Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybory parlamentarne 07
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
kaurz
taki temat na rozruszanie troche tego boarda.

na kogo zaglosowales/zaglosujesz i dlaczego?

ja na PO, chca obnizyc podatki, niezle sie prezentuja, najbardziej pasuja do moich przekonan. chociaz wahalem sie czy nie glosowac na LiD to jednak zaglosowalem na PO. niech odsuna od wladzy PiS i stworza koalicje z PSL. bede wniebowziety :)
SPIDIvonMARDER
PO (zagłosowałbym, gdybym był pełnoletni)
-PO rządzi w moim mieście i nie narzekam. Wszystko sie rozwija, a jakoś nic nie słychac o żadnych aferach
-tam gdzie rządzi PO, tam okolica się rozwija
-zgadzam się ich poglądami (w większości)
-są blisko UE
-prowadzę nieagresywną politykę
-mają program, który ma szanse na realizację
-członkowie to ludzie wykształceni
-wielu członków się pozytywnie zasłużyło w naszej historii
-są jedyną rozsądną alternatywą
-w swojej historii nie mieli żadnej większej afery
-Tusk po prostu zmiażdżył Kaczora w "Debacie" :D
blacktyger
Oddałem głos na mniejsze zło - PO.

Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie ale 'udział w wyborach uprawnia do narzekania'. Chciałem podnieść frekwencje i spełnić obowiązek obywatelski. Wątpię, żeby to w cudowny sposób podziałało na Polskę i wróciło 2mln rodaków z powrotem (a to mam nadzieję się nie stanie, bo znowu o robotę będzie trudno). Wolałbym na UPR ale to a) byłby stracony głos, b) startują z LPR...
Konik
JA głosowałem na PO, również bym głosował na LiD, gdybym wiedział, że to przyczyni się do odsunięcia PISu. PO nie ma nic wspólnego z moim statusem społecznym. Ich program jest liberalny, a liberałowie jak wiadomo sprzyjają bogatym ludziom. LiD jak to bywa z partiami lewicowymi jest dla "ludzu", więc pod względem programowym ich bym wolał. Poprostu wybrałem mniejsze zło. Zastanawiałem się czy nie iść na głosowanie w białych rękawiczkach jak to było podczas wyborów we Francji ale jednak odpuściłem.
tranx-san
ja zaglosowalem na LiD (Jolanta Szymanek-Deresz - byla szefowa gabinetu Kwasniewskiego), odkad pamietam zawsze glosowalem na lewice, ich poglady sa mi blizsze. Wielu moich znajomych zaglosowalo na PO, tylko dlatego, ze wybrali mniejsze zlo, bo woleli odsunac od wladzy braci Kaczynskich i chwala im za to.
W Wyborach na senatora zaglosowalem rowniez na LiD (startuje moj szef :DDDDD), a ze moglem odda cdrugi glos bo u mnie wybierano dwoch senatorow, to zaglosowalem na przedstawiciela PO.

Nie wstydze sie swoich wyborow ;)
falubaz
PO do sejmu, lokalny patriotyzm i mniejsze zlo. I tak beda kase rozdawac na kler, jeszcze lepiej niz PiS...
Do senatu na bezpartyjnego(byl w PO) i Jolante Danielak z SLD.

Zrobil ktos screena strony tvn24.pl z wynikami? Bo podali za szybko :D
blacktyger
http://esports.pl/?id=post&post_id=187...=fullthreads#22

Tu są screeny.
kaurz
szkoda ze kaczynski nei potrafi sie przyznac do porazki i juz mowi o "froncie" (nowosc, cos zamiast ukladu :D) i stawia m@!dercow popieluszki w jednym rzedzie z tuskiem. przykre to, ale nie spodziewalem sie niczego wiecej po tym malym, zakompleksionym frajerze.

i jeszcze jakze piekny cytat z basha

III_RP has joined #Polska
<III_RP> RE!

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
blacktyger
Najnowszy sondaż:

T2D WOLFIK
czyli nic nowego, koryto to samo tylko swinie sie zmienily whistling.gif , hmm w sumie to sie nie zmienily, wiecznie te same m@!dy od 1989 roku. Wiecie kiedy badzie dobrze???? Jak ta cala banda pajcow wychowana w komunizmie kwiatki bedzie wachac od spodu, czyli jeszcze nie pretko wallbash.gif Oni wszyscy sa c@#!a warci wallbash.gif No nic pozyjemy zobaczymy whistling.gif . P.S W sumie to dalej kaczki mamy, kaczke , kaczora Donalda biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
blacktyger
Też fakt, że bez atomówki na wiejskiej nie będzie lepiej.
evil_lord
c@#!a sie zmieni tak naprawde. po prostu zmiana warty przy korycie

BEDZIEMY DRUGA IRLANDIA, POLACY WRACAJCIE > ALL

Wszystkie partie rzadzily, wszystkie kradły, wiec nie wiem skad ta euforia ;)
Swiety
Tusk chce budować drugą Irlandię a nie wiedział jakie podatki są w Irlandii :DDDD (debata z Kwaśniewskim).
Prawda jest taka że za rządów PiS gospodarka się rozwijała bardzo szybko (co raczej nie było zasługą samego Pis-u tylko wejścia do EU oraz poprzednich rządów). I po tych wyborach będzie tak samo albo nawet trochę lepiej.
Dużo się nie zmieni ale po tych wyborach atmosfera polityczna będzie bardziej czysta - nie będzie dzielenia społeczeństwa na my i oni, doszukiwania sie wszędzie spisków i układów.

W sumie chciałem głosować na PO ale z mojego miasta (Łódź) kandydaci PO to dno - jedna pijaczka, druga córka bogatego przedsiębiorcy której tatuś sfinansował wejście do sejmu, trzeci znany z nic nie robienia. Dlatego głosowałem na Wojtka Olejniczaka - chociaż z partii której daleką poprzedniczką jest PZPR to nie pachnie betonem jak Miller czy inne SLD-owi bonzowie.

Wiadomo że poglądy liberalne aka PO są najlepsze dla rozwoju gospodarki ale ja nie jestem biznesmenem ani przedsiębiorcą tylko szeregowym pracownikiem więc głosują na lewicę, zresztą ta lewica za czasów ich poprzednich rządów była bardziej liberalna niż niektóre pseudo-prawicowe partie.

PiS ma swoje wady i ma zalety (tych pierwszych więcej), te 2 lata ich rządów wystarczy, więcej popsuli niż zbudowali.
Mimo tego cieszę się że wygrała Platforma chociaż idealna nie jest. Cieszę się że z polskiej sceny politycznej wyeliminowano ekstrema typu Samoobrona czy LPR (co po cześci jest zasługą wyborców a po części Kaczyńskiego - dzięki ci Jarosławie)

Dziwię się że taki wytrawny gracz polityczny jak J. Kaczyński zdecydował się na wcześniejsze wybory. Mógł spokojnie jeszcze rządzić 2 lata w koalicji ale zachciało mu się wchłonąć elektorat Samoobrony i LPR. Osiągnął to ale kosztem utraty władzy. Być może również po tych 2 latach ich wynik wyborczy byłby dużo mniejszy a takto teraz przez następne 4 lata będą mieli te 1/3 sejmu.

2 lata temu do wyborów poszły moherowe berety. Teraz poszli wszyscy - młodzi, ludzie w średnim wieku, ludzie otwarci na zachód mający dość stylu sprawowania władzy przez PiS. Dlatego wynik jest taki a nie inny.
tranx-san
CYTAT(Swiety @ 21:06, 22 10 2007) *
Dziwię się że taki wytrawny gracz polityczny jak J. Kaczyński zdecydował się na wcześniejsze wybory. Mógł spokojnie jeszcze rządzić 2 lata w koalicji ale zachciało mu się wchłonąć elektorat Samoobrony i LPR. Osiągnął to ale kosztem utraty władzy. Być może również po tych 2 latach ich wynik wyborczy byłby dużo mniejszy a takto teraz przez następne 4 lata będą mieli te 1/3 sejmu.

2 lata temu do wyborów poszły moherowe berety. Teraz poszli wszyscy - młodzi, ludzie w średnim wieku, ludzie otwarci na zachód mający dość stylu sprawowania władzy przez PiS. Dlatego wynik jest taki a nie inny.

Taki wytrawny gracz polityczny jak Jarek K. myslal ze powtorzy sie histroria z poprzednich wyborow. Wszyscy mowili dwa lata temu ze platforma jest w sondazach przeszacowana i bedzie miala mniejszy wynik. To samo mialo byc i tym razem. Podejrzewam ze Jarek myslal, ze i tym razem mu sie uda, a jezeli juz nie, to mial nadzieje ze platforma wygra ale niewielka liczba glosow i ich zdolnosc koalicyjna bedzie niewielka.
Dodatkowo sam sobie wbil gwozdz do trumny podczas debaty z Donaldem T. Doniek go porobil na ostatniej prostej w kampani, a premier byl tylko slabym tlem. Juz Aleksy K. lepiej wypadl w obydwu starciach niz Jarek.
Wszyscy chyba pamietaja jeszcze ostatnie slowa Donalda z debaty z Kwasem... bla bla bla, nie glosujcie na PiS, zaglusujcie na mnie i na PO, odsuncie od wladzy Jarka K. Ludzie poszli i to zrobili.

okazuje sie na sam koniec ze Jarek K. wcale nie jest takim wytrawnym graczem politycznym, bo sam oddal opozycji wladze. Oczywiscie mozna im zaliczyc na plus zjedzenie przystawek w postaci Romana "nie wierze w ewolucje" G. i Andrzeja "jak mozna zgwalcic prostytutke?" L. To byl ich najwiekszy plus. Mnie natomiast bolala slaba polityka zagraniczna i robienie cyrkow w ministerstwie sprawiedliwosci... Ciezko bedzie teraz kolejnym ministrom odbudowac stosunki z Rosja i Niemcami, ciezko bedzie powrocic do twardej polityki wobec imperialistycznych stanow zjednoczonych...

Opozycja ma teraz wladze, wszystko zalezy od nich jak to rozegraja. Jezli koalicja bedzie dzialac sprawnie, bez wiekszych zgrzytow, podtrzymany zostanie spadek bezrobocia, oraz wzrost gospodarczy, a Donek bedzie dobrym premierem, to zapewne utrzymaja to popracie do nastepnych wyborow...

Jezeli chodzi o PiS, to jako opozycja, nie tylko beda musieli stawiac czola koalicji PO+PSL, ale rowniez beda walczyc z polska lewica o wplywy i poparcie. Nie zapomnijmy, ze lewicowy elektorat to tez jest masa ludzi, ktora w ostatnich wyborach tez glosowala na PiS, bo wola konserwatystow od liberalow... Zreszta nie raz polityczni eksperci mowili, ze rzady PiS bardziej przypominaly rzady lewicowe(socjalistyczne) niz jakas wielka odbudowe moralna..
SPIDIvonMARDER
Moim zdaniem, LiD jest dużo bliższy PO niż PiS. Owszem, koalicji nie będzie, ale PO może liczyć na głosy i ogólne poparcie ze strony LiD, co było widać w czasie "Debaty". Oczywiście, czas pokaże ile było w tym prawdy, a ile gadania.
Swiety
CYTAT(tranx-san @ 10:23, 4 11 2007) *
Zreszta nie raz polityczni eksperci mowili, ze rzady PiS bardziej przypominaly rzady lewicowe(socjalistyczne) niz jakas wielka odbudowe moralna..

Rządy PIS przypominały mix PRL-u z II-Rzeczpospolitą zarówno z elementami dobrymi jak i złymi z tych okresów histroycznych.
jarpen
Ja w następnych wyborach będę głosował na NOP, jeśli oczywiście wystawią u mnie kandydata, teraz nie mam jeszcze osiemnastki, jakby nie było u mnie w okręgu NOPu to bym wybrał PIS, bo nie uśmiechają mi się rządy liberałów czy komunistów, jednak PISu też całkowicie nie popieram, faktem jest że to najlepszy rząd od 89 i nie wiem po co by go zmieniać.

PIERWSZY TYDZIEŃ RZĄDÓW DONALDA TUSKA

Poniedzialek

Donald Tusk wyczarterowal 10.000 jumbo-jetów. 3 miliony Polaków wraca do kraju.

Wtorek

Zarzadzeniem premiera Donalda Tuska zlikwidowano wypadki samochodowe.

Sroda

Donald Tusk obnizyl podatki - od srody PIT, CIT i VAT w Polsce wynosza
1%, jednoczesnie Donald Tusk zwiekszyl wynagrodzenia - pielegniarka
zarabia srednio 5890 zl netto, a lekarz 25630 zl netto. Nauczyciele
zarabiaja od srody 8300 zl netto, a urzednicy 6250. Zachodnie granice
Polski przekraczaja tysiace lekarzy z Niemiec Francji i Irlandii by
podjac prace w polskich szpitalach.

Czwartek

W czwartek Donald Tusk gwaltownie podniósl prestiz Polski na
swiecie - UE oglosila wprowadzenie Nicei i pierwiastka jednoczesnie,
Niemcy zrezygnowaly z Gazociagu Pólnocnego, a baltycka rura bedzie
transportowane mieso z Polski do Rosji.

Piatek

W piatek Donald Tusk wybudowal 2500 kilometrów autostrad 840
plywalni i 320 stadionów. Hanna Gronkiewicz-Waltz - nowa minister
infrastruktury - przeciela 6000 wsteg w ciagu 18 godzin

Sobota

Donald Tusk rozdal akcje, srednio 70 tysiecy na glowe. Ponadto
wprowadzil poszóstne becikowe i ulge na dziecko - bez kozery - pincet
tysiecy.

Niedziela

Po zrobieniu tych wszystkich cudów, siódmego dnia, Donald Tusk odpoczal.

PS.

Wieczorem w niedziele od niechcenia Donald Tusk zniósl przymrozki, by jablka juz nigdy nie drozaly.

i jeszcze jedno

Źródło informacji - strona sejmowa.
W latach 2005-2007 Donald Tusk wygłosił 18 wypowiedzi. Uposażenie posła za półtora roku kadencji wyniosło 434890,29zł netto. Jedna wypowiedź Tuska kosztowała zatem podatnika 24160,57zł (35 pensji minimalnych)
Oto całokształt działalności Tuska w sejmie V kadencji:
- dobra rada: jak głosować na marszałka
- expose Marcinkiewicza jest be
- prośba o 2 godziny przerwy
- zwołać konwent
- powołanie komisji bankowej jest be
- zamiast komisji bankowej komisja ds szantażowania dziennikarzy
- rozwiązać sejm
- protest przeciwko uchwalaniu ordynacji do rad gmin
- prośba o sprostowanie wypowiedzi
- expose Kaczyńskiego jest be
- zwołać konwent
- sprostowanie wypowiedzi
- rozwiązać sejm
- odwołać Leppera
- Komorowski na marszałka
- zwołać konwent
- rozwiązać sejm

Analiza wypowiedzi wskazuje że:
- liczba zgłoszonych ustaw - 0
- liczba zgłoszonych poprawek do ustaw - 0.
- uczestnictwo w 2 komisjach: wypowiedzi - 0
- Interpelacji - 0
- Oświadczeń - 0
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.