LOKI 65t
1:13, 13 11 2003
Niedawno podczas gry widzialem taki fenomen. Koles mial 50-60 pingu ale w czasie walki mial swego rodzaju warp - i o tyle dziwny ze nie przeszkadzalo za bardzo w celowaniu - ale naszym strasznie utrudnial prowadzenie ognia (w sumie warp porownywalny z tym w wypadku okolo 300 pingu ). Chcialem sie spytac was expertow - czy to jest mozliwe ? Czy mogl to byc warp indukowany np. zanizaniem rate czy innym trickiem ? Czy z czyms takim sie spotkaliscie czy moze zwalic to na kark lacza ?
Faktem jest ze gralem na servie strasznie przeladowanym (24 sloty) - moj ping 60 jak sie wybiegalo z respa ,okolo 90-100 w czasie walki

. Ale wydaje mi sie ze reszta z lepszym polaczeniem tez nie mogla skosic takiego matrixowca.
TheAbyss
1:31, 13 11 2003
Niski rate + niski maxpackets + niski snaps + duży nudge (6000 / 30 / 20 / -20) może powodować takie efekty.
czesto uzywaja tego gracze z lepszych klanow (vide C4|Ancik)
i teraz pytanko do czytajacych... czy takie ustawienie konfiga to czit czy nie czit... z jednej strony mozna grzebac w konfigu i zmieniac wiele, z drugiej taka zabawa kojarzy sie bardziej z otwarciem cvarow lub drawfoliage 0.
imo czit...
Malo fps i malo ramu powodujace doczyty z dysku tez powoduja taki warping. I to bylo najbardziej prawdopodobna przyczyna.
| QUOTE (Usagi @ 0:51, 13 11 2003) |
czesto uzywaja tego gracze z lepszych klanow (vide C4|Ancik) i teraz pytanko do czytajacych... czy takie ustawienie konfiga to czit czy nie czit... z jednej strony mozna grzebac w konfigu i zmieniac wiele, z drugiej taka zabawa kojarzy sie bardziej z otwarciem cvarow lub drawfoliage 0. imo czit... |
Taki stary gracz a takie bzdury wygaduje.
Przecież wszystkie najważniejsze cvary odpowiedzialne za ustawienia sieciowe są limitowane przez PB.
pb_sv_cvar cl_maxpackets in 30 100
pb_sv_cvar cl_timenudge in -20 0
pb_sv_cvar rate in 7000 25000
pb_sv_cvar snaps in 20 40
Więc tu chyba nie ma mowy o żadnych czitach jak se ktoś ustawi 30/-20/7000/20.
Przy dobrych łączach, dobrym serwerze zaniżenie wszystkich cvarów (ale w granicach limitowanych przez PB)
nie powinno powodwać żadnego warpingu.
No chyba ze mówisz o omijaniu PB w celu zmiany cvarów to wtedy zwracam godność.
Tak naprawdę większośc warperów warpuje bo ma packet losty, to jest głowna przyczyna.
Można mieć niski ping (na serwerze) i duże PL, chociaż zdarza się to bardzo żadko. Ale sam nie widziałem jeszcze kolesia któryby warpował przy pingu 50.
wcale nie tak rzadko...no chyba, że mój przypadek jest rzadkością...
właściwie bardzo rzadko mogę narzekać na ping na polskich serwerach bo odkąd pamiętam utzymywał się w granicach 40-120. ostatni jednak moja sieć przeszła pewne modernizacje i od tego czasu jest w sumie gorzej pomimo tego, że ping spadł mi do 20-70... przyczyną są PL (packet losty) tracę strasznie dużo pakietów czego skutkiem jest warp. nie wiem jak to wygląda po stronie przeciwnika ale po mojej przeciwnik wygląda nie najlepiej (mówię o duelach) i jeżeli stanie mi na drodze koleś z dużym pingiem albo problemem jak mój wynik duela zależy chyba tylko od szczęścia bo wymiana i kontrola ognia opiera się na intuicji. sam do końca nie wiem co gorsze: ping w granicach 150 i min PL czy ping w granicach 60 i dużo PL ....chyba ta druga opcja.
prawdopodobnie to mnie ostatnio widziałeś na jakimś serwerze, pewnie na DoDzie. nie jestem cziterem, czitów nie mam i nie podkręcam cvarów do granic czitów. od kilku dni staram się dobrać optymalne wartości dla 4 w/w magicznych instrukcji ale jako takiego skutku nie widzę. od dzisiaj będę miał zew ip więc może to mi w jakiś sposób pomoże.
LOKI 65t
10:57, 13 11 2003
| QUOTE (dankan @ 6:50, 13 11 2003) |
wcale nie tak rzadko...no chyba, że mój przypadek jest rzadkością...
właściwie bardzo rzadko mogę narzekać na ping na polskich serwerach bo odkąd pamiętam utzymywał się w granicach 40-120. ostatni jednak moja sieć przeszła pewne modernizacje i od tego czasu jest w sumie gorzej pomimo tego, że ping spadł mi do 20-70... przyczyną są PL (packet losty) tracę strasznie dużo pakietów czego skutkiem jest warp. nie wiem jak to wygląda po stronie przeciwnika ale po mojej przeciwnik wygląda nie najlepiej (mówię o duelach) i jeżeli stanie mi na drodze koleś z dużym pingiem albo problemem jak mój wynik duela zależy chyba tylko od szczęścia bo wymiana i kontrola ognia opiera się na intuicji. sam do końca nie wiem co gorsze: ping w granicach 150 i min PL czy ping w granicach 60 i dużo PL ....chyba ta druga opcja.
prawdopodobnie to mnie ostatnio widziałeś na jakimś serwerze, pewnie na DoDzie. nie jestem cziterem, czitów nie mam i nie podkręcam cvarów do granic czitów. od kilku dni staram się dobrać optymalne wartości dla 4 w/w magicznych instrukcji ale jako takiego skutku nie widzę. od dzisiaj będę miał zew ip więc może to mi w jakiś sposób pomoże. |
Owszem bylo to na DOD 2 , fejk : ETplayer - potem zmienil to na eXe:/ . Problem mnie ciekawi bo faktem jest ze na DOD2 PLki i koszmarny ping to chleb powszedni dla wielu - ale po prostu zdziwil mnie ten paradox. Zaczalem sie martwic czy gosc nie uzywa jakiegos progsa ktory ominal pb czy cos. A jak facet zmienil na eXe i byl rozpoznany przez RosOne to od razu pomyslalem ze spec co to w configu z rate pogrzebal.
Dlatego zapytany "jak długo grasz koles" odpowiedzialem "wystarczajaco".
Jezeli to byles ty to zycze rozwiazania problemu - jak widac na twoim koncu takie cos tez niezbyt przyjemna sprawa.
whatever
11:46, 13 11 2003
Eeee... (powiedzial inteligentnie bubi). Usagi, jakie sztuczne obnizenie cvars stosowane przez ancika? Wtf? Powiem w ten sposob - gram z nim w zasadzie prawie codziennie, a do tego gralem z nim - znow, prawie codziennie - przez rok, i akurat on nigdy mi nie warpowal. A uwierz, czesto majtal mi sie przed crosshairem (jako lt, naturalnie biegajacy z przodu), wiec na pewno bym cos zauwazyl.
Pliz, powstrzymaj sie od komentarzy, kiedy nie do konca wiesz o co chodzi. Zwlaszcza, kiedy swoja publicznie wyrazona opinia mozesz kogos, najnormalniej w swiecie, skrzywdzic.
Acha, back on tracks. Najpopularniejszy powod warpowania z tego co zauwazylem, oprocz, oczywscie, wysokiego pingu badz wysokiego packet loss jest bardzo mala ilosc fps. Sam czasem o to pytalem ludzi ktorzy warpowali mi po calym ekranie majac ping 30, i najczestsza odpowiedz to bylo wlasnie "mam 10 fps, ping 30, zero packet loss".
Dokladnie. Ja osttanio po przesiadce na XP mialem to samo, ping 3x, ale tak dogrywalo z dysku ze mialem klkanascie fps i mnie warpowalo. I raczej nie wuazam,ze to jakas zaleta.
Hmm nieznam sie za bardzo configach itp ale jakis czas temu mialem widocznie przyjemnosc grania z ta sama osoba. Dopoki kolega nie zaczal przegrywac w duelach bylo ok , pozniej w sytuacjach sam na sam zaczely sie dziwne warpowania :/ Z przebiegu gry wywnioskolwalem iz to nie byly klopoty z laczem i inne sprawy techniczne raczej uzywanie jakiegos skryptu (mozliwe ze sie myle) :/ Wg mnie nie jest to fair w stosunku do przeciwnika, mozna to porownac do uzywania killa w duelach lub z czyms gorszym

Oczywiscie zapomnailem dodac , ze w przypadku opisanego warpowania ciezko jest trafic w przeciwnika :[
whatever
12:42, 13 11 2003
"z ta sama osoba", czyli z Ancikiem czy z eXe? Sadze ze piszesz o eXe, ale nie chce, zeby na skutek niefortunnego postu usagiego, posadzano kogos z C4 o manipulacje configiem w ten sposob.
Ale, abstrachujac od tego, ja naprawde nie znam (nawet, gdybym chcial) metody sztucznie wywolujacej warpowanie. FPS nie moga zostac ograniczone do mniej niz 40 bodajze (pb settings). To samo z ustawieniami sieciowymi (patrz post Swietego). Moze, podkreslam, moze, daloby sie to zrobic zmuszajac komp do dodatkowej pracy zeby sztucznie obnizyc FPS (na przyklad odpalajac 3D Mark w tle), ale komfort gry w takich warunkach bylby zaden. Mozna sztucznie zawyzyc ping przy pomocy kaazy czy innych takich (ale wtedy znamy przyczyne warpowania - wysoki ping), mozna tez uzywac absurdalnych (w polskich warunkach sieciowych) maxpackets 100, co przyniesie wieksza plynnosc gry kosztem posiadania wysokiego pingu... (ale to z kolei nie wywola warpowania).
No ja caly czas mam z tym problem , a przyczyna jest:
Mulenie dysku po wgraniu mapy co dajaje w grze:
Spadek FPS do 9 z przeskokami do 50 i tak w kolko co daje:
Podczas gry skaczaca postac czyli mnie

a ze gram tak przez dluzszy czas to daje :
Umiejetnosc trafiiania na warpie, gdy przeciwnicy maja z tym problemy.
te objawy zawsze wystepuja po zaladowaniu mapki. To tak jakby podczas gry wlaczyl sie poslaniec lub skaner ANTYWIRA
po 5 czasem 10 minutach mam plynna gre ale poczatkis a trudne
Niedlugo juz nowy sprzet RAM i KARTA wiec mam ze juz nigdy tak nei bedzie w ET ;]
Zauwazylem jeszcze ze problem ten wystepuje kiedy sa wysokie ustawienia r_mapoverBrightBits i r_overBrightBits pozniewaz RTCW tez mi tak skakalo ale redukcja tych ustawien do "2" (przepisy CB)
wykluczyla ten problem 0_o
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale jak gram na ustawieniach "2" w ET tez nie mam warpu
TheAbyss
17:42, 13 11 2003
Sff: kiedyś była metoda (zmiana timenudge'a na bieżąco podczas gry), ale teraz ani skala timenudge'a nie jest na tyle duża, żeby to coś dawało, ani to zdaje się nie działa, bo w ETPro napisali, że to poprawili :/ Faktycznie, może to być coś z dyskiem.
EmbeZZlemEnt
18:07, 13 11 2003
Dobry warp nie jest zly. Jesli na serverze nie ma oczywiscie dziadostwa, ktore niby "pomaga" graczon [anit-lag]. W normalnych okolicznosciach jesli anti-lag jest wlaczony no to lapiesz "warp'a" zarabiasz serie i niezyjesz. jesli anti-lag jest to czasmi i pf jest ci nie straszny.
W sumie wiem, bo mam takie ustawienia sieciowe

, a do tego mocno namotane w grafice oraz zmulony sprzet. Slowem czit.
Co do motaniu w cfg dla mnie wszystko jest okej poki nie korzysta sie z programu aimbot oraz wallhack, bo to jest totalne dno. Jesli ktos sam cos wymotal to czemu ma z tego nie korzystac, grunt to dobry pomysl
VISTORANTE
18:20, 13 11 2003
Hm. Mi sie też tak zdarza że mam warp przy pingu 80. Ale to też czasem jest spowodowane temperaturą procesora (hehe, ściągało sie z emula 2 dni...

) i zajęciem ramu. Rada: Używaj Tweak-XP (narzędzie do optymalizacji Ramu) przed grą. Efekty są i to duże.
hmm...
przepraszam Ancika za podanie go jako przykladu, choc sam nie bylem pewny czy wynikalo to ze zmiany konfa, czy problemu z kompem. po prostu kiedys "skakal" na DoD i jakos niefortunnie mi sie skojarzylo z tym topikiem. tak wiec, publicznie przepraszam Ancika.
uzylem takze zbyt duzych uproszczen, uogolnien i - przede wszystkim - zlego czasu. kilku graczy z roznych klanow uzywalo tego (kiedys), czesto przez krotki okres i z czystej ciekawosci (wtedy, za starych dobrych czasow nie bylo to zabronione, wiec nie kwalifikowalo sie jako czit).
dziekuje Sw i Sff za sprostowanie.
nikt nie jest doskonaly

pozdrawiam
nie wiem jak to jest w Wolfie ale w UT bylo cos takiego jak Netspeed trick - pod jednym klawisze podbindowane bylo netspeed - zmiana szybkosci przesylania danych... naciskajac go co chwile powodowalo sie takie przeskoki i dzieki nim mozna bylo np. dalej skakac
Prawdopodobnie chodzi tu o mnie

. Z tego co pamiętam to tylko Loki widział umnie jakieś nienaturalne skoki, może było to spwodowane zasysaniem z torrenta

. FPS na kazdej mapie mam powyzej 60, a w cfg tez nie mam specialnie namieszane.
Niewiem czym to mogło byc spowodowane.
Mój cfg
// *************************************
// **Cvar Settings
// *************************************
seta cg_atmosphericEffects "0"
seta cg_bobpitch "0"
seta cg_bobroll "0"
seta cg_bobup "0"
seta cg_bobyaw "0"
seta cg_bloodTime "0"
seta cg_brassTime "0"
seta cg_coronafardist "0"
seta cg_crosshairPulse "0"
seta cg_drawGun "0"
seta cg_gibs "0"
seta cg_marktime "0"
seta cg_runpitch "0"
seta cg_runroll "0"
seta cg_showblood "0"
seta cg_blooddamageblend "0"
seta cg_wolfparticles "0"
seta cl_allowDownload "0"
seta cl_packetdup "0"
seta com_hunkMegs "56"
seta com_soundMegs "24"
seta com_zoneMegs "16"
seta com_maxfps "125"
seta cl_maxpackets "43"
seta m_filter "1"
seta r_colorbits "0"
seta r_depthbits "24"
seta r_detailtextures "0"
seta r_drawSun "0"
seta r_dynamiclight "0"
seta r_detailtextures "0"
seta r_dynamiclight "0"
seta cg_shadows "0"
seta r_fastsky "1"
seta r_gamma "3"
seta r_intensity "1.5"
seta r_lodbias "2"
seta r_mapOverBrightBits "3"
seta r_mode "4"
seta r_picmip "3"
setA r_primitives "0"
seta r_swapInterval "0"
seta r_subdivisions "4"
seta r_texturebits "16"
seta r_ati_truform_tess "0"
seta r_ati_fsaa_samples "0"
seta rate "25000"
seta bind del "kill"
SETA cg_drawfps "1"
seta r_allowextensions "1"
seta cl_timenudge "0"
seta bind enter say "(słowo na k)a"
seta CenterView "1"
bind [ "vsay_team FTHealMe"
bind ] "vsay_team FTResupplyMe"
bind pgdn "vsay_team FTInfiltrate"
bind o "vsay_team FTDisarmDynamite"
bind p "vsay_team FTCallAirStrike"
bind ins "vsay FTAttack"
bind end "vsay_team FTGoUnderCover"
bind home "vsay FTFallBack"
bind pgup "vsay FTMortar"
bind kp_slash "vsay FTProvideSniperCover"
bind kp_pgup "vsay FTNeedTarget"
bind kp_minus "vsay FTDeployLandmines"
bind kp_plus "vsay FTExploreArea"
LOKI 65t
21:35, 13 11 2003
| QUOTE (eXe @ 18:07, 13 11 2003) |
Prawdopodobnie chodzi tu o mnie . Z tego co pamiętam to tylko Loki widział umnie jakieś nienaturalne skoki, może było to spwodowane zasysaniem z torrenta . FPS na kazdej mapie mam powyzej 60, a w cfg tez nie mam specialnie namieszane. Niewiem czym to mogło byc spowodowane.
Mój cfg
// ************************************* // **Cvar Settings // *************************************
seta com_hunkMegs "56"
seta rate "25000" |
Wlasnie chodzi o to ze nie tylko ja to widzialem (ale tylko ja mialem odwage otworzyc gebe) bo w pewnym momencie walilo do ciebie 4 naszych i w sumie wystrzelali z polowe ammo clipa i dopiero padles.
A co do confa to rzucaja mi sie w oczy 2 rzeczy :
hunk megs 56 - to chyba jakis joke - jezeli wyciagasz 60 fpsow to masz kompa okolo 1.7 ghz wiec pewnie ramu to 256 min - wiec z jakiej paki wykorzystujesz jedynie 56 ????
i drugie to rzecz jasna rate : 25000 dobry boshe - dla lacza 128 standardowo jest okolo 10000 , ja jadac na SDI mam 9000.
Expertem nie jestem - ale moim zdaniem to te 2 rzeczy mogly wywolywac ten efekt.Rate 25000 jest idealnie na granicy przyzwolonej przez PB jesli sie nie myle.
ze ja mam warpa to duzo osob wie;o(przynajmniej mialem przez 4 miechy bo zaczelem walczyc z kompem to juz lepiej;o) spowodowane to jest of cours fps'em bo mam 62-0 wiec napewno mi ten warp niepomagal:) a niech ktos sprobuje trafic na fps 0 w tym momencie jestem miesem nic niemoge zrobic. Pewnie wiekszosc z was powie jak to mozliwe zebym mial 0 fps ano mnie sie niepytac;o mam cos nawalone w systemie bo kompa mam raczej dobrego(p4 2,4, 256drr, geforce 4 ti) i tak caly czas walcze i walcze i czasami mam dobry fps a czasami nie, mowi sie trudno;o btw fps obnizylem kiedys do 5(i tak mi spadal;o) tak wiec mozna sobie obnizac ile sie chce bo pb niekopie, ale gra na takim fps to nie gra......
LOKI 65t
0:04, 14 11 2003
To ja juz nie lapie. Zatem eXe w grze miales 60 pingu , nie miales paket lostow , nie widziales u siebie zadnych nietypowych rzeczy , zadnych teleportow ??
Bo qrde nie zmyslam - w pewnym momencie na rail gun , byles fieldem przy koncu dziala i pol respa na ciebie wypadlo a tym dzieki teleportom przezyles dobre 6 sekund pomimo zmasowanego ognia 4 gosci a na goldrushu to teleporty miales tak konkretne ze np w pokojach czy pod balustradami to pojawiales sie raptem tylko przy scianach.
To że przezylem 6 sec w zmasowanym ogniu to są te kocie ruchy
A tak na poważnie.
Loki juz Ci muwilem że żadnych warpów nie odczuwam i jeśli taki coś mam to nie jest to celowe z mojej strony
LOKI 65t
1:01, 14 11 2003
| QUOTE (eXe @ 22:43, 13 11 2003) |
To że przezylem 6 sec w zmasowanym ogniu to są te kocie ruchy
A tak na poważnie. Loki juz Ci muwilem że żadnych warpów nie odczuwam i jeśli taki coś mam to nie jest to celowe z mojej strony |
W takim razie musze to zwalic na kark lacza - bo faktem jest ze na DOD2 gram rzadko (bo 24 sloty , 4 pfy , w sumie 8 fieldow jednak za duzo - lacze krztusi mi sie niezmiernie) a na DOD1 takich cudow jeszcze nie widzialem - jak warp to jedynie ping-related.
Zwyczajnie przyzwyczailem sie do obliczania lead dla broni w poszukiwaniu headshotow a tu zonk i frustracja - jak trafic goscia ktory nawet nie jest tam gdzie go widze. 
W kazdym razie co do tego rate to proponuje jednak cos pozmieniac - bo np na DOD1 max rate jest ustawiony bodajze na 15000. Ale nie wiem ile moje rady sa warte bo specem nie jestem.
spanzik
12:59, 14 11 2003
odpalamy et , na lokolanym servie
otwieramy konsole wpisujemy :
pb_system 1
pb_security 0
i niech mnie matka anielka pokreci patykiem , nic nie skrobie , sam mam 256 ramu , dysk zabytek ata33 i problem skrobania trwa u mnie 10sec po wczytaniu mapy.
tak przy okazji napisalem , zeby przypomniec ew poinformowac innych :]
keNOOBIE[PL]
14:38, 23 11 2003
hmm... sam mam 2.6 ghz pentiuma... 512 ramu geforce 128.. i momentami skacze mi grafa... (1024

... czasem fps pada mi na ryj... i nie jest to wina lacza... cholewa go wie czyja..moze punkbuster pinguje graczy w celu sprawowania pieczy nad fair-play. Hmm... trza przetestowac na servach bez PB'ra ...
Prosper
23:11, 23 11 2003
| QUOTE (spanzik @ 10:59, 14 11 2003) |
odpalamy et , na lokolanym servie otwieramy konsole wpisujemy :
pb_system 1 pb_security 0
i niech mnie matka anielka pokreci patykiem , nic nie skrobie , sam mam 256 ramu , dysk zabytek ata33 i problem skrobania trwa u mnie 10sec po wczytaniu mapy.
tak przy okazji napisalem , zeby przypomniec ew poinformowac innych :] |
Istotnie to pomaga.
Ale mi czasem MIELI i nic na to nieporadze. Pmaga najczesciej reset kompa, wylaczenie wszystkiego w tle, i najlepiej zeby to nie byla 4 mapa grana z rzedu bez wylaczenia wolfa.
A uwierz mi ze cfg mam stweakowanego jak malo kto (pod mojego kompa), lacznie z grzebaniem w rejestrach systemu odnosnie ustawien pamieci :>
Prosper
23:13, 23 11 2003
| QUOTE (keNOOBIE[PL] @ 12:38, 23 11 2003) |
hmm... sam mam 2.6 ghz pentiuma... 512 ramu geforce 128.. i momentami skacze mi grafa... (1024 ... czasem fps pada mi na ryj... i nie jest to wina lacza... cholewa go wie czyja..moze punkbuster pinguje graczy w celu sprawowania pieczy nad fair-play. Hmm... trza przetestowac na servach bez PB'ra ... |
To masz bardzo slabego cfg 
Pozatym zainstaluj najnowsze detonatory... i wylacz moze antyaliasing w sys (choc przy takiej grafie to wiele nie da).
Aha,
mialem taki motyw ze uzywlem etminimalizera i nie dalo sie z tym grac. Ten prog powodowal u mnie istny slideshow..
LOKI 65t
1:02, 24 11 2003
Prosper a jakiego masz kompa ? Na stronce clanu nie masz wyszczegolnione.
Bo ja tu jade (jeszcze przez miecha conajmniej) na Duronie 800 , 320 mb ram , GeForce 4. Jezeli masz jakies rady jak z tego wycisnac wiecej to bardzo chetnie ...

Confa mam juz dosc soldinego (mordy wygladaja jak u japoncow , na helmie mam kleksy nie oznaczenia

itd.).
blinkkin
13:05, 24 11 2003
przypomniala mi sie dziwna sytuacja. koles grajacy w axis ma ping 140 (ja mialem wtedy 260, tak jak zwykle) na gold rushu. biegniemy z grupka allies i strzelamy do niego. co dziwne cztery osoby wpakowaly w niego cale ammo, a on dalej zyje. dopiero kiedy ktos granat rzucil to zginal. nie wiem co to bylo, ale koles powiedzial, ze mial efekt teleportu, jednak my go nie widzielismy. wiec jak to mozliwe, ze nie moglismy go zabic?
| QUOTE (Usagi @ 0:51, 13 11 2003) |
| czesto uzywaja tego gracze z lepszych klanow (vide C4|Ancik) |
Widzę, że muszę częściej odwiedzać to forum. Usagi: moje ustawienia w konfigu, na których gram w jakis 99 % przypadków są następujące:
cl_timenudge 0; rate 13000; cl_maxpackets 30; snaps 40. Czasami zmieniam rate na 15000. Problemów ze sprzętem raczej nie mam: Athlon [email protected] 512Ram Radeon 8500Pro Caviar ATA100 8MBCache
Za to mam sieć na 7 osób i czasem jak ktos zacznie ściągać to mam skoki pinga na 500 (raczej sporadycznie). Najprostszym sposobem, żeby sprawdzić, kto gra na jakich ustawieniach jest wpisanie w konsoli /players.
Więc jak warpowałem przy pingu 50 (w co wątpie), było wpisać /players i sie upewnić na jakich ustawieniach gram.
hyhy przeprosilem za posadzenia kilka postow wczesniej. sor 1nce again.

prawda prawdom skakales przy pingu 50. moze cos sie ladowalo, moze dogrywkanie, jakis pakiet, nie wiem.
imo caly topic mocno przedawniony i nie ma do czego wracac.
Prosper
21:05, 25 11 2003
| QUOTE (LOKI 65t @ 23:02, 23 11 2003) |
Prosper a jakiego masz kompa ? Na stronce clanu nie masz wyszczegolnione. |
AMD 1700XP, Gf2Ti 64, 256 DDR, dysk 7200 obr/min.
Niestety, nie bede najlepszy jak kompa nie zmienie
- tzn zle powiedziane. Powinno byc nie bede miec szansy takiej.
Hehehe, to byl zart, ale faktem jest ze taki komp jakiego ja posiadam nie pozwala na komfortowe granie :>
Minimalne zestawienie to imo: 2Ghz/512 DDR/gf3ti - to juz powinno zapewnic wystarczajaca ilosc fpsow :> (i co najwazniejsze niespadajaca w kluczowych momentach).
ja ostatnio mam takie teleporty i mi to nic nie ulatwia... non-stop gine.... jest to spowodowane moim fps na limicie 43 ledwo sie trzyma... Jak wychodze zaczynam biec to wyciaga 40... a jak dochodzi do walki mam 10 i dupa.... Naszczescie nie dzieje sie to non-stop..... Mam najczesciej ping 40-70..... A moj komp to tesh tragedia i zabytek...... Pentium 3 1gHz.. 256ramu.....karta GF 2 mx440(czy jakos tak)......
CkM*niwelAtor*
22:02, 25 11 2003
Do mnie na Holenderskich serwerach też mają pretensję. Gram CovrOps ze Sten'em, "drukuje" ich dość dobrze. Nagle gość wyskakuje z komentem, uwaga cytuję: "This guy is like Matrix, he's teleporting himself and evading my shots. I can't kill him !". Żadnych anomalii u siebie raczej nie zauważyłem 50-70 FPS lagi w normie czyli cieniutkie czerwone kreseczki na Lagometerze co 5 sek. Moim zdaniem to może być też wina przeciążonej sieci, albo szwankowanie serka na którym aktualnie grasz.
LOKI 65t
22:21, 25 11 2003
Boshe oby was pokrecilo - wiekszosc ma kompy 1.7 ghz a ten jeszcze narzeka

.
Kurde jak tylko braciszek wroci z kompem do chaty w grudniu to zacznie sie konkretna jazda. Bo obecnie headshoty przy 30 fpsach nie sa tak latwe jakby sie wydawalo.

Ciekaw jestem jak to sie gra majac 76 fps.

Ehh z obecnym sprzetem to kill : hs ratio to mam gora 10 : 8.
whatever
10:57, 26 11 2003
Loki & low fps spolka. Za to przy niskich fps przynajmniej macie mniejszy odrzut / mniej wam celownik podbija jak obrywacie. Zawsze jest cos za cos.
BTW., na moim sprzecie NIE wyciagam wszedzie 76 FPS (to znaczy, czasem spada do 55 - 60), wiec robiac upgrade planujacie odpowiednio. XP1700+ (@2600+), GF4Ti4200 64MB (@Ti4400), plyta na nforce2 , 512 DDR333 i na koniec WDC 7200 rpm 8MB Cache...
TheAbyss
2:42, 27 11 2003
Sff: jesteś pewien? Tak było w RTCW, ale w ET chyba zniwelowali ten efekt i niezależnie od FPS'ów celownik skacze tak samo (przynajmniej snajperka).
whatever
10:52, 27 11 2003
Abyss, nie jestem pewien... nie mam ani wysokich fps, and niskich. Raczej cos pomiedzy. Bazowalem na tym jak bylo w RtCW (stad zreszta zakaz ustawiania granicy fps na mniej niz 40).
hmm tesh mam taki problem . Przy pingiu 30-60 mam takie wrpy ze h(e)j . Fps utrzymuje sie w granicach 50-70 takze nie wiem czym to moze byc spowodowane . Ale sadze ze to wina durnaej kablówki (dostawcy internetu) bo grajac w inna gre mam to samo :/
| QUOTE (R4Gn4k @ 22:21, 13 11 2003) |
| mam cos nawalone w systemie bo kompa mam raczej dobrego(p4 2,4, 256drr, geforce 4 ti) i tak caly czas walcze i walcze i czasami mam dobry fps a czasami nie, mowi sie trudno;o btw fps obnizylem kiedys do 5(i tak mi spadal;o) tak wiec mozna sobie obnizac ile sie chce bo pb niekopie, ale gra na takim fps to nie gra...... |
mam podobnego kompa do Twojego (P4 [email protected],256DDR,Radeon9100Hercules) i mam 76FPS zablokowane bez problemu, spada jedynie czasami do 50-60, wiec nie ma mowy o zadnym warpie, nie wiem jak to mozliwe ze tak malo FPSow wyciagasz na tym kompie, sprawdz sobie kompa antyvirem albo zrob format i reinstalke, bo dziwne jest to co opisujesz...
niedawno grałem z pingiem 30 i tak mi zaczeło że odwalałem matrixy leciałem powoli bokiem zabijałem innych a oni nic mi nie mogli zrobić
SoH|Apollo13
18:20, 6 04 2004
Ja do tej pory mam z tym problem, zazwyczaj na servie Tenbit. Ale jakos specjalnie mi to nie przeszkadza, zdazylem sie przyzwyczaic

.
Shynshylla
19:18, 6 04 2004
Często zdarzają mi się warpy przy niskim pingu , o ile na ffa mnie to nie wkurza to już gdy chce sobie poskakać to mnie cholera bierze
evil_lord
19:50, 6 04 2004
Ping tak naprawdę daję małą różnicę, gdy masz dużo PL, lub skaczący ping :| Skąd ja to znam :/
za powstawanie warpów odpowiadają następujące czynniki:
- packet losty
- duży flux, czyli drastycznie skączący ping (różnice rzędu ~30ms i więcej)
- zbyt dużo ilość cl_maxpackets względem możliwości i warunków panujących na łączach
- niestabilne fpsy
- zbyt mała ilość cl_maxpackets względem dużej ilości stabilnych fpsów
duży ping nie zawsze oznacza warpy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.