Hmm... no to i ja się wypowiem bo jakby to taki temat mógl pozostać bez mojej wypowiedzi

Generalnie ten kto mówi że crpg jest lepsze niż papierowe to chyba nie za bardzo wie o czym mówi no ale nie ważne nie mi oceniać czyjeś gusta.
Z komputerowych przypadły mi do gustu
Fallout 2 -> świetny klimat i nowatorstwo
Baldurs Gate 1 -> grywalność ,rozmach
Baldurs Gate 2 -> cieższy klimacik niż w 1 cześci , rozmach
Planescape Torment -> pomysły ,fabuła , pomysły klimat
Arcanumm -> świat, bogactwo możliwości , fabuła
Grałem też w pare innych typu Icewind Dale oraz Vampire MAsquarade Redemption czy o ile można to nzwać Rpg Diablo 1 i 2 i powiem tyle że niezbyt jakoś mi sie widziały
A co do rpg prawdziwego to ... oj gralo się w wiele systemów i prowadziło chyba jeszcze wieksza ilość.
1) Warhammer -> mój faworyt bezprzecznie , po poprawieniu mechaniki oraz odpowiednim podejściu staje się grą z którą każdy powinnien sie zapoznać. Świetny swiat
2) Shadowrun -> malo znany system w Polsce łączący w sobie klimaty cyberpunka z fantasy. Świat to nasz świat ale z tą różnicą że w 2011 powraca do niego magia. Bogaty swiat i system troszkę trudny do prowadzenia - latwo jest zrobić z niego kicz
3) Gasnące slońca -> chylący się ku Apokalipsie świat mrocznej i ponurej przyszłości w ktorym człowiek stworzył cywilizacje tylko po to aby ona upadła. Kilmat jest naprawdę zadziwiający science fiction połaczone z dark fantasy . Jeśli jesteś fanem Warhammera 40000 to ten system powinnien być twoim ulubionym.
4) Earthdawn -> według mnie najlepszy wybór na naszym rynku jeśli chodzi o systemy heroic fantasy.
Ciekawy bogaty świat , nowatorskie zasady, zacny klimat oraz naprawdę niespotykane pomysly to głowne zalety
To mniej wiecej 4 systemy ktore najbardziej przypadły mi do gustu.
Dalej w 2 kategorii lubianych ale mniej systemów znajdują się
1) Wampir : Maskarada -> cieżko powiedziec żeby gorszy niż tamte . Po prostu mniej w niego gralem.. lubie go jednak i cenię. za klimat i za podejście do świata gry
2) Cyberpunk 2020 -> Czysty cyberpunk świat brutalny zimny i brudny. Lubię ten system choć wolę jednak zmodyfikowanego Shadowruna cieżko powiedzieć dlaczego byc może mechanika zadecydowała.
3) Deadlands -> interesujący świat Dziwnego Zachodu. Historia alternatywna, manitou , indianie, wojna, szalone maszyny, magia. Interesujące ^^
4) Dzikie Pola -> czyli pograć można sobie można szlachta 17 nastowieczną poszczerbić znienawidzonego sąsiada na sejmiku, pojechać na wojnę z Rusią i zostać sławnym niczym sam Andzej Kmicic. System ciekawy i posiadający interesujące zasady ( dotyczące walki) Ale jednocześnie jakoś ograniczony jeśli chodzi o czystą grywalność ( wymyślanie przygód oraz ich prowadzenie)
5) L5K -> hm... heroic fantasy w wydaniu samurajskim. świat jest isnpirowany kultura i legendami Japonii. Gra wktorej albo sie zakoc@#!emy albo przechodzimy obijetnie. Ja jestem neutralny nigdy nie lubiłem malych żółtych ludzików.
No i 3 kategoria systemów to te które mi nie podpasowały
1)Zew Cthulhu -> Nie wiem ... po prostu nie trafia do mnie groza w takim wydaniu. Zagrałem parę przygód poprowadziłem parę i no jakoś wolę jednak straszyć się w inny sposób. Nie pasuje mi wizja świata ukazana w systemie.
2) D&D -> co tu dużo mówić po prostu nie odpowiada mi podejscie do gry. System jak dla mnie jest adresowany do troszkę innego odbiorcy niż jestem nim ja. Nie wiem dla mnie jest to zbytnie heroic i uproszczenie pewnych rzeczy. Przykład rpga który przesuwa skalę rozgrywaki na kości i na turlanie nizna odgrywanie postaci. Dlatego jest to system dobry tylko dla początkujących lub dla zaawansowanych którzy lubią takie klimaty. Nie zaliczam sie do nich. Pozatym drażni mnie jedna z rzekomych zalet D&D a mianowicie jej mechanika. Może jakby to było mniej komercyjne to patrzyłbym na to inaczej.
3) Mechawojownik -> to jest gra sf w świecie Battletecha. I niestety powiem tylko tyle ,że niestety jest to gniot i przykład tego jak z dobrego bitewniaka zrobić słabe rpg
4) Kryształy czasu -> polski klon AD&D w ktorym do podobnej treści dorobiono zasady dla studentow matematyki
Nie wymieniłem wszystkiego tutaj głownie z tego powodu że to w co jeszcze grałem to są to konwersje systemów (np na mechanikę Fudge), systemy autorskie badź są to gry w które nie grałem i dopiero się przymierzam --> Neuroshima
Jak czas pozwoli to może się uda