Agoonia
23:31, 12 07 2007
Witam serdecznie, czy istnieje możliwosc grania w ET posiadając IP z klasy prywatnej ? Istnieje możliwosc grania bez koniecznosci użycia wszelkiej maści programów typu: IP Changer, a jeśli nie to mógłby ktoś polecic sprawdzony software? Tęsknie za ET a za bardzo nie mam możliwości zmiany klasy IP
Z góry dziękuje za info, do zobaczenia na serwerach (mam nadzieje ;) )
Oczywiście że można grać. Wszystko zalezy od konfiguracji sieci, żadne lamerskie programy tutaj nie pomogą.
Przeciez chyba w twojej sieci masz jakieś zewnętrzne ip i z tym zewnętrznym ip powinieneś być widoczny na serwerze.
jak ja miałem wew. IP (bo chyba o to chodzi) to byłem po IP ogólnym z sieci
Agoonia
22:22, 13 07 2007
Rad, możesz rozwinąc temat ogólnego IP w sieci bo za bardzo nie łapie o czym mówisz? ;)
Święty: Konfigurowanie sieci nie daje zadowalających rezultatów, ponieważ u dostawcy internetowego mam wykupiony pakiet, który gwarantuje tylko IP prywatne. Niestety nie mam możliwosci zmiany pakietu, stąd moje pytanie czy można grac w ET z prywatym IP ? Diablo i czesc innych gier nie robią mi tutaj problemów, a w ET "nie widze" serwerów i nie moge sie dołączyc nawet gdy znam IP serwa. Bóg zapłac za wszelkie rodzaje pomocy lub porady
Pozdrawiam
Powiem ci jak to powinno działać. Dostawcy internetu robią rózne maskarady i prywatne ip dlatego że w ipv4 brakuje wolnych ip. W standardzie ipv6 na m2 kuli ziemskiej przypadają setki ip ale ten standard jakoś nie może się przebić.
Dlatego wielu użytkowników dzieli ip (zewnętrzne) ale oczywiście wewnątrz sieci każdy musi mieć już unikalne swoje ip (prywatne).
Dostawca internetu np okablowuje jakieś osiedle czy blok. Daje jedno zewnętrzne ip np 13.37.13.37 :D
Wewńatrz sieci każdy user ma swoje prywatne np 255.255.255.1 255.255.255.2 itd itd.
Co się dzieje gdy nagle dziesiątki userów z jednym zewnętrznym ip zaczynają coś robić w sieci ?
Wszyscy mają te same ip ale zmieniają się porty. Np jeden przegląda www to będzie miał ip 13.37.13.37:80
drugi ściąga coś przez ftp to bedzie miał 13.37.13.37:20 trzeci znowu coś ogląda na ww to np bedzie widoczny jako 13.37.13.37:81 czwarty gra w ET to np może mieć 13.37.13.37:27000 - oczywiście nie nalezy tutaj mylić portu na jakim działa serwer ET (z reguły 27960) z numerem portu w tym przypadku.
Jesli to nia działa tzn że admin takiej sieci najprawdopodobniej poblokował jakieś porty albo zjebał coś innego. Tak czy siak tylko on tylko twój dostawca internetu może coś z tym zrobić. Jesli nie to może pomóc jakieś proxy, forward portu, ssh tunneling ale to już bardziej zaawansowane sprawy i wymagają dodatkowe kompa (serwera) gdzieś.
Natomiast z reguły większość dostawców internetu oferuje możliwość wykupienia zewnętrznego ip na własność. Koszty od kilk do kilkunastu złotych na miesiąc. jesli nawet nie mają tego w ofercie to można z nimi pogadać czy za opłatą nie daliby zewnętrznego ip na własność.
chodzi mi o to, że wszyscy z sieci są widoczni pod jednym IP
tylko wewnątrz sieci ma się własne ip
damian.team
9:00, 24 07 2007
To czyli nie można Pod prywatne IP Postawic Serwa?? bo ja mam ten sam problem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.