Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Celność
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
szczepan601
Witam!!! Coś mnie gnębi :( Mianowicie często gdy jestem w spectractorze zauważam że niektórzy gracze strzelając do przeciwnika mają zaliczone trafienia pomimo celowania obok wroga :( Jak do diaska oni to robią? Czy da się to jakoś ustawić? Ja czasem celując idealnie mam nie zaliczone trafienie :( Może to pytanie nOOba i zaraz mnie zagryziecie :) ale pomóżcie...
BruTal
po prostu w et jest prostakat do strzelania a nie postac tak wiec jesli kule przechodza obok to i tak go trafiaja :) a jesli ty nie trafiasz to nie wiem po prostu wydaje ci sie ze go trafiasz XD
kaurz
lagi/warpy + z!@#ane hitboxy = lotto hsy
Konik
ET ogolnie ma spieprzone hitboxy, etpro poprawilo je troche, ale jaki widac nie do konca. Druga sprawa, to warpy albo przeciwnik gra na malych maxpackets- to tez powoduje male "defekty" i trudnosci w celowaniu do celu.
szczepan601
Hehe :) no to mi wytłumaczyliście :) Nic kompletnie nie rozumiem. Ale OK, teraz wiem przynajmniej że to nie zależy ode mnie. Dzięki za odpowiedzi. POZDRAWIAM!!!!!!
SPIDIvonMARDER
Dodatkowym problemem, wynikającym z tego, że postać jest prostokątem, a nie humanoidem jest mała zagwózdka. Otóż, często się zdaża, że nasz żołnierz zahacza ramieniem o np. framugę drzwi - i koniec. Nie wejdzie do środka, tylko się przyblokuje. verymad.gif Prawdziwy człowiek by cofnął ramię lub p prostu wychylił się drugą stronę, ale niestety gra tego nie przewiduje. Nie powiem, ile razy zginąłem na fuelu, bo przebiegając nad Depot Gate nie wcelowałem w drzwi confused.gif

PS: Czego dokładnie nie rozumiesz?
kaurz
to jeszcze moze spidi wlaczyc taka opcje, ze jak giniesz to Cie prad razi i umierasz? to by bylo dopiero realistyczne :dddddddddd

btw

"zdarza" :)
El_Mariachi
CYTAT(szczepan601 @ 7:46, 25 09 2007) *
Hehe :) no to mi wytłumaczyliście :) Nic kompletnie nie rozumiem. Ale OK, teraz wiem przynajmniej że to nie zależy ode mnie. Dzięki za odpowiedzi. POZDRAWIAM!!!!!!

Chodzi o to, że obiekty (gracze konkretnie) w ET nie są bryłami dokładnie odpowiadającymi kształtom gracza. Innymi słowy jeśli strzelisz między nogi postaci i pociski powinny jej nie trafić, to i tak ją trafi. To samo jak trafisz np. pod pachę czy trochę obok głowy. Gra po prostu traktuje gracza jako prostokąt, gracz wygląda na zaokrąglony np. na głowie czy ramionach, ale jako obiekt jest prostokątem i jeśli trafisz w róg tego prostokąta, to chociaż faktycznie powinieneś trafiać milimetry obok np. głowy, to trafiasz w głowę.

Trochę to trudne :) .
blacktyger

Tu widać idealnie o co chodzi, jeśli tego nie zrozumiesz
to musisz jeszcze trochę podrosnąć.
Swiety
No kurwa trudno zrozumieć jeśli hitbox głowy znajduje się wewnątrz hitboxa body, tym bardziej że na screenie hitbox body jest 3d a głowy dwuwymiarowy :D

Albo faktycznie hitbox w Et jest tak zjebany :D

Nienajlepszy przykład.

El_Mariachi
http://www.et-center.com/?page=articles&id=43 tu rzuć okiem, może łatwiej będzie zrozumieć :) .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.