odswiezanie 85 mhz i dziala bez najmniejszego problemu !!

seta r_displayrefresh mam ustawione "85" ale to chyba nie jest tego wina; przed chwilka zmienialem na 75 i dalej to samo !!

sprzet: grafa: radeon 9800 pro (nie wiem czy byla krecona, ja nie krecilem, dostalem uzywana pare dni temu)
procek 300 ghz athlon 64
dysk sata 160
plyta glowna ecs 755-a2 sis755
monitor lg flatron 795ft

sterowniki instalowalem/odinstalowywalem kilkanascie razy - moze i cos sie gryzie - jak to sprawdzic ??
kiedys, dawno temu, pamietam, ze byla zalecana jakas wersja catalysta nizsza bo na najnowszych cos sie sypalo z wolfem !! jakie najlepsze sterowniki ?? bo czuje, ze tu jest problem !!

i jak sprawdzic czy karta byla krecona ??
pozdrawiam
wede
Miałem ten sam problem kiedyś i to nie tylko z tą grą, także z Wowem, poprostu zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej i działało.
jkazan
u mnie nie idzie;
probowalem najnowsze omegi, probowalem najnowsze ati, probowalem pare starszych i nie idzie; nie wiem co jest grane, moze sie gryza te sterowniki (zle odinstalowalem czy cos) -jak to sprawdzic ??
Mucha Emila
Jak opdnistalujesz stery robisz reset kompa i wtedy dopiero dobre wgrywasz... Ja mam najnowsze Omegi i wszystko działa bez problemu :PP spróbuj reinstal ET... w ostatecznosci reinstal windy...
jkazan
witam
przeinstalowalem gre i dalej to samo;
sterowniki tez odinstalowalem i zainstalowalem poprawnie
nie chce mi sie na nowo systewmu wgrywac ale chyba bede musia;

qrcze moze ta karta byla krecona i to przez to; jak to sprawdzic ?? jak przywrocic ustawienia fabryczne dla karty graficznej /?

pozdrawiam
Mucha Emila
Skoro sam jej nie kręciłeś to nie ejst kręcona... jesli miał ją wcześniej np. twój kumpel miał ją wcześniej i ją sobie podkręcał ona zainstalowana w twoim kompie będzie stała na referencyjnych (fabrycznych) zegarach... Co do tematu... chyba jednak będziesz musiał zrobić reinstal windy...
jkazan
ja ta karte qpilem na allegro :/

cos z nia chyba jest nie tak w srodowisku 3d

przed chwila uruchomilem 3dmark 2001 i zapuscilem test i tak samo sie wywalilo (ten sam efekt co w et) :/

jak biore w atitool SCAN for ARTIFACTS to tak samo sie wywala - wina karty prawda ???

da sie cos z ty zrobic czy karta do wyrzucenia ??
Mucha Emila
Hmmmm ciężka sprawa... spróbuj przeinstalować system... jeśli na czystym systemie będą takie cuda to możesz mieć za słabe chłodzenie... (stara pasta lub inne @#!e muje) może masz jakieś małe uszkodzenie mechaniczne... nie wiem... jest wiele opcji... jak narazie przeinstaluj windowsa a jeśli to nie pomoże... to... się zastanowimy potem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.