BadIDea
23:05, 26 11 2003
Invert mouse - ktos tak gra?
Znam kilka osob, ktore graja w ten sposob ( Ja tez).
PS: Text z TS - z ostniej chwili:
Rover: Bierz go od tylu Bubi, ja go przytrzymam
Moj brat Pio tak gra- ale on jest kosmita :C
ja gram na invert mouse - mialem ten zwyczaj od pierwszej gry fpp ( unreal ), i tak mi zostalo. imo jest to po prostu naturalne - spogladajac w gore, odchylamy tulow do tylu, co powoduje ruch reki i przyciagniecie myszki do siebie
To tak jakbys trzymal swoja postac za wlosy

Pchasz - patrzy w dol- ciagniesz do siebie - patrzy w gore.
Dla mnie kosmiczny jest normal mouse - wlasciwie to powinno sie nazywac invert
afair kilka ladnych lat temu ( przynajmniej w kilku grach w jakie gralem ) to wlasnie to dzis nazywa sie 'invert mouse' bylo defaultowym ustawieniem i zeby zmienic na dzisiejsze "norma" trzeba bylo pogrzebac w menu
El_Madre
2:30, 27 11 2003
Ja tez gram na invercie.
zreszta Bad mnie tego nauczyl!
aj lof ju Bad!
TheAbyss
2:40, 27 11 2003
Patrol od nas tak gra.
W sumie jest to kwestia przyzwyczajenia. Ja gralem z invertem w Q1, jak jeszcze nie lulbilem grzebac w opcjach i po czasie gralo mi sie normalnie i przestale o ty myslec, jednak w pozniejszych grach zrezygnowalem z tego ustawienia i teraz gra normalnie
| QUOTE (El_Madre @ 0:30, 27 11 2003) |
Ja tez gram na invercie. zreszta Bad mnie tego nauczyl! aj lof ju Bad! |
:***
No, ba 
Lecz ja jako staruszek gram na "szczalkach" a El_Madre leci asdw - bo to dla niej bardziej naturalne :]
Ja gram normalnie. W kwakach robiąc rocket jumpy lepiej jest przyciągać mysz do siebie niż odpychać.
Fpsy to nie symulatorylotnicze dzie gram na invercie

.
| QUOTE (BadIDea @ 23:27, 26 11 2003) |
To tak jakbys trzymal swoja postac za wlosy  Pchasz - patrzy w dol- ciagniesz do siebie - patrzy w gore. Dla mnie kosmiczny jest normal mouse - wlasciwie to powinno sie nazywac invert  |
Znakiem tego oglądając tą stronę i czytając posty zachowujesz się jak kosmita
Ruszasz myszką do przodu = kursor jedzie do góry
Gdy ruszasz myszką w dół kursor zasujwa w dół ekranu
Dla mnie ktoś kto gra na invercie kiedyś dawno temu gdy zaczynał grać w pierwsze gierki
poprzestawiał sobie wszystko w ustawieniach i grał tak myśląc, że tak musi być i tak już zostało
PS. Bez urazy nie mam przecież pretensji do użytkowników invertu.
Gram na invercie bo po prostu tak mi sie lepiej gra i juz w sumie przyzwyczajony do niego jestem ze bez inverta ciezko by mi bylo grac. Gram takze na asdw bo nie umiem na strzalkach

(malo klawiszy wokol strzalek ktore wykorzystuje w asdw
A juz pare razy slyszalem texty tylu: lol Pio gra na invercie, jaki dziwak

| QUOTE (eXtreme @ 7:27, 27 11 2003) |
Dla mnie ktoś kto gra na invercie kiedyś dawno temu gdy zaczynał grać w pierwsze gierki poprzestawiał sobie wszystko w ustawieniach i grał tak myśląc, że tak musi być i tak już zostało
|
lol ale mnie tym rozbroiles i rozbawiles *tarza sie ze smiechu po podlodze*
Po to jest takie ustawienie ze jak komus gra sie na tym wygodniej to uzywa tego.
eXtreme
11:08, 27 11 2003
| QUOTE |
Pio napisano 9:03, 27 11 2003 -------------------------------------------------------------------------------- wykasujcie to bo mi podwojnie posta wkleilo
|
To chyba wina invertu
No swego czasu gralo sie na invercie...Pamietam ze zmienilem na normal dopiero w rtcw. I na poczatku gralo sie strasznie dziko. Kwestia przyzyczajenia. Pamietam ze jakis czas temu, chcac dac komus tam fory na ctfie, wlaczylem sobie inverta......i dostalem ostro w dupe.....teraz juz na 100% nie zmienie tego ustawienia. W zasadzie nikogo nie znam kto by gral na invercie.
invert jest mi obcy

) to tak samo jakbym gral z myszka po lewej stronie klawiatury ;p
Instalowałem kiedyś z kolem ET i troche przy tym "paliliśmy

". Oczywiście myszke przez przypadek zrobiłem na invert jak i wiele innych rzeczy. No nie dało sie tego opisać jaką mieliśmy bekę, można się było pożygać taka jazda. Podziwiam tych co bez problemu grają na invert mouse

. Jednak chodzi tutaj o przyzwyczajenie i to wszystko. Jednak polecam, bo to nowe świetne doświadczenie, jak jazda samochodem lewą stroną.
Pozdrawiam
| QUOTE |
To tak jakbys trzymal swoja postac za wlosy Pchasz - patrzy w dol- ciagniesz do siebie - patrzy w gore. |
no dobra
... tylko gorzej wtedy na boki... ciagniesz w prawo i patrzy w lewo,ciagniesz w lewo i patrzy w prawo.. to juz bedzie MEGAinvert
BadIDea
16:34, 27 11 2003
Dokladnie - przyzwyczajnienie.
Ja na normalu - dostaje nudnosci:)
Ludzie, ktorzy graja na ASDW i normal mouse maja uproszczona sprawa - 90% gier ma taki defaultowy cfg.. nic tylko siadac i grac.
Powiem szczerze:) Et to moja pierwsza w zyciu gra oprocz Hitmana 1 i 2..... zaczelem grac na normalu.. I tak sie fajnie gra

Ale probowalem grac na invercie szlo mi jak na pierwszy raz tak srednio... Bo sie non-stop mylilem i nie trafialem w przeciwnika

zamiast hEda walnac to walilem po nogach
| QUOTE (BadIDea @ 14:34, 27 11 2003) |
Dokladnie - przyzwyczajnienie. Ja na normalu - dostaje nudnosci:)
Ludzie, ktorzy graja na ASDW i normal mouse maja uproszczona sprawa - 90% gier ma taki defaultowy cfg.. nic tylko siadac i grac. |
i tak ma byc 
ja nieumiem grac na innym konfigu niz standardowy WSAD :} po prostu niemoge
za trudno :}
tak samo z invertem , no chyba ze bym wlaczyl aimbota ;]
Na początku grałem ciągle normalnie. Później w Cd-Action był Duke Nukem 3D, a tam był chyba tylko Invert, więc sie przestawiłem na Invert. Trochę to zajęło. Później grałem na Invercie. Ostatnio postanowiłem znów się przestawić na normalne poruszanie myszką i jestem normalny! he he he
Hannibal
17:26, 27 11 2003
Hmm taka hardcorowa wersja inverta moglaby byc zamiast w lewo to w prawo itp. Mysle ze do tego trzeba by sie dopiero dlugo przyzwyczajac. Tylko nie radzilbym wtedy siadac za kierownica. Btw moja dziewczyna to ma chyba takiego inverta wlaczonego na stale sadzac po tym jak jezdzi
Mysle ze brak takiej opcji nie pozwala jej grac normalnie w ET
Pozdrawiam wszystkich normalnych inaczej (takich ja i ja)
Abyss sprytnie ukradł mi posta pisząc o mnie, ale napiszę to ponownie - gram na invercie (z czego ludzie często się śmieją - ja NAPRAWDĘ nie wiem o co chodzi

), a wynika to z tego że kiedyś grałem w symulatory lotu i przestawić na normal się już nie mogłem
Ja tez jestem wsrod tej gupy ludzi co graja na invercie. Przyzwyczajenie :-) Btw. mam taki koszmar ze wchodze do opcji ET lub configa a tam nie ma opcji invert mouse... Straszne
Ciekawe o ile jest więcej ludzi grających normalnie od tych grających na invercie, a ile takich co potrafią grać na obydwa sposoby?
To dobry pomysl na sonde albo na forum albo na stronie glownej et.pl
SpajdaPL
2:24, 28 11 2003
Hmmm.....
Mnie nie przeszkadza invert. Kwestia 15 minut, i mogę grać na invercie.
Mnie zaczęło wkurzać, jak uczyłem grać mojego brata w q1, i miałem config ZaVaD'a, w którym był załądowany invert. Ja go sobie sprytnie wyłączałem, ale mój Bracik - nie. I tak mu zostało. Teraz jak siadam do kompa po jego grze..... wrrrr qrde, wyłącz ten invert...brrrr.... tracę czas na wyłączanie.
invert jest dla ludzi - nie traktujcie ich jak kosmitów. Jesli tak lubią, to ich sprawa. To tak, jakbyś się przyzwyczaił do pisania lewą ręką (jeśli jestes praworęczny), i kwestia czasu.
Pozdrawiam invertowców - łączcie się w ogrganizacje. Spróbujcie zinvertować dziurę budżetową, żeby nie spadała, tylko podnosiła się.
Pozdro
SpajdaPL
20:58, 28 11 2003
Witammmmm!!!
Nie no, bez takich żartów panowie.....
Jeśli się chłopak przyzwyczaił grać jak w symulatorach, to spoczko.
Ja spię przyzwyczaiłem do swoich ustawień, i jak tylko gram w nową gierkę, to mam klawisze wsad, bo więcej mam w sasięgu palców klawiszy.. a im więcej broni do dyspozycji, tym więcej klawiszy do zbindowania... Na strzałkach jest trochę za daleko. Strzałki na qw wystarczały, jednak jak grasz na wsad, to masz równo ręce rozłożone. Myszka po prawej, klawa po lewej.
Pozdrawiam invertowców
Ja jestem kosmita i gram czasem tak a czasem tak (jestem przyzwyczajony do obu) bardzo szybko sie dostosowuje ale i tak wole normal
Szynszyl
22:18, 15 12 2003
No to też się dopiszę ..
Ja gram na INVERCIE (i to chyba od zawsze w FPP, z TPP tp już różnie bywa). Jak sobie nie zmienię (albo usiądę przy czyichś ustawieniach gdzie jest normal) to normalnie nie wiem co się dzieje. Chodzę i patrzę w niebo, albo w ziemię i dopiero po chwili błysk! .. no tak .. INVERT MOUSE

Mało tego - na dodatek do chodzenia to ani strzałki, ani WSAD, tylko ...
<napięcie rośnie ...>
RFDG
Wtedy dopiero jest klawiszy po bokach na bindy - praktycznie cała klawiatura

I co wy na to ?
/Szynszyl
co my na to? ja mam klawiature lamana na 'pol' :|

wiec bindy na prawie cala klawiature odpadaja... ale przy zwyklych klawiaturach to nawet calkiem dobyr pomysl ten RFDG
Ivert przydaje sie dla tych co do mortara na normalu nie moga pojac

.
Lol

Fajnie, ze wyciagnales ten topic na gore:)
Dzis od kilku godzin gram na normalu.
lol- nauka od zera dzis gralem dokladnie tak, jak 5-6 lat temu.
Duzo lepiej/latwiej wykonywac long/speed jumpy. Na odleglosc spoko...
Duele, szybkie wymiany, PODNOSZENIE ludzi, rzucanie artow, granatow - Masakra.
HSy wale w nogi. Granaty i naloty pod nogi

Strzykawe wbijam w niebo.. i ciagle musze sobie powtarzac: tak jak ikonki w windzie.. mysz do przodu/kursor do gory...
Chyba musze przejsc jakiegos singla....
SpajdaPL
2:55, 16 12 2003
Witamm!!!
Bad, nie przejmuj sie, nie zmieniaj przyzwyczajeń!!!
Jesli grales na invercie caly czas - nie zmieniaj

Nie daj sie zwieść
Invertowcy wszystkich gier - łączmy się !!!
Pozdrawiam
Hymm... Widzisz, gram od lat.. wyuczone zle nawyki itp.
Najgorsze, ze praktycznie caly moj aiming itp ogranicza sie juz do odruchow. Simple: nie mysle. Nie kombinuje: walne HSa a potem 3 w klate.
Widze - strzelam.
Kiedys czytalem, ze np: kiedy zaczniesz wystukiwac palcem rytm - chyba 90% twojego mozgu jest pochloniete ta czynnoscia. Juz po chwili mozg optymalizuje caly stuff, po kilku minutach, wystukiwanie palcem rytmu angazuje tylko ulamek procenta szarych komurek. Zrob godzine przerwy a znow wystukiwanie rytmu pochlonie prawie cala twoja uwage - przez chwile.
Jesli codziennie bedziesz trenowal stukanie:P w twoim mozgu wytworza sie trwale polaczenia odpowiadajace za wystukiwanie rytmu. Bedziesz czytal, spiewal, recytowal...i wystukiwal rytmy jak automat.
Przyzwyczajenia zmienic trudno.
Po tylu latach grania zmiana z inverta na normal zmusza moja mozgownice do myslenia:P
Czyli nie robie tego pod presja srodowiska... to taki rodzaj experymentu.
Artlight
16:28, 16 12 2003
Gram na invercie. Ogólnie (ktoś już o tym wspominał) jest to cecha starszych graczy, a już obowiązkowo tych co grali/grają w symulacje lotnicze.
Zastanawiam się czy są jakieś przesłanki psychofizyczne, które preferowały by jeden ze sposobów ustawienia sterowania po osi y. Czyli czy wł/wył invert ma jakiś wpływ na skill? Lub inaczej mówiąc, czy gracze odwrotni mają jakąś przewagę nad graczami normalnymi (lub na odwrót)?
BadIDea
16:51, 16 12 2003
Ja gram na invert mouse od zawsze.NIe wiem czemu.Tak jest poprostu normalnie i tyle
Hehehe invercik to wlasnie ja

od czasow qw i pierwszych zabaw na myszce (nauczyl mnie tego niejaki iGs.Hasz - moze sa tutaj jeszcze dziadkowie pamietajacy go?) robilem to przy invercie i tak mi zostalo. Pare osob przeszlo z inverta na normal (po latach grania !!) i faktycznie aim im skoczyl w gore, ale ja jakos nie moge sie przekonac ... chociaz od czasu do czasu na obcym cfg sie zdarzy chwilke zlamic przy smiesznych "normalnych" ustawieniach

a jesli chodzi o klawisze do biegania to wasd to jeszcze nie to, rdfg to juz poezja - mamy i z lewej i z prawej pod reka troche do ustawienia

a co to za zabawa jak wlacza sie od razu gre bez ustawienai sobie klawy :| pozdrowka dla tych ufoli co sa zorientowani myszkowo-inaczej
O ile ja jestem w stanie jeszcze zrozumiec granie na INVERT-cie we wszystkie gry to tak jesli chodzi o QW NIE MAM POJECIA JAK W TO MOZNA TAK GRAC !!!!! Z tego co wiem to najszybsza gra

Jak ktos nigdy nie gral to nie wie o czym ja wogole mowie
GL & HF
P.S : Ja jestem NORMALNY
Prawie wszyscy, którzy tu piszą grają na invercie!
Już niedługo zacznę wierzyć, że to ja jestem "nienormalny" grając standardowo!
to wychodzi, ze na forum mase starych graczy siedzi

bo kiedys to invercik byl popularny, teraz mlodzi gracze ucza sie na standardowych ustawieniach grac (wiec normalne ustawienie gryzonia) i tak juz im zostaje

ja tam nie narzekam na tego inverta, ale normal jest wesoly po pijaku

pozdroowka
r33tosław
4:26, 18 12 2003
Ja gram na invercie i na celowanie nie narzekam:o Co prawda sporo sie jeszcze moge, jesli chodzi o celowanie w ET, nauczyc, ale nie sadze, zeby m_pitch 0.022 mi w tym pomoglo...
Przyzwyczajenie wzielo sie stad, ze pierwsza gra, w ktorej trzeba bylo celowac do gory/na dol byl jakis symulator, w ktory sobie na 386sx pogrywalem. Tytulu nie pamietam, ale zrobil (wydal?) to Ocean... Gralem w roznego rodzaju FPSy, ale w CTF, Wolfenstein 3D, Doom i DN3D jakos mi to nie bylo potrzebne : Dopiero w Quake'u, jak zaczynalem grac online, przestawilem sie na mysz i po przebiegnieciu sie pare razy z invertem i bez zdecydowalem sie, ze bede sobie gral ''inaczej''.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.